Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Az egészségre nem káros csokoládépótló

A reformkonyha kedvelői, az egészségtudatosság hívei számára ismert lehet a szentjánoskenyérfa termése a karob. Őrölve a kakaókra emlékeztet, - több tanulmány szerint - jóval egészségesebb. Gyermekek, sőt a kutyák is bátran csemegézetnek belőle.

karob csokoládé pótló

A Szentjánoskenyérfa eredete

A történetírók szerint nevét Keresztelő Szent Jánosról kapta, aki a fa terméséből evett a sivatagban. A Szentjánoskenyérfa termését a szegények étkének is tekintették, talán a Bibliából a legismertebb a tékozló fiúnak a története, akinek az apai örökség eltékozolása után, - nem volt más választása - a disznóknak takarmányként adott szentjánoskenyérrel kellett beérnie.

Vándorútját az ősi kereskedő utakon kezdte, majd egyre nagyobb területeken vadult el. Elsősorban a meleg, párás helyek kedvelője, szárazságtűrő, igazi túlélő. A kétlaki növény vadon növő fái a Földközi-tenger keleti régióiban Kis-Ázsiában és Szíriában megtalálhatóak. Algírban, Szicíliában, Görögországban is találkozhatunk az óriás fával.

A hüvelyesek rendjébe, pillangósvirágúak családjába tartozó Szentjánoskenyérfa tekintélyt parancsoló látványt nyújt, a honos fa a 20 méter magasságot is elérheti, ültetvényeken a 3 métert. Lombozata sűrű, sötétzöld levelei szárnyasak kettő-öt levélpárból állnak, ősszel nyílnak a virágai. A fa nagyon lassan növekszik, 15 évesen lehet a termését szüretelni, viszont legalább egy évszázadon át termőképes. A termés érésére egy évet kell várni, színe előszőr zöld, majd sötétbarna lesz, azt tartják, akkor érett mikor a földre esik.

karob csokoládé pótló

Szegények eledeléből, a reformkonyha közkedveltje lett

Ahogy említettük a szegények kenyerének is nevezhetjük, hiszen az ínséges időben sokaknak a szentjánoskenyérfa termése a karob volt az egyetlen táplálék, a nedvét, pedig ízesítésre használták. Napjainkban a reformkonyha kedvelői a kakaó és a csokoládé helyett fogyasztják. Íze a kakaónál édesebb, így édesíteni sem szükséges.

Miért egészséges?

Az egész termés felhasználható, héjának őrleményéből kávépótló készítményeket, erjesztett italokat állítanak elő, a magjából nyerik az E410 néven ismert a tejtermékek és a péksütemények stabilizátorát.

Az őrlemény 100 százalék tisztaságú, hiszen semmiféle adalékanyagot nem tesznek hozzá, így kerül forgalomba. Több tanulmányt is olvastunk a karobbról az alkotóelemeivel kapcsolatos értékeknél apróbb különbségeket találtunk, így csak az arányokat tesszük közzé.

A zsírtartalma nagyon alacsony, jelentős a telítetlen zsírsavak aránya. Sok fehérjét tartalmaz, viszonylag magas a cukortartalma, amit az édeskés ízén is érezni, ezért is nem szükséges az ízesítése. Glükóz, fruktóz, maltóz, szacharóz van benne, viszont nem tartalmaz glutént és laktózt sem. Ásványi anyagok közül értékes kalcium forrás, alacsony a foszfor tartalma, van benne kálium, nátrium, vas, kén, jelentős a pektin tartalma, és antioxidánsokban is gazdag.

Kiknek ajánlható?

karob csokoládé pótló

  • allergiában, asztmában szenvedőknek, az alacsonyabb fehérje tartalma miatt
  • glutén érzékenyeknek, mert gluténmentes
  •  cukorbetegeknek, mert nem emeli hirtelen a vércukorszintet
  • fogyókúrázóknak, ha természetes édes ízt kívánnak
  • reflux betegségben szenvedőknek, magja pektin tartalma miatt
  • emésztésre, hiszen sok benne a rost
  • hasmenésben szenvedőknek, magas tannin tartalma miatt

Mit lehet készíteni belőle?

Bármilyen süteményt, aminek az alapanyaga a kakaó, bátran helyettesíthető. Forró csokit, reggeli italt, csokoládét.

<script>(function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0];if(d.getElementById(id))return;js=d.createElement(s);js.id=id;js.src='https://embed.playbuzz.com/sdk.js';fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}(document,'script','playbuzz-sdk'));</script><div class="playbuzz" data-id="75dcf4b7-920b-4edc-8fa9-e4ca8e961456" data-show-share="false" data-show-info="false"></div>

A gyógynövényeket mindenki saját felelősségre fogyasztja, ha valamiben bizonytalan, betegségben szenved, érdemes szakember tanácsát kikérni.

Két, vagy háromnaponta bemutatunk gyógynövényeket, amelyek bizonyos betegségek kialakulásnak megelőzésében lehetnek az ember partnerei. Tarts velünk!

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel!

Csatlakozz https://www.facebook.com/gasztrokertben.reblog.hu/ oldalunkhoz, ahol kérdéseket tehetsz fel, véleményt formálhatsz, ötleteket adhatsz!

K&P

0 Tovább

Ismered a fűszerek elnevezéseit? A tesztből kiderül.

Az ételek ízesítéséhez és a népi gyógyászat által is előszeretettel használt fűszernövényeknek számos elnevezése ismert. A bazsalikom, petrezselyem, bors, senki számára nem jelenthet fejtörést. Kíváncsiak vagyunk, más néven tudjátok e a képeken látható növény nevét?

<script>(function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0];if(d.getElementById(id))return;js=d.createElement(s);js.id=id;js.src='https://embed.playbuzz.com/sdk.js';fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}(document,'script','playbuzz-sdk'));</script><div class="playbuzz" data-id="b796b0b1-2903-4319-8fa6-bd8d5390596a" data-show-share="false" data-show-info="false"></div>

0 Tovább

A körömvirág a gyulladást is csökkenti, számos esetben gyógyír

Egyike azon gyógynövényeknek, amit hivatalosan is elismertnek nyílvánítottak. Gyulladáscsökkentő de, számos jótékony hatása miatt is közkedvelt. Könnyen termeszthető, teaként, és akár kenőcsként is ajánljuk. Története, hatása, javaslatok az alábbi cikkben elérhetőek. Ha kíváncsi vagy figyelmesen olvastad e el, tesztelheted is az olvasottakat.

Ősidők óta használják

Az emberiség évezredekkel, évszázadokkal ezelőtt a legtöbb gyógynövényre csodaként tekintett, nem is tehettek mást, hiszen a lehetőségük a természetre korlátozódott. A körömvirág sem volt kivétel. Ütközetek alkalmával a helének sebek fertőtlenítésére használták. A 12. században a természet csodájának is nevezett Bingeni Szent  Hildegard rengeteg írást hagyott az utókorra, a természet adta gyógyítással kapcsolatos tapasztalatait osztotta meg, ezért az első német tudósnak és orvosnőnek is hívták. A körömvirágot emésztési problémákra, mérgezésekre használta, az akkori időkben gyakorta előforduló ótvart, sebeket kenőccsel gyógyította. Nagy Szent Albert, más néven Albertus Magnus egyházmegyei püspök is elismerte a bőrpanaszokra kifejtett pozitív hatását.

Az 1800-as években Sebastian Kneipp, a természetgyógyászattal is foglalkozó katolikus pap bőrproblémákra, visszeres fekélyekre, sebekre ajánlotta.

Ahogy a későbbiekben bemutatjuk széleskörűen felhasználható a borongóvirágnak, gyűrűsvirágnak, kerti peremérnek, kenyérlbélvirágnak, náthavirágnak, tűzvirágnak is nevezett és gyógyhatással is rendelkező növény.

A körömvirágzat és az illóolaj hivatalos a VIII. Magyar Gyógyszerészkönyvben, továbbá az ESCOP monográfiák között is szerepel, mint elismert gyógynövény.

Legfőbb ismertetőjegyei

A körömvirág a fészkesvirágzatúak rendjébe és az őszirózsafélék családjába tartozó nemzettség. A kerti körömvirágról azt tartották, hogy a hónap első napján hozza virágait, melyre latin nevéből a calendából lehet következtetni. Kalendáriumokban az „időjós” szerep is ráhárult, úgy tartották, ha reggel 7 óráig a virágai nem nyílnak ki, aznap esős időre számíthatunk.

Az egyéves növény, Nyugat-Ázsiában, Mediterrániumban, Európában őshonos.  Gyógyhatását ismerve termesztik, szántóföldeken nagyon ritkán előfordul, kiskertekben is találkozhatunk a dekoratív és kevés gondozást igénylő körömvirággal.

