Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Ezért fogyassz Gyömbért a betegségek ellen

Trópusi növényként, hazánkban elsősorban üvegházakban termesztik. Zöldségeseknél, boltokban egész évben beszerezhető a gyömbér gyökere. Porként, olajként, teát fogyasztva is számottevő hatása ismert. Megmutatjuk milyen esetekben és hogyan alkalmazzuk, az édeskés illatú karakteres ízű növényt.

Gyömbér történelem

A történetírók szerint már Kr. előtt több századdal fűszer - és gyógynövényként is használták. Dél- Kelet Ázsiában, Indiában és Kínában 3000 éve termesztik a trópusi növényt. Népszerűségét bizonyítja, hogy az első Kínai fűszerkönyvben is szerepel. A kínai orvosi könyvbe is bekerült, de érdekes módon mindkét esetben csak a szárítottat említették meg. Jóval később Kr. után 500 évvel írnak a növényről.

A tibetiek elsősorban, az élet megújítójának tartják és tartották a mai napig nagy becsben és elsősorban a sejtmegújító hatása miatt használják. Jelenleg is számottevő elixíreket, illóolajokat készítenek a gyömbérből.

Az indiai gasztronómia egyik alapfűszere, emellett az ételek tartósítására is használták. Istentől való félelmük miatt a vallásos ünnepek alkalmával étkezés előtt fogyasztották, mert az édeskés lehelettel nem sértették meg az isteneiket.

A XII-XII. század fordulóján készült Pray kódexben összesen 27 gyógynövényt említ, köztük a gyömbért is.

Egy kis botanika

Az egyszikű évelő növény a gyömbérfélék családjába tartozik, alsóleveleik hosszúnyelűek, tagoltak és szárnyaltak, három levélből állnak a felsők, virágai 8-15 mm hosszúak. A népi gyógyászat és a gasztronómia az ujjasan elágazó 8-15 centiméter hosszú, átlagosan 2 centiméter vastag gyökerét használja.

A trópusi Ázsia esőerdőiben őshonos. elsősorban a nedves réteket kedveli, Ázsián kívül Észak- Amerikában, Európában is elterjedt.

Milyen anyagokat tartalmaz?

Karakteres, sajátos kissé kesernyés, csípős ízét a gyömbér gyökértörzse adja, ízét a gingerol tartalma, aromáját az illóolaja adja. Hatóanyagtartalma közvetlenül a héj alatt a legmagasabb.

A-, B-, E-, C-, vitaminokban gazdag, többek között cinket, foszfort, kalciumot, káliumot, vasat tartalmaz.

Mennyit ehetünk belőle?

A kutatások szerint felnőttek naponta maximum 4 grammnyi mennyiséget fogyaszthatnak a gyömbérgyökérből. Gyermekek 2 év alatt semmilyen formában nem kaphatnak, várandósok, és két év feletti gyermekek maximum 1 grammnyit ehetnek.

Elsősorban fűszernövény, de a népi gyógyászat számos betegség kialakulásánál használja

Miben segít?

Emésztőrendszerre gyakorolt hatása

A gyomor- és bélrendszerre jótékony hatással bír, a hasi görcsöket hatékonyan oldja, és szélhajtó tulajdonságai miatt a puffadást jelentősen csökkenti. Enyhe emésztési zavarok esetén, ami puffadással, gyomorrontással, enyhe hányingerrel jár érdemes a gyömbért kipróbálni. Elsősorban étvágynövelő, és emésztést serkentő hatása miatt közkedvelt a növény.

Gyulladáscsökkentő hatása

A benne lévő cseranyagok miatt gyömbérteával, vagy gyömbért tartalmazó szájöblítővel érdemes gargalizálni száj, vagy garatgyulladás esetén. Gyulladáscsökkentő hatása miatt az enyhe megfázással járó tüneteket: köhögés, orrfolyás csökkenti.

Koncentrációt növelő

A központi idegrendszerre nem gyakorol hatást, ezért e tekintetben mellékhatásai nem ismertek. Állandó koncentrációt igénylő munkavégzőknek ajánlott, mert a koncentrációt elősegíti.

Potencianövelő

A nem megfelelő vérkeringés impotenciát okozhat, mert a sérült erek vérrel nem tudnak megtelni, a gyömbér a keringést jelentős mértékben serkenti, mindezt a gingerol nevű vegyület okozza.

Hogyan, és milyen formában alkalmazhatjuk?

Tea

Emésztési problémáknál, megfázáskor forraljunk fel fél liter vizet, tegyünk bele körülbelül 2 dkg reszelt gyömbért, negyed óra múlva szűrjük és langyosan fogyasszuk.

Külsőleg alkalmazva olajok

Az említett gyulladáscsökkentő hatása miatt ízületi gyulladásra, kisebb zúzódáskor 10 ml semleges olajba tegyünk a gyömbérolajból pár cseppet és kenjük be e kezelt bőrfelületet.

Aromaterápiában

Meghűlésnél, fejfájásnál 4 csepp gyömbérolajat, keverjünk össze 1 csepp fahéjolajjal, párologtatva használjuk.

Inhalálva pár csepp olajat zsebkendőre csepegtetve, csökkenti a megfázással járó tüneteket.

Mire figyeljünk?

Az Amerikai Élelmiszer-ellenőrzési Hivatal az FDA az általánosan biztonságos növények közé sorolja, de a fogyasztásánál oda kell figyelni az elfogyasztható mennyiségre és az esetleges mellékhatásokra. Bizonyos betegségek esetén érdemes elővigyázatosnak lenni, az alábbiak esetén érdemes más gyógy-, vagy fűszernövényt kipróbálni.

Óvatosan a fogyasztásával

Epekő fennállásakor nem érdemes kockáztatni, mert a gyömbér fokozza az epe termelését és az összehúzódások számát így nagy mennyiségben alkalmazva bejuthat az epe csatornába.

Cukorbetegségnél

Keményítő és cukortartalma miatt fogyasztása előtt mindenképp konzultálni kell az orvossal.

A véralvadást gátolja, ezért, aki vérhígítót szed, kerülje a gyömbér fogyasztását.

Íme a teszt

<script>(function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0];if(d.getElementById(id))return;js=d.createElement(s);js.id=id;js.src='https://embed.playbuzz.com/sdk.js';fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}(document,'script','playbuzz-sdk'));</script><div class="playbuzz" data-id="3ebd06f2-d992-4bf8-a5e1-f8b94d018520" data-show-share="false" data-show-info="false"></div>

A gyógynövényeket, fűászernövényeket mindenki saját felelősségre fogyasztja, ha valamiben bizonytalan, betegségben szenved, érdemes szakember tanácsát kikérni.

Két, vagy háromnaponta bemutatunk gyógynövényeket, amelyek bizonyos betegségek kialakulásnak megelőzésében lehetnek az ember partnerei. Tarts velünk!

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel!

Csatlakozz https://www.facebook.com/gasztrokertben.reblog.hu/ oldalunkhoz, ahol kérdéseket tehetsz fel, véleményt formálhatsz, ötleteket adhatsz!

K&P

 

1 Tovább

Gyógynövény kvíz. Melyik a kakukktojás?​​​​​​​

Az alábbi kvízjátékunkban 20 különálló képen egy-egy betegséget neveztünk meg. A képek alatt három feltüntetett gyógy- és fűszernövények közül egy a kakukktojás, ami a helyes válasz. Az a növény nem alkalmas az adott betegség kezelésére, megelőzésére a másik kettővel szemben. Nem biztos, hogy a képeken látható gyógynövény a helyes megoldás.

<script>(function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0];if(d.getElementById(id))return;js=d.createElement(s);js.id=id;js.src='https://embed.playbuzz.com/sdk.js';fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}(document,'script','playbuzz-sdk'));</script><div class="playbuzz" data-id="cdf5cede-e1c4-4f77-a72b-9b17d63821f6" data-show-share="false" data-show-info="false"></div>

A gyógynövényeket mindenki saját felelősségre fogyasztja, ha valamiben bizonytalan, betegségben szenved, érdemes szakember tanácsát kikérni.

Két, vagy háromnaponta bemutatunk gyógynövényeket, amelyek bizonyos betegségek kialakulásnak megelőzésében lehetnek az ember partnerei. Tarts velünk!

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel!

Csatlakozz https://www.facebook.com/gasztrokertben.reblog.hu/ oldalunkhoz, ahol kérdéseket tehetsz fel, véleményt formálhatsz, ötleteket adhatsz!

K&P

 

 

0 Tovább

A propolisz a természet csodája, az emberi szervezetet gyógyítja

A vészharangok még nem konganak, de egyre több elkeseredett méhész panaszkodik a méhek jelentős mértékű pusztulásáról. A jelenség összetett, a kiszámíthatatlan időjárás, klímaváltozás, növényvédőszerek, lelkes, de kezdő méhészek számának növekedése - végtelenségig sorolhatnánk az okokat - a méhek számának erőteljes csökkenése miatt. Viszont most ez a méhek által gyűjtött, az emberi szervezet egészségének megőrzése és a betegségek kialakulásának megakadályozásában szerepet játszó propoliszról írtunk.

propolisz egészség

Bízunk benne, miután a cikket elolvastátok, talán sokan elgondolkodnak, ha csak egy picit is odafigyelnénk a természetre sokat tehetnénk, még nem késő.

