A természetben hegyes, omlós sziklákon találkozhatunk a kövirózsákkal, amelyek a sziklakertek egyik ékességeként egyszerűen gondozható és szaporítható. Nemcsak a kertünket díszítheti, hiszen a népi gyógyászat fel is használja. Bemutatjuk a tartását milyen esetekben, és hogyan alkalmazhatjuk, akár fülgyulladásra is.

Javában tombol a nyár, aki megteheti a forróságban a strandokat, vagy az élő vizeket választja frissülésként. A víz szerelmesei közül sokaknak óvatosabbnak kell lenniük, mert bizony a víz belekerülhet a fülünkbe, ami a kellemes kikapcsolódás közepette bosszúságot jelenthet. Akik jártak már ebbe a nem éppen kellemes "cipőben", és visszaemlékeznek a gyakran kapott tanácsokra: "Fél lábon ugrálj, és óvatosan rázd meg a fejed, miközben alatta a területet enyhén ütögeted, így a víz távozhat". Sokaknak használt az atyai, anyai jó tanács, de előfordult, hogy a víz nem távozott, és a fülünk egy idő után fájni kezdett a gyulladás következtében.

Az alternatív villámhárító

Ma már egy-két falusi háztetőkön pompáznak csak a kövirózsák, talán a tulajdonosok, még a mai napig hisznek e növényről elterjedt legendára, hogy a kövirózsák megvédik a házat a villámcsapásoktól, Zeusszal és Thorral a villámlás két istenével hozták összefüggésbe. A falusi emberek nemcsak a hiedelmek miatt telepítettek a parasztházak tetejére, feltehetően racionális okokból. A pozsgásak tűzállóak, így a villám okozta tűz terjedését gátolhatják, ráadásul díszítette a ház tetejét, gondozást szinte egyáltalán nem igényelt.

A kőtöröfű virágúak rendjébe és a varjúhájfélélék családjába tartozó nemzettség, házi vagy fali kövirózsának is nevezik, fülfűnek is, ami utal a fülbetegségek elleni hatásaira. Származási helye Kis-Ázsia, eredetileg a magas hegységekben a kövek között megbújva éltek.  Magyarországon a Villányi-hegységben él a két őshonos faja, mindkettő védett. A házi kövirózsa a népi gyógyászatban is felhasználható.

Tyúkanyótól a csibéig

A Sempervivum tectorum egy pozsgás növény, a nagyon találó angol hens and chickens elnevezésből kapta a nevét, ami kotlót és csibét jelent. Azaz az anya növényből a kotlóból, tőrózsákból a kisebb növények a csibék sarjadnak. Csillag alakúak a virágaik, a leveleik lapos rózsa alakzatúak, színük változatosak a sötétzöldtől egészen bíborvörösek is lehetnek. Levélcsúcsai kihegyezettek, vagy molyhosak. Rózsaszín, pirosas virágai júniustól, júliustól nyílnak. Szárazságtű és fénykedvelő növény, a folyamatos napot is eltűri, de félárnyékban is fejlődik. Mindamellett, hogy a szó nemes értelmében igénytelen, de a jó vízelvezetésű talajokról feltétlenül gondoskodnunk kell, mert a pangó vízben könnyen kipusztulhat, ezért érdemes kavicsos homokos talajba ültetni.

Sekély gyökérzete miatt akár cserépbe is ültethető, kert híján, akár balkonokba az erkélyek dísze is lehet. Viszonylag könnyen terjed, gyönyörű látványt nyújtanak, az egymás mellett „szőnyegszerűen” elhelyezkedő kövirózsák.

Szaporítása

Egész évben a a szabadban hagyható, egy igazi túlélő, ráadásul nem kell minden évben megvásárolnunk, mert a kezdő kertészek által is könnyen szaporítható. Egy kisebb méretű, akár étkezés céljára is használt teáskanállal az egyik sarj alá nyúlunk sekélyen a talajba, a sikeres szaporítás miatt figyeljünk, hogy ne sértsük meg a gyökereket, miután kiemeltük a sarjnövényt az anyanövénnyel összekötő indát késsel elvágjuk. Pár napig árnyékos, hűvös helyre tesszük, hogy a vágási sebek begyógyuljanak. Ezután vízáteresztő földbe ütetjük.

Mire használjuk?

Általában a friss növényből kell kipréselni a levét és különféle betegségeknél, elváltozásoknál használni. A leveleiben lévő cseranyagok, flavonoidok, C-vitamin tartalma miatt a kozmetikaipari termékek gyakori összetevője.

Fülfájásra

A korábbi írásos emlékek szerint Kárpátalján és Szeged melletti településeken is a kövirózsa cseppjét csepegtették a fülbe. Európán kívül más kontinenseken sem volt ismeretlen. Évszázadokkal ezelőtt az észak-amerikai cseroki indiánok is előszeretettel használták. Enyhébb fülfájáskor érdemes kipróbálni.

Bőrön lévő elváltozásokra

Baktériumölő tulajdonsága miatt vágott sebeket, enyhébben megégett felületeket érdemes bekenni a kövirózsa nedvéből. Napégéskor a préselt levet össze kell keverni olivaolajjal, egy-két csepp levendula olajjal és tökéletes a napégés utáni bőrre.

A gyógynövényeket mindenki saját felelősségre fogyasztja, ha valamiben bizonytalan, betegségben szenved, érdemes szakember tanácsát kikérni.

Két, vagy háromnaponta bemutatunk gyógynövényeket, amelyek bizonyos betegségek kialakulásnak megelőzésében lehetnek az ember partnerei. Tarts velünk!

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel!

Csatlakozz https://www.facebook.com/gasztrokertben.reblog.hu/ oldalunkhoz, ahol kérdéseket tehetsz fel, véleményt formálhatsz, ötleteket adhatsz!

K&P