Szögletes szára 40-50 centiméterre is megnő, végálló, 3-5 centi átmérőjű fészekvirágzatában sárga-narancsárga nyelves virágai kettő- három sorban vannak a fészek szélén. Levelei finoman szőrözöttek, alakjuk lándzsás, vagy tojás alakúak. A szárai és a levelei is a magas nedvtartalma miatt ragacsosak. Különböző változatai ismertek, van  amelyiknek világosabb, vagy sötétebb a porzótokjuk.

Így lehet gyűjteni, és tárolni

Vadon elvétve található, érdemes termeszteni, mert kevés tápanyagot igényel, nem kell róla folyamatosan gondoskodni, ha napos, meleg kevésbé nedves helyre, homokos, vagy középkötött helyre kerül, májustól egészen a fagyokig virágzik. Értékes növény és a kert egyik dísze is lehet.

A fészekből ki kell tépni a teljes virágzatot, vagy a nyeles virágokat, minél sötétebb narancsszínűek, annál értékesebbek. Körülbelül egy kilogrammnyi száraz drogot kapunk, 5 kg teljes virágzatból, vagy 6 kg-ot nyelves virágzatból.

Mielőtt megszárítanánk, soha ne mossuk meg, szellősen terítsük ki egy lepedőre, vagy papírlapokra. A nedvességtartalmától függően általában 2-3 hét alatt megszárad. Csak száraz, nedvességtől mentes helyen tároljuk - dobozban, vagy sötét üvegekbe - így a fénytől is meg tudjuk óvni.

Mit tartalmaz?

Illóolaj tartalma 0.2 százalék, C 18 zsírsavat, E vitamint, flavonoidot 0.2-1 százalékban, keserűanyagokat, karotinoidokat, 15 százalékban poiszacharidokat, sárga színű gyantát, színező anyagokat.

Milyen tulajdonságai fedezhetők fel a körömvirágnak?

Belsőleg teaként fogyasztva

  • antibakteriális hatású
  • emésztésre hat
  • fertőtlenítő
  • lázcsillapító
  • gőrcsoldó
  • gyulladásgátló

Milyen panaszoknál, betegségeknél segíthet a teája?

 

 

Egy csapott  púpozott evőkanál virágot  leforrázunk 2.5 dl vízzel, majd 15 percig állni hagyjuk, műanyagszűrővel leszűrjük és langyosan fogyasztjuk.

Görcsoldásra a panasz esetén egy csészével alkalmanként.

Gyomorfekélynél, nyombélfekélynél  2-3 napon át, reggel délben és este1-1 csészényit, majd 1.5 deciliter savanyú káposztalevet érdemes fogyasztani.

Fertőzéses sárgaság esetén 2-3 napon át reggel délben és este 1-1 csésze fogyasztása, majd 1.5 deciliter savanyú káposztalevet érdemes meginni.

Menstruáció szabályozására a ciklus második felétől reggel napi egy csészével.

Vértisztítás esetén reggel és este 3-4 napon át egy csészével kortyolgassunk el.

Kűlsőleg is használhatjuk

  • bőrgyulladásnál
  • ekcémánál
  • rovarcsípésnél
  • sebgyógyításra, kizárólag nem vérző sebeknél

Körömvirág kenőcs elkészítése

A kenőcs javítja a bőr vérellátását, gyorsítja a bőr regenerálódását, csökkenti a fájdalmat és gyulladáscsökkentő.

Lassú tűzön felmelegítünk 50 dkg disznózsírt, majd kettő marék szárított kamillavirágot, szárat, levelet beleteszünk. Felhabzást követően levesszük a tűzről. Lefedve is egy éjszaka alatt kihűl. Következő napon felmelegítjük, Átpasszírozzuk a növényi részeket, a nyert kenőcsöt hűtőben tároljuk.

Ellenjavallat

Allergiát okozhat ezért kenőcsnél esetén érdemes bőrpróbát tartani, a teából pedig egy teáskanálnyit fogyasztani, várni pár órát. Amennyiben a bőr bepirosodik, a tea tünetet okoz, ne használjunk semmilyen körömvirág tartalmú készítményeket.

Amennyiben nincs lehetőségünk körömvirágot szednümk tárolnunk, vagy kenőcsöt készíteni, szakboltokban megvásárolhatóak.

<script>(function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0];if(d.getElementById(id))return;js=d.createElement(s);js.id=id;js.src='https://embed.playbuzz.com/sdk.js';fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}(document,'script','playbuzz-sdk'));</script><div class="playbuzz" data-id="02179969-6866-4623-af2d-2ebd5516e562" data-show-share="false" data-show-info="false"></div>

A gyógynövényeket mindenki saját felelősségre fogyasztja, ha valamiben bizonytalan, betegségben szenved, érdemes szakember tanácsát kikérni.

Két, vagy háromnaponta bemutatunk gyógynövényeket, amelyek bizonyos betegségek kialakulásnak megelőzésében lehetnek az ember partnerei. Tarts velünk!

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel!

Csatlakozz https://www.facebook.com/gasztrokertben.reblog.hu/ oldalunkhoz, ahol kérdéseket tehetsz fel, véleményt formálhatsz, ötleteket adhatsz!

K&P

 

0 Tovább

Tudod mi a fitoterápia? A tesztből sok minden kiderül

Egyre többen hisznek a gyógynövények hatásaiban, viszont vannak félrevezető információ is. Csodaszernek tekintik, vagy sarlatánságnak hiszik. Ti tudjátok mi a fitoterápia? Kik foglalkozhatnak hivatalosan gyógynövényekkel? A kvíz segít benne. Tesztelj, hogy ne tévesszenek meg!

<script>(function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0];if(d.getElementById(id))return;js=d.createElement(s);js.id=id;js.src='https://embed.playbuzz.com/sdk.js';fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}(document,'script','playbuzz-sdk'));</script><div class="playbuzz" data-id="9b612c1e-a0a1-4838-be43-3053e5b45717" data-show-share="false" data-show-info="false"></div>

A gyógynövényeket mindenki saját felelősségre fogyasztja, ha valamiben bizonytalan, betegségben szenved, érdemes szakember tanácsát kikérni.

Két, vagy háromnaponta bemutatunk gyógynövényeket, vagy a témához kapcsolódó bejegyzést írunk, amelyek bizonyos betegségek kialakulásnak megelőzésében lehetnek az ember partnerei. Tarts velünk!

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel!

Csatlakozz https://www.facebook.com/gasztrokertben.reblog.hu/ oldalunkhoz, ahol kérdéseket tehetsz fel, véleményt formálhatsz, ötleteket adhatsz!

K&P

 

 

0 Tovább

Szükséges méregteleníteni a szervezetünket? Igen, vagy nem?

Az internet világa a tisztítókúrákról,  fiatalító, méregtelenítő módszerekről szóló cikkek tömkelegével van tele. Valljuk, hogy akár a természetgyógyászatnak és az orvostudománynak ki kellene egymást egészítenie és érdemes lenne a nyilvánosság előtt párbeszédet folytatniuk. Mi csak egyet tehetünk, mindkét oldal általános véleményét mutatjuk be. Tanácsokkal, módszerekkel.

Böjti szokások egyes vallásokban

Napjainkban a buddhista szerzeteseknek meghatározott napokon kell böjtölniük, és a déli ebédet követő reggelig nem étkeznek.

A hinduknál a böjt igazodik a vallási ünnepekhez és a hold ciklusához. A legtöbb nagyon szigorú étkezési előírásokkal van tele, viszont ajánlott és nem kötelező, de a szent tehenek fogyasztását teljes mértékben tiltja.

A keresztény egyház a hívek számára a böjti időszakot az első századoktól szabályozta rövidebb-hosszabb ideig, bizonyos időszakokra, napokra a szigorú étkezésekkel kapcsolatos szabályok betartását. A negyven napos böjt általánossá a 4. században vált, majd a megszorítások századokon át tartottak, késő délutántól másnap reggelig a hívek nem fogyaszthattak semmit. A böjti napokon, tartózkodniuk kellett a hűs, tejtermékek, tojás fogyasztásától is. Népszerű volt a cibereleves, ami korpából, vagy aszalt gyümölcsből állt. A korpán megerjesztett, majd leszűrt savanykás lébe belefőzték a kukoricát, kölest, vagy hajdinakását. Kenyeret, halat, növényi eredetű ételeket ettek.

Már nincsenek ilyen rideg szabályok, a katolikus egyház enyhítette azokat, már csak nagypéntekre és hamvazószerdára vonatkoznak. 16-60 év közöttieknek engedi a napi háromszori étkezést, azzal a kitétellel, hogy csak egyszer lakhatnak jól. Ezeken a napokon és több nagyböjti napon tartózkodni kell a húsfogyasztásától. 

A muszlimok követői a kilencedik hónapnál a Ramadán alatt 30 napon át kötelesek böjtölni. Abban az időszakban napfelkeltétől napnyugtáig nem ehetnek, csupán éjszaka vehetnek magukhoz folyadékot, táplálékot a dohányzás is tilos számukra.

Méregtelenítsünk, vagy sem?

