Az öt érzékszervünk közül sokaknak egyik legféltettebb kincse az egészséges szem. Naponta több órán keresztül intenzíven használjuk, a mindennapokban és a munkába nélkülözhetetlen. A látás csökkenése, a szemünk megbetegedése a legtöbb tevékenységünkben korlátol. Nemcsak a betegségek esetén kellene jobban odafigyelni, hanem minden tőlünk telhetőt megtenni az egészségért. Bemutatunk két gyógynövényt, ami megelőzésre a betegségek kezdeti szakaszában alkalmazhatóak.

Szemvidítőfű

A görög mitológiában a vidámság, kellem, szépség megtestesítője, egy igazi grácia. Az orvosi szemvidítófűnek, népies elnevezése vigasztalófű, szemfű a vajvirágfélék családjába tartozó szembetegségekre is használatos jellegzetes külsejű növény. Egynyári, általában 10-30 centiméter magas, fehér, vagy apró lila virágzatuk van. Széles körben megtalálható erdőkben, réteken, nyirkos dombvidékeken fejlődik. Júliusban, augusztusban gyűjtik a szár feletti virágokat, amelyből általában tinktúrát, drogot állítanak elő.

Többek között gyulladáscsökkentő glikozidokat, összehúzó hatású tanninokat tartalmaz. A név kötelez alapon elsősorban szembetegségek, szembántalmak esetén alkalmazott gyógynövény.

Milyen szembetegségekre alkalmazzák?

A szemárpáról akkor beszélünk, mikor a szemhéjszél egyik mirigyeinek bakteriális fertőződése révén egy gyulladásos tályog jön étre. Bárkinél előfordulhat a cukorbetegeknél gyakoribb. A szem bepirosodik a szemhéj piros duzzadt, a látás homályossá válik.

A könnyezésnek végtelen oka lehet, érdekes módon a száradt szemnél is előfordulhat, kiválthatja allergia, időseknél gyakran előfordul és különféle betegségek kísérőjelensége is lehet.

A kötőhártya gyulladásról a diólevél ismertetésekor részletesebben írunk.

A szemfáradtságot akár korunk betegségének is nevezhetjük, kiváltó oka lehet gyakori és folyamatos számítógép használat, az olvasás, a nem megfelelő megvilágítás. A szem kivörösödhet, könnyezhet, és folyamatos égető érzést érzünk.

Mi tegyünk?

Borogatásra egy csapott evőkanál száraz növényt leforrázunk 2 dl vízzel, 10 percig állni hagyjuk, műanyagszűrűvel szűrjük, és langyosan a felsorolt betegségek esetén borogatjuk a szemünket.

Bizonyos könnycseppek tartalmaznak szemvidítőfüvet.

Diófalevél

A diófa áldásos hatása a népgyógyászok körében elismert és kevesen tudják, szinte minden része a kérgétől az éretlen, vagy érett termésén minden része felhasználható. Megszámlálhatatlan betegségre alkalmazzák a levelét is.

A jelenleg is folyó kutatások szerint, tartalmaz csersavat, azaz tannint, ellegitanint, flavonoidokat,  kempferolt, kvercetint több mint 3 százalékban tartalmaz.

Milyen szembetegségekre javasolt?

A laza erekkel átszőtt hártya béleli a szemhéjak belső felszínét, a szemfehérjét borítja. Kevés családban nem fordult elő a hártya gyulladásos betegsége, amely igen kellemetlen tünetekkel a szem vörösödésével, váladékozással jár.

Kezdődő kötőhártya gyulladásra érdemes alkalmazni, természetesen csakis a súlyosabb tünetek megjelenése előtt, amennyiben nem érzünk javulást, azonnal forduljunk szakemberhez.

Egy lapos mokkáskanálnyi száraz, aprított levelet leforrázunk 0.5 dl vízzel, majd átszűrjük és langyosan tiszta kézzel vagy vattára téve bekenjük a szemhéjat. Nem szabad a szembe belecsepegtetni a bőrön keresztül felszívódva erősíti és tisztítja az ereket.

A szürkehályog jellemzően a kor előrehaladtával alakul ki, homályos látással, látásromlással járó betegség. A pupilla elszíneződik, és nem alakul ki éleslátás a retinán. Mint az összes szembetegségnél kiemelendő, hogy csakis kiegészítő kezelésként alkalmazzuk a diólevélből készített lemosást, hasonló módon készítjük el, mint a kötőhártya gyulladás esetén. Amennyiben többet szeretnél megtudni a dióról az alábbi linken további hasznos információhoz juthatsz: https://gasztrokertben.reblog.hu/tudtad-miert-erdemes-diot-fogyasztani-a-jotekony-hatasai-miatt

Íme a teszt:

A gyógynövényeket mindenki saját felelősségre fogyasztja, ha valamiben bizonytalan, betegségben szenved, érdemes szakember tanácsát kikérni.

Két, vagy háromnaponta bemutatunk gyógynövényeket, amelyek bizonyos betegségek kialakulásnak megelőzésében lehetnek az ember partnerei. Tarts velünk!

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel!

Csatlakozz https://www.facebook.com/gasztrokertben.reblog.hu/ oldalunkhoz, ahol kérdéseket tehetsz fel, véleményt formálhatsz, ötleteket adhatsz!

K&P