Füstölt tarjával töltött farhát, currys rizzsel

A csirke farhátat legtöbbször sütni szokták, pörköltet készítenek, de akár húslevesbe is megfőzik., Főként azok élvezik, akik szeretnek cupákolni, nem riadnak vissza, ha kézbe veszik, és úgy élvezik az ízét. Sokan lenézik, a szegények ételének tekintik, mert ugye alig van rajta hús, és hát, a fara. Érdekes, megközelítés, főleg, ha az ellendrukkerek, megeszik a belsőséget, pacalt. Mi szeretjük, a sznobéria távol áll tőlünk, és mint a legtöbb éltelbe próbálunk valami egyedit becsempészni. Most is megtettük, megtöltöttük.

Nálunk nem szokás ételt a tányéron hagyni, finnyáskodni, lenézni az embereket, és ez igaz az ételekre is. Meggyőződésünk, hogy minden alapanyagból, lelkesedéssel, fantáziával, kreativitással ki lehet hozni a legtöbbet. Nem állítjuk, hogy párhuzamot lehetne vonni, a kevésbé húsos, farhát, és egy bélszín között. sem szépségben, sem bel tartalmi értékben, de egy kis trükkel, más alapanyagok bevonásával, érdekes, és tápláló ételt lehet összehozni.

Hozzávalók a töltött farháthoz

  • 4 db csirkefarhát
  • 10 dkg füstölt tarja
  • 10 dkg főtt kukorica
  • 1 db tojás
  • 2 ek zsemlemorzsa

Elkészítése

Szerencsénkre húsos farhátat sikerült a hentesnél kifognunk, volt rajta zsírréteg, éppen annyi, hogy sütés közben kellőképpen szaftos maradjon a hús, és ne száradjon ki.

Tölteléknek a korábban elkészített ételből félretett füstölt tarját összedaráltunk, hozzákevertünk egy egész tojást, és a zsemlemorzsát. Alaposan összekevertük, belekerült a kukorica, és a farhátat megtöltöttük.

Előmelegített sütőben 40 percig sütöttük. Közben levet eresztett, amivel kb negyedóránként locsoltuk.

A köret hozzávalói

  • 20 dkg rizs
  • 2 dl joghurt
  • 1 ek curry
  • 1 tk őrölt gyömbér
  • 1 ek sárgabaracklekvár
  • 2 ek étolaj
  • 4 gerezd fokhagyma

Elkészítése

A curry-s rizs egytálételként eszméletlenül finom a lekvár és a fűszerek igazán különlegessé teszik. Morogtunk is miért nem jutott az ötlet hamarabb eszünkbe.

A rizst kevés olajon enyhén megpirítottunk, majd felöntöttük, annyi hideg vízzel, hogy ellepje, fedővel lefedtük, és nagyon kicsi lángon főztük, amíg a rizsszemek ki nem peregtek.

A joghurtot, elkevertük a curryvel, gyömbérrel, sárgabaracklekvárral, étolajjal, és a zúzott fokhagymával. Összekevertük a megfőtt rizzsel, és a közben megsült töltött csirkefarháttal tálaltuk.

K&P

 

 

0 Tovább

Sajtkrémmel töltött csirkemell, füstölt tarjás kukoricával

Vendégeket vártok? Van egy kis időtök egy komplett étellel megajándékozni a családot, barátokat? A hús mellett a zöldségeknek is teret akartok adni? Szeretitek a csirkét, sajtot, sonkát és a kulináris ízeket? Örülnétek, ha, miután elfogyasztjátok elégedetten dőltök hátra? Ebben az ételben nem fogtok csalódni.

Hétvégére a rossz idő beköszöntével a gasztronómiára több időt tudtunk szánni. A szél, eső, a felhős ég hátráltatta a természetben töltött időt. Viszont teret adott a konyhára a különleges, mégis egyszerű egy tál ételre. Kriszta egyre a szokványostól eltérő ízekre vágyik, és mindkettőnknek fontos a zöldség hús kombója. Belevágtunk, nem kukoricáztunk, mármint az ötlettel.

Hozzávalók a körethez

  • 15 dkg füstölt tarja
  • 10 dkg sajtkrém
  • konzerv kukorica (ebben az esetben kevesebb ideig kell főzni)

Elkészítése

A nyers békebeli adalékanyagoktól mentes füstölt tarját egészben forrástól számított egy órán át megfőztük. Zárójelben a főzővízéből babletykó készül, nemsokára a blogon elérhető lesz.

Közben a kukoricát feltesszük forró vízbe főzni, leszűrtük és félretettük.

Hozzávalók a mellhez

  • 1 egész csirkemell
  • 10 dkg sajtkrém

Elkészítése

A csirkemelltől sokan a szárazsága miatt ódzkodnak, teljesen fölöslegesen. Megfelelő technológiai eljárással, ez kompenzálható. Magyarul a töltelék, a zsiradék használata döntő.

A csirkemellet kettévágtuk, óvatosan éles késsel kicsontozzuk. Figyeljetek rá, hogy inkább lassabban menjen a művelet, de, így kevésbé roncsoljátok a húst.

Négy egyenlő részre vágtuk, kb. 2 cm vastagságúra. Ne legyen túl vékony, mert a feldolgozáskor likacsos lehet.

Vágódeszkán kiklopfoljátok, a dühötöket ne vetítsétek ki, mert széteshet, nem tudjátok betölteni.