A természetgyógyászok szerint

Méregtelenítésnek definiálható az emberi szervezet megtisztítása a szervezet számára káros gondolatoktól, káros anyagoktól, szennyeződésektől.  A tisztítókúrát évente kétszer - tavasszal és ősszel - javasolják, és felhívják a figyelmet az ellenjavallatokra.

Az emberi szervezet számára a mérgező anyagok közül különbséget tesz a szerves és szervetlen között. Előbbibe sorolja a baktériumokat, gomba - és kígyómérgeket. Utóbbiba a pld az ólmot, ciánkálit, ólmot helyezi, külön kategóriába a műanyagokat.  Káros lebontási folyamatnak tartja az erjedést és a rothadást. Erjedés során a gyümölcsök nem megfelelő feldolgozása során metil-propil végtermékek keletkeznek, a fehérjék nem megfelelően bomlanak le mérgező végtermékek jönnek létre. Egyéb károsító hatásúak a környezeti ártalmak, élelmiszer adalékok, gyógyszerek, életvezetési hibák. Természetesen a felsoroltak közt vannak olyan tényezők, amiken nem tudunk változtatni, de az élelmiszerek, mozgás tekintetében a döntés a mi kezünkben van.

A természetgyógyászok a testi méregtelenítést a bőrön, bélrendszeren, májon, veséken, tüdőkön végzett méregtelenítő eljárásokat nevezik.  A böjtkúrák során az emésztőrendszerre gyakorolnak hatást, ebben az időszakban a nagymértékű folyadékbevitelre kell törekedni, a táplálkozás megváltoztatásával könnyítünk az anyagcserén és kúraszerűen, azaz meghatározott ideig végezzük. A szakirodalmakat böngészve szinte felsorolhatatlan az egész szervezetre gyakorolt pozitív hatást ecsetelik. A teljesség igénye nélkül kiegyensúlyozottabb lesz a szervezet működése, az anyagcsere folyamatok aktiválódnak, ami kedvezően hat az érfalakra és a vércukorszintre. A salaktalanítás révén a káros anyagok kiürülnek, ezáltal az emésztésünk is javulhat. A bőr megújul, nő az aktivitás is.  

A lelkiismeretes, nem ámító - elnézést a közhelyért - sarlatánságtól mentes természetgyógyászok felhívják a figyelmet a negatív következményekre is. Egyéni eltérések vannak, kinél mennyi káros anyag halmozódott fel, a böjt, tisztítókúra esetén általában bőrkiütéseket, fáradtságot, fejfájást, izzadást, a betegségek tüneteinek megjelenését szokták megemlíteni. Még mielőtt valaki „belevágna” a böjtkúrába, tisztítókúrába egészségkárosodással járó kórképek esetén, csak orvosi jóváhagyás és felügyelet mellett javasolt.

Betegségektől függetlenül csak általános állapotfelmérést követően tegye meg. Labor- és vérvizsgálat, testsúlymérés, vizeletvizsgálat, cukorszint mérés nélkül semmiképpen ne, és nem győzzük hangsúlyozni, kérje ki szakemberek véleményét.

Mire érdemes figyelni?

Senki se gondolja, hogy hirtelen, egyik napról a másikra érdemes elkezdeni egy tisztítókúrát, a szervezetet fel kell készíteni a változásra, nehogy több kárt okozzunk, mint, amit nyerhetünk vele. A természetgyógyászok felhívják a figyelmet a fokozatosság elvére. A kúra elkezdése előtt, ne drasztikusan változtassunk az étrendünkön, hanem fokozatosan csökkentsük a terhelést. Tehetjük a bevitt táplálék mennyiségével, és az összetevők változtatásával. Nem két tányér pörköltet ebédeljünk, elégedjünk meg eggyel, és a köreteket helyettesítsük zöldségekkel, gyümölcsökel. Elsőként érdemesebb a rövidebb böjtökkel és a kevésbé drasztikussal kezdeni.

Egy kis ízelítő

Buchinger - féle böjt

A kontinensünkön a legismertebb és legnépszerűbb böjtkúraként tartják számon. A böjt 6-28 napig tart és két részből áll. A táplálék mértéke és összetétele miatt az emésztőrendszer kevésbé terhelt, a kiválasztás nő,  a szervezet tápanyagraktárai mobilizálódnak.

Az elő böjt 3 napig tart. Az első napon 850 kcal nyers zöldséget, gyümölcsöt kell fogyasztani, a második napon 150 kc-al kevesebb a bevitel, az utolsó napon 1 kg  gyümölcsöt kell enni. Emellett napi 2-3 liter legyen a folyadékfogyasztás. Az elő böjt része a béltisztítás. Ezt követően a főböjt idején reggelire 2.5 dl paradicsom, vagy zellerlé, vagy burgonya fogyasztható. Délben 2.5 dl főtt meleg szűrt zöldségié, napi 2-3 liter méregtelenítő tea. A kalória bevitelt a böjt idejére folyamatosan növelni kell az alapanyagok mennyiségével egyetemben.

Gyümölcskúra

Még mielőtt nekifogna valaki, a kúra előtt érdemes a mindennapi étkezésbe beiktatni a gyümölcsök fogyasztását. Például egy hétig kevesebbet egyenek a megszokott táplálékból, és mellette fogyasszanak gyümölcsöket.

Viszonylag rövid ideig, 1-2 napig csak gyümölcs szerepel az étrendbe, egész évben megvásárolható, vagy szezonális gyümölcsök fogyasztása ajánlott.

Teljes értékű táplálkozás

A főbb alapanyagok tejtermékekből, gabonából, zöldségekből, tojásból áll. Kevésbé nevezhető drasztikus étrendnek, hiszen hetente egy-két alkalommal hal és hús is kerülhet a tányérra. Az élelmiszerek legalább fele álljon vegyszermentes, nyers zöldségekből, gyümölcsökből. Kerülni kell a tartósító-, adalék és állományjavító alapanyagokat. Az étrend vitaminokat, ásványi anyagokat bőven tartalmaz, és kevésbé egysíkú.

Természetesen a felvázolt „kúrák” szerves része legyen az életkort, fizikai állapotot is figyelembe vevő napi rendszerességgel végzett testmozgás.

Áldott állapotban lévő kismamáknak, cukorbetegeknek, keringési betegségekben, szív- és érrendszeri betegeknek, veseelégtelenségben szenvedőknek semmiképpen nem ajánlott a tisztítókúra. Aki mindezek ellenére ragaszkodna a módszerekhez, feltétlenül kérje ki az orvos szakvéleményét

Hogyan vélekedik az orvosok többsége?

Az egészséges életmód - így a vegyes, változatos táplálkozást, kielégítő mozgásformát - és mennyiséget tartják elsődleges szempontnak. A legfőbb méregtelenítő szervek, így a máj és a vese - meglátásuk szerint - elvégzi a szervezet megfelelő méregtelenítését. Többek között a felsoroltak miatt teljesen fölöslegesnek gondolják a szervezet méregtelenítését, tisztítókúrákat, és a „csodaszereknek” minősített tabletták szedését.

A nagy népszerűségnek örvendő vizelet és hashajtó kúrákat, beöntéseket kimondottan veszélyesnek minősítik. Sokak véleménye szerint a szervezet ásványi anyag és elektrolit hatása megbillenhet, nem is beszélve az ásványi anyag veszteségről. A nagymértékben csökkentett, vagy megvont táplálék és folyadék veszteség miatt figyelmeztetnek a kiszáradás veszélyére, többek között a bélrendszer egyensúlyának felborulására. A tisztító kúrák helyett az egészséges étrend összeállítására, a dohányzás, nagymértékű alkoholfogyasztás mellőzésére hívják fel a figyelmet. Kerülni kell a nem orvos által felírt gyógyszerek szedését. Többségük nem zárkózik el a hasznos  és méregtelenítő gyógynövények használatától, amit kiegészítőként javasolnak, pld. máriatövist, zsurlót, csalánt, gyermekláncfűt. Mire hat a máriatövis? Miért érdemes fogyasztani? Az alábbi linkeken megtudhatjátok: https://gasztrokertben.reblog.hu/igy-lehet-megmenteni-a-majaz-az-ev-gyogynovenyevel

<script>(function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0];if(d.getElementById(id))return;js=d.createElement(s);js.id=id;js.src='https://embed.playbuzz.com/sdk.js';fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}(document,'script','playbuzz-sdk'));</script><div class="playbuzz" data-id="b6aaee68-61dd-4015-92c4-e87c942f89ee" data-show-share="false" data-show-info="false"></div>

A gyógynövényeket mindenki saját felelősségre fogyasztja, ha valamiben bizonytalan, betegségben szenved, érdemes szakember tanácsát kikérni.

Két, vagy háromnaponta bemutatunk gyógynövényeket, vagy a témához kapcsolódó bejegyzést írunk, amelyek bizonyos betegségek kialakulásnak megelőzésében lehetnek az ember partnerei. Tarts velünk!

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel!