Miért védjük meg a méheket?

A méhcsípés okozta allergiás megbetegedésekről a rovarcsípésekről töménytelen mennyiségű írás jelenik meg. Némelyik, szinte az ember ellenségének kikiáltva a házi méhet. Pedig szorgos munkával pótolhatatlan „termékeket” állít elő. A méz, méhpempő sokak által ismert, pedig a propolisz az egyik legjobb baktériumölő.

A méhek számára augusztus-október környékén befejezettnek tekinthető a virágmézgyűjtés, sokan azt hihetnék, ezzel következhet számukra a jól megérdemelt téli pihenő. Hihetetlen előrelátással készülnek fel a zord hidegre, mint mikor a vidéki ember elkezdi a téliesítést. A méhek az ősz vége felé a környezetükben lévő általában fiatalabb fák rügyeiből kigyűjtik a gyantát. Egyes dolgozó méhek - elsősorban a legjobb propolisz forrásból a fekete nyárból -, de a jegenyéből, fenyőből, gesztenyéből is előszeretettel gyűjtik be rárepülve az enyvszerű bevonatot, ami adja a ragacsos, édeskés barnás színű propolisz hatóanyagát.

propolisz egészség

Szinte felfoghatatlan, hogy a méhek mennyire elővigyázatosak, és intelligensek. A bevonattal a kaptár, emberi szemmel szinte alig látható repedéseit bevonják propolisszal, a nagyobbakat gyantával. Mivel, ahogy látni fogjátok értékes alapanyag, ezért sok méhész mesterséges módon repedéseket hoz létre, hogy gyantát nyerhessen. Kaptáronként nagyon keveset lehet begyűjteni, hiszen a tapasztáson kívül másra is felhasználják.

A propolisz előállítói

A gyűjtést általában melegebb időben végzik a dolgozók, a kaptárban uralkodó magas hőmérséklet miatt a kórokozók elszaporodnak, a fertőzés kivédésre a kaptáron vékony bevonatot hoznak létre. Szinte steril környezetet kell biztosítaniuk, mielőtt a királynő lerakná a petéit. Az „idegen” rovarok tetemeit is fertőtlenítik, bebalzsamozzák, hogy a bomlásból felszabaduló anyagok ne tegyenek kárt. A propolisz úgy keletkezik, hogy a kinyert gyantát a méhek az emésztőfolyadékkal összekeverik, ami tartalmaz egy enzimet, ami képes a gyantából kioldani a gyógyhatású alkotóelemeket, így lesz a propolisz.  A leírtakból lehet következtetni a propolisz antibakteriális hatásáról, amit már az 1950-től kutatják, legelkötelezettebben a dán Kari Lun Augaard, aki 160 ezer emberen végzett kutatásokat. Biztos lehetett az eredményességben, hiszen a propoliszban több mint száz hatóanyag van.

Miért hasznos a propolisz?

Minőségétől függően körülbelül 55 százalékban növényi alapú gyanta, nedv van benne, tartalmaz viaszt, 10 százaléknyi illóolajat,4 százaléknyi virág pollent. Legaktívabb hatóanyagai a flavonoidok, flavonok, szerves savak, és az illóolaj. B1-, B2-, B6, és E vitamint tartalmaz. Ezen kívül szilíciumot, magnéziumot, rezet, molibdént, arzént, ónt, alumíniumot, vanádiumot, volfrámt, vasat, aranyt, irídiumot, kalciumon, kadanyt, kobaltot, piranyt , cinket, mangánt.

Az imént említett dán úriember vizsgálati eredményei a propolisz számottevő jótékony hatásait mutatta ki.

Miben segít?

propolisz egészség

Allergia kezelésében

A virágporok, pollenek allergiás reakciót válthatnak ki a szervezetben, ezért a méz fogyasztásával, méhpempővel, vagy a propolisszal is óvatosan, kellő elővigyázatossággal kell bánni. Érdemes bőrpróba elvégzése, a bőrre 1 centiméter átmérőjű területre kenjünk propolisz kenőcsből, vagy tinktúrából, naponta háromszor, ha a bőr nem pirosodik ki, alkalmazhatjuk, allergia ellen is. Az allergiát kiváltó pollen megjelenése előtt érdemes propoliszt fogyasztani, mert gyulladáscsökkentő hatása képes a tüneteket jelentősen csökkenteni.

Antibakteriális hatása

A propoliszban levő flavonoidok, flavonok erősítik az immunrendszert. A káros mikroorganizmusokat, baktériumokat is elpusztítja.

Gyulladáscsökkentő

Külsőleg és belsőleg egyaránt kifejti gyulladáscsökkentő hatását ami elsősorban annak köszönhető, hogy a sejtosztódást sebességét, a sejtek anyagcseréjét jelentősen növeli.

Antibakteriális, hatása miatt hatékony a sebek kezelésére, fertőtlenítésére, fekélyek gyógyítására. Sérüléseknél, égési felületek gyógyítására.

Idős embereknél

A propoliszban levő hatóanyagok, vitaminok, ásványi anyagok jelentősen roborálják a szervezetet, szakemberrel egyeztetve kúraszerűen lehet fogyasztani.

Felhasználási területei

propolisz egészség

Anyagcsrezavarokban

Magas vérnyomás kezelésében, keringési zavaroknál.

Bőrbetegségekben

Gyulladt sebeknél, bőrkeményedésnél, szemölcsnél, hegekre.

Fül-,orr-, torok gégebetegségek gyógyítására

Megfázásnál, garat, gégegyulladásoknál.

Légutak kezelésére

Köhögés csillapítására, hörgőgyulladásra.

Emésztőrendszernél

Száj higiénia elősegítése, fogíny gyulladás kezelésére, foghúzás utáni sebek kezelésére, gyomorfekély kezelésére, epehólyag gyulladásra.

Alhasi szerveknél

Gyulladt vese, húgyhólyag esetén, prosztata megbetegedésekor.

A propolisz tartalmú készítmények cseppek, tinktúra, balzsam, krém, kenőcs bioboltokban, Herbáriákban kaphatók. Olyan terméket érdemes vásárolni, ami legalább 70 százalékban tartalmaz propoliszt.

Íme a teszt

<script>(function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0];if(d.getElementById(id))return;js=d.createElement(s);js.id=id;js.src='https://embed.playbuzz.com/sdk.js';fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}(document,'script','playbuzz-sdk'));</script><div class="playbuzz" data-id="c35bbfa9-4407-4c94-b7db-17c464375c4a" data-show-share="false" data-show-info="false"></div>

A gyógynövényeket mindenki saját felelősségre fogyasztja, ha valamiben bizonytalan, betegségben szenved, érdemes szakember tanácsát kikérni.

Két, vagy háromnaponta bemutatunk gyógynövényeket, amelyek bizonyos betegségek kialakulásnak megelőzésében lehetnek az ember partnerei. Tarts velünk!

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel!

Csatlakozz https://www.facebook.com/gasztrokertben.reblog.hu/ oldalunkhoz, ahol kérdéseket tehetsz fel, véleményt formálhatsz, ötleteket adhatsz!

K&P

0 Tovább

Ismered a májvédő Máriatövist? 10 kérdésből kiderül.

A Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztálya az év gyógynövényének is választotta a Máriatövist. Az orvostudomány is elismeri, a fitoterápia egyik leggyakrabban ajánlott növénye.

<script>(function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0];if(d.getElementById(id))return;js=d.createElement(s);js.id=id;js.src='https://embed.playbuzz.com/sdk.js';fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}(document,'script','playbuzz-sdk'));</script><div class="playbuzz" data-id="9a93acff-dd3d-4bbe-a16e-d8e6d8bf4744" data-show-share="false" data-show-info="false"></div>

A gyógynövényeket mindenki saját felelősségre fogyasztja, ha valamiben bizonytalan, betegségben szenved, érdemes szakember tanácsát kikérni.

Két, vagy háromnaponta bemutatunk gyógynövényeket, amelyek bizonyos betegségek kialakulásnak megelőzésében lehetnek az ember partnerei. Tarts velünk!

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel!

Csatlakozz https://www.facebook.com/gasztrokertben.reblog.hu/ oldalunkhoz, ahol kérdéseket tehetsz fel, véleményt formálhatsz, ötleteket adhatsz!

K&P

 

0 Tovább

A fokhagyma az egyik legjobb természetes antibiotikum!

A felmérések szerint hazánk antibiotikum fogyasztásban is nagyhatalom. Óriási mennyiségben, nagyon sok betegségnél felírják számunkra.  Természetesen sok esetben nélkülözhetetlen, de vannak olyan antibiotikum tartalmú természetes szerek, amelyek megelőzésnél, kiegészítő kezelésnél jótékony hatásúak. Megmutatjuk miért, milyen betegségeknél segíthet, és hogyan lehet tinktúrát készíteni a fokhagymából.

természetes antibiotikum fokhagyma

Fokhagyma botanika

A gyógy- és fűszernövényként is reneszánszát élő fokhagyma az amarilliszfélék családjába tartozik, sokan a jellegzetes illata miatt büdöshagymának, vagy foghagymának is nevezik.  Legközelebbi rokonai a medvehagyma, metélőhagyma, mogyoróhagyma, póréhagyma, vöröshagyma. A gasztronómiában is jeleskedő növény 30-100 centiméter magasságra nő meg. Nyél nélküli levelei tengelyen nőnek, szélességük körülbelül 1 centiméter és elkeskenyedő.

