A tökmagolaj vitaminban és különféle ásványi anyagokban gazdag. Gyulladáscsökkentő és a dülmirigy megnagyobbodásában szenvedőknek kimondottan ajánlott, többek között a szépségipar is használja.

Évezredek óta használt

A kabakosak családjába tartozó növényt a mexikói indiántörzsek évezredekkel ezelőtt termesztették, az észak-amerikai indiánok a magját vizelethajtásra is fogyasztották. A krónikák szerint az európaiak Kolumbusz Kristófnak mondhatnak köszönetet, ő hozta be a kontinensre, majd a szó pozitív értelmében vírússzerűen terjedt. Pár évtized alatt egész Közép- és - Dél- Európában ismertté vált. Egy 1697es írás foglalkozik legelőször a kinyerhető sötétzöld, viszkózus olajjal és ecseteli kulináris ég egészségügyi hatásait is.

Hazánkban a tök termesztésével a XIX. században kezdtek el foglalkozni, elsősorban étkezési célból, de az állatoknak takarmányként is adták. Emellett felfedezték, hogy a tökmagolajat sajtolni is lehet, és sokrétűen felhasználni. Először a repcével együtt termesztették, majd az évek, évtizedek elteltével egyre nagyobb területeket szabadítottak fel. Az említett sokrétű felhasználása miatt egyre inkább terjedt az Alföldön és az Őrségben egyre több parasztember, falusi cseléd termelte. Az „úrinépek” asztalára ritkán került, sőt lenézték, akik fogyasztották, pedig rendkívül tápláló. Nem hiába szolgált a Don kanyarban hadtápként, keményítőtartalma vetekszik a burgonyával, így azzal helyettesítették.

A háborúban az elviselhetetlen hidegben nagy segítséget jelentett, hiszen ha a dér megcsípi a keményítő cukorrá alakul át. Mindezek ellenére az ötvenes években a földekről teljesen eltűnt, majd a 70-es években az olajtököt kezdték el termeszteni.

Miért is hasznos?

Kiemelkedik A- és E vitamintartalmával,  szelénben és cinkben is gazdag. Fehérjét 40 százalékban tartalmaz, a magja 50 százalékban olajat. Nagyobb mennyiségű linolsav, olajsav, plamitrinsav, szterainsav, olajsav van benne. A tökmagolajban lévő szterint a prosztatára kifejtett hatása miatt szokták kiemelni.

Tökmagolaj

A hidegsajtolás során nyert olaj rendkívül nagy mennyiségben tartalmaz telítetlen zsírsavakat és nem veszt a fentebb említett hatóanyagtartalmából. Európában, leginkább Ausztriában, Horvátországban, Erdélyben, Szlovéniában, Romániában közkedvelt.  Stájerország az egyik fellegvára.

Hazánkban a héj nélküli olajtök termesztéssel a 30-as években olajnyerés céljából kezdtek el foglalkozni, a II. vh-ban fontos zsírforrás volt, majd a már említett mezőgazdasági szerkezetváltás miatt egy ideig csak a kiskertekben volt jelen. A 70-es években a gyógyszergyártás céljaira kezdtek el megfelelő minőségű tökmagolajat termelni.

Hazánkban újra kezd feléledni csipkerózsika álmából a tökmagolaj előállítása. A háztáji termelésben maradt meg, leginkább Vas - és Zala megyében, az Őrségben próbálják felvirágoztatni, természetesen az ország más részein is vannak sajtolók, de lehetne jóval több. Miért nincs?

A miértre nem itt születik meg a válasz, de nagyon szigorú előírásoknak kell megfelelni, amíg az olaj az üvegbe kerül. Idő és munkaigényes tevékenység, a magot meg kell tisztítani az esetleges szennyeződésektől, mosni, szárítani szükséges. Nem is beszélve az olaj előállításáról. Talán ez is magyarázhatja nem éppen alacsony árát.

Élettani hatásai miatt is egyre közkedveltebb a sötétzöld olaj

Jó indulatú prosztatagyulladás megnagyobbodás ellen

Számos kutatás próbálja a dülmirigy megnagyobbodásának okait kutatni. Egy elmélet szerint az időskorban felborul a hormonális egyensúly, ami miatt a prosztata megnagyobbodik. Tudományos okfejtésbe nem szeretnénk bonyolódni, de a tökmagolaj egyik szterinje gátol egy enzimet, így többek között a hormon mennyiségét is csökkenti. Az olajban levő szelén pedig gyulladáscsökkentő hatással jár. A gyakoribb éjszakai vizelés számát is csökkentheti, mert a tökmag a hólyagizmokra is jótékonyan hat.

A szépségért

Antioxidánsban gazdag, ezért a szépségipar is előszeretettel használja. A bőrre kenve hidratáló hatással bír és véd a kiszáradástól. Hajra kenve a korpásodást csökkentheti, és javítja a fejbőr vérellátását.

Szív- és érrendszer védelmében

A benne lévő szterinek csökkenthetik a koleszterin felszívódását és növeli a kiválasztódását, ezáltal a szervezetben lévő koleszterinszint is alacsonyabb lehet.

A gyógynövényeket mindenki saját felelősségre fogyasztja, ha valamiben bizonytalan, betegségben szenved, érdemes szakember tanácsát kikérni.

Két, vagy háromnaponta bemutatunk gyógynövényeket, amelyek bizonyos betegségek kialakulásnak megelőzésében lehetnek az ember partnerei. Tarts velünk!

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel!

Csatlakozz https://www.facebook.com/gasztrokertben.reblog.hu/ oldalunkhoz, ahol kérdéseket tehetsz fel, véleményt formálhatsz, ötleteket adhatsz!

K&P