Csatlakozz https://www.facebook.com/gasztrokertben.reblog.hu/ oldalunkhoz, ahol kérdéseket tehetsz fel, véleményt formálhatsz, ötleteket adhatsz!

K&P

 

0 Tovább

A menták jótékony hatásai, emésztésre, megfázásra is

Aromája és íze nagyon kevés növényhez hasonlítható. Gyógy-és fűszernövényként a népszerűbbek közé sorolható. Szívós, könnyen szaporítható menták közül bemutatunk hármat, amiket a népi gyógyászat is ajánl, többek között emésztésre, megfázásos megbetegedéskre érdemes kipróbálni.

menta

Honnan származik a menta?

A mitológia szerint Hádész - akit az alvilág isteneként tartottak számon -, szerelembe esett Minthe nevű nimfával, a frigyet Hádész felesége, Perszephoné  nem hagyta annyiban, bosszút állt és a „szeretőt” növénnyé változtatta.

Az eredeti nemzettség előfordulási helye egész Eurázsia, beleértve Japánt és Izlandot is. Továbbá őshonosak Afrika északi, keleti és déli részein, Észak-Amerika legnagyobb részein, Dél-Amerikát is meghódította. Európában, így Magyarországon nem honos, aki szeretne Mentát, kivéve a fürtöst, termesztenie kell, de megéri, az egészség megőrzésére is hat,  bizonyos betegségek ellen is hatásos.

Az ajakosvirágúak rendjébe és az árvacsalán családjába tartozó nemzettség. Lágyszárúak, négylevelűek a száraik, lilás árnyalatú virágaik összetett füzért alkotnak.

A menta több mint 150 féle fajjal büszkélkedhet, viszont 1696-ban Michanban, Anglia közelségében egy mezőn figyeltek fel a fodormentára, abban az évben egy brit tudós választotta szét a fajtákat.  A növények közötti kereszteződések gyakoriak, melynek következtében újabb mentafélék jelennek meg.

Borsmenta

menta

A zöldmenta és a fodormenta kereszteződéséből jött létre, jelentőségére már az ókorban is felfigyeltek. Az asszírokon, babilóniaiakon kívül Néró császár görög származású orvosa gyomorpanaszokat gyógyított. Akár 90 centiméterre is ágaskodhat, levelei élénk zöldek. Viszonylag hosszú ideig júliustól-szeptemberig hozza fehér, halványlila virágait, azt megelőzően évente kétszer lehet szedni a drogot adó leveleit. Az egyik leggyakrabban használt és ismert fajta, rendkívül erőteljes aromájú és illatú, ezért az édesipar előszeretettel használja likőrök, szörpök, cukrok, bonbonok, csokoládék ízesítésére. Nagyon gyorsan terjed, rendkívül szívós évelő, a közepesen kötött, laza mélyrétegű talajokat kedveli. Tavasszal és ősszel tőosztással és dugványozással a szaporítása sem okozhat gondot.

Mikor használjuk?

Emésztőrendszeri problémákra ajánlott a fogyasztása, serkenti az étvágyat, emésztés javító hatása közismert, csökkenti a puffadás érzetet. Hidegen fogyasztva csillapítja az émelygést és a hányingert, mivel olyan emésztőenzimeket aktivál, ami csillapítja a hányingert. Mindamellett baktériumölő tulajdonsága miatt légúti megbetegedéseknél gargalizáljunk a teájával. A szájban elszaporodó baktériumok is felelősek lehetnek az ínygyulladásért, fogszuvasodásért. A borsmenta a baktériumok szaporodását gátolja, ezért teával, vagy borsmentát tartalmazó fogkrémeket, szájvizet érdemes beiktatnunk. Lazító hatása miatt a migrénre is hat, és lazítja az izmokat.

menta

Gargarizálásra erős forrázatot készítsünk, emésztőrendszeri problémák esetén, étkezés után, megfázásra, torokgyulladásra napi 3-4 csészével fogyasszuk. Ha az érfalunkat akarjuk erősíteni, kúraszerűen hat héten át napi két csésze ajánlott.

Hatóanyagai

Flavonoidok, triptének, illóolajok közül a mentol és menton a legfontosabbak. Levele polifenolokat tartalmaz.

Ellenjavallat

Érzékeny bőrűeknek használat előtt bőrpróbát kell végezni, mert a bőrt irritálhatja. Vérbőséget okozhat, ezért várandós anyák is mellőzzék a borsmenta fogyasztását.

Fodormenta

menta

A borsmentához hasonlóan kiváló gyógy- és fűszernövényt köményes, vagy kerti mentának is nevezik, utóbbi talán célzás arra, hogy mértéktelen terjedésre képes. Aki meg akarja akadályozni, az elburjánzását, érdemes egy nagyobb edénybe helyeznie. Levelei élénk zöldek. Hazánkban nedves réteken, vízpartokon fellelhető, a tűző napon is megél, de leginkább a félárnyékos helyeket szereti.

Húsokat, mártásokat fűszerezhetjük a mentával, régebben a tejet a növénnyel tartósították. Az illó olaja, valamivel gyengébb a borsmentánál. Étvágygerjesztő hatással bír, az epeműködést segíti, oldja a görcsöket, a borsmentánál is erősebb köhögéscsillapító és nyugtató hatású. Hasonlóképpen fogyasszuk a teát, mint a borsmentáét.

Hatóanyagtartalma

Illóolajának meghatározó alkotóeleme a karvon.

Fürtös menta

Az Eurázsiában őshonos mentafajta hosszúkás levelei kékes színűek. lándzsás, lilás virágait a nyár közepén magas illóolajtartalma miatt is hasznos gyűjteni. A bors- és a fodormentával ellentétben vadon is nő.

Étvágyjavításra, étkezés előtt 15 perccel, ha az emésztésünket szeretnénk kiegyensúlyozottabbá tenni, étkezés után negyedórával igyunk egy-egy csészényit. Megfázás, köhögés, légúti gyulladás napi 3 csészével a nap bármely szakaszában, ugyancsak ennyit húgyúti fertőzéseknél. Gyomorgörcsre alkalmanként, a panasz észlelésekor.

Hatóayaga

Flavonoidokat, illóolajában mentol és a karvan is megtalálható.

Hogyan készül a tea?

menta

2.5 dl vízet felforralunk egy csapott evőkanálnyi drogot beleteszünk -ami körülbelül 3 gramnyi, majd 15 percig lefedve állni hagyjuk, majd leszűrjük.

Amennyiben többet szeretnél tudni a gyógyteák elkészítéséről az alábbi cikkünket ajánljuk: https://gasztrokertben.reblog.hu/hogyan-keszitsunk-gyogyteakat

Íme a teszt:

<script>(function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0];if(d.getElementById(id))return;js=d.createElement(s);js.id=id;js.src='https://embed.playbuzz.com/sdk.js';fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}(document,'script','playbuzz-sdk'));</script><div class="playbuzz" data-id="768d959b-c1af-4d10-8a19-02efe9a0e64a" data-show-share="false" data-show-info="false"></div>

12 éven aluli gyermeknél, mindenképpen kérjük ki az orvos véleményét.

Két, vagy háromnaponta bemutatunk gyógynövényeket, amelyek bizonyos betegségek kialakulásnak megelőzésében lehetnek az ember partnerei. Tarts velünk!

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel!

Csatlakozz https://www.facebook.com/gasztrokertben.reblog.hu/ oldalunkhoz, ahol kérdéseket tehetsz fel, véleményt formálhatsz, ötleteket adhatsz!

K&P

0 Tovább

A cékla ezért legyen a mindennapok része

A céklát mindenképpen érdemes kipróbálni, rengeteg jótékony hatása miatt. Közismerten a fogyókúrázóknak partnere lehet, vérszegénységben is segít, könnyű termeszteni. Mikor érdemes „élni vele”? Milyen az egészségmegóvó hatása? Hogyan kell gondozni? A kérdésekre az alábbiakban  a válasz.

A cékla története

A Földközi-tenger környékén rengeteg gyógynövény, gyümölcs, zöldség őshonos, a cékla ősalakja is arról a területről származtatható. Indiában és Elő- Ázsiában a vad alak fordul elő. Évezredek óta ismert az emberiség számára, a legrégebbi régészeti lelet ie. előttről származtatható. Mint a későbbiekből kiderül, magas tápértéke, és viszonylag könnyű előállítása miatt a babilóniaiak és a föníciaiak is termesztették. A legendák szerint Afrodité a céklának köszönhette szépségét. A középkori kolostorok területein termelt cékla levét, beteg, legyengült embereknek adták.  A krónikák szerint Európa északi területeire a rómaiak juttatták el, mivel gyógyító hatása közismert volt. A kereszténnyé vált germán birodalomban Nagy Károly kötelezte a termesztését. Hazánkban a 17. században lett ismert Lippai János Posoni kert című trilógiájának II. kötetében különbséget tesz a cékla fehér és vörös változata között. A XVIII. század második felében, Kibédi Mátyus István főorvos Diatetica című könyvében írt a cékla könnyű hozzáférhetőségéről, tápértékére, és az emésztésre gyakorolt hatására is tett célzást.