Hungarikum

Leginkább népszerű a makói hungarikum, de az ország jelentős részében termesztik, kiskertekben sem okoz kellő odafigyeléssel és egyenletes vízellátással a termesztése. Tavasszal és ősszel a középső gerezd kivételével 20 centiméter sor, és 10 centiméter sortávolságra érdemes duggatni. Amikor a növény levele és a szára elszárad, a földön elfekszik, felszedjük a földről óvatosan, hogy a gumók ne károsodjanak, letisztítjuk, majd száraz helyen kamrában, padláson füzérekbe vagy koszorúkba fonva tárolhatjuk.

Több ezer éve gyógyítanak a fokhagymával

Nemcsak a felhasználási területe széleskörű, hanem végtelen számú mondák, mítoszok is  születtek róla. 1872-ben egy  Ebbers nevű német származású egyiptológus a sírkamrákban több leletet talált a gyógyhatásairól, felhasználásáról, de a germán hőslegenda is megemlíti a póréhagymát és a fokhagymát.

A természetes antibiotikus hatással bíró növényeket különféle formában egyre inkább használják. Érdemes lenne belegondolni nagyszüleink hányszor meséltek a gyógyító hatásairól, az immunrendszerre gyakorolt kedvező hatásairól. Akkor nem foglalkoztak az erős, egyeseknek kellemetlen szagával, amit egy allicin nevű anyag okoz, ami az épp hagymában szinte teljesen szagtalan. De kit érdekel a szaga, mikor Louis Pasteur 1850-ben felismerte, erőteljes antibakteriális hatását, például a tífusz kórokozójának szaporodását is gátolta. A fokhagymalevét penicillin hiányában a sebesültek sebeinek kezelésére az I. és a II. világháborúban is előszeretettel használták.

A,-.B1,-B2, vitamin, a friss fokhagymában C-vitamin jelentős, mennyiségben találhatóak, ásványi anyagok közül foszforban, jódban, kalciumban, káliumban, kovasavban gazdag, nyomelemei közül: cink, mangán, szelén tartalma említésre méltó.

Milyen esetekben fogyasszuk?

természetes antibiotikum fokhagyma

Egészséges bőrért, hajért

Fitinsava átalakulhat inozittá, ami egy növekedést serkentő anyag, a haj egészséges növekedését serkenti, bőrünket karban tartja.

Emésztőrendszerre gyakorolt hatása

A hiedelmek szerint a nyers fokhagymát nem érdemes összeaprítva sem fogyasztani, mert maró hatása miatt káros az emésztőrendszerre. Ennek az állításnak pont az ellenkezője az igaz. Mint természetes antibiotikum részt vesz a természetes bélflóra felépítésében, a káros mikroorganizmusokat legyengíti, ezért is hatékony bélgörcsök, puffadás, hasmenés esetében, bélfertőzések kórokozói ellen is felveszi a harcot. A gyakori fokhagyma fogyasztás elősegíti a tápanyagok lebontását, gyorsítja az epetermelést és kiválasztást.

Köhögésre

Fogyasztását követően a légcsövek görcsét oldja, a baktériumokat megsemmisíti. Magas kovasav tartalma krónikus időskori köhögés kiegészítő kezelésre is javasolt. Tuberkolózis, tüdőgyulladás esetén is használták.

Szív és érrenszeri megbetegedésekre

A népgyógyászat, régi füveskönyvek kiemelik az artéria meszesedés elleni használatának fontosságát. ami hatással van a trombózis kialakulásának megakadályozására, és a vérnyomás szabályozásában is szerepet játszik. Emellett az ereket rugalmasan tartja.

Külsőleg

Elmeszesedésre

Említettük az erekre gyakorolt hatását, nem csak belsőleg használható. A fohagymát tisztítást követően apróra vágjuk, beleszórjuk egy tiszta üvegbe, ráöntünk annyi almaecetet, hogy épp ellepje. Egy-két napig hűvös helyen tároljuk. Ezt követően az oldattal bekenjük a nyaki ereket, ütőereket, csigolyákat, a gerinc melletti területet, majd száradás után lemossuk a területet.

Sebek kezelésére, rovarcsípésre

Összetörünk 10 gerezd fokhagymát, hozzáöntünk 10 szeres mennyiségű 40 százalékos alkoholt. Hígítás nélkül használhatjuk, hűvös, sötét helyen hónapokig eláll.

Belső használatra

Megelőzésre

Nem győzzük hangsúlyozni a gyógynövényeket, természetes hatású készítményeket, ne csak a betegség bekövetkeztekor, hanem az egészség megőrzése érdekében, akkor is vegyük igénybe, mielőtt megbetegednénk. Ennek tipikus példája a fokhagyma.

2-3 gerezdet, naponta három-négy alkalomra elosztunk, és reszelve, vagy apróra összevágva fogyasztunk, ezáltal erősítjük az immunrendszerünket.

Tinktúra készítése, és használata

természetes antibiotikum fokhagyma

40 dkg fokhagymát megtisztítunk, fokhagymanyomóval összetörünk, majd tiszta, tömény szesszel leöntjük, két hétig hűvös, sötét helyre helyezzük, majd pamutvásznon átszűrjük, újra két héten át az előbb említett módon tároljuk.

Reggel délben este fogyasszuk, és a mennyiséget folyamatosan emeljük, majd csökkentjük. Minden bevételnél egy cseppel növeljük az adagot, majd egy hét alatt elérjük a 20 cseppet. Utána egy-egy cseppel kevesebbet fogyasztunk, amíg el nem érjük az öt cseppet, majd a 20-at, amit 5-re csökkentünk,  majd újra 20-ra emelünk. Erre azért van szükség, hogy a szervezetünket ne terheljük meg. Aki az egyszerűbb változatot kedveli, napi háromszor 5 cseppet igyon meg kúraszerűen háromszor három héten át.

Íme a teszt

<script>(function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0];if(d.getElementById(id))return;js=d.createElement(s);js.id=id;js.src='https://embed.playbuzz.com/sdk.js';fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}(document,'script','playbuzz-sdk'));</script><div class="playbuzz" data-id="a38fd28a-a984-4106-b268-d7caf0928331" data-show-share="false" data-show-info="false"></div>

A gyógynövényeket mindenki saját felelősségre fogyasztja, ha valamiben bizonytalan, betegségben szenved, érdemes szakember tanácsát kikérni.

Két, vagy háromnaponta bemutatunk gyógynövényeket, amelyek bizonyos betegségek kialakulásnak megelőzésében lehetnek az ember partnerei. Tarts velünk!

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel!

Csatlakozz https://www.facebook.com/gasztrokertben.reblog.hu/ oldalunkhoz, ahol kérdéseket tehetsz fel, véleményt formálhatsz, ötleteket adhatsz!

K&P

0 Tovább

Gyógynövények szembetegségekre

Az öt érzékszervünk közül sokaknak egyik legféltettebb kincse az egészséges szem. Naponta több órán keresztül intenzíven használjuk, a mindennapokban és a munkába nélkülözhetetlen. A látás csökkenése, a szemünk megbetegedése a legtöbb tevékenységünkben korlátol. Nemcsak a betegségek esetén kellene jobban odafigyelni, hanem minden tőlünk telhetőt megtenni az egészségért. Bemutatunk két gyógynövényt, ami megelőzésre a betegségek kezdeti szakaszában alkalmazhatóak.

Szemvidítőfű

A görög mitológiában a vidámság, kellem, szépség megtestesítője, egy igazi grácia. Az orvosi szemvidítófűnek, népies elnevezése vigasztalófű, szemfű a vajvirágfélék családjába tartozó szembetegségekre is használatos jellegzetes külsejű növény. Egynyári, általában 10-30 centiméter magas, fehér, vagy apró lila virágzatuk van. Széles körben megtalálható erdőkben, réteken, nyirkos dombvidékeken fejlődik. Júliusban, augusztusban gyűjtik a szár feletti virágokat, amelyből általában tinktúrát, drogot állítanak elő.

Többek között gyulladáscsökkentő glikozidokat, összehúzó hatású tanninokat tartalmaz. A név kötelez alapon elsősorban szembetegségek, szembántalmak esetén alkalmazott gyógynövény.

Milyen szembetegségekre alkalmazzák?

A szemárpáról akkor beszélünk, mikor a szemhéjszél egyik mirigyeinek bakteriális fertőződése révén egy gyulladásos tályog jön étre. Bárkinél előfordulhat a cukorbetegeknél gyakoribb. A szem bepirosodik a szemhéj piros duzzadt, a látás homályossá válik.

A könnyezésnek végtelen oka lehet, érdekes módon a száradt szemnél is előfordulhat, kiválthatja allergia, időseknél gyakran előfordul és különféle betegségek kísérőjelensége is lehet.

A kötőhártya gyulladásról a diólevél ismertetésekor részletesebben írunk.

