Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Kulivári, az ínycsiklandozó egybesült

A burgonya önmagában is számos módon elkészíthető. Kevés háztartásban kerül ki az ételek közül. Legtöbbször köret lesz a sorsa. Mi a mai napra főszereplővé tettük, így lett belőle pikáns egybesült.

Számtalan ételt elkészítettünk, általában nem a hagyományos módon tesszük. Minden esetben próbálunk beletenni valami különlegeset, akár a hozzávalók és az elkészítés tekintetében.

A szembe szomszéd, most is megajándékozott bennünket egy csokor Lestyánnal. Leves nem került szóba, így ízesítésként akartuk felhasználni. Jelentőségteljes íze miatt, gondoltuk a burgonyával kivallóan kiegészítik egymást. A kertben ilyenkor is sok a teendő, az időigényes főzésre, leginkább, akkor van időnk, amikor a mostoha időjárás gátat szab a kinti teendők elvégzésére. Reméljük, nem lövünk mellé, ha azt mondjuk, ilyen recept eddig nem volt, legalábbis, olyan, amit a nyilvánosság is elér. Gondoltuk, ha saját, akkor adjunk neki nevet, a vezetéknevünkből született meg a Kulivári.

Hozzávalók

  • 50 dkg burgonya
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 ek vaj
  • 1 csokor lestyán

Elkészítése

 A burgonyát a héjától megtisztítottuk, keresztbe, fél centis karikákra szeleteltük, tepsibe beletettük.

A krumpli tetejére egyenként kis kupacokban vajat tettünk, tetejét apróra vágott Lestyánnal megszórtuk.

A vöröshagymáról a héját leszedtük, megmostuk, majd karikákra vágtuk nagyon vékonyan felszeleteltük, és a vajas Lestyános krumplikra tettünk.

Tetejére tettük a fenti módon „feldíszített” burgonyaszeleteket, fóliát tettünk a tepsire, majd 250 fokon fél órán keresztül sült. Ezután lekerült róla a fólia, a teteje megpirult, adagonként tejföllel meglocsoltuk.

Próbáljátok ki az egyszerűen elkészíthető, laktató, pénztárcakímélő egybesültet. Érdemes.

K&P

 

0 Tovább

Rizses egytálétel, fűszeresen és tejföllel

Rizses húst évekkel ezelőtt sokat ettünk, mostanában valahogy talonba került. Mellőzése még számunkra is érthetetlen, hiszen gyorsan elkészíthető ízletes étel. Természetesen, nem az átlagos receptben gondolkodtunk, hiszen kísérletezni az ételekkel is izgalmas, főleg, ha mások is kedvet kapnak az elkészítéséhez.


rizses hús lestyán tejföl

Egyre több a friss zöldségek kínálata, aminek tavasszal a téli vitaminban szegény táplálkozás után a fogyasztásuk is meggondolandó. A receptben a répa kapott helyet, de, akár kerülhetett volna bele, brokkoli, fehérrépa és újhagyma is. Ez az étel hús nélkül nehezen elképzelhető, sokan disznóhúsból szokták, de tapasztalataink bármelyik húsféle megteszi. A mai napon egy kétlábúra a csirkére esett a rizses húshoz a választás.

Hozzávalók 4 személyre

  • 60 dkg csirke hús
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 szál sárgarépa
  • fűszerek: só, bors lestyán, petrezselyem
  • 1 bögre rizs
  • egy kk étolaj

Elkészítése

A hús szerencsére kevés zsírral dicsekedhetett, nem kellett a tisztításával szöszmötölni, ezért elegendő volt bő vízzel lemosni. Vágódeszkán először hosszú csíkokra vágtam, majd kockára szeleteltem, egy tálba félretettem.

A sárgarépát zöldségpucolóval megtisztítottam, megmostam, és egyenlő méretű karikákra szeleteltem.

A vöröshagymát a héja megszabadítását követően, félbe vágtam, majd nagyon apró darabokra éles késsel aprítottam.