A répafélék közül talán a legismertebb és leggyakrabban használt a cukorrépa, az állatok etetésére a takarmányrépa, és a vörös színű cékla.

A libatopfélék családjába tartozik. céklarépának is nevezik, vörösrépaként is ismert növény hazánkban megmagyarázhatatlan okokból kissé lenézett, pedig bizonyítottan számottevő hatása miatt mindenkinek érdemes lenne fogyasztani. De mielőtt erre kitérünk, és valaki kedvet kapna, hogy a konyhakertjébe legyen pár kilónyi céklája leírjuk, mit kell tennie.

Könnyen termeszthető

Kezdő hobbikertészeket is bátorítunk, hiszen különös szakértelmet és napi gondozást sem igényel, kivételt képez, ha szélsőségesek a talajviszonyok, homokos, szikes, köves talajokat nem kedveli. Márciustól-augusztusig szabadföldbe vethető, ha szakaszosan tesszük szinte egész évben lesz a csemegéből. A csírázást megkönnyíthetjük, ha a magot vetés előtt vízbe, tejbe, vagy gyógynövényes ázalékba egy éjszakán át beáztatjuk. Az előkészített földbe egy kapával barázdát húzunk - azaz húzunk egy 3-3 centiméter mélységű sort-, majd a szemeket egymástól körülbelül 5 centiméterre elvetjük, ezután gereblyével a földet ráhúzzuk. Említettük, hogy különös gondozást nem igényel, akik nem a talajtakarásos módszert alkalmazzák, tartsák gyommentesen a területét, és a nedves földet is meghálálja. Ha növekedéskor túl sűrűnek találjuk, minden második, harmadig palántát kivehetünk a földből, és újabb területre ültethetjük. Kisebb méretbe is felszedhetjük, de akkor azonnal fel kell használni, mivel kevésbé tárolható, mint a kisebb példányok. Fehér és sárga céklák is ismertek, nálunk a vöröses-lilás félökölnyi gumó (gyökér) felhasználása a leggyakoribb, de a levelei is fogyaszthatóak.

A céklának évszázadok óta töretlen a népszerűsége, tápanyagtartalma miatt nemcsak ételek alkotóelemeként, hanem gyógyító hatása miatt is. Az indiai orvoslás az egyik leghatékonyabb vérképzőnek véli máj - és epeproblémák esetén is ajánlja, a görögök a fog - és a fejfájás ellenszerének gondolták.

Mit tartalmaz?

C vitaminban gazdag, ami segíti a vas felszívódását, ezen kívül A,- D,- B 6 vitaminban is bővelkedik.

Cholin a gyomor és a belek kiegyensúlyozott működésében segít, hat az emésztésre, serkenti a nyirokmirigyek működését, tisztító hatással bír a májra, húgyhólyagra és a vesére.

Kalciumtartalma sok, kevés Nátriumot tartalmaz, minden életkori szakaszban, de főként érdemes évente egy alkalommal céklakúrát tartani, ami megakadályozhatja a gyűjtőerek falainak megkeményedését.

Káliumtartalma is magas, ami az izmok regenerációjához fontos és az állóképességet növeli.

Vastartalma miatt vérszaporító növények egyikeként jelenik meg a köztudatban, azonban nem magasabb, de a céklából az emberi szervezet jól tudja hasznosítani.

A felsorolt nyomelemeken és vitaminikon kívül tartalmaz biotint, cinket, jódot, folsavat, kobaltot, krómot, magnéziumot, nikkelt, szilíciumot.

Fizikai igénybevétel esetén

A nitrátok a vérereket tágítják, ezáltal nő a véráramlás, így a sejtekhez több oxigén jut el.

Fogyókúrázóknak

Zsíroldó tulajdonságai miatt napi kétszeri céklaié fogyasztása kiegészítő lehet a zsírpárnák leolvasztásában.

Menstruációs zavarokra

Napi egy-két pohár céklaé segíthet a menstrációs zavarok esetén, abban az esetben ha azt a gyógyszerek mellékhatásai, vagy szinteikus hormonok okoznak.

Tumor ellen

Az  erőteljes antioxidánst a vér vörös festékanyaga a bétacianin kutatása nagy nemzetközi érdeklődést is kiváltott. Dr Ferencz Sándor 1961-ben állatkísérletekben megfigyelte a tumorellenes hatását. A kemoterápián átesett betegek vérképe jelentősen romlik. Humánkísérletekben tapasztalták, hogy néhány hetet követően a céklalevet fogyasztóknál javulást tapasztaltak. Leginkább emlő,- bélrendszeri,- hererák, tüdőrák elleni harcban bizonyult hatásosnak.

A máj működését javítja

A céklában lévő fitokemáliák pld a methionin élénkítik a májsejteket, így segíti a máj méregtelenítését, és csökkenti a zsírmáj kialakulásának veszélyét is. Ebben az esetben sárgarépával érdemes kombinálni a céklalevet.

Várandós anyák

A magzat egészséges fejlődése miatt a céklában lévő folsav nagyon fontos, az agy és az idegrendszer fejlődését segíti, valószínűsíthető, hogy a nyitott gerinc kialakulásának megelőzésben is fontos a szerepe.

Vérkeringést serkentő

Az agyi vérkeringést is serkenti, az idegrendszer kiegyensúlyozott működésére is hat.

Hogyan fogyasszuk?

A legjobb párosítás a cékla sárgarépával, de ha van valakinek egy fölösleges almája, még zamatosabbá teheti a frissítő és nem utolsósorban felettébb egészséges italt.

Céklaital

Hozzávalók

  • Cékla
  • Sárgarépa
  • Alma
  • Citrom

Arányokat nem írtunk talán annyit hozzátennénk, hogy a répából és a céklából ugyanannyi mennyiség legyen az almából kevesebb. A zöldségeket és a gyümölcsöt megpucoljuk, utóbbit kicsumázzuk, Mindegyiket érdemes apró darabokra vágni, de legjobb ha reszeljük, ezután gyümölcscentrifugába tesszük. A cékla eléggé kemény, ezért centrifugálásnál vigyázzunk, ne pörgessük túl a gépet. Egy kilógramnyi céklából 3 dl levet kapunk, citrommal ízesíthetjük.

Salátának

Itt a kreativitásra vagyunk bízva, legjobb ha a céklát nyersen fogyasszuk és bármely zöldséggel, gyümölccsel jól kombinálható. Bátran tehetünk hozzá sajtokat, felvágottakat.

<script>(function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0];if(d.getElementById(id))return;js=d.createElement(s);js.id=id;js.src='https://embed.playbuzz.com/sdk.js';fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}(document,'script','playbuzz-sdk'));</script><div class="playbuzz" data-id="20094d73-6f02-4bba-a19f-b37437055a62" data-show-share="false" data-show-info="false"></div>

A gyógynövényeket mindenki saját felelősségre fogyasztja, ha valamiben bizonytalan, betegségben szenved, érdemes szakember tanácsát kikérni.

Két, vagy háromnaponta bemutatunk gyógynövényeket, amelyek bizonyos betegségek kialakulásnak megelőzésében lehetnek az ember partnerei. Tarts velünk!

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel!

Csatlakozz https://www.facebook.com/gasztrokertben.reblog.hu/ oldalunkhoz, ahol kérdéseket tehetsz fel, véleményt formálhatsz, ötleteket adhatsz!

K&P

 

0 Tovább

Legyen kövirózsád, díszít és gyógyít!

A természetben hegyes, omlós sziklákon találkozhatunk a kövirózsákkal, amelyek a sziklakertek egyik ékességeként egyszerűen gondozható és szaporítható. Nemcsak a kertünket díszítheti, hiszen a népi gyógyászat fel is használja. Bemutatjuk a tartását milyen esetekben, és hogyan alkalmazhatjuk, akár fülgyulladásra is.

Javában tombol a nyár, aki megteheti a forróságban a strandokat, vagy az élő vizeket választja frissülésként. A víz szerelmesei közül sokaknak óvatosabbnak kell lenniük, mert bizony a víz belekerülhet a fülünkbe, ami a kellemes kikapcsolódás közepette bosszúságot jelenthet. Akik jártak már ebbe a nem éppen kellemes "cipőben", és visszaemlékeznek a gyakran kapott tanácsokra: "Fél lábon ugrálj, és óvatosan rázd meg a fejed, miközben alatta a területet enyhén ütögeted, így a víz távozhat". Sokaknak használt az atyai, anyai jó tanács, de előfordult, hogy a víz nem távozott, és a fülünk egy idő után fájni kezdett a gyulladás következtében.