A szemfáradtságot akár korunk betegségének is nevezhetjük, kiváltó oka lehet gyakori és folyamatos számítógép használat, az olvasás, a nem megfelelő megvilágítás. A szem kivörösödhet, könnyezhet, és folyamatos égető érzést érzünk.

Mi tegyünk?

Borogatásra egy csapott evőkanál száraz növényt leforrázunk 2 dl vízzel, 10 percig állni hagyjuk, műanyagszűrűvel szűrjük, és langyosan a felsorolt betegségek esetén borogatjuk a szemünket.

Bizonyos könnycseppek tartalmaznak szemvidítőfüvet.

Diófalevél

A diófa áldásos hatása a népgyógyászok körében elismert és kevesen tudják, szinte minden része a kérgétől az éretlen, vagy érett termésén minden része felhasználható. Megszámlálhatatlan betegségre alkalmazzák a levelét is.

A jelenleg is folyó kutatások szerint, tartalmaz csersavat, azaz tannint, ellegitanint, flavonoidokat,  kempferolt, kvercetint több mint 3 százalékban tartalmaz.

Milyen szembetegségekre javasolt?

A laza erekkel átszőtt hártya béleli a szemhéjak belső felszínét, a szemfehérjét borítja. Kevés családban nem fordult elő a hártya gyulladásos betegsége, amely igen kellemetlen tünetekkel a szem vörösödésével, váladékozással jár.

Kezdődő kötőhártya gyulladásra érdemes alkalmazni, természetesen csakis a súlyosabb tünetek megjelenése előtt, amennyiben nem érzünk javulást, azonnal forduljunk szakemberhez.

Egy lapos mokkáskanálnyi száraz, aprított levelet leforrázunk 0.5 dl vízzel, majd átszűrjük és langyosan tiszta kézzel vagy vattára téve bekenjük a szemhéjat. Nem szabad a szembe belecsepegtetni a bőrön keresztül felszívódva erősíti és tisztítja az ereket.

A szürkehályog jellemzően a kor előrehaladtával alakul ki, homályos látással, látásromlással járó betegség. A pupilla elszíneződik, és nem alakul ki éleslátás a retinán. Mint az összes szembetegségnél kiemelendő, hogy csakis kiegészítő kezelésként alkalmazzuk a diólevélből készített lemosást, hasonló módon készítjük el, mint a kötőhártya gyulladás esetén. Amennyiben többet szeretnél megtudni a dióról az alábbi linken további hasznos információhoz juthatsz: https://gasztrokertben.reblog.hu/tudtad-miert-erdemes-diot-fogyasztani-a-jotekony-hatasai-miatt

Íme a teszt:

<script>(function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0];if(d.getElementById(id))return;js=d.createElement(s);js.id=id;js.src='https://embed.playbuzz.com/sdk.js';fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}(document,'script','playbuzz-sdk'));</script><div class="playbuzz" data-id="fe0000c8-dd90-4009-b429-5909984eaccc" data-show-share="false" data-show-info="false"></div>

A gyógynövényeket mindenki saját felelősségre fogyasztja, ha valamiben bizonytalan, betegségben szenved, érdemes szakember tanácsát kikérni.

Két, vagy háromnaponta bemutatunk gyógynövényeket, amelyek bizonyos betegségek kialakulásnak megelőzésében lehetnek az ember partnerei. Tarts velünk!

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel!

Csatlakozz https://www.facebook.com/gasztrokertben.reblog.hu/ oldalunkhoz, ahol kérdéseket tehetsz fel, véleményt formálhatsz, ötleteket adhatsz!

K&P

 

0 Tovább

Zöldturmixok  receptekkel

Az egészségünk megőrzése érdekében feltétlenül ajánlható bármelyik kedvünkre való zöldséggel, gyümölccsel, fűszerekkel, gyógynövényekkel. Rengeteg írás jelent meg a hatékonysága miatt, de érdemes figyelembe venni, ha valaki király módjára reggelizett a turmixot a fehérje és szénhidrát pótlása miatt egészítse ki zabpehellyel, teljes kiőrlésű kenyérrel, sajttal, felvágottal mert a fokozatosság elve itt is mérvadó, majd, mikor a szervezet hozzászokott bátran önmagában ihatjuk. Hogyan? Miért? Leírtuk.

A korábbi két cikkünkben  - a linkeket lentebb eléritek - bemutattuk a turmixokhoz szükséges zöldségek, gyümölcsök garmadát, beltartalmi értéküket, és, hogy a fogyasztásuk, milyen hatást gyakorol a szervezetünkre. Direkt tettük, hogy lássátok, mennyi vitamint, ásványi anyagot tartalmaznak, egészségesek, könnyen elkészíthetőek, érdemes velük kezdeni a napot. A divatos nevén smoothie egyre népszerűbb és a konyhában, élénk fantáziával rendelkezők több tucat félét könnyedén napindítónak meg tudnak alkotni. A teljesség igénye nélkül: banánból, mandarinból, almából, bazsalikomból, répából igazi vitaminbombát készíthettek, tényleg a kreaítivításra van bízva, mert igazából nem lehet elrontani.

Ezért jó zöldturmixal kezdeni a napot

Érdemes belegondoni. hogy a  felsorolt gyümölcsökben, zöldségekben, fűszerekben, gyógynövényekben, a cikkek itt elolvashatóak: https://gasztrokertben.reblog.hu/gyumolcsoket-a-turmixbahttps://gasztrokertben.reblog.hu/turmixokhoz-ezeket-az-egeszseges-es-vitaminokban-gazdagzoldsegek, mennyi értékes ásványi anyag és vitaminforrás található. Ráadásul pár perc alatt elkészíthető a könnyen emészthető természetes, teljes értékű tápanyag.

Az összetevők nincsenek kitéve hőhatásnak és a zöldségekben lévő klorofil, ami az emésztésünket támogatja, baktérium- és gombaölő hatásán kívül tisztítja a szervezetet.

Miből mennyit?

Az arányok betartására érdemes figyelni. Gyümölcsökből 60, zöldségekből 40 százaléknyi javasolt, pld. 3 dl  gyümölcsbe tegyetek 2 dl aprított zöldségeket, tetszés szerint fűszereket, gyógynövényeket. A felsorolt vadnövényeket, mielőtt valaki kipróbálja – akár turmix formájában – győződjön meg róla valóban ismeri e a növényt, mert nem mindegyik ehető. A közeljövőben tüzetesebben  írunk róluk addig is a, a cikk végén lévő tesztben képeket tettünk fel, ami segíti a növények beazonosítását.

  • cigány paréj (levelei)
  • gyermekláncfű (virágzás előtt a fiatal levelek)
  • fehér libatop (fiatal levelei, és megőrőlt magja)
  • sarkanytúka  (virága, levelei, szára)
  • kövér porcsin (az egész növény)
  • közönséges bojtorján (levelei)
  • mezei katáng (elsősorban a hajtásai)
  • nagy csalán (levelei)
  • szőrös disznóparéj (levelei)
  • tyúkhúr (friss hajtásai)
  • medvehagyma (levelei)

Hogyan készítsük?

Egy nagy teljesítményű botmixerrel összeturmixoljuk a gyümölcsöket, amibe kedvünk szerint tehetünk vizet, vagy kókusztejet, mandulatejet, majd következnek a turmixolt zöldek, gyógynövények, és a fűszerek.

Receptek

Kiindulásképp és kedvcsinálóként állítottuk össze a turmixokat, de ebben is a kreativitás, íz világ határtalan.

Almás zöldturmix

Hozzávalók

  • 3 db lédús alma
  • 1 db banán, ha kisé keményebb az alma
  • sóska, vagy spenót
  • citrom
  • fahéj
  • bazsalikomból egy csipetet

Elkészítése

Az almának eltávolítjuk a magházát, nem érdemes meghámozni az értékes pektin tartalma miatt. Apróra összevágjuk, hozzádaraboljuk a banánt, összeturmixoljuk. Ha túl sűrűnek találjuk, felöntjük vízzel, majd belekerülnek az öszeaprított zöldek, citrom és a fahéj.

Banános zöldturmix

  • 1 db banán
  • kínai kel, vagy bármelyik káposztaféle
  • gyömbér

A banánt összedaraboljuk, turmixoljuk, kevés vizet hozzáadunk, majd apóra vágott káposztát, párolt kínai kelt beleteszünk, újra turmixoljuk és kedvünk szerint fűszerezzük, igazán pikánssá tehetjük egy kevés gyömbérrel.

Nagyon könnyű a turmixokat elkészíteni és a fantázia határtalan. Nem is írunk több receptet, mert teljesen íz világ függő. Van aki ki nem állhatja a spenótot, viszont a káposztát imádja. Önmagában a répa is nagyon egészséges, és pikánsá tehető bármelyik vad - és gyógynövénnyel. Kísérletezzetek, megéri!

Majdnem elfelejtettük, következzen a teszt. Kíváncsiak vagyunk hány ehető vadnövényt ismertek fel az alábbiak közül.