Eddig a recept hagyományosnak mondható, most jön egy kis csavar a történetben. A korábbiaktól eltérően a répát, húst, hagymát egy hőálló edénybe tettem, és kevergettem. Ekkor a hús levet eresztett, amiben a zöldségek párolódtak. Nagyon kevés vizet öntöttem rá, hiszen a csirke folyamatosan eresztette a levét. Közben a répa is a hagymával puhult.

Pár perc elteltével, borssal, sóval és frissen szedett apróra vágott petrezselyemmel és lestyánnal ízesítettem. Igen jól hallottátok, sajnos a lestyán kevésbé ismert, pedig egyedi íze nagyon pikánssá tudja tenni a leveseket, húsokat, akár a sülteket.

Fedő alatt párolódtak, majd előre kikevert tejföllel, a zöldséges, fűszeres húst nyakon öntöttem. Habarást nem kapott, szépen besűrűsödött.

Félretettem, hagy érjenek kissé össze az ízek, amíg a köretet el nem készítem.

Egyszerűnek tűnik a rizs elkészítése, több variációt is kipróbáltunk. Gondolom, nem vagyok egyedül, ti is sokan jártatok, úgy, mikor összeállt, megkeményedett, gombóccá gyúrva szinte dobálni lehetett. Nekünk a következő módszer vált be.

rizses hús lestyán tejföl

Pár csepp zsiradékon, akár olajon, disznózsíron folyamatos kevergetés mellett a rizst kissé megpirítjuk.

Kétszer annyi hideg vízzel felöntjük, majd forraljuk, utána fedő alatt főzés nélkül pároljuk. Miután kész lett műanyag edénybe beletettem, kissé "megtömtem", majd a tányér közepére tettem. Szafttal meglocsoltam, köré húst került, tetejére a Lestyán. A zamatos rizses egytálétel percek alatt elfogyott. Próbáljátok ki, nem érdemes kihagyni.

K&P

1 Tovább

DIY Csinálj magadnak gyógy-és fűszernövénykertet

DIY Csinálj magadnak gyógy-és fűszernövénykertet.

A gyógy és fűszernövények kialakulását sokan az emberiség születésének idejére teszik. A kertek többségében egyre gyakrabban fordulnak elő, ízűk és élettani hatásuk miatt. Két részben foglaljuk össze a teljesség igénye nélkül, saját magunknak is termeszthető növényeket.

Márciusban ültethető fűszer ás gyógynövények első rész.

Illatos Ánizs, akár pálinkaként is.

Az ernyősvirágzatúak családjába tartozik, 1-2 centiméterre ültessük, a földbe a sorok között hagyjunk 25 centimétert. Lassan fejlődik, gyakran érdemes locsolni. Nyár közepén, júliusban virágzik, 40-60 centiméterre nő.

A növény magjai aromás illatúak, bélrendszeri problémáknál, puffadásnál, görcsoldó görcsöknél előszeretettel használják.

Az utánozhatatlan ízű ánizspálinka alapanyaga.

Egzotikus növény Édeskömény.

Az ánizshoz hasonlóan, szintén az ernyősvirágzatúak közé tartozik, ezért lehetőleg ne ültessük egymás mellé.

Fészkenként ültetünk 3-5 szem magot, ami augusztusban hozza virágait, októberben érik be. Türelmesnek kell lenni a fejlődésekor, meghálálja az öntözővizet. Hatalmasra nő, gyakran eléri a 1.5-2 métert is, főként, ha napos, száraz helyet kap.

Gyulladáscsökkentő, görcsoldó hatású, vízhajtó, gyomor-bélgörcsöknél is fogyasztják, nyákoldó hatása is ismert.

Az olasz konyha alapja, gumóját köretnek is tálalhatjuk, a paradicsomleves egyik alapfűszere.

Kakukkfű, gyógyteaként, vagy akár mártásokhoz, halakhoz.

Az eddig ismertetett növényekkel ellentétben az ajakosok családjába tartozik.

