Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Az „Élet Iskola, ahol nincsen diploma”, Szombathelyi Tiborra emlékezünk​​​​​​

Több évtized pörgős, vibráló, nyüzsgő életét cseréltük le a falusi életre. Megpróbáltunk a kezdetektől fogva tudatosan cselekedni, sejtettük a jelentős változás kihívásaira, ha lehet, valamennyire fel kell előre készülnünk. Az elhatározásunkat követően, azonnal nekikezdtünk az új élettel kapcsolatos szakirodalmak beszerzésének, faltuk a könyveket. Közben videókat néztünk, próbáltunk olyan riportokat, kisfilmeket a képernyőre csempészni, ahol nyitott gondolkodású, nem utolsósorban tapasztalattal rendelkező hiteles ember gondolatait, életszemléletét ismerhetjük meg. A vidékre költözésre egyre gyakrabban adják a fejüket, ezzel párhuzamosan az ezzel kapcsolatos videók, közösségi oldalak gomba módon szaporodnak.  A keresgélést követő pár hét elteltével, egy lelkes, szavait megfontoló fiatalemberre bukkantunk. aki egy videóban tűnt fel. Ő volt, azon kevesek egyike, aki az általa bemutatott és megteremtett életét látván megdöbbentett, majd ámulatba ejtett bennünket. Bemutatta, gyönyörű házát, a halakban és madarakban bővelkedő halas tavát, különféle állatok együttélését, nem is beszélve a veteményeskertjéről. Szombathelyi Tibor szavait megfontolva sugárzó arccal beszélt a természet közeliségéről, az emberek összefogásának fontosságáról, egymás feltétel nélküli szeretetéről. Mindezt nyugalommal, derűsen. Eleinte galád módon, kicsit gyanakodva figyeltük, majd, miután egyre többet olvastunk róla, és több videót is megnéztünk, minden aggodalmunk elillant. Az egyik közösségi oldalon létrehozta csoportját, ahol egy közösséget hozott létre. A reggelt mindig ezzel az oldallal indítottuk, mert egy hiteles embernek és közösségének a bejegyzéseit olvashattuk. Nem kíséreljük meg az életművét összefoglalni. Az alábbiakban tőle idézünk, és emlékezünk.

Meggyőződése volt, hogy a világ olyan, amilyennek az emberek látni szeretnék, érzékelte, hogy sokan csordultig vannak elégedetlenséggel. pedig mindenki maga alakítja a sorsát, olyanná amilyen, változást csak akkor lehet elérni, ha mindenki a saját kezébe teszi.  Hangsúlyozta, hogy elsősorban magunknak kell megfelelnünk, hiszen önmagunkon tudunk változtatni, magunkhoz képest  kell kicsit mindig jobbnak lenni. A munkában és a példamutatásban hitt, mindenkit arra biztatott, hogy azzal foglalkozzon, amire hatást tud gyakorolni, és arra kell törekedni, amit munkának, hivatásnak választunk, szeressük, mert csak így tudjuk sikeresen, boldogan csinálni. A GYŰL-ÖLET, a SZER-ETET, vallotta.

A házat 1996-ban kezdték el építeni, 2000-ben fejezték be. Akkor már 14 éve volt együtt gyermekei édesanyjával, Tündével. Tudatosan terveztek egy, olyan környezet létrehozását, ahol gyermekeik szeretetben, boldogságban tudnak fel nőni. 1998-ban született meg elsőszülött gyermekük Csenge. A születés okozta örömet pár hónapig beárnyékolták a csecsemő osztály egyik inkubátora előtt állva az osztály főorvosának szájából elhangzott szavak: "Ha a gyermek túléli az első napokat nagy valószínűséggel tartósan fogyatékos marad." Egyes Apgar értékkel született. Nem adták fel!!! Egyetemen tanul gimnazistaként, kémia-biológia emelt szintű osztályba járt, jól tanul, 3 nyelven beszél, sportol.  Második gyermekük Szinta 2000. augusztus 20-án jött a világra, Csengéhez hasonlóan a kémiát, biológiát emelt szinten tanulja,, jó tanuló, szintén három nyelvet tanul, sportol. Tenke 14 éves, kitűnő tanuló, 2 nyelven tanul, sportol. Soha nem ellenőrizte őket, próbált, olyan nevelést adni, hogy a lányaik szeretve érezzék magukat Tibor évek óta többnyire egyedül nevelte őket, édesanyjuk sokat volt távol, és jövőjét sem ott tervezte.  Kaposvár 13 kilométerre van tőlük, havonta rengeteget autózott velük rövid szakaszon.

