Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Zsályás nokedli pirított füstöl szalonnával, sült hagymával

 

A húsos napok után egy kiadós ételre vágytunk, ami miatt nem kell a fél napunkat a konyhában eltölteni, és az elfogyasztása után a hűtőbe lévő egyéb finomságok után kutakodni. Korábbról maradt füstölt szalonna, hagyma, liszt, tojás mindig van itthon, így megszületett Kriszta ötlete a  zsályás, szalonnás, sült hagymás nokedli.

nokedli szalonna zsálya

Nokedli nélkül el sem tudnánk képzelni az életünket, havonta háromszor legalább fogyasztjuk, mert nem lehet megunni. Sokféleképpen felhasználható, egytálételként, köretként. Pörköltek kihagyhatatlan szereplője, a sztrapacska alapja, a paprikás krumpli mellékszereplője és még perceken keresztül lehetne sorolni, hány féleképpen lehet tálalni. Önmagában is igen laktató, elsősorban a liszt miatt. Az egészséges életmód hívei a fehér lisztet teljes kiőrlésűvel helyettesíthetik, viszont a hagyományosnál jóval keményebb tésztát kapunk. Ilyenkor, ha van a családban, aki a megszokottól eltérő ízektől ódzkodik, fele-fele arányban érdemes beletenni.

A jó nokedlinek nincs általános receptje. Vannak akik, szaggatóval, az apróbbakat kedvelik, sokan a kiskanállal szaggatottért rajonganak. Hát igen ízlések és pofonok, mint az életben, a gasztronómiában is helyt álló kifejezés.  A keményebb tésztához több lisztet teszünk, és kevesebb vizet adunk hozzá. Mi most egy puhább változat receptjét mutatjuk be.

Hozzávalók 4 személyre

  • 50 dkg liszt
  • 1-2 db egész tojás
  • 2 ek étolaj
  • csipet só
  • víz (annyi, hogy lágy tésztát kapjunk)

A fél kiló lisztből-a lágyabb tésztát kedvelőknek két tojásból-, annyi nokedlitek lesz, hogy bátran Bud Spencer étvágyú vendégek is jól lakhatnak. Érdemes már a tészta elkészítése előtt egy méretes, legalább öt liter űrtartalmú edényt előkészíteni, teletölteni vízzel, főleg, ha gázt használtok, nem egy-két perc alatt forr fel a víz.

A tojásokat feltörjük, és a sárgáját a fehérjével és az olajjal együtt felkeverjük, megsózzuk, majd hozzáadjuk a lisztet, lazán összedolgozzuk. Miközben lassan „adagoljuk” a vizet, annyit, hogy lágy tésztát kapjunk, ezután a felforrt vízbe beleszaggatjuk. Mi kávéskanállal tesszük, amit, hogy a tészta ne ragadjon hozzá vízbe mártunk. Itt érdemes tempósnak lenni, mert percek alatt elkészül. Akkor lesz kész, ha a nokedlik a víz tetején úszkálnak. Ekkor szűrőkanállal a már előkészített tésztaszűrőbe rakjuk, hideg vízzel lecsapatjuk, hogy ne ragadjanak össze. Miután az összeeset elkészítettük érdemes a ragadás elkerülése miatt nagyon kevés zsiradékon átforgatni.

A feltét hozzávalói

  • 20 dkg húsos szalonna
  • két fej vöröshagyma
  • 1 ek zsálya
  • tejföl

Elkészítése

Az apróra vágott füstölt-húsos szalonnát megpirítjuk, egy kis tálba félretesszük, és a zsiradékon a felszeletelt vöröshagymát aranybarnára pirítjuk, és hozzátesszük a szalonnához. A pikáns szalonnás hagymás forró zsiradékon megpirítjuk a nokedlit, rászórjuk a zsályát. Itt álljunk meg egy pillanatra. Sajnos kevesen ismerik, ezt a zöldfűszert, ami az öregek bölcsességét és a hosszú élet titkát jelképezte. Most nem térünk ki a kiváló élettani hatásaira, érdemes kipróbálni, erőteljes, domináns ízű fűszer. Tehát miután kész, megszórjuk a nokedlit  szalonnapörccel, pirított hagymával, tejföllel meglocsoljuk, és azon tanakodunk, hogy szegény Bud Spencer, ha megkóstolta volna, lehet, a hagymás babra nem cseréli az egytálételként is kiadós ételt.

K&P

0 Tovább

Füstölt szalonnával készült brassói aprópecsenye

A neve ne tévesszen meg senkit, itthon főztük az aprópecsenyét. Kissé eltértünk a klasszikus recepttől, valljuk az ételekben is érdemes kísérletezni. Ebédnél kiderült megérte.

Disznóhúst nem vettünk, ezért nem vörös húsból készítettük el. Láthatóan nem táppal felnevelt csirkecombot kaptunk a termelői piacon. A hizlaltak színe fehér, zsírban bővelkedő, a mi választottunk bőre aranysárga volt.

Hozzávalók

  • 50 dkg csirkecomb
  • 2 fej nagyobb vöröshagyma
  • 3 gerezd (fokhagyma reszelve)
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 20 dkg borsó
  •  1 kk só
  •  1 kk bors
  •  1 kk majoranna
  •  1kk petrezselyem
  •  50 dkg burgonya

Elkészítése

A csontról, óvatosan lefejtettük a húst, először hosszába elvágtuk, majd apró kockákra daraboltuk, szűrőben leöblítettük.

Mindenképpen pikánssá akartuk tenni a pecsenyét, ezért füstült szalonnát választottunk. Apró kockára vágtuk, majd a serpenyőben nagyon kicsi lángon pirítottuk, de nem teljesen, csak addig, amíg elég zsiradék lett a hagymák pirításához.

A vöröshagymát apró darabokra vágtuk, a fokhagymát viszont összepréseltük, így az íze sokkal jobban érződik és kevesebb is kell belőle.

Hozzátettük a szalonnához, kettőt kevertünk rajta, odakerült a kockára vágott hús is.

Klasszikus és különleges fűszerekkel is ízesítettük, tettünk hozzá borsot, majoránnát és sót. Utóbbiból nagyon keveset a füstölt szalonna miatt.

Fedő alatt párolódtak, néha kevertünk rajta, és néztük a hús megfehéredett e. Mikor már színt váltott és levet eresztett, kevés vizet hozzáöntöttünk.

Hozzákerült a zöldborsó.

Akkor már levettük a serpenyőről a fedőt, és a szalonnás hagymás húst lepirítottuk.

 

A kockákra vágott burgonyát, megsütöttük mikor kész lett az aprópecsenyével összekevertük. Hatalmas adag lett, és nem hiányzott a disznóhús íze. Adagonként petrezselyemmel díszítettük.

K&P

 

 

0 Tovább

gasztrokertben

blogavatar

Balaton mellett festői környezetben, hatalmas területen élünk, ahol, vegyszermentesen kertészkedünk, ételeket főzünk. A kerttel, egészséggel és a gasztroval kapcsolatos tapasztalatokat osztjuk meg hitelesen. Nyitott szemmel szemléljük a világot. Tarts velünk.

Utolsó kommentek