Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Füstölt tarjával töltött farhát, currys rizzsel

A csirke farhátat legtöbbször sütni szokták, pörköltet készítenek, de akár húslevesbe is megfőzik., Főként azok élvezik, akik szeretnek cupákolni, nem riadnak vissza, ha kézbe veszik, és úgy élvezik az ízét. Sokan lenézik, a szegények ételének tekintik, mert ugye alig van rajta hús, és hát, a fara. Érdekes, megközelítés, főleg, ha az ellendrukkerek, megeszik a belsőséget, pacalt. Mi szeretjük, a sznobéria távol áll tőlünk, és mint a legtöbb éltelbe próbálunk valami egyedit becsempészni. Most is megtettük, megtöltöttük.

Nálunk nem szokás ételt a tányéron hagyni, finnyáskodni, lenézni az embereket, és ez igaz az ételekre is. Meggyőződésünk, hogy minden alapanyagból, lelkesedéssel, fantáziával, kreativitással ki lehet hozni a legtöbbet. Nem állítjuk, hogy párhuzamot lehetne vonni, a kevésbé húsos, farhát, és egy bélszín között. sem szépségben, sem bel tartalmi értékben, de egy kis trükkel, más alapanyagok bevonásával, érdekes, és tápláló ételt lehet összehozni.

Hozzávalók a töltött farháthoz

  • 4 db csirkefarhát
  • 10 dkg füstölt tarja
  • 10 dkg főtt kukorica
  • 1 db tojás
  • 2 ek zsemlemorzsa

Elkészítése

Szerencsénkre húsos farhátat sikerült a hentesnél kifognunk, volt rajta zsírréteg, éppen annyi, hogy sütés közben kellőképpen szaftos maradjon a hús, és ne száradjon ki.

Tölteléknek a korábban elkészített ételből félretett füstölt tarját összedaráltunk, hozzákevertünk egy egész tojást, és a zsemlemorzsát. Alaposan összekevertük, belekerült a kukorica, és a farhátat megtöltöttük.

Előmelegített sütőben 40 percig sütöttük. Közben levet eresztett, amivel kb negyedóránként locsoltuk.

A köret hozzávalói

  • 20 dkg rizs
  • 2 dl joghurt
  • 1 ek curry
  • 1 tk őrölt gyömbér
  • 1 ek sárgabaracklekvár
  • 2 ek étolaj
  • 4 gerezd fokhagyma

Elkészítése

A curry-s rizs egytálételként eszméletlenül finom a lekvár és a fűszerek igazán különlegessé teszik. Morogtunk is miért nem jutott az ötlet hamarabb eszünkbe.

A rizst kevés olajon enyhén megpirítottunk, majd felöntöttük, annyi hideg vízzel, hogy ellepje, fedővel lefedtük, és nagyon kicsi lángon főztük, amíg a rizsszemek ki nem peregtek.

A joghurtot, elkevertük a curryvel, gyömbérrel, sárgabaracklekvárral, étolajjal, és a zúzott fokhagymával. Összekevertük a megfőtt rizzsel, és a közben megsült töltött csirkefarháttal tálaltuk.

K&P

 

 

0 Tovább

Fehérboros apróhús chilis, petrezselymes rizzsel

A szőlő fürtjei egyre teltebbek, de pár hónapot még kell várni, hogy jófajta Rezi bor készüljön belőle. Magában, de fröccsnek is kiválló, de az ételekhez is remek választás. A mai menü főszereplője lett, fűszerezett hússal, chilis, petrezselymes rizzsel.

Pár nappal ezelőtt az otthonunk közelében gyakran megforduló kedves szomszédunkat meglátva eszünkbe jutott, hogy többek között nagyon finom fehérbort tud készíteni, és mivel hamarosan vendégségbe megyünk, ajándékként a barátainkat akartuk meglepni a folyékony nedűvel. Mindenképpen Reziben készültet szerettünk volna, ezzel is valamiképpen népszerűsítve a csodás, emberarcú, és nem utolsósorban festői környezetben lévő települést. A palackból kettő decit kicsentünk.

Hozzávalók

  • 30 dkg disznóhús
  •  1 fej vöröshagyma
  • 2 db újhagyma szárával együtt
  • 2 gerezd fokhagyma
  • étolaj
  • 2 dl fehér szárazbor
  • fűszerek: só, bors, rozmaring, kömény, fűszerpaprika
  • Köretnek főtt rizs, petrezselyemmel, chilivel

Elkészítése

A húst a főzés előtti nap apró kockákra vágtuk és befűszereztük, hogy az ízek 12 óra alatt jobban át átjárják a combokat, a rostok megpuhulnak, így tapasztalatink szerint legalább félórával hamarabb megfőnek.

Disznózsír hiányában étolajat egy serpenyőben felforrósítottunk, és a húst beletettük, egyszer-kétszer kevertük, amíg ki nem fehéredett. Eközben levet is eresztett, nem égett le, arról nem is beszélve, hogy sokkal, zamatosabb ezzel a módszerrel az étel.

Közben a megpucolt vöröshagymát és az újhagymát apró darabokra vágtuk, és a színét vesztett hússal alaposan összekevertük.

