Lecsóban sült kacsa fokhagymás, kapros nokedlivel

Kacsa érkezett a házhoz, na nem két lábon, tollasan, hápogva, hanem konyhakészen kaptuk. A mai nap a melle és a combja volt soron, amit megsütöttünk, és egy nem mindennapi körettel tálaltuk.

sült kacsa nokedli

A szárnyasok közül talán a csirkehúst fogyasztják a legtöbben. Pulyka és liba általában ünnepi alkalmakkor kerül az asztalra. Talán a kacsa a felsoroltak közül népszerűbb, de még mindig kevesebb a rajongótábora. Nyílván az ára is szerepet játszik a mellőzöttségében, pedig nagyon egészséges húsféle, a fehérjetartalma miatt is, és tartalmaz B 12, B 6, B1 vitamint, továbbá foszfort, vasat és cinket. De nem csak ezért érdemes havonta legalább egyszer elkészíteni hanem az íze miatt. A csirkehúshoz képest-nem bántva kétlábú társait-összehasonlíthatatlan. Vadas ízt kölcsönöz, ezáltal domináns az ízvilága. Többen a kacsa szó hallatán elhúzzák a szájukat: száraz, ez a tartásától is függhet, de szalonnával kompenzálható, amivel nagyon jó párost alkotnak.

Kriszta nagy elánnal látott neki a melle a combja, mármint a kacsának az elkészítéséhez. Kicsit tartott tőle, amit sokaktól hallottunk száraz a húsa, de szerencsére miután kétpofával befaltuk, kiderült a félelem alaptalan volt.

Hozzávalók a húshoz

  • kacsamell
  • erdélyi szalonna
  • só, bors

Elkészítése

A kacsa mellek és a combok mindkét oldalát besózzuk, és beborsozzuk, majd éles késsel 3-4 centiméterenként körülbelül a hús feléig beirdaljuk, amibe vékonyra szeletelt erdélyi szalonnát teszünk. Ez a szalonna nagyon passzol a kacsa húshoz, a zsíradéka ráadásul puhítja a rostokat.

Szerencsénkre a bőséges paradicsom, paprika és cukkini termésnek köszönhetően rengeteg lecsó lapul a kamránkban, egy üveggel a tepsibe tett húsra ráöntöttünk. Alufóliával lefedtük, 200 fokos sütőbe 1 órára be tettük, közben elkészült a köret.

A köret hozzávalói

  • finomliszt
  • búzadara
  • víz
  • kacsazsír
  • fokhagyma
  • kapor, só

Elkészítése

A nokedlit kitaláltuk, a köretek közül mindkettőnknek az egyik nagy kedvence, de Kriszta most egy különlegeset alkotott. A búzadarát összekeverte az olvasztott kacsazsírral, lisztel, vízzel, igen jól olvastátok tojás nem került bele. A hagyományosnál kissé keményebb tésztát készített, majd forró vízben kanállal kiszaggatta.

Közben az apróra vágott fokhagymát kacsazsíron megpirította, a kész nokedlit beleforgatta, kaporral, sóval ízesítette.

Hihetetlen több évtized után kellett rájönni a nokedli búzadarából is készíthető. Közben a kacsa is kész lett, annyira laktató volt, hogy a húsok közül csak a mellét tudtuk megenni. Kriszta piheg, én pedig pókhassal gépelek. Érdemes kipróbálni a laktató, kissé vadas ízű kacsát búzadarás nokedlivel.

Jó étvágyat hozzá!

K&P

0 Tovább

Zsályás nokedli pirított füstöl szalonnával, sült hagymával

 

A húsos napok után egy kiadós ételre vágytunk, ami miatt nem kell a fél napunkat a konyhában eltölteni, és az elfogyasztása után a hűtőbe lévő egyéb finomságok után kutakodni. Korábbról maradt füstölt szalonna, hagyma, liszt, tojás mindig van itthon, így megszületett Kriszta ötlete a  zsályás, szalonnás, sült hagymás nokedli.

nokedli szalonna zsálya

Nokedli nélkül el sem tudnánk képzelni az életünket, havonta háromszor legalább fogyasztjuk, mert nem lehet megunni. Sokféleképpen felhasználható, egytálételként, köretként. Pörköltek kihagyhatatlan szereplője, a sztrapacska alapja, a paprikás krumpli mellékszereplője és még perceken keresztül lehetne sorolni, hány féleképpen lehet tálalni. Önmagában is igen laktató, elsősorban a liszt miatt. Az egészséges életmód hívei a fehér lisztet teljes kiőrlésűvel helyettesíthetik, viszont a hagyományosnál jóval keményebb tésztát kapunk. Ilyenkor, ha van a családban, aki a megszokottól eltérő ízektől ódzkodik, fele-fele arányban érdemes beletenni.