A vékony csirkemellbe a sajtkrémet beletöltitek, lehetőleg egyenletesen, a húst feltekeritek. Magától nem fog összetapadni, ezért segítségül hívott fogpiszkálóval darabonként összetűzitek. Forró olajon kérgesre pirítottuk a göngyölegeket, majd tepsibe tettük, kicsit felöntjük a tarja főzővizével, alufóliával letakarva pároljuk készre. Irány a 200 fokos sütő 15 percen át.

Miközben a szárnyas a sütőben éli mindennapjait, a tarját kockára vágjátok, a kukoricával a tarja főzőlevével összefőzitek, a maradék sajtkrémet hozzáteszitek, majd a forró, sercegős omlós hússal fogyasztjátok.

K&P

 

0 Tovább

Cukkinival és májpástétommal töltött disznócomb

A sok zöldséges nap után, egy laktató húsfélére vágyódtunk. Első körben rántottra, vagy sültre gondoltunk, Volt egy kis időnk a „bíbelődésre”, kívántunk valami különlegességet, az ötletet az otthon található alapanyagok adták meg, nem akartunk boltba menni.

Egy jókora comb lapult a hűtőben, kimaradt, pár darab szikkadt zsömle, és tömérdek fűszer, amikből folyamatosan raktározunk. A húst szerettük volna megtölteni, azokkal az alapanyagokkal, amik itthon vannak, nem akartunk boltba menni. A kertben járva, egy hatalmas cukkinira bukkantunk, korábban már rántottuk, sütöttük. A fajtának köszönhetően a magok puhák, kevés párolás után fogyaszthatóak. Korábbról a frigóba fagyasztottunk le májat, viszont annyira kevés a mennyiség, hogy önállóan rántva, dinsztelve nem lenne elegendő több személyre. Viszont tölteléknek elegendő. Lassan összeállt a kép, így „összedobtuk” a májjal, zsemlével, cukkinival megtöltött húst.

Hozzávalók 4 személyre

  •  1 kg disznócomb

A töltelékhez:

  • 30 dkg csirkemáj
  • 30 dkg cukkini
  • 1 tojás
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • fűszerek: só, bors, majoránna, pástétom fűszer

Elkészítése

A húst alaposan mossátok meg, a zsírréteget nem érdemes leszedni, hiszen az adja a szaftot. Éles késsel hosszában átszúrtuk és a közepét óvatosan kivettük, ebbe kerül a töltelék. A húst érdemes felszeletelni, amit később fel lehet használni. Van, aki a töltelékhez keveri. Nem tudjuk szeretitek e a fűszereket, mi igen, ennek jegyében a tölteni való húst, borssal, sóval bedörzsöltük. A hús egyik felét tűztük, így a töltelék sütés közben nem tudott kifolyni.

Az apróra vágott petrezselymet megpirítottuk, közben a zsemléket tejbe beáztattuk, majd kinyomkodtuk és beletettük a keverőtálba. Ízesítettük, majoránnával és pástétom fűszerrel, bazsalikommal.

Közben elkészítettük az étel „szívét”. A májat és a cukkinit feldaraboltuk, hozzátettük a zsemlékhez, és együtt ledaráltuk. Belekerült a tojás, az apróra vágott hagyma, lereszelt fokhagyma, alaposan összekevertük, majd a hús „gyomrát” teletöltöttük.

Kizsírozott tepsibe tettük, kevés vizet öntöttünk alá, fóliával letakartuk, légkeveréses üzemmódban 180 fokon egy órán keresztül sütöttük. 20 percenként ránéztünk szafttal meglocsoltuk. Sült burgonyával, és párolt káposztával tálaltuk.

K&P

 

0 Tovább

SÜTŐBEN SÜLT TÖLTÖTT TOJÁS TEJFÖLLEL LOCSOLVA, ZSEMLEMORZSÁVAL MEGSZÓRVA

Családunkban a töltött tojás gyakran kerül az asztalra. Egytálételként reggelire, ebédre, vacsorára is bátran ajánlható és zöldségekkel, köretekkel variálható. Mint minden étel ezerféleképpen elkészíthető, én egy évek óta anyukám által készített receptet mutatok be.

TÖLTÖTT TOJÁS

Hozzávalók:

10 db tojás

zsemlemorzsa

petrezselyem

fehér bors

tejföl

Elkészítése

A tojásokat az esetleges szennyeződésektől bő vízben alaposan átmossuk, majd én a „baleset” elkerülése érdekében evőkanállal helyezem a lábasba, majd óvatosan vízzel felengedem tojásokat, hogy össze ne törjenek. Stoppert fölösleges beállítani, de körülbelül 15 perccel a forrás után szűrőbe helyezzük, leöblítjük, majd vízbe tesszük, amíg teljesen ki nem hűlnek. Érdemes türelmesnek lennünk, mert így sokkal könnyebben leszedhetjük a héját, és a fehérje sem sérül meg.

A tojásokat óvatosan egy éles tárgyhoz, akár asz asztal sarkához óvatosan hozzáverjük, majd a héját leszedjük. Éles késsel a tojásokat hosszába kettévágjuk, úgy hogy a fehérje egyben maradjon.

A megfőtt tojás sárgáját kivesszük, villával összetörjük, kevés zsemlemorzsát, sót, petrezselymet, fehér borsot hozzáadunk, és összegyúrjuk. A fehérjébe visszatöltjük a sárgáját, hőálló edénybe, vagy sütőbe pihentetjük. Külön felmelegített serpenyőbe olajat tejföllel összekeverünk, a tojást meglocsoljuk, a tetejét zsemlemorzsával megszórjuk. Előmelegített sütőbe, pirosra sütjük. Rizs körettel, akár hidegen, vagy megmelegítve tálaljuk. Salátával, retekkel díszítjük.

TÖLTÖTT TOJÁS

K&P

 

0 Tovább