<script>(function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0];if(d.getElementById(id))return;js=d.createElement(s);js.id=id;js.src='https://embed.playbuzz.com/sdk.js';fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}(document,'script','playbuzz-sdk'));</script><div class="playbuzz" data-id="5c64ca63-6153-4f2d-9471-c31544a30c99" data-show-share="false" data-show-info="false"></div>

A gyógynövényeket,  zöldésgeket,  gyümölcsket  mindenki saját felelősségre fogyasztja, ha valamiben bizonytalan, betegségben szenved, érdemes szakember tanácsát kikérni.

Két, vagy háromnaponta bemutatunk gyógynövényeket, amelyek bizonyos betegségek kialakulásnak megelőzésében lehetnek az ember partnerei. Tarts velünk!

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel!

Csatlakozz https://www.facebook.com/gasztrokertben.reblog.hu/ oldalunkhoz, ahol kérdéseket tehetsz fel, véleményt formálhatsz, ötleteket adhatsz!

K&P

 

 

0 Tovább

Gyümölcsöket a turmixba!

A turmixok elengedhetetlen alapanyagai finom, tápanyagban, vitaminban ásványi anyagokban bővelkedő gyümölcsök. Melyiket érdemes választani, és miért? Ha velünk tartotok megtudjátok, legközelebb zöldséges, gyümölcsös, gyógynövényes turmixreceptekkel jelentkezünk.

turmix gyümölcsök fűszerek

Gyümölcsök

Alma

turmix gyümölcsök fűszerek

Ki gondolta volna, hogy az almából, több mint 1000 fajtája fellelhető. A hazánkban is méltán népszerű gyümölcsből számos étel elkészíthető,  a kiváló hűsítő fahéjas almalevestől, egészen a süteményig bővíthető a repertoár.

Turmixokba is kiváló, nemcsak az íze, hanem az élettani hatása miatt is érdemes bármilyen formában rendszeresen a mindennapok részévé tenni. Édesebb almát a székrekedésben szenvedők, savanykásabbat a túltápláltabbak, vérszegényebbek, reumatikus betegséggel küzdők.

A héja is értékes antioxidáns forrás, ezért nem érdemes meghámozni. Pektin tartalma a gyümölcsök közül kiemelkedő, ezért jótékony hatással van az emésztésünkre.  Magas C vitamintartalma, ásványi anyagok közül cinkben, foszforban, káliumban, kálciumban, mangánban, magnéziumban gazdag.

Ananász

turmix gyümölcsök fűszerek

Magyarországon a klíma nem teszi lehetővé a széleskörű termesztését, de boltokban egész évben elérhető. A „fitneszguruk” közül  sokan elsősorban fogyasztó hatását emelik ki ennek a tápanyagban gazdag növénynek, mivel a fogyasztását kövezően gyorsan telít, különleges íz világa miatt a turmixot iskarakteressé tehetjük.

Emésztési problémákon, puffadáson segít és hatékony az emésztésre is, bromelin nevű enzimje elősegíti a féhérjék lebontását.

Kiemelkedik C vitamintartalma, ásványi anyagok közül mangánban gazdag.

Banán

turmix gyümölcsök fűszerek

Az ananászhoz hasonlóan szinte biztos, aki ennek a gyümölcsnek a termesztésébe fogna, alaposan fel kellene kötnie minden ruhaneműjét. Viszont szinte bármelyik hipermarketbe egész évben elérhető a rendkívül magas beltartalmi értékkel rendelkező gyümölcs.

Kiváló roboráló szer emlékszünk kórházi látogatások alkalmával banánt mindig vittünk szeretteinknek. Miért is? Magas az energia - és szénhidráttartalma, utóbbi főként keményítő formájában van jelen, ezért a vércukorszintet nem emeli meg gyorsan.

Köznyelvben boldogsághormonnak nevezett szerotonint is emeli, ezért napi egy fogyasztása hangulatjavítóként is ajánlott. Vitaminok közül kiemelkedi a B vitamintartalma, de A,-, C, -E, -K, - C vitaminforrás is. Ásványi anyagai között feltétlenül meg kel említeni, hogy sok benne a kálium, ami hozzájárulhat a magas vérnyomás csökkentésében, viszont krónikus veseelégtelenségben szenvedők ne egyenek banánt. Magnéziumban is gazdag, ami a szívműködésre, izomgörcsök ellen javasolt.

Kivi

turmix gyümölcsök fűszerek

A kissé szőrös, zöldes kivi elsősorban az ünnepekkor kerül az asztalra. Kevesen tudják, hogy az egyik legalacsonyabb energiatartalommal rendelkező gyümölcs, viszont a tápanyagtartalma magas. Antioxidáns hatását C-vitamin mennyisége adja, hozzájárul a szervezetünket érő káros anyagok kivédésére.  Az egészséges bőr érdekében sokan napi 1 kivit ajánlatos enni. Ezen kívül E, K vitaminban sem fukarkodik, ásványi anyagok közül a foszfor, kolin, magnéziumban is említésre méltó.

Körte

turmix gyümölcsök fűszerek

Végre az almán kívül be tudunk mutatni egy olyan gyümölcsöt, ami bármely kiskertben megterem, és ha előretekintőek vagyunk fagyasztva is bespájzolhatunk, bármikor elővehetjük és tehetjük is a turmixunkba. A többi gyümölcstől eltérően nem kiemelkedő a vitamin - és ásványi anyag tartalma, viszont élelmi rostban bővelkedik, fogyasztásával sokat tehetünk az egészségünkért.

Aromaanyagokban gazdag, viszont kevesebb benne a sav, ezért az almánál könnyebben emészthető. Székrekedés ellen, vastagbéldaganatok kialakulásának megelőzésében érdemes, megelőzésként, vagy kiegészítőként fogyasztani. Jó hír, a cukorbetegeknek sem kell az alacsony Glikémiás index miatt nélkülözniük. Az almával ellentétben az érzékeny emésztőrendszerűeknél puffadást okozhat, ezért érdemes meghámozni a gyümölcsöt.

Mandarin

turmix gyümölcsök fűszerek

Kinézete, illata miatt sokan a narancs testvérének nevezik a kis méretű, rendkívül egészséges gyümölcsöt. Sajnos a hazai boltokban szinte csak ünnepekkor fellelhető, pedig kevesen tudják mennyire egészséges. Kicsit kevesebb C-vitamin van benne a narancsnál, viszont béta-karotinban, folsavban, káliumban, magnéziumban gazdagabb.

A Nyugat-Ontariói Egyetem kutatói állatkísérletben kimutatták a citrusféle 2-es típúsú diabétesz és érelmeszesedést ellen is hatékony, a testsúlygyarapodást csökkenti.

A fűszerek nagyon pikánssá tehetik a turmixokat, nem is beszélve jótékony hatásaikról, ezért mindenképpen érdemes beletenni. Természstesen nem az összes általunk kiválasztottat, hanem mindenki saját ízlése szerint. Következő cikkünkben bővebben írunk erről is akkor már turmix receptekkel is fűszerezzük írásunkat.

Fűszerek

turmix gyümölcsök fűszerek

  • Bazsalikom
  • Gyömbér
  • Kardam
  • Koriander
  • Menta

Zöldségeket is érdemes a turmixokba tenni, ebben a cikkben olvashattok: https://gasztrokertben.reblog.hu/turmixokhoz-ezeket-az-egeszseges-es-vitaminokban-gazdagzoldsegek

Íme a teszt:


<script>(function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0];if(d.getElementById(id))return;js=d.createElement(s);js.id=id;js.src='https://embed.playbuzz.com/sdk.js';fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}(document,'script','playbuzz-sdk'));</script><div class="playbuzz" data-id="9879cf14-92b0-40ad-b748-2db906d837c7" data-show-share="false" data-show-info="false"></div>

A gyógynövényeket,  zöldésgeket,  gyümölcsket  mindenki saját felelősségre fogyasztja, ha valamiben bizonytalan, betegségben szenved, érdemes szakember tanácsát kikérni.

Két, vagy háromnaponta bemutatunk gyógynövényeket, amelyek bizonyos betegségek kialakulásnak megelőzésében lehetnek az ember partnerei. Tarts velünk!

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel!

Csatlakozz https://www.facebook.com/gasztrokertben.reblog.hu/ oldalunkhoz, ahol kérdéseket tehetsz fel, véleményt formálhatsz, ötleteket adhatsz!

K&P

 

0 Tovább

Turmixokhoz ezeket az egészséges, és vitaminokban gazdag zöldségeket használd!

Ezen a héten a zöldségekből, gyümölcsökből készült roppant egészséges turmixok világába kalauzolunk el benneteket. Ebben a részben bemutatjuk a turmixok legnépszerűbb zöldségeit és egészséges hatásait. Két nap múlva következnek a fűszerek, gyógynövények, rá két napra megtudhatjátok a turmix készítés fortélyait, receptekkel. Addig lesz időtök kiválasztani azokat a hozzávalókat, amiket örömmel fogyasztanátok. Teszt a cikk végén kitölthető.

turmixok zöldségek egészség

Céklalevél

turmixok zöldségek egészség

Nemcsak a termése rendkívül egészséges, a levele is felhasználható, az édeskés íze miatt tumixokba is kiváló. Vétek lenne kidobni, mindamellett, hogy ízletes és tápláló, nagyon sok a szervezet számára hasznosítható vitaminokat, nyomelemeket tartalmaz. A gumóhoz  hasonlóan A,-. B,- C vitaminokban gazdag. Ásványi anyagok közül folsavat, foszfort, káliumot, ként, nátriumot. Érdekes, hogy vastartalma nem kiemelkedő, de a többi növényhez képest a nyomelemeket jobban hasznosítja a szervezetünk. Vérképző, magas folsav tartalma miatt várandósoknak kifejezetten ajánlott.