A jó nokedlinek nincs általános receptje. Vannak akik, szaggatóval, az apróbbakat kedvelik, sokan a kiskanállal szaggatottért rajonganak. Hát igen ízlések és pofonok, mint az életben, a gasztronómiában is helyt álló kifejezés.  A keményebb tésztához több lisztet teszünk, és kevesebb vizet adunk hozzá. Mi most egy puhább változat receptjét mutatjuk be.

Hozzávalók 4 személyre

  • 50 dkg liszt
  • 1-2 db egész tojás
  • 2 ek étolaj
  • csipet só
  • víz (annyi, hogy lágy tésztát kapjunk)

A fél kiló lisztből-a lágyabb tésztát kedvelőknek két tojásból-, annyi nokedlitek lesz, hogy bátran Bud Spencer étvágyú vendégek is jól lakhatnak. Érdemes már a tészta elkészítése előtt egy méretes, legalább öt liter űrtartalmú edényt előkészíteni, teletölteni vízzel, főleg, ha gázt használtok, nem egy-két perc alatt forr fel a víz.

A tojásokat feltörjük, és a sárgáját a fehérjével és az olajjal együtt felkeverjük, megsózzuk, majd hozzáadjuk a lisztet, lazán összedolgozzuk. Miközben lassan „adagoljuk” a vizet, annyit, hogy lágy tésztát kapjunk, ezután a felforrt vízbe beleszaggatjuk. Mi kávéskanállal tesszük, amit, hogy a tészta ne ragadjon hozzá vízbe mártunk. Itt érdemes tempósnak lenni, mert percek alatt elkészül. Akkor lesz kész, ha a nokedlik a víz tetején úszkálnak. Ekkor szűrőkanállal a már előkészített tésztaszűrőbe rakjuk, hideg vízzel lecsapatjuk, hogy ne ragadjanak össze. Miután az összeeset elkészítettük érdemes a ragadás elkerülése miatt nagyon kevés zsiradékon átforgatni.

A feltét hozzávalói

  • 20 dkg húsos szalonna
  • két fej vöröshagyma
  • 1 ek zsálya
  • tejföl

Elkészítése

Az apróra vágott füstölt-húsos szalonnát megpirítjuk, egy kis tálba félretesszük, és a zsiradékon a felszeletelt vöröshagymát aranybarnára pirítjuk, és hozzátesszük a szalonnához. A pikáns szalonnás hagymás forró zsiradékon megpirítjuk a nokedlit, rászórjuk a zsályát. Itt álljunk meg egy pillanatra. Sajnos kevesen ismerik, ezt a zöldfűszert, ami az öregek bölcsességét és a hosszú élet titkát jelképezte. Most nem térünk ki a kiváló élettani hatásaira, érdemes kipróbálni, erőteljes, domináns ízű fűszer. Tehát miután kész, megszórjuk a nokedlit  szalonnapörccel, pirított hagymával, tejföllel meglocsoljuk, és azon tanakodunk, hogy szegény Bud Spencer, ha megkóstolta volna, lehet, a hagymás babra nem cseréli az egytálételként is kiadós ételt.