 Édesapjuk már nem lehet velük, az idézetei örökké megmaradnak.

 „A legnagyobb ajándék, amit adhattok szeretteiteknek, az idő a figyelem és a jó szándék, mindez ingyen van és mégis megfizethetetlen.... „

„Az egészség számomra azt jelenti, hogy minden összefügg mindennel...

„Ha a megoldást a hibás keresésben látod, megbuktál...”
„Előbb adni köll, hogy kaphass...”
„Az öncélú élet a társadalom halála...Ideje fölébredni, és tenni közösen a jóért...”

"Sosem változtatod meg a dolgokat, ha harcolsz a valóság ellen. Ahhoz, hogy meg tudj változtatni valamit, egy új modellt kell felépíteni, ami elavulttá teszi a meglévő valóságot"

 „Az élet egyszerűen szép...Az ember túlbonyolította és ettől szenved.”

Megalapította az Élet iskolát, de életműve befejezetlen maradt.

"A fenti képen (Az Élet Iskola szórólapjábó van az idézet, több információ  a következő oldalon érhető el: https://www.facebook.com/azeletiskola/ ) látható az a több hektáros élettér, amit az elmúlt két évtizedben, az alapoktól elindulva sikerült létrehoznunk. Itt mára megvalósulni látszik az ember állat növény közti természetes harmónia. Ezt referenciaként tudom felajánlani a terveim alapjául. Ugyanis szeretnék kialakítani itt egy oktató központot a fenntarthatóság jegyében, aminek fontos része a fenti fotó jobb oldalán látható legelőn egy permakultúrás teraszos erdőkert rendszer kialakítása, szintén az alapokról elindulva a legjobb szakértők bevonásával. A folyamatot online bemutatnánk és minden részletében rögzítenék, hogy teljes és áttekinthető legyen az elmúlt évtizedek gyakorlati tapasztalataival együtt. Így – reményeim szerint – létrejöhet itt egy gyakorlati tudásbázis, ami minden részletében útmutatóul szolgálhat a környezettudatos, önfenntartó életmód után érdeklődők számára. És ennek alapján bárhol, ahol az ittenihez hasonlóan a minimális feltételek adottak, létrehozhatók legyenek hasonló életterek közösségünk tagjai számára. E központ hátországa, és egyben példamutató otthona lehet egy határokon átívelő mozgalomnak, melynek célja minél szélesebb körben megteremteni a feltételeit az azonos értékrendűek egymásra találásának, hogy összefogva, közösséget alkotva hatékonyabbak lehessünk az élet minden területén, így csökkentve kiszolgáltatottságunkat és függőségeinket."

Szombathelyi Tibor 2019. január 13. napján egy másik világba úszott át. Három gyermekét már nem tudja nevelni, ők a következőket írták édesapjuk elvesztését követően.

Kedves emberek, apa barátai, életiskolások!

Hálásak vagyunk, hogy ennyien gondoltok ránk. Sokan kérdezitek, hogyan és miként lehetne támogatni minket. Nehéz helyzetbe kerültünk, ezért úgy érezzük, hogy a legnagyobb segítséget anyagi támogatásban tudnátok nyújtani, a családi körülmények miatt. Nem tudjuk még, hogyan lesz tovább.

Számlatulajdonos, kedvezményezett neve:
Szombathelyi Csenge
Számlaszám belföldi utaláshoz:
11773315-01697058-00000000
Az átutalási közlemény/megjegyzés rovatba kérjük írjátok bele azt, hogy „ADOMÁNY”.
Számlaszám külföldi utaláshoz (IBAN): 
HU46117733-1501697058-00000000
Bank SWIFT kódja: OTPVHUHB
Bank címe: 1051, Budapest, Nádor u. 16.