Az alternatív villámhárító

Ma már egy-két falusi háztetőkön pompáznak csak a kövirózsák, talán a tulajdonosok, még a mai napig hisznek e növényről elterjedt legendára, hogy a kövirózsák megvédik a házat a villámcsapásoktól, Zeusszal és Thorral a villámlás két istenével hozták összefüggésbe. A falusi emberek nemcsak a hiedelmek miatt telepítettek a parasztházak tetejére, feltehetően racionális okokból. A pozsgásak tűzállóak, így a villám okozta tűz terjedését gátolhatják, ráadásul díszítette a ház tetejét, gondozást szinte egyáltalán nem igényelt.

A kőtöröfű virágúak rendjébe és a varjúhájfélélék családjába tartozó nemzettség, házi vagy fali kövirózsának is nevezik, fülfűnek is, ami utal a fülbetegségek elleni hatásaira. Származási helye Kis-Ázsia, eredetileg a magas hegységekben a kövek között megbújva éltek.  Magyarországon a Villányi-hegységben él a két őshonos faja, mindkettő védett. A házi kövirózsa a népi gyógyászatban is felhasználható.

Tyúkanyótól a csibéig

A Sempervivum tectorum egy pozsgás növény, a nagyon találó angol hens and chickens elnevezésből kapta a nevét, ami kotlót és csibét jelent. Azaz az anya növényből a kotlóból, tőrózsákból a kisebb növények a csibék sarjadnak. Csillag alakúak a virágaik, a leveleik lapos rózsa alakzatúak, színük változatosak a sötétzöldtől egészen bíborvörösek is lehetnek. Levélcsúcsai kihegyezettek, vagy molyhosak. Rózsaszín, pirosas virágai júniustól, júliustól nyílnak. Szárazságtű és fénykedvelő növény, a folyamatos napot is eltűri, de félárnyékban is fejlődik. Mindamellett, hogy a szó nemes értelmében igénytelen, de a jó vízelvezetésű talajokról feltétlenül gondoskodnunk kell, mert a pangó vízben könnyen kipusztulhat, ezért érdemes kavicsos homokos talajba ültetni.

Sekély gyökérzete miatt akár cserépbe is ültethető, kert híján, akár balkonokba az erkélyek dísze is lehet. Viszonylag könnyen terjed, gyönyörű látványt nyújtanak, az egymás mellett „szőnyegszerűen” elhelyezkedő kövirózsák.

Szaporítása

Egész évben a a szabadban hagyható, egy igazi túlélő, ráadásul nem kell minden évben megvásárolnunk, mert a kezdő kertészek által is könnyen szaporítható. Egy kisebb méretű, akár étkezés céljára is használt teáskanállal az egyik sarj alá nyúlunk sekélyen a talajba, a sikeres szaporítás miatt figyeljünk, hogy ne sértsük meg a gyökereket, miután kiemeltük a sarjnövényt az anyanövénnyel összekötő indát késsel elvágjuk. Pár napig árnyékos, hűvös helyre tesszük, hogy a vágási sebek begyógyuljanak. Ezután vízáteresztő földbe ütetjük.

Mire használjuk?

Általában a friss növényből kell kipréselni a levét és különféle betegségeknél, elváltozásoknál használni. A leveleiben lévő cseranyagok, flavonoidok, C-vitamin tartalma miatt a kozmetikaipari termékek gyakori összetevője.

Fülfájásra

A korábbi írásos emlékek szerint Kárpátalján és Szeged melletti településeken is a kövirózsa cseppjét csepegtették a fülbe. Európán kívül más kontinenseken sem volt ismeretlen. Évszázadokkal ezelőtt az észak-amerikai cseroki indiánok is előszeretettel használták. Enyhébb fülfájáskor érdemes kipróbálni.

Bőrön lévő elváltozásokra

Baktériumölő tulajdonsága miatt vágott sebeket, enyhébben megégett felületeket érdemes bekenni a kövirózsa nedvéből. Napégéskor a préselt levet össze kell keverni olivaolajjal, egy-két csepp levendula olajjal és tökéletes a napégés utáni bőrre.

<script>(function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0];if(d.getElementById(id))return;js=d.createElement(s);js.id=id;js.src='https://embed.playbuzz.com/sdk.js';fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}(document,'script','playbuzz-sdk'));</script><div class="playbuzz" data-id="2110d2c2-45bf-4670-9aab-ecae5b634e57" data-show-share="false" data-show-info="false"></div>

A gyógynövényeket mindenki saját felelősségre fogyasztja, ha valamiben bizonytalan, betegségben szenved, érdemes szakember tanácsát kikérni.

Két, vagy háromnaponta bemutatunk gyógynövényeket, amelyek bizonyos betegségek kialakulásnak megelőzésében lehetnek az ember partnerei. Tarts velünk!

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel!

Csatlakozz https://www.facebook.com/gasztrokertben.reblog.hu/ oldalunkhoz, ahol kérdéseket tehetsz fel, véleményt formálhatsz, ötleteket adhatsz!

K&P

 

0 Tovább

A jótékony tökmagolaj

A tökmagolaj vitaminban és különféle ásványi anyagokban gazdag. Gyulladáscsökkentő és a dülmirigy megnagyobbodásában szenvedőknek kimondottan ajánlott, többek között a szépségipar is használja.

Évezredek óta használt

A kabakosak családjába tartozó növényt a mexikói indiántörzsek évezredekkel ezelőtt termesztették, az észak-amerikai indiánok a magját vizelethajtásra is fogyasztották. A krónikák szerint az európaiak Kolumbusz Kristófnak mondhatnak köszönetet, ő hozta be a kontinensre, majd a szó pozitív értelmében vírússzerűen terjedt. Pár évtized alatt egész Közép- és - Dél- Európában ismertté vált. Egy 1697es írás foglalkozik legelőször a kinyerhető sötétzöld, viszkózus olajjal és ecseteli kulináris ég egészségügyi hatásait is.

Hazánkban a tök termesztésével a XIX. században kezdtek el foglalkozni, elsősorban étkezési célból, de az állatoknak takarmányként is adták. Emellett felfedezték, hogy a tökmagolajat sajtolni is lehet, és sokrétűen felhasználni. Először a repcével együtt termesztették, majd az évek, évtizedek elteltével egyre nagyobb területeket szabadítottak fel. Az említett sokrétű felhasználása miatt egyre inkább terjedt az Alföldön és az Őrségben egyre több parasztember, falusi cseléd termelte. Az „úrinépek” asztalára ritkán került, sőt lenézték, akik fogyasztották, pedig rendkívül tápláló. Nem hiába szolgált a Don kanyarban hadtápként, keményítőtartalma vetekszik a burgonyával, így azzal helyettesítették.

A háborúban az elviselhetetlen hidegben nagy segítséget jelentett, hiszen ha a dér megcsípi a keményítő cukorrá alakul át. Mindezek ellenére az ötvenes években a földekről teljesen eltűnt, majd a 70-es években az olajtököt kezdték el termeszteni.

Miért is hasznos?

Kiemelkedik A- és E vitamintartalmával,  szelénben és cinkben is gazdag. Fehérjét 40 százalékban tartalmaz, a magja 50 százalékban olajat. Nagyobb mennyiségű linolsav, olajsav, plamitrinsav, szterainsav, olajsav van benne. A tökmagolajban lévő szterint a prosztatára kifejtett hatása miatt szokták kiemelni.

Tökmagolaj

A hidegsajtolás során nyert olaj rendkívül nagy mennyiségben tartalmaz telítetlen zsírsavakat és nem veszt a fentebb említett hatóanyagtartalmából. Európában, leginkább Ausztriában, Horvátországban, Erdélyben, Szlovéniában, Romániában közkedvelt.  Stájerország az egyik fellegvára.

Hazánkban a héj nélküli olajtök termesztéssel a 30-as években olajnyerés céljából kezdtek el foglalkozni, a II. vh-ban fontos zsírforrás volt, majd a már említett mezőgazdasági szerkezetváltás miatt egy ideig csak a kiskertekben volt jelen. A 70-es években a gyógyszergyártás céljaira kezdtek el megfelelő minőségű tökmagolajat termelni.

Hazánkban újra kezd feléledni csipkerózsika álmából a tökmagolaj előállítása. A háztáji termelésben maradt meg, leginkább Vas - és Zala megyében, az Őrségben próbálják felvirágoztatni, természetesen az ország más részein is vannak sajtolók, de lehetne jóval több. Miért nincs?

A miértre nem itt születik meg a válasz, de nagyon szigorú előírásoknak kell megfelelni, amíg az olaj az üvegbe kerül. Idő és munkaigényes tevékenység, a magot meg kell tisztítani az esetleges szennyeződésektől, mosni, szárítani szükséges. Nem is beszélve az olaj előállításáról. Talán ez is magyarázhatja nem éppen alacsony árát.