K&P

0 Tovább

Címkefelhő

egészség (4),tepsis burgonya (3),méz (3),tejföl (3),lestyán (3),burgonya (3),sajt (3),sütemény (3),gyógynövény (3),rizs (2),chili (2),máj (2),töltött (2),rakott (2),tészta (2),kutyatartás (2),gyorsan elkészíthető (2),vitamin (2),tócsni (2),nokedli (2),csirkemell (2),bacon (2),kapor (2),india (2),lángos (2),puding (2),zsálya (2),pikáns (2),gyógynövények (2),cukkini (2),csoki (2),bableves (1),bőrápolás (1),csirkefarhát (1),currye (1),lekvár (1),betegség (1),tea (1),csipkebogyó (1),füstölt tarja (1),madártej (1),húsombóc (1),bor (1),vanília (1),pite (1),sült szárny (1),mártogatós (1),füstölt karaj (1),sajtkrém (1), (1),paradicsom (1),lecsó (1),paradicsomlé (1),szósz (1),szőlőmártás (1),fasírt (1),kuszkusz (1),joghurt (1),melegszendvics (1),házi készítésű (1),aranygaluska (1),természetes (1),palacsinta (1),hortobágyi (1),gyógymód (1),zsemle (1),remény (1),máriatövis (1),a máj védelme (1),virágok (1),egynyáriak (1),kudzu (1),termesztés (1),hagyma (1),kukorica (1),leves (1),gyerek ételek (1),retek (1),függőség (1),leszokás (1),virág (1),szobanövények (1),fogyás (1),erős (1),zöldség (1),kisvirágú füzike (1),megelőzés (1),dohányzás (1),fűszerek (1),egzotikus (1),prosztata (1),sült kacsa (1),káposzta (1),tanulás (1),célok (1),család (1),sajtkészítő (1),interjú (1),anyaság (1),nehéz sorsok (1),kakaós csiga (1),diós csiga (1),látássérült (1),befőzés (1),újrakezdés (1),állatok (1),hagymaleves (1),pirított kenyér (1),termelői piac (1),kézműves (1),sztyúpa (1),kastély (1),hal (1),rántott (1),ponty (1),hévíz (1),szalonna (1),szőlő (1),piszkos tészta (1),mártás (1),vegyszermetes (1),növényi permet (1),rizses hús (1),Pizza (1),növényi kártevők ellen (1),dinszteltkáposzta (1),sült csirkecombok (1),TÖLTÖTT TOJÁS (1),tápoldat (1),pogácsa (1),brassói (1),füstölt szalonna (1),paradicsomtermesztés (1),hamburger (1),borsópörkölt (1),habgaluska (1),sörkorcsolya (1),juhtúró (1),mérgező növények (1),bodzaleves (1),permetlé (1),csalán (1),növénytársítás (1),növények családban (1),fűszernövény (1),ánizs (1),vetésforgó (1),kert tervezése (1),növényeknek sorkijelölő (1),kreatív (1),fokhagyma (1),fűszetnövény (1),édeskömény (1),kakukkfű (1),dísz (1),nyúl tartása (1),másnaposság (1),palántanevelés (1),tojásfa (1),húsvét (1),koriander (1),fűszernövények (1),kert (1),fagylalt (1),körömpörkölt (1),szobatisztaság (1),nevelés (1),séta (1),tejfölös uborkasaláta (1),kölyök (1),dödölle (1),rántott uborka (1),kapros tejfölös mártás (1),kuzyatartás (1),kölyökkutya (1),kovászos (1),puliszka (1),Ingatlanvétel (1),töltött disznócomb (1),almaecet (1),szépség (1),hely választása (1),városból-faluba (1),zöldségek (1),fekete szeder (1),festett kavicsok (1),kukoricadara (1),mazsola (1),banán (1),alma (1),sült zöldség (1),halleves (1),fehérboros apróhús (1),meggy (1),gyümölcsleves (1),sertés (1),meggyszósz (1),Cseresznyével egybesütött csirkecombok fűszeres kölessel (1),könnyű (1),petrezselyem (1),apró hal (1),csirkemáj (1),gyerek (1),állat (1),sütés nélküli sütemény (1),porcsin (1),vitaminbomba (1),articsóka (1),gyógyít (1),zellerkrémleves (1),ásványi anyag (1)