Káposzta, Kelkáposzta

turmixok zöldségek egészség

Az összes B vitamin megtalálható a két káposztafélében, emellett A-, C-, E-, K vitamin, jód, foszfor, kálium, kalcium, kén, vas is a növényekben.  Egyik tévhit a káposztáról a puffasztó hatása, csak abban az esetben igaz, ha a szervezetben káros baktériumok találhatóak. Sőt, kedvező hatást gyakorol a gyomor és a belek nyálkahártyájára.

Kínai kel

turmixok zöldségek egészség

Nálunk kevésbé ismert, a piacokon sem állnak sorba, hogy megvehessék a Kínai kelt, pedig érdemes lenne gyakrabban az étkezésekbe beiktatni. A fejes salátától eltérően keményebb a levele és az erezete, de pár perces áztatás, vagy párolás után botmixerrel könnyedén turmixolható. A többi káposztaféléhez hasonlítva sok benne a C vitamin, de alacsonyabb kalóriatartalma miatt is értékes, nem is beszélve magas növényi rost, kálium, karotin tartalmáról. Egyáltalán nem puffaszt, az emésztést segíti, és élénkít.

Madársaláta

turmixok zöldségek egészség

A fejes saláta kiszorította a legtöbb háztartásból, pedig a gyöngyöcskeként, galambbegyként is nevezett apró, értékes salátaféle elsőként bújik elő a tavasz kezdetekkor, és a saláták közül a legtöbb C-vitamin birokosa. Cink, kálium, kalcium, magnézium is számottevően van benne, jódtartalma kiemelkedő.

Petrezselyem

turmixok zöldségek egészség

A legtöbb levesben pótolhatatlan a petruska néven is ismert, külsőleg jelentéktelennek tűnő, de annál hasznosabb levélzöld. Nemcsak ételízesítőnek érdemes az ételekbe tenni, hanem érdmes magában rágcsálni, vagy turmixokhoz préselni. Nem elterjedt róla, hogy étvágynövelő, az emésztőrendszer működését serkenti, gyomor- és májbetegségekre is kiegészítő gyógyír.

Sárgarépa

turmixok zöldségek egészség

Kinek mondták a szülei, ha sok sárgarépát eszel fütyülni fogsz? Nekünk igen, de inkább írunk, minthogy Hacki Tamás nemzetközileg elismert művész nyomdokaiba léphessünk. Talán az egyik legismertebb és leggyakrabban használt leves zöldségünk. Finom, karakán ízén túl bel tartalmi értéke is jelentős. foszfor, kálium, kalcium, nátrium is van benne, de elsősorban rostban gazdag. Az egyik legismertebb béta-karotin forrás, amit a szervezetünk szükség szerint A vitaminná alakít. Véd a nap UV káros hatásaitól, és a megakadályozza bőrünk kiszáradását.

Sóska

turmixok zöldségek egészség

Neve hallatán a napközik nosztalgikus emlékeit is felidézheti, gondoljuk páran emlékeztek a sóska-tükörtojás kombóra. De maradjunk a kaptafánál, elsősorban C vitaminban gazdag és vastartalma miatt kiemelkedik a többi zöldségféléktől. Ásványi anyagok közül a foszfort, kálciumot, és oxálsav sóit érdemes megemlíteni.

Spenót

turmixok zöldségek egészség

A közétkeztetés fenegyereke címét is kiérdemelné a talán még a sóskánál is népszerűtlenebb zöldségféle. Pedig fokhagymával spékelve kimondottan ízletes, emellett magas rosttartalma miatt élettani hatása sem csekély. Találunk benne káliumot, kalciumot, magnézimot, vasat, foszfort keveset, A-és C vitamint.

Uborka

turmixok zöldségek egészség

Csemegeuborka, vagy, akár a kígyó is lehet a turmixunk alapanyaga, de salátának, kovászosnak sem utolsó és rengeteg féle saláta készíthető belőle, rántva, pedig elképesztő, kipróbáltuk, a linken megtalálod az általunk elkészített ételt: https://gasztrokertben.reblog.hu/rantott-uborka-kapros-tejfolos-martassal Mindamellett, hogy finom, egészséges is, amit A-, B1-. C-vitamin, továbbá kálium, kalcium, magnézium tartalma bizonyít. Fogyókúrázok körében népszerű magas víztartalma és vízhajtó hatása miatt.  A gyomorra is kedvezően hat, a bőrt üdévé, simává teszi, ezért a kozmetikaipar is előszeretettel használja.

Retek

turmixok zöldségek egészség

A tavasz első hírnőkének is nevezhetjük, hiszen az egyik legkorábban fogyasztható vitaminbomba, ami méltán népszerű. Több fajtái közül, talán a kis piros hónapos retek az egyik legismertebb. Magas C vitamintartalma miatt valaha skorbut ellen is fogyasztották. Emellett jelentős mértékben van a retekben A vitamin, foszfor és kálium is. Cseppfertőzéseknél, megfázásra a népgyógyászat gombaölő és antibakteriális hatása miatt ajánlja, emellett javítja a májfunkciót és az epekiválasztást.

Íme a Teszt:

<script>(function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0];if(d.getElementById(id))return;js=d.createElement(s);js.id=id;js.src='https://embed.playbuzz.com/sdk.js';fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}(document,'script','playbuzz-sdk'));</script><div class="playbuzz" data-id="a327a495-cf9d-4254-8ce7-712585bf7660" data-show-share="false" data-show-info="false"></div>

A gyógynövényeket,  zöldésgeket,  gyümölcsket  mindenki saját felelősségre fogyasztja, ha valamiben bizonytalan, betegségben szenved, érdemes szakember tanácsát kikérni.

Két, vagy háromnaponta bemutatunk gyógynövényeket, amelyek bizonyos betegségek kialakulásnak megelőzésében lehetnek az ember partnerei. Tarts velünk!

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel!

Csatlakozz https://www.facebook.com/gasztrokertben.reblog.hu/ oldalunkhoz, ahol kérdéseket tehetsz fel, véleményt formálhatsz, ötleteket adhatsz!

K&P

0 Tovább

A fekete áfonya jótékony hatásai

Leginkább Észak-Amerikában őshonos, az amerikai indiánok az összehúzó hatása miatt sebek kezelésére használták. A húsokat áfonyával bekenve tartósították. Több betegség kezelésében ajánlatos a használata, leírtuk, mikor, és hogyan érdemes fogyasztani. Áfonyalekvár és ital recept is elérhető, az elmaradhatatlan teszttel együtt. Tartsatok velünk!

Egy kis botanika

A fekete áfonya az erikavirágúak családjába tartozik, elsősorban a savanyú talajú területeket kedveli a 20-40 centiméter magasra növő félcserje. Ellipszis alakú fűrészelt levelei 2-3 centiméter hosszúak. Apró sötétkék színű borsó alakú termései augusztustól-szeptemberig szedhetőek. Leveléből teát készíthetünk, szedését júniusban elkezdhetjük. Érdemes száraz, hűvös helyen megszárítani, mert értékes flavonoidokat, cseranyagokat, glikozidákat tartalmaz.

A VIII Magyar Gyógyszerészkönyvben és az ESCOP monográfiák között is megtalálható.

Az egyik legjobb antioxidánsnak tartják

Oxidáció alatt az energiatermelő anyagcserefolyamatot is érhetjük, amikor káros szabad gyökök szabadulnak fel, amit az antioxidánsok hatástalanítanak.  A szabadgyökök felelősek többek között a DNS, sejtmembrán, szövetek károsodásáért, és a degeneratív betegségekért is. Ez a vegyület az oxidációt gátolja, vagy késlelteti. Idősödő korban, vagy stresszes állapotban az oxidációs folyamatok nőnek, tehát több antioxidánsra van szükségünk. Természetes módon a szervezetünkben is található, de egészséges táplálkozással vihetjük be.

Miért hatásos különböző betegségeknél?

Az áfonya rengeteg antioxidánst tartalmaz, pld antociánokat, minél sötétebb az áfonya, annál több van benne. Az áfonya antioxidásns hatását vizsgálva az amerikai kutatók a 90-es évek végén bevezették az ORACOT, ami egy nemzetközileg elfogadott és hitelesített szabványrendszer. Vizsgálták a különféle zöldségek, gyümölcsök antioxidáns kapacitását is, az áfonya kapta a legmagasabb értéket, vagyis a leghatásosabb a szervezetünkre káros szabad gyököket hatástalanító képességében.

Szellemi frissesség őrzője

Egyes tanulmányok szerint a szellemi frissesség megőrzésében is hasznos, elsősorban a memória karbantartásában, és lassítja az öregedéssel párosuló gondolkodási, észlelési problémák kialakulását.