Csenge-Szinta-Tenke

Forrás: https://www.facebook.com/azeletiskola/

Tibor, Mindent Köszönünk.

K&P

0 Tovább

Lecsóban sült kacsa fokhagymás, kapros nokedlivel

Kacsa érkezett a házhoz, na nem két lábon, tollasan, hápogva, hanem konyhakészen kaptuk. A mai nap a melle és a combja volt soron, amit megsütöttünk, és egy nem mindennapi körettel tálaltuk.

sült kacsa nokedli

A szárnyasok közül talán a csirkehúst fogyasztják a legtöbben. Pulyka és liba általában ünnepi alkalmakkor kerül az asztalra. Talán a kacsa a felsoroltak közül népszerűbb, de még mindig kevesebb a rajongótábora. Nyílván az ára is szerepet játszik a mellőzöttségében, pedig nagyon egészséges húsféle, a fehérjetartalma miatt is, és tartalmaz B 12, B 6, B1 vitamint, továbbá foszfort, vasat és cinket. De nem csak ezért érdemes havonta legalább egyszer elkészíteni hanem az íze miatt. A csirkehúshoz képest-nem bántva kétlábú társait-összehasonlíthatatlan. Vadas ízt kölcsönöz, ezáltal domináns az ízvilága. Többen a kacsa szó hallatán elhúzzák a szájukat: száraz, ez a tartásától is függhet, de szalonnával kompenzálható, amivel nagyon jó párost alkotnak.

Kriszta nagy elánnal látott neki a melle a combja, mármint a kacsának az elkészítéséhez. Kicsit tartott tőle, amit sokaktól hallottunk száraz a húsa, de szerencsére miután kétpofával befaltuk, kiderült a félelem alaptalan volt.

Hozzávalók a húshoz

  • kacsamell
  • erdélyi szalonna
  • só, bors

Elkészítése

A kacsa mellek és a combok mindkét oldalát besózzuk, és beborsozzuk, majd éles késsel 3-4 centiméterenként körülbelül a hús feléig beirdaljuk, amibe vékonyra szeletelt erdélyi szalonnát teszünk. Ez a szalonna nagyon passzol a kacsa húshoz, a zsíradéka ráadásul puhítja a rostokat.

Szerencsénkre a bőséges paradicsom, paprika és cukkini termésnek köszönhetően rengeteg lecsó lapul a kamránkban, egy üveggel a tepsibe tett húsra ráöntöttünk. Alufóliával lefedtük, 200 fokos sütőbe 1 órára be tettük, közben elkészült a köret.

A köret hozzávalói

  • finomliszt
  • búzadara
  • víz
  • kacsazsír
  • fokhagyma
  • kapor, só

Elkészítése

A nokedlit kitaláltuk, a köretek közül mindkettőnknek az egyik nagy kedvence, de Kriszta most egy különlegeset alkotott. A búzadarát összekeverte az olvasztott kacsazsírral, lisztel, vízzel, igen jól olvastátok tojás nem került bele. A hagyományosnál kissé keményebb tésztát készített, majd forró vízben kanállal kiszaggatta.

Közben az apróra vágott fokhagymát kacsazsíron megpirította, a kész nokedlit beleforgatta, kaporral, sóval ízesítette.

Hihetetlen több évtized után kellett rájönni a nokedli búzadarából is készíthető. Közben a kacsa is kész lett, annyira laktató volt, hogy a húsok közül csak a mellét tudtuk megenni. Kriszta piheg, én pedig pókhassal gépelek. Érdemes kipróbálni a laktató, kissé vadas ízű kacsát búzadarás nokedlivel.

Jó étvágyat hozzá!

K&P

0 Tovább

gasztrokertben

blogavatar

Balaton mellett festői környezetben, hatalmas területen élünk, ahol, vegyszermentesen kertészkedünk, ételeket főzünk. A kerttel, egészséggel és a gasztroval kapcsolatos tapasztalatokat osztjuk meg hitelesen. Nyitott szemmel szemléljük a világot. Tarts velünk.

Utolsó kommentek