Címkefelhő

egészség (4),tepsis burgonya (3),méz (3),tejföl (3),lestyán (3),burgonya (3),sajt (3),sütemény (3),gyógynövény (3),rizs (2),chili (2),máj (2),töltött (2),rakott (2),tészta (2),kutyatartás (2),gyorsan elkészíthető (2),vitamin (2),tócsni (2),nokedli (2),csirkemell (2),bacon (2),kapor (2),india (2),lángos (2),puding (2),zsálya (2),pikáns (2),gyógynövények (2),cukkini (2),csoki (2),bableves (1),bőrápolás (1),csirkefarhát (1),currye (1),lekvár (1),betegség (1),tea (1),csipkebogyó (1),füstölt tarja (1),madártej (1),húsombóc (1),bor (1),vanília (1),pite (1),sült szárny (1),mártogatós (1),füstölt karaj (1),sajtkrém (1), (1),paradicsom (1),lecsó (1),paradicsomlé (1),szósz (1),szőlőmártás (1),fasírt (1),kuszkusz (1),joghurt (1),melegszendvics (1),házi készítésű (1),aranygaluska (1),természetes (1),palacsinta (1),hortobágyi (1),gyógymód (1),zsemle (1),remény (1),máriatövis (1),a máj védelme (1),virágok (1),egynyáriak (1),kudzu (1),termesztés (1),hagyma (1),kukorica (1),leves (1),gyerek ételek (1),retek (1),függőség (1),leszokás (1),virág (1),szobanövények (1),fogyás (1),erős (1),zöldség (1),kisvirágú füzike (1),megelőzés (1),dohányzás (1),fűszerek (1),egzotikus (1),prosztata (1),sült kacsa (1),káposzta (1),tanulás (1),célok (1),család (1),sajtkészítő (1),interjú (1),anyaság (1),nehéz sorsok (1),kakaós csiga (1),diós csiga (1),látássérült (1),befőzés (1),újrakezdés (1),állatok (1),hagymaleves (1),pirított kenyér (1),termelői piac (1),kézműves (1),sztyúpa (1),kastély (1),hal (1),rántott (1),ponty (1),hévíz (1),szalonna (1),szőlő (1),piszkos tészta (1),mártás (1),vegyszermetes (1),növényi permet (1),rizses hús (1),Pizza (1),növényi kártevők ellen (1),dinszteltkáposzta (1),sült csirkecombok (1),TÖLTÖTT TOJÁS (1),tápoldat (1),pogácsa (1),brassói (1),füstölt szalonna (1),paradicsomtermesztés (1),hamburger (1),borsópörkölt (1),habgaluska (1),sörkorcsolya (1),juhtúró (1),mérgező növények (1),bodzaleves (1),permetlé (1),csalán (1),növénytársítás (1),növények családban (1),fűszernövény (1),ánizs (1),vetésforgó (1),kert tervezése (1),növényeknek sorkijelölő (1),kreatív (1),fokhagyma (1),fűszetnövény (1),édeskömény (1),kakukkfű (1),dísz (1),nyúl tartása (1),másnaposság (1),palántanevelés (1),tojásfa (1),húsvét (1),koriander (1),fűszernövények (1),kert (1),fagylalt (1),körömpörkölt (1),szobatisztaság (1),nevelés (1),séta (1),tejfölös uborkasaláta (1),kölyök (1),dödölle (1),rántott uborka (1),kapros tejfölös mártás (1),kuzyatartás (1),kölyökkutya (1),kovászos (1),puliszka (1),Ingatlanvétel (1),töltött disznócomb (1),almaecet (1),szépség (1),hely választása (1),városból-faluba (1),zöldségek (1),fekete szeder (1),festett kavicsok (1),kukoricadara (1),mazsola (1),banán (1),alma (1),sült zöldség (1),halleves (1),fehérboros apróhús (1),meggy (1),gyümölcsleves (1),sertés (1),meggyszósz (1),Cseresznyével egybesütött csirkecombok fűszeres kölessel (1),könnyű (1),petrezselyem (1),apró hal (1),csirkemáj (1),gyerek (1),állat (1),sütés nélküli sütemény (1),porcsin (1),vitaminbomba (1),articsóka (1),gyógyít (1),zellerkrémleves (1),ásványi anyag (1)