A magból palántát nevelhetünk, akár lakásban is, májusban szabadföldbe ültetjük az utánozhatatlan illatú növényt. Augusztusban hozza virágait. Szárazságtűrő, így nem szükséges a rendszeres locsolás, viszont leginkább a teljes napfényt kedvelők sorába tartozik. Magassága 40 centiméter.

Légcsőhurutra, hörghurutra, légúti hurutra ajánlható, nyákoldó hatású, puffadás ellen is fogyasztják.

Zsíros, nehezen emészthető ételeket teszi könnyebben emészthetővé. A pikáns ízt kedvelők, sokféle ételben fogyaszthatják, húsokhoz vagy akár köretekhez.

A kovászos uborka kapor nélkül elképzelhetetlen.

A zellerfélék növénytani rendszerének szerves része. 1-2 centiméterre vessük a földbe, hagyjunk a sorok között 15-25 centimétert.  A napfényes, félárnyékos helyen egyaránt fejlődik. Képes elérni a 40-50 centiméteres magasságot.

Elsősorban a gasztronómia területén jeleskedik, nagyon sokféle étel nélkülözhetetlen fűszere. Kapros tejfölös sültburgonyát, és Pizzát, kapros tejfölös halat készítettünk, Füstölt szalonnás tarja, kapros, tejfölös káposztaágyon sütve belőle. A receptek a www.receptekhumorban.reblog.hu oldalon elérhetőek.

A savanyúságok alapja a Koriander.

A zellerfélék növénytani rendszerének szerves része. 1-2 centiméterre vessük a földbe, hagyjunk a sorok között 15-25 centimétert.  A napfényes, félárnyékos helyen egyaránt fejlődik. Képes elérni a 40-50 centiméteres magasságot.

Elsősorban a gasztronómia területén jeleskedik, nagyon sokféle étel nélkülözhetetlen fűszere. Kapros tejfölös sültburgonyát, és Pizzát, kapros tejfölös halat készítettünk, Füstölt szalonnás tarja, kapros, tejfölös káposztaágyon sütve belőle. A receptek a www.receptekhumorban.reblog.hu oldalon elérhetőek.

A gyulladáscsökkentő zsálya.

Az árvacsalánfélék családjához tartozik, évelő, megfelelő helyen akár 8 évig is elél. A földbe 2 centiméterre vessük, a sorok között hagyjunk 25 centimétert. Palántaneveléssel szaporíthatjuk. Amikor elérik, a 15-20 centiméter magasságot eléri, ősszel kerül a végleges helyére. Viszonylag igénytelen, állandó öntözést nem igénylő növény.

Gyulladáscsökkentő, gargalizálva a fogínygyulladást csökkenti, étvágyjavító, és hasmenés esetén is hatásos.

Paradicsomlevesekbe oregánó mellett jól megfér, sokan pizza tésztához keverik.

Lestyánt a levesbe.

A zellerfélék családjába tartozik, gyökere, a földbe mélyre hatol. A sorok között hagyjunk 20-25 centimétert, a magokat 2-3 centiméter mélyre vessük. A nyirkos területeket kedveli.

Fogyasztása a húgyutak, húgyhólyag, belek görcsös állapotán segít. Segíti az emésztőnedvek termelését, megakadályozhatja a teltségérzés kialakulását.

Intenzív íze a zellerhez hasonló, levesek kiváló ízesítője, erőteljes aromája miatt nagyon kevés mennyiség elegendő.

Tippek: Mielőtt a felsorolt növényeket fogyasztja, főként betegség esetén konzultáljon kezelőorvosával.

K&P

0 Tovább

gasztrokertben

blogavatar

Balaton mellett festői környezetben, hatalmas területen élünk, ahol, vegyszermentesen kertészkedünk, ételeket főzünk. A kerttel, egészséggel és a gasztroval kapcsolatos tapasztalatokat osztjuk meg hitelesen. Nyitott szemmel szemléljük a világot. Tarts velünk.

Utolsó kommentek