Áfonyaital recept

Szabó Gyuri bácsi varázsitalnak nevezi, a bükki füves ember receptjét érdemes kipróbálni. Fél liter pálinkához összetörünk 20 dkg nyers áfonyát, hozzáteszünk 2 rúd fahéjat, és 5 szem szegfűszeget. Lefedve egy hónapon át szobahőmérsékleten tároljuk Szűrés után, étkezés előtt 25 millilitert, akár vízzel elkeverve is érdemes fogyasztani. Puffadásra, látásjavításra, gyomor- és bélpanaszokra, hasi görcsökre is ajánlja.

Szív- és érrendszer karbantartója

A vérzsírok egyensúlyban tartásához hozzájárul, részt vesz a teljes koleszterin csökkentésében, a trigliceridek szintjét a vérben csökkenti. Bizonyított, hogy az ereket tágítja, ezáltal a vérnyomást csökkenti, és gátolja a vérrögképződést.

Hogyan és mit készítsek?

Egy evőkanál áfonyabogyót megfőzünk 4 dl vízben, miután a főzés során a mennyiségből veszít 1 dl-t, szűrés után délben és vacsora után kortyolgassuk. 

Vércukorszint kiugrását megakadályozza

Az áfonyánál és más bogyós gyümölcsöknél, pld a homoktövisnél - a cikkünket itt elolvashatod: https://gasztrokertben.reblog.hu/a-homoktovis-egeszsegmegorzesben-verhetetlen-vitaminbomba

- bebizonyosodott, hogy a vércukorszint szabályozásában is gyakorolhat sokkal kedvező hatást. Elsősorban a kettes cukorbetegségekben szenvedőknél elengedhetetlenül fontos a vércukorszint egyensúlyban tartása. Ugyanazt a teát fogyasszuk, mint a a szív- és érrendszeri problémák esetén.

Egészségmegőrzés céljából, időskorú bélhurutban szenvedőknek

Áfonyalekvár készítése

Amennyiben tartósítószer mentesen szeretnénk készíteni, csak hibátlan gyümölcsöt használjunk fel. 1 kg áfonyát alaposan megmosunk, lecsöpögtetünk, majd összetörünk, hozzáteszünk 30 dkg cukrot, állni hagyjuk pár órán keresztül a hűtőben, de akár egy éjszakán át, így az áfonya levében a cukor feloldódik. Érdemes párszor megkeverni. Összeturmixoljuk, felrakjuk főni, közben kevergetjük. Amikor, már kellőképpen sűrű, tiszta sütőben fertőtlenített befőttes üvegekbe tesszük, a tetőket forró vízben főzzük. Beletöltjük a lekvárt, az üvegeket 5 percig a feje tetejére állítjuk, kihűlésig dunsztoljuk. Hideg helyen tároljuk. A lekvárból lefekvés előtt érdemes egy kis kanállal megenni, egészségmegőrzés céljából is.

Javaslat: a bogyókból napi 10 dkg-nál többet ne fogyasszunk.

Íme a Teszt:

<script>(function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0];if(d.getElementById(id))return;js=d.createElement(s);js.id=id;js.src='https://embed.playbuzz.com/sdk.js';fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}(document,'script','playbuzz-sdk'));</script><div class="playbuzz" data-id="ad620653-0236-424c-adaf-43f9813e070e" data-show-share="false" data-show-info="false"></div>

A gyógynövényeket mindenki saját felelősségre fogyasztja, ha valamiben bizonytalan, betegségben szenved, érdemes szakember tanácsát kikérni.

Két, vagy háromnaponta bemutatunk gyógynövényeket, amelyek bizonyos betegségek kialakulásnak megelőzésében lehetnek az ember partnerei. Tarts velünk!

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel!

Csatlakozz https://www.facebook.com/gasztrokertben.reblog.hu/ oldalunkhoz, ahol kérdéseket tehetsz fel, véleményt formálhatsz, ötleteket adhatsz!

K&P

 

 

0 Tovább

Tudtad miért érdemes diót fogyasztani? A jótékony hatásai miatt.​​​​​​​

 

A dió elsősorban ünnepek alkalmával kerül az asztalra, rengeteg sütemény nélkülözhetetlen eleme, nélküle egy igazán jó bejgli elképzelhetetlen. Elsősorban a gasztronómiában cseng jól a neve, pedig, ahhoz, hogy egészségesek legyünk, naponta kellene fogyasztanunk. Különféle betegségekre is hatékony, ezt is megmutatjuk Teákat, krémeket ti is készíthettek. Hogyan? A cikkünkből kiderül.

A dió múltja

A dió családjába tartozó nemzettségnek 21 faja ismert, előfordulási helye széleskörű. Az Óvilágban Délkelet-Európától Japánig, az Újvilágban Délkelet-Kanadától egészen Kaliforniáig, délre Argentínáig fellelhető. A Kárpát- medencében két leggyakrabban előforduló fajtája az étkezési célra nem használható fekete dió, illetve a közönséges ehető.

Pontosan nem lehet tudni a származási helyét, egyes források szerint i. sz. 4 században került Kínában. A kutatók ezt a dió kínai nevével - ami tükörfordításban barbár őszibarackot jelent -  szokták alátámasztani. Egyes kutatók Magyarországon őshonosnak tekintik, a honfoglaló ősök előszeretettel gyűjtötték, fogyasztották termését. Eredeti termőhelyként Tiszacsege és Milota környékét említik.

A dió feltörését követően ránézésre az emberi agyat jelképezi, a dióbelet úgy veszi körül a héja, mint agyunkat a koponyánk.

A világot hatalmas lombkoronája jelképezi, amelyben a nap is elfér. A bőségre, jólétetre is utal, nem utolsósorban a szerelmi praktikák eszköze. Luca napján a lányok zsebkendőjük sarkába kötik a diót. Felébredést követően a karácsonyi böjtben az ablakból figyelik, ki megy el előttük, amennyiben férfi, ő lesz a jövendőbelije.

A diófáról és terméséről szóló legendákról, jelképekről, irodalmi művekről számos könyv született, akit érdekel érdemes ebben is elmélyülni.

Leginkább ünnepekkor kerül az asztalra, az elmaradhatatlan bejgli alkotóelemeként. Számos olyan gyümölcs, vagy bármely élelmiszert ezen alkalmakkor fogyasztunk pedig az év bármely részében beszerezhető, könnyen tárolható, és roppantul egészséges.

Miért is érdemes fogyasztani?

65 százaléka zsír, energiában gazdag, magas kalóriatartalmú, gazdag többszörösen telítetlen zsírsavakban (legnagyobb mennyiségben linolsav, omega 3 zsírsav csak a dióban van) Vitaminok: A, B1. B2, B5, B6, B6, B12, C, D, E, K, Folát, Kolin. Ásványi anyagok: Cink, Foszfor, Kalcium, Kálium., Magnézium, Mangán, Nátrium, Szelén,  Réz,Vas,

Külsőleg felhasználva

Antibiotikus hatás

A népgyógyászatban régóta használták, amellett, hogy lépfenét is gyógyítottak dióval, a növényi arzénnak nevezett levele ekcémára, bőrbetegségekre. kiütésekre, csalánkiütésre is használ. Nyílt sebre viszont ne alkalmazzuk.

Külső kezeléseknél borogatásként, fagyásra, égésekre, véraláfutásokra is bátran használhatjuk.

Főzet készítése

Tanulmányozva a főzetek elkészítését, láttuk, hogy a mennyiség eltér, az angoloknál, franciáknál, vagy akár az oroszoknál. Mi egy hazait teszünk közzé.

Lemosáshoz egy teáskanálnyi száraz, összetört levélből, és egy csésze vízből készítjük. Fürdővízbe 10 dkg levelet teszünk.

Kenőcs készítése

Saját magunk is szinte fillérekből elkészíthetjük a krémeket. orosz gyógynövényszakértők a következő receptet ajánlják.

15 g összetört diófalevelet egy héten keresztül áztatunk 10 grammnyi napraforgóolajban, ezután három órán át forró vízben áztatjuk, sűrű szövésű gézen átszűrjük, majd újra forró vízben áztatjuk. Ezután fél órán át forraljuk, hozzáteszünk 15 g méhviaszt, keverjük, amíg ki nem hűl, hideg helyen lezárva tégelyekbe tároljuk.

Belsőleg felhasználva

3 g teafüvet, ami körülbelül egy csapott evőkanálnyi mennyiség, leforrázunk 2.5 dl vízzel, majd negyed órán át állni hagyjuk, és műanyagszűrővel leszűrjük.

Cukorbetegségre

Az anyagcserét szabályozza, a vércukorszintet is csökkenti a vizelési ingerrel együtt, és jelentősen a szomjúságérzetet is enyhíti. Ahogy fentebb olvashattátok jelentős a telítetlen zsírsav tartalma, ami az inzulinképződést serkenti. 6 héten keresztül fogyasztható 1-3 csészényi tea, majd tartsunk 4 hét szünetet.

Emésztőrendszer

A diófalevelekben lévő anyagok összehúzó hatásúak, ezért kiváló gyomorhurutra és hasmenés kezelésére, reggel éhgyomorra igyunk egy csészével.

Salaktalanítás és vértisztításkor az adag napi egy csésze tea.

