Régóta szerettünk volna enni egy nagyon finom pizzát. Mindenképpen itthon akartuk elkészíteni. Étteremben nem gondolkodtunk, legjobb a hazai, nem is beszélve a költségekről, sokkal olcsóbban elkészíthetjük a saját ízlésünk szerint. Több receptet átböngésztünk, képek alapján is válogattunk, végül több ötlet alapján készült el a sajátunk. Érdemes belefogni, tényleg isteni finom lett. Vegások is ehetik a húst nélkülöztük.

Pizza

Hozzávalók

A tésztához

Pizza

1 kg finomliszt

2 csapott ek só

2 ek oregano

1 ek őrölt bors

2 tasak szárított élesztő

0.5 ek cukor

6 dl langyos víz

0.5 dl oliva olaj

A feltéthez

Kukoricás, gombás, sajtos

Pizza

20 dkg gomba

20 dkg kukorica

csili paprika

pizza mártás

Halas, tejfölös kapros

 

Pizza

25 dkg hal

2 dl tejföl

1 ek kapor

2 gerezd fokhagyma

1 ek örölt paprika

fél citrom

pizza mártás

A mártáshoz

Pizza

40 dkg paradicsom szósz

1 ek szárított oregano

3 gerezd reszelt fokhagyma

2 ek sűrített paradicsom

1 ek bors

Elkészítése

A lisztet igen nem elírás felbontatlanul 1 percig langyosítva a mikroba tettem, gondoltam, hagy melegedjen. Erre a bizarrnak tűnő műveletre azért volt szükség, hogy a tészta hamarabb meg kelljen. Utána egy tálba tettem oregánóval, sóval, borssal fűszereztem. Hogy nehogy túl egyszerű legyen a recept, egy másik tálat elővettem, beletettem a szárított élesztőt, Oliva olajat, cukrot és a langyos vizet. Ebédet szerettem volna nem vacsorát, ezért segéderőhöz folyamodtam, egy robothoz, jó túlzok, egy robotgéphez, és karjához a tésztadagasztó alkatrészhez. Első fokozaton lassan kevertem a langyos vízben lévőket, közben beleöntöttem, a lisztet, és a többi alapanyagot. Addig folytattam a műveletet, amíg a tészta nem puhult meg. Ezután a robotot hatos fokozatra állítottam, és addig használtam, amíg a tészta nem lett hólyagos. Három a magyar igazság, ezért is elővettem még egy tálat, amiben percekig a kész tésztának lett a helye. Oliva olajjal kikentem, és benne a tésztát 45 percig csendes pihenőre intettem, kelesztettem. Közben lihegtem. De reménykedtem megéri a fáradozást, gondoltam, biztos odáig lesz a család. Háromnegyed óra után cipóformára alakítottam, majd konditerem helyett következett a gyúrás. Egy hatalmas kellőképpen vastag rúddal 1 cm vastagságúra nyújtottam a tésztát, majd sütőpapíron hatalmas 40 átmérőjű pizza alakúra formáltam. Letakartam 15 percre magára hagytam.

A mártás

Mind a két feltétnek alapja a mártás. Az általunk elrakott paradicsom szószt fűszereztem Oregánóval, lereszelt fokhagymával, sűrített paradicsommal, frissen őrölt borssal összekevertem, a nyers pizza tésztát alaposan bekentem.

Kukoricás, gombás, sajtos

A gombát szeletekre vágtam, majd lassú tűzön megpároltam, a kukoricát megfőztem a pizza mártással bekent tésztára rátettem sajttal, csili paprikával díszítettem 20-25 percig 220 fokon előmelegített sütőben megsütöttem.

Halas, tejfölös kapros

Egy korábban megfőzött ételből maradt pár darab apróhal, vele ilyen szinten sosem kísérleteztem, de utóbb kiderült megérte. A konzerv halakhoz viszonyítva fillérekbe kerül, az ízük hasonló. Kevés oliva olajon megpároltam, ami nem a tengervízhez hasonlóan, de levet eresztett. A serpenyőből kivettem, villával összetörtem. Reszelt fokhagymával kevertem, piros őrölt paprikával kevertem. Rátettem a mártásos pizzára, majd kapros tejföllel megbolondítottam. Megszórtam sajttal, és vékony citrom karikával díszítettem. Sütőbe tettem.

Összesen 4 pizza készült, az adag népes társaságnak is elegendő.

K&P