Élettani hatásai miatt is egyre közkedveltebb a sötétzöld olaj

Jó indulatú prosztatagyulladás megnagyobbodás ellen

Számos kutatás próbálja a dülmirigy megnagyobbodásának okait kutatni. Egy elmélet szerint az időskorban felborul a hormonális egyensúly, ami miatt a prosztata megnagyobbodik. Tudományos okfejtésbe nem szeretnénk bonyolódni, de a tökmagolaj egyik szterinje gátol egy enzimet, így többek között a hormon mennyiségét is csökkenti. Az olajban levő szelén pedig gyulladáscsökkentő hatással jár. A gyakoribb éjszakai vizelés számát is csökkentheti, mert a tökmag a hólyagizmokra is jótékonyan hat.

A szépségért

Antioxidánsban gazdag, ezért a szépségipar is előszeretettel használja. A bőrre kenve hidratáló hatással bír és véd a kiszáradástól. Hajra kenve a korpásodást csökkentheti, és javítja a fejbőr vérellátását.

Szív- és érrendszer védelmében

A benne lévő szterinek csökkenthetik a koleszterin felszívódását és növeli a kiválasztódását, ezáltal a szervezetben lévő koleszterinszint is alacsonyabb lehet.

<script>(function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0];if(d.getElementById(id))return;js=d.createElement(s);js.id=id;js.src='https://embed.playbuzz.com/sdk.js';fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}(document,'script','playbuzz-sdk'));</script><div class="playbuzz" data-id="4941c76a-5727-4094-ad61-e9df3ec53e96" data-show-share="false" data-show-info="false"></div>

A gyógynövényeket mindenki saját felelősségre fogyasztja, ha valamiben bizonytalan, betegségben szenved, érdemes szakember tanácsát kikérni.

Két, vagy háromnaponta bemutatunk gyógynövényeket, amelyek bizonyos betegségek kialakulásnak megelőzésében lehetnek az ember partnerei. Tarts velünk!

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel!

Csatlakozz https://www.facebook.com/gasztrokertben.reblog.hu/ oldalunkhoz, ahol kérdéseket tehetsz fel, véleményt formálhatsz, ötleteket adhatsz!

K&P

 

0 Tovább

Hogyan készítsünk gyógyteákat?

Egyre többen fogyasztanak gyógyteákat az egészségség megtartása, a betegségek megelőzése vagy kialakulása esetén.  Nem mindegy milyen alapanyagot használunk, hogyan és milyen eszközökkel készítjük el. Megmutatjuk, hogyan érdemes.

Érdemes körültekintőnek lenni

A gyógyteák fogyasztása reneszánszát éli, a nagyobb áruházláncok, boltok polcain egyre többféle gyógynövény csalogatja az egészséges életmód híveit. Mindezt a gyártó és a kereskedelem pontosan tudja, a profit növelése miatt rengeteg félét dobnak a piacra. Amennyiben nem csak élvezeti cikként vásároljuk, hanem a hatása is fontos számunkra, alaposan tanulmányozzuk a termék csomagolását, hiszen a gyártók közül sokan - tisztelet a kivételeknek - a nagyobb haszon elérése érdekében jóval, kevesebb mennyiséget, vagy nem kiváló minőségűt állítanak elő. Amennyiben ténylegesen a gyógyhatása miatt döntünk a tea mellett, "a „gyógyszerkönyvi minőségű” jelzés szerepeljen a csomagon, ami garantálja, hogy tényleg tartalmazza a szükséges hatóanyag mennyiséget. Általában az ára miatt sokan visszakoznak, de gondoljunk bele, mennyivel járunk jobban, ha a bizonytalan származási helyű hatástalan teát fogyasztjuk, ezért is érdemes körültekintőnek lenni.

A gyógytea elkészítésére figyeljünk oda, régebben a legtöbben belelógattuk a filtert a forró vízbe, pár perc elteltével a csészénk kiürült, az íze, illata finom lehetett, de nem gyakorolt hatást a szervezetünkre.

Bemutatjuk a gyógyteák elkészítési módjait

Hideg áztatás

Ebben az esetben több időt kell rászánnunk a tea elkészítésére, de megéri, hiszen így érjük el a megfelelő eredményt.

Vannak olyan növények, amelyekből csak hideg vizes áztatással oldódnak ki a megfelelő anyagok. Így készülnek a nagy nyáktartalmú növények is. Pár gyógynövénynek, például a csipkebogyónak 60 Celsius fok felett a C vitamintartalma lebomlik, ezért válasszuk az áztatást. Nem kell mást tennünk csak pár órán át - ha biztosak akarunk lenni - fél napon át vízben áztatjuk a szárított, apróra vágott, őrölt növényi részeket. A jobb kioldódás miatt pár alkalommal megrázzuk, majd szűrést követően fogyasztjuk.

Forrázat

Leggyakrabban használt elkészítési mód, sokan a gyógynövényteák alapjának is nevezik. Hőre bomló hatóanyagot, illóolajat tartalmazó növényt forrázunk, ami lehet a magja, szára, virága, levele, hajtása, termése. Mindegyik esetében apró darabokra aprítsuk, vagy őröljük.

A folyadékot - legtöbb esetben felforrázzuk -, majd a növény alkotóelemeire öntjük, fedő alatt 10-20 percig a vízben hagyjuk, attól függően, milyen keménységű a növényi rész, szűrés után kész is.

Főzet

A gyógynövények gyökereit, keményebb terméseit főzni szükséges, így a benne lévő szükséges hatóanyagokat ki tudjuk vonni. Nem szabad forrnia a víznek, fedőt nélkülözve kis lángon 5-30 percig főzzük, szűrés után langyosan kortyolgatva fogyasztjuk.

Miben készítsük?

A fém edényt sokan nem ajánlják a gyógyteák készítéséhez, csak olyanokat ne használjunk, amikből kioldódnak a fémionok, reakciókba képnek más anyagokkal, így módosíthatják a növény szerkezetét. Például az alumínium eszközöket kerüljük. Legjobb az épp zománcú, vagy porcelánedény, a szűréshez válasszunk műanyagból készültet.

Mennyiség

Mindig csészét említenek, ami körülbelül 2.5 dl - 3 dl mennyiséget jelent, ehhez az adaghoz 3 g-ot szoktak általában javasolni, ami egy csapott evőkanálnyi gyógynövény. Előfordul idő hiányában, a napi adag elkészítése - bár legjobb a frisset meginni -, ebben az esetben egy púpozott evőkanálnyi növényt tegyünk egy liternyi folyadékhoz.

Bármikor ihatjuk?

A tisztítás céljából elkészített gyógyteákat éhgyomorra igyuk, vizelethajtókat napközbe. Aki nyugható, vagy hashajtó céllal issza lefekvés előtt tegye.

Szabad e a gyógyteákat ízesíteni?

Legjobb, ha nem tesszük, a legtöbb növény kellemes, harmonikus íz világú, vannak persze a közízléstől eltérő kesernyés ízűek is. Élvezeti célból használhatunk mézet, citromot,  ilyenkor arra figyeljünk, hogy az értékes enzimek miatt negyven fok alatt legyen a tea hőmérséklete.

<script>(function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0];if(d.getElementById(id))return;js=d.createElement(s);js.id=id;js.src='https://embed.playbuzz.com/sdk.js';fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}(document,'script','playbuzz-sdk'));</script><div class="playbuzz" data-id="df5e5f39-069b-4960-8dea-d5b16738fda0" data-show-share="false" data-show-info="false"></div>

A gyógynövényeket mindenki saját felelősségre fogyasztja, ha valamiben bizonytalan, betegségben szenved, érdemes szakember tanácsát kikérni.

Két, vagy háromnaponta bemutatunk gyógynövényeket, amelyek bizonyos betegségek kialakulásnak megelőzésében lehetnek az ember partnerei. Tarts velünk!

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel!

Csatlakozz https://www.facebook.com/gasztrokertben.reblog.hu/ oldalunkhoz, ahol kérdéseket tehetsz fel, véleményt formálhatsz, ötleteket adhatsz!

K&P

 

0 Tovább

Tudod mire is jók a fűszerek? Teszteld a tudásodat!

A fűszernövények a népi gyógyászat részei, jótékony hatásai miatt nemcsak az ételek ízesítései miatt népszerűek. Készítettünk egy 10 kérdésből álló tesztet. Három válaszlehetőségből kettő helytelen, egy helyes választ kell bejelölni, ami az adott növényre leginkább jellemző.

<script>(function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0];if(d.getElementById(id))return;js=d.createElement(s);js.id=id;js.src='https://embed.playbuzz.com/sdk.js';fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}(document,'script','playbuzz-sdk'));</script><div class="playbuzz" data-id="e26818a0-914c-4ece-aa53-d2cc8db8d8e7" data-show-share="false" data-show-info="false"></div>

A gyógynövényeket, fűszernövényeket mindenki saját felelősségre fogyasztja, ha valamiben bizonytalan, betegségben szenved, érdemes szakember tanácsát kikérni.

Két, vagy háromnaponta bemutatunk gyógynövényeket, amelyek bizonyos betegségek kialakulásnak megelőzésében lehetnek az ember partnerei. Tarts velünk!

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel!