A 30 dekányi húsnak körülbelül 1 dl leve lett, ezért nem kapott vizet, a serpenyőt a tűzről levettük, tettünk rá tűzvörös hazai őrölt fűszerpaprikát. Kevertük, amíg hagymás hús minden része nem színeződött be pirosra, visszakerült a tűzre, majd nyakon öntöttük 1 dl fehér száraz borral. Sóztuk, borsoztuk. Igazából bármilyen fűszer illik hozzá, mi a felsoroltakon kívül kevés köményt, rozmaringot választottunk.

Fedő alatt főztük, és mikor már majdnem teljesen megfőtt a hús, és egyre sűrűbb lett a szaft, hozzáreszeltünk kettő gerezd fokhagymát. Már majdnem lesült a hús, akkor kapott 1dl fehérbort, és kevés vizet. Felforraltuk, és kész lett az akkor már alkoholt vesztett, gyerekek által is bátran fogyasztható étel. A köret chilis petrezselymes rizs lett.

K&P

 

0 Tovább

Rizses egytálétel, fűszeresen és tejföllel

Rizses húst évekkel ezelőtt sokat ettünk, mostanában valahogy talonba került. Mellőzése még számunkra is érthetetlen, hiszen gyorsan elkészíthető ízletes étel. Természetesen, nem az átlagos receptben gondolkodtunk, hiszen kísérletezni az ételekkel is izgalmas, főleg, ha mások is kedvet kapnak az elkészítéséhez.


rizses hús lestyán tejföl

Egyre több a friss zöldségek kínálata, aminek tavasszal a téli vitaminban szegény táplálkozás után a fogyasztásuk is meggondolandó. A receptben a répa kapott helyet, de, akár kerülhetett volna bele, brokkoli, fehérrépa és újhagyma is. Ez az étel hús nélkül nehezen elképzelhető, sokan disznóhúsból szokták, de tapasztalataink bármelyik húsféle megteszi. A mai napon egy kétlábúra a csirkére esett a rizses húshoz a választás.

Hozzávalók 4 személyre

  • 60 dkg csirke hús
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 szál sárgarépa
  • fűszerek: só, bors lestyán, petrezselyem
  • 1 bögre rizs
  • egy kk étolaj

Elkészítése

A hús szerencsére kevés zsírral dicsekedhetett, nem kellett a tisztításával szöszmötölni, ezért elegendő volt bő vízzel lemosni. Vágódeszkán először hosszú csíkokra vágtam, majd kockára szeleteltem, egy tálba félretettem.

A sárgarépát zöldségpucolóval megtisztítottam, megmostam, és egyenlő méretű karikákra szeleteltem.

A vöröshagymát a héja megszabadítását követően, félbe vágtam, majd nagyon apró darabokra éles késsel aprítottam.

Eddig a recept hagyományosnak mondható, most jön egy kis csavar a történetben. A korábbiaktól eltérően a répát, húst, hagymát egy hőálló edénybe tettem, és kevergettem. Ekkor a hús levet eresztett, amiben a zöldségek párolódtak. Nagyon kevés vizet öntöttem rá, hiszen a csirke folyamatosan eresztette a levét. Közben a répa is a hagymával puhult.

Pár perc elteltével, borssal, sóval és frissen szedett apróra vágott petrezselyemmel és lestyánnal ízesítettem. Igen jól hallottátok, sajnos a lestyán kevésbé ismert, pedig egyedi íze nagyon pikánssá tudja tenni a leveseket, húsokat, akár a sülteket.

Fedő alatt párolódtak, majd előre kikevert tejföllel, a zöldséges, fűszeres húst nyakon öntöttem. Habarást nem kapott, szépen besűrűsödött.

Félretettem, hagy érjenek kissé össze az ízek, amíg a köretet el nem készítem.

Egyszerűnek tűnik a rizs elkészítése, több variációt is kipróbáltunk. Gondolom, nem vagyok egyedül, ti is sokan jártatok, úgy, mikor összeállt, megkeményedett, gombóccá gyúrva szinte dobálni lehetett. Nekünk a következő módszer vált be.

rizses hús lestyán tejföl

Pár csepp zsiradékon, akár olajon, disznózsíron folyamatos kevergetés mellett a rizst kissé megpirítjuk.

Kétszer annyi hideg vízzel felöntjük, majd forraljuk, utána fedő alatt főzés nélkül pároljuk. Miután kész lett műanyag edénybe beletettem, kissé "megtömtem", majd a tányér közepére tettem. Szafttal meglocsoltam, köré húst került, tetejére a Lestyán. A zamatos rizses egytálétel percek alatt elfogyott. Próbáljátok ki, nem érdemes kihagyni.

K&P

1 Tovább

gasztrokertben

blogavatar

Balaton mellett festői környezetben, hatalmas területen élünk, ahol, vegyszermentesen kertészkedünk, ételeket főzünk. A kerttel, egészséggel és a gasztroval kapcsolatos tapasztalatokat osztjuk meg hitelesen. Nyitott szemmel szemléljük a világot. Tarts velünk.

Utolsó kommentek