Keringés

Jelentős szerepet játszik az érfalak rugalmassá tartásában, a koleszterin szint tartásában, így a vérrögképződés kialakulásának megakadályozásában. Naponta egy csésze tea már hatásos lehet.

Orrpolipra

A teát öntsük a markunkba, vagy egy nagyobb méretű kanálba és óvatosan szívjuk fel, jelentősen csökkenti a tüneteket.

Aki csak egészségesebben szertne élni, és minden tőle telhetőt megtesz az egészség megőrzése érdekében, érdemes akár magában, vagy sajttal napi 3-4 szemnyi dióbelet elfogyasztani.

Íme a teszt:

<script>(function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0];if(d.getElementById(id))return;js=d.createElement(s);js.id=id;js.src='https://embed.playbuzz.com/sdk.js';fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}(document,'script','playbuzz-sdk'));</script><div class="playbuzz" data-id="77af8627-7319-4305-a9de-8c1b74a1c4d5" data-show-share="false" data-show-info="false"></div>

Ellenjavallat: nem ajánlott a fogyasztása 12 év alatti gyermekeknek, várandóság és szoptatás alatt, erős vérhígító szedése alatt sem ajánlott.

A gyógynövényeket mindenki saját felelősségre fogyasztja, ha valamiben bizonytalan, betegségben szenved, érdemes szakember tanácsát kikérni.

Két, vagy háromnaponta bemutatunk gyógynövényeket, amelyek bizonyos betegségek kialakulásnak megelőzésében lehetnek az ember partnerei. Tarts velünk!

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel!

Csatlakozz https://www.facebook.com/gasztrokertben.reblog.hu/ oldalunkhoz, ahol kérdéseket tehetsz fel, véleményt formálhatsz, ötleteket adhatsz!

K&P

0 Tovább

A Homoktövis Egészségmegőrzésben verhetetlen vitaminbomba

Kiváló immunerősítőként tartják számon a narancsárga bogyóiről ismert növényt. Túlzott gondoskodást nem igényel, viszont egészségmegőrző hatása elismert. Többek között nektárok, lekvárok is készülhetnek belőle. Megmutajuk hogyan.

A sztori

Talán 15 éve is lehetett - a dátumra pontosan nem emlékszem -  egyik ismerősünket meglátogattuk, a kertjében rengeteg bokron apró narancssárga bogyók ékeskedtek. Megkérdeztük a nevét, de mielőtt válaszolt volna a kérdésre, hellyel kínált, majd pár perc után az asztalra került az élénk narancssárga színű lé, különféle sütemények lekvárok, és egy szem bogyó.

Mielőtt megkóstoltuk volna az ismeretlent, a termesztő hihetetlen lelkesedéssel kezdett el beszélni a homoktövisről.  Miközben majszoltuk a süteményt, kortyolgattuk az ivólevet, perceken keresztül sorolta kedvező élettani hatásait. Nem tagadom kicsit hitetlenkedve néztem rá, majd, mikor elmondta a homoktövis termesztéséből, a felhasználás után előállított termékek eladásából él. minden kétségem elillant.

Talán ő volt az elsők közötti termesztő, azóta a legjobbak közé tartozik. Természetesen utánanéztünk a növény élettani hatásainak, a homoktövisből készült recepteknek, amiket most megosztunk. Higgyétek el, ha nem is akarjátok termeszteni, csak egészségesebben élni, érdemes fogyasztani.

Homoktövis történelem

Az ezüstfafélék családjába tartozó félcserje Ázsiában elterjedt, a Kárpát medencében Hippophae rhamnoides egyetlen alfaja a subsp. carpatica Rousi őshonos.

Hazánkban viszonylag későn került a köztudatba, csupán 1940-től ültetik ezt a fénykedvelő fagy - és szárazságtűrő félcserjét. Alfajával Békás -. és Káposztásmegyeren. a Szentendrei-szigeteken, a Szigetközben és Örkény közelében találkozhatunk.

Könnyű termeszteni

Kiskerttulajdonosoknak - egy próbát megér alapon -  érdemes pár bokrot beszerezniük, mert a talajban nem válogatós, szinte bárhol megél, és a legzordabb teleket is könnyedén átvészeli.

A kifejlett példányok nagyon sűrű bokrozatúak, általában 3-5 méteresek, de nem ritka a 11 méterre is ágaskodó fa. 4-6 centiméter hosszúkás lándzsás leveleket hoznak, amik egy idő elteltével teljesen pikkely nélküliekké válnak. A vöröslő narancssárga terméseit augusztustól szedhetjük, akkor még savanykás az íze, de, ahogy a dér megcsípi, egyre édesebbé válik.

Mi döntjük el, melyik időpontot választjuk, de mindenképp érdemes gumikesztyűben szedni, mert tüskéi kellő védekezés nélkül kellemetlenséget okoznak. Mivel kétlaki, így a beporzáshoz hímivarú egyedet is be kell szerezni, majd 1-2 évet várnunk a termésre, viszont 30 vagy akár 50 évig bőkezűen adja hihetetlenül egészséges narancssárga bogyóit.

Hiedelmek sem kerülték el, a kínaiak királynői magasságokba emelték, azóta is a gyógyászatuk elsőrangú növényei között tartják számon.

Vajon miért szolgált rá hírnevére?

A, B1. B6, C, E. K vitaminokban gazdag, ásványi anyag tartalma sem elhanyagolandó: Kalciumot, Nátriumot, Magnéziumot, Mangánt, vasat. rezet tartalmaz.

Ültetése, gondozása

Nemcsak egészséges termései miatt egyre gyakrabban találkozhatunk kiskertekben a homoktövissel, hanem tüskéi elriaszthatják a hívatlan látogatót, ezésrt érdemes kerítéspótlónak is elültenünk a bokrokat.  Egymásstól 1-1.5 méter távolságra, napos helyre érdemes telepíteni, 9 termőshöz, mindig kerüljön egy hímivarú is.

Egészségre gyakorot hatásai

C vitamintartalma a citrom tízszerese, beltartalmi értéke miatt az egészség őrének nevezik, és a következő hatásai a legismertebbek:

  • antibakteriális hatású
  • anyagcsere fokozó
  • csilllapítja a fájdalmat
  • csökkenti a vércukorszintet
  • érelmeszesedés ellen is hatékony
  • máj védő
  • öregedési folyamatokat lassít
  • sebeket gyógyít

Mi minden készülhet a homoktövisből?

Bármit is készítetek, belőle  a szüret után alaposan mossátok meg a szemeket, a két végét vágjátok le, hűtőben akár 10 napig, fagyasztóban 1.5 évig is eláll. A hatóanyagtartalma miatt leginkább nyersen érdemes fogyasztani, aki nem szereti a savanykás ízét joghurttal, szörpökkel lehet enyhíteni.

Nektár

Az előkészítés után botmixerben összeturmixolunk körülbelül 30 dkg bogyót, sűrűszövésű szűrőn átszűrjük, hozzáöntünk 2 dl vizet, ugyanennyi mézet, hűtőben, hetekig eláll, de kisebb adagokban érdemes fagyasztani is. 10 szeres hígításban szörpnek üdítően hat.

Lekvár

Az adagokat egységekben nézve: 4 egység homoktövis, 2 egység víz, 1 egység cukor, pektinből 1 kg gyümölcshöz 6 grammnyit teszünk. A bogyókat az előkészítés után elkezdjük főzni, felforraljuk, majd 20 percig főzés közben kavarjuk. Átpasszírozzuk, hozzátesszük a cukrot, majd a pektint, utána megint forraljuk 5 percen át, és üvegekbe töltjük. Dunsztolás után hűvös helyen tároljuk.

Ellenjavallat: nem ajánlott a fogyasztása 12 év alatti gyermekeknek, várandóság és szoptatás alatt, bél. epehólyag gyulladásban szenvedők, hasnyálmirigy problémákkal küszködőknek sem.

Figyelmesen elolvastad a cikket? A tesztből kiderül.

<script>(function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0];if(d.getElementById(id))return;js=d.createElement(s);js.id=id;js.src='https://embed.playbuzz.com/sdk.js';fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}(document,'script','playbuzz-sdk'));</script><div class="playbuzz" data-id="40f42704-f01f-4e98-b513-0f7375891f89" data-show-share="false" data-show-info="false"></div>

A gyógynövényeket mindenki saját felelősségre fogyasztja, ha valamiben bizonytalan, betegségben szenved, érdemes szakember tanácsát kikérni.

Két, vagy háromnaponta bemutatunk gyógynövényeket, amelyek bizonyos betegségek kialakulásnak megelőzésében lehetnek az ember partnerei. Tarts velünk!

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel!

Csatlakozz https://www.facebook.com/gasztrokertben.reblog.hu/ oldalunkhoz, ahol kérdéseket tehetsz fel, véleményt formálhatsz, ötleteket adhatsz!

K&P

 

0 Tovább

gasztrokertben

blogavatar

Balaton mellett festői környezetben, hatalmas területen élünk, ahol, vegyszermentesen kertészkedünk, ételeket főzünk. A kerttel, egészséggel és a gasztroval kapcsolatos tapasztalatokat osztjuk meg hitelesen. Nyitott szemmel szemléljük a világot. Tarts velünk.

Utolsó kommentek