Csatlakozz https://www.facebook.com/gasztrokertben.reblog.hu/ oldalunkhoz, ahol kérdéseket tehetsz fel, véleményt formálhatsz, ötleteket adhatsz!

K&P

 

 

0 Tovább

az Orvosi Aloe Vera hatásai, gondozása

Az Aloe Vera szobanövényként az otthonunk ékessége is lehet és egyre többen használják a növényt különféle betegségek kezelésére. Leírtuk, hogyan gondozzuk és milyen esetben alkalmazzuk.

Aloe vera

Egy kis Aloe történelem

Az Aloe veráról írásos emlékeket i. e. XV. sz. táján agyagtáblákon fedeztek fel. A széleskörű és sokoldalú felhasználása miatt - talán kissé túlzottan -, de csodanövénynek is aposztrofálták, Egyiptomban például az örök élet megtestesítőjének tekintették. Gyógyászati felhasználása a Közel-Keleten természetes volt, de elsősorban a különféle sebek gyógyítására előszeretettel használták. Nagy Sándor emellett a háborúban szolgáló katonákat Aloe Verával táplálta.  A föníciaiak, rómaiak konzervált orvosságnak tekintették. A legendák szerint Kleopátrának egy rabszolga készített aloe tartalmú készítményt, ami hozzájárult a fáraó egészséges bőréhez és szemének.  Bercsényi István gróf egy levélben köszönte meg gyóntatójának a tőle kapott Aloe Verát, amivel a lábszárfekélyét gyógyította meg. Végtelenségig lehetne sorolni a feltételezések szerint Afrikában felfedezett növény krónikáit. 

Botanikája

A növénytani kutatók szerint megközelítőleg 300 fajta ismert, ezek közül 5 rendelkezik kimutathatóan gyógyító hatással.Egy Miller nevű botanikusról lett elnevezve, aki Barbados szigetén bukkant a növényre, Linné adta neki az Aloe vera nevet,így született meg az Aloe Barbadensis Miller elnevezés.

A száraz éghajlatot kedveli, őshazája Afrika, valamint Madagaszkár, Maskarenhas, Socotra-szigetek, és Dél-Arábia. A gyógyhatása és a szervezetre gyakorolt hatása miatt jelenleg termesztik az Egyesült Államokban, Dél-Amerikában és a Földközi tenger mellékén.

A liliomfélék családjába tartozó egyszikű növénynek a rövid száron körkörösen elhelyezkedő levelei kard alakúak, nem tagoltak. Egy kifejlett növényből átlagosan 15 fejlődik, élükön néhol tüskék találhatóak, ezért is sokan gondolják kaktusznak az Aloe Verát. Az egy méter magasságot is maghaladó kifejlett növény a szobánk ékessége is lehet, sárga, narancssárga színű virágzatuk messziről felismerhetőek.

Mindent, amit a gondozásáról, neveléséről érdemes tudni

A legtöbb kertészetben megtalálható, de a vásárlás előtt érdemes mérlegelnünk miért is van rá szükségünk. Amennyiben a későbbiekben leírt gyógyhatása miatt szerezzük be, 5 évnél idősebbet válasszunk, aminek a levelei már tartalmazzák az értékes gél hatóanyagait.

Általában - mint a legtöbb növényt - kisméretű műanyagcserépben árulják, ezért a hazaérkezést követően mindenképpen át kell ültetni. A jelentős súlyú és terebélyes levelei miatt az eredetinél valamivel nagyobb, de nehéz kaspóba, agyagedénybe tegyük. Az egészséges fejlődése miatt érdemes jó minőségű földbe ültetni, amit később meghálál. Ültetésnél ügyeljünk arra, hogy a levelek ne érintkezzenek a földel, így a rothadását is elkerülhetjük.

Mediterrán növény így elsősorban meleg kedvelő, viszont ne tegyük ki a tűző nap hatásainak, mert a levelei akkor barnulni kezdenek, leginkább a félárnyékos helyet kedveli.

A gondozása kezdő hobbikertésznek sem okozhat gondot, tápanyagigénye alacsony, vizet is csak akkor igényel, ha a földje teljesen kiszáradt. Forró időben hetente egyszer, télen havonta egy-két alkalommal bőven elég vízzel ellátni.

A három éves Aloe elkezdi hozni a sarjakat, ha a méretük körülbelül 10 centiméter hosszúak és három-négy levelesek szaporításra alkalmasak. Az egész növényt óvatosan ki kell emelni a cserépből. A kis sarjakat lehetőleg gyökerestől kell megszabadítani az anyanövénytől, ha ez nem sikerül, éles késsel le kell vágni, pár napig levegőn érdemes tartani, amíg a növényen keletkező seb be nem hegged, majd homokos, kaktuszföldes cserépbe kell elültetni.

Miért használjuk?

Aloe vera

A VIII. Magyar Gyógyszerészkönyvben a gyógynövény - illóolaj- tinkúra cikkelyek között kettő drogféleségről ír az aloe száraz kivonatot és a barbadosit említi

Hatóanyagai a mono-  és poliszacharidok, aminosavak A géljében megtalálhatóa aminosavak és enzimek. Ezen kívül tartalmaz ásványi anyagokat, vitaminokat.

Tulajdonságai

  • antioxidáns
  • bőrelváltozások, bőrbetegségek gyógyulási folyamatait gyorsítja
  • csíra- és gombaölő
  • emésztést serkentő
  • erősíti az immunrendszert

Mire használhatjuk?

Gyógyászati célokra a pozsgás, húsos, sötétzöld egészséges leveleinek belső részében lévő sűrű kocsonyás zselészerű anyagot használják. A kozmetikaiparban és a gyógyászati termékek között számos formában előfordul. Aloe vera tartalmú, krémeket, fogkrémeket, szájvizeket lehet kapni, ebben az esetben  a minél magasabb aloét tartalmazó termékeket vásároljuk. Ha biztosak akarunk lenni a származási helyről, érdemes a fent leírt módon egy-két növényt nevelnünk. A vastagabb leveleket éles késsel levágjuk, hosszasan bemetsszük, majd kanállal kivesszük a zselét, amit külsőleg a lentebb leírt elváltozásokkor alkalmazzuk.A benne lévő erős hashajtó hatású sárga nedvet eltávolítjuk, és csak a színtiszta gélt használjuk fel. Aki szeretne otthon készítményt készteni az alább linken elérhető cikkünket ajánljuk:https://gasztrokertben.reblog.hu/gyogynovenyek-a-borapolasban

Külsőleg

  • akné
  • bőrgomba
  • bőrpír
  • csípések
  • ekcéma
  • égési sebek
  • ízületi- és reumatikus fájdalmak
  • fekélyek
  • herpesz
  • horzsolások
  • gyulladt pattanások
  • körömágy-gyulladás
  • műtéti hegek
  • lábgombásodás
  • napégés
  • zúzódások
  • vágott sebek

A felsorolt elváltozásoknál a beteg felületet naponta több alkalommal  kenjük be a zselével, ügyeljünk arra, hogy mindig friss legyen, mert könnyen oxidálódik, ezáltal hatóanyagtartalma csökken.

Belsőleg

  • anyagcsere normalizálására
  • ásványi és vitamintartalma miatt táplálékiegészítőnek
  • emésztés serkentésére
  • sejt regenerálásra
  • vércukorszint kezelésére

Szakboltokban is beszerezhető, betegségek fennállása esetén érdemes szakemberrel is konzultálni, aki a kívánt mennyiséget beállítja.

Ellenjavallatok

Külsőleg nem ismert, de belsőleg várandósak, szoptató anyák, aranyérben, húgyhólyag gyulladásban szenvedők ne alkalmazzák.

Íme a teszt:

<script>(function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0];if(d.getElementById(id))return;js=d.createElement(s);js.id=id;js.src='https://embed.playbuzz.com/sdk.js';fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}(document,'script','playbuzz-sdk'));</script><div class="playbuzz" data-id="c99902ad-9724-4ee7-b252-3501ddcf1376" data-show-share="false" data-show-info="false"></div>

A gyógynövényeket mindenki saját felelősségre fogyasztja, ha valamiben bizonytalan, betegségben szenved, érdemes szakember tanácsát kikérni.

Két, vagy háromnaponta bemutatunk gyógynövényeket, amelyek bizonyos betegségek kialakulásnak megelőzésében lehetnek az ember partnerei. Tarts velünk!

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel!

Csatlakozz https://www.facebook.com/gasztrokertben.reblog.hu/ oldalunkhoz, ahol kérdéseket tehetsz fel, véleményt formálhatsz, ötleteket adhatsz!

K&P

 

 

0 Tovább

gasztrokertben

blogavatar

Balaton mellett festői környezetben, hatalmas területen élünk, ahol, vegyszermentesen kertészkedünk, ételeket főzünk. A kerttel, egészséggel és a gasztroval kapcsolatos tapasztalatokat osztjuk meg hitelesen. Nyitott szemmel szemléljük a világot. Tarts velünk.

Utolsó kommentek