Címkefelhő

egészség (4),tepsis burgonya (3),méz (3),tejföl (3),lestyán (3),burgonya (3),sajt (3),sütemény (3),gyógynövény (3),rizs (2),chili (2),máj (2),töltött (2),rakott (2),tészta (2),kutyatartás (2),gyorsan elkészíthető (2),vitamin (2),tócsni (2),nokedli (2),csirkemell (2),bacon (2),kapor (2),india (2),lángos (2),puding (2),zsálya (2),pikáns (2),gyógynövények (2),cukkini (2),csoki (2),bableves (1),bőrápolás (1),csirkefarhát (1),currye (1),lekvár (1),betegség (1),tea (1),csipkebogyó (1),füstölt tarja (1),madártej (1),húsombóc (1),bor (1),vanília (1),pite (1),sült szárny (1),mártogatós (1),füstölt karaj (1),sajtkrém (1), (1),paradicsom (1),lecsó (1),paradicsomlé (1),szósz (1),szőlőmártás (1),fasírt (1),kuszkusz (1),joghurt (1),melegszendvics (1),házi készítésű (1),aranygaluska (1),természetes (1),palacsinta (1),hortobágyi (1),gyógymód (1),zsemle (1),remény (1),máriatövis (1),a máj védelme (1),virágok (1),egynyáriak (1),kudzu (1),termesztés (1),hagyma (1),kukorica (1),leves (1),gyerek ételek (1),retek (1),függőség (1),leszokás (1),virág (1),szobanövények (1),fogyás (1),erős (1),zöldség (1),kisvirágú füzike (1),megelőzés (1),dohányzás (1),fűszerek (1),egzotikus (1),prosztata (1),sült kacsa (1),káposzta (1),tanulás (1),célok (1),család (1),sajtkészítő (1),interjú (1),anyaság (1),nehéz sorsok (1),kakaós csiga (1),diós csiga (1),látássérült (1),befőzés (1),újrakezdés (1),állatok (1),hagymaleves (1),pirított kenyér (1),termelői piac (1),kézműves (1),sztyúpa (1),kastély (1),hal (1),rántott (1),ponty (1),hévíz (1),szalonna (1),szőlő (1),piszkos tészta (1),mártás (1),vegyszermetes (1),növényi permet (1),rizses hús (1),Pizza (1),növényi kártevők ellen (1),dinszteltkáposzta (1),sült csirkecombok (1),TÖLTÖTT TOJÁS (1),tápoldat (1),pogácsa (1),brassói (1),füstölt szalonna (1),paradicsomtermesztés (1),hamburger (1),borsópörkölt (1),habgaluska (1),sörkorcsolya (1),juhtúró (1),mérgező növények (1),bodzaleves (1),permetlé (1),csalán (1),növénytársítás (1),növények családban (1),fűszernövény (1),ánizs (1),vetésforgó (1),kert tervezése (1),növényeknek sorkijelölő (1),kreatív (1),fokhagyma (1),fűszetnövény (1),édeskömény (1),kakukkfű (1),dísz (1),nyúl tartása (1),másnaposság (1),palántanevelés (1),tojásfa (1),húsvét (1),koriander (1),fűszernövények (1),kert (1),fagylalt (1),körömpörkölt (1),szobatisztaság (1),nevelés (1),séta (1),tejfölös uborkasaláta (1),kölyök (1),dödölle (1),rántott uborka (1),kapros tejfölös mártás (1),kuzyatartás (1),kölyökkutya (1),kovászos (1),puliszka (1),Ingatlanvétel (1),töltött disznócomb (1),almaecet (1),szépség (1),hely választása (1),városból-faluba (1),zöldségek (1),fekete szeder (1),festett kavicsok (1),kukoricadara (1),mazsola (1),banán (1),alma (1),sült zöldség (1),halleves (1),fehérboros apróhús (1),meggy (1),gyümölcsleves (1),sertés (1),meggyszósz (1),Cseresznyével egybesütött csirkecombok fűszeres kölessel (1),könnyű (1),petrezselyem (1),apró hal (1),csirkemáj (1),gyerek (1),állat (1),sütés nélküli sütemény (1),porcsin (1),vitaminbomba (1),articsóka (1),gyógyít (1),zellerkrémleves (1),ásványi anyag (1)

Feedek

gasztrokertben

blogavatar

Hatalmas területen élünk, ahol kertészkedünk, ételeket főzünk. A kerttel és a gasztroval kapcsolatos tapasztalatokat osztjuk meg.Balaton melleti gyönyörű településen élünk, festői környezetben. Vegyszermentesen kertészkedünk, főzünk. Nyitott szemmel szemléljük a világot. Tarts velünk.

Feedek

HTML