Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Bacon szalonnás rakott káposzta

A legtöbb háztartásban a karácsonytól szilveszterig tartó időszakban asztalra kerül a töltött káposzta, mi most nem ezt választottuk, hanem a rakottat.

A karácsonyi ünnepekkel járó készülődés, az ajándékok megvétele, napokig, szerencsés esetben órákon át tartó főzés teljesen kimeríti a háziasszonyok többségét. Legyünk őszinték a legtöbb családban rájuk hárul a többféle étel elkészítése, hiszen ki ne akarna megfelelni a családtagok ízlésének, és ki ne szeretne csillogó szemeket látni egy családi ebéd után. Roskadoznak az asztalok a töltött káposztától, halászlétől, sültektől, köretektől, salátáktól, kocsonyától.  A sütemények garmada miatt a sütő állandó üzemmódba van, hiszen a zserbó, vagy akár a pogácsa, sem készül el pár perc alatt. Ne is beszéljünk az utána halmozódó „romok” eltakarításáról. A rokonlátogatások során, már-már illendőségből sem utasíthatjuk vissza a szeretettel kínált finomságokat, közben a hölgyek egy-egy degeszig evett nap után álmaikban, azon imádkoznak, hogy az év hátralévő napjaiban legalább a szilveszterre vásárolt ruha cipzárját, ha némi segítséggel is fel tudják húzni. Éppen ezért, egy olyan ételt készítettünk el, ami miatt a mérlegre állva sem kell a hölgyeknek a szemüket behunyniuk, nem kell órákat a konyhába sürgölődniük, és különféle emésztést elősegítő gyógyszerek is a patika polcain maradhatnak.

Hozzávalók

  • 1 kg savanyú káposzta
  • 30 dkg bacon szalonna
  • 10 dkg gomba
  • 400 g tejföl
  • 1 nagyobb fej vöröshagyma
  1. 2 gerezd fokhagyma

Elkészítése

A savanyú káposztát az elkészítése előtt érdemes megkóstolni, mi kimondottaan szeretjük a kellőképpen savanyút, aki kevésbé facsarja ki a levét, és, ha még akkor sem vagytok elégedettek az eredménnyel, vízzel le lehet öblíteni, de akkor elveszítheti a karakteres ízét.

Szerencsénkre kaptunk elfogadható áron felkockázott bacon szalonnát, ami nem csak a zsírról „szólt”nem is ördögi áron jutottunk hozzá. Serpenyőbe került, közben hozzátettük a felszeletelt vöröshagymát, majd pár perccel később a zúzott fokhagymát.

Belekevertük a káposztát, ami szép lassan kissé megpirult.

Belekerült a tepsibe, aminek aljára került a káposzta, amit tejföllel meglocsoltunk, egy újabb réteg káposzta, és a tetejére tejföl. A sütőben 190 perc alatt 20 perc alatt kész lett.

Pár órája ettünk belőle, Kriszta nem lesütve nézte a mérleget, én is be tudtam kötni a cipőmet, és a gyógyszertárak bevételét sem növeltük. Laktató, egyszerűen elkészíthető, pénztárca kímélő.

K&P

 

0 Tovább

Egy vásárlóbarát termelői piac

Délnyugat –Magyarországon a keszthelyi járásban található Hévízről elsősorban a világon egyedülálló tőzegmedrű tó jut eszünkbe. A töretlenül fejlődő kisváros a környék kereskedelmi központjává nőtte ki magát, az ország egyik turisztikai célpontja lett. Termelői piaca is egyre népszerűbb vásárlói számára. Miért? Utánajártunk.

Az álomból valóság lett.

A termelői piac széles választékban a város nagyparkolója mögötti területen kulturált körülmények között várja látogatóit. Az ötlet szülőatyja Benkő Lajos, aki feleségével egyetemben kereskedők révén több évtizede ismerik a piacok világát. 2010-ben úgy gondolták létre kell hozniuk, egy olyan helyet, ahol a termelők portékáikat árulhatják. Ötletüket az önkormányzat támogatásával 1 év alatt megvalósították.  A kezdeményezés beváltotta a hozzá fűzött reményeket, hiszen az alapításkor csupán hat árus termékeit lehetett megvásárolni, ma már több tucat árus rendszeresen kínálja portékáit, több száz elégedett vásárlóinak. A siker titka a minőségben és nem utolsó sorban a következetességben rejlik.

A vásárlók a legfontosabbak.

Legfontosabb, hogy kizárólag saját maguk által termelt, vagy készített áru lehessen a pultokon, hogy a fogyasztó közvetlenül a termelőtől vásárolhasson. Kereskedők és viszonteladók csak vásárlóként juthatnak be a piac területére, ami biztosítja a kiváló minőséget, amit szükség szerint ellenőriznek, hiszen a vásárló bizalmát nemcsak megszerezni, megtartani is kell, ami az egyik legfontosabb alapelve és erénye is egyben. A nyitva tartásnál a vevők érdekeit is figyelembe vették, hetente háromszor kedden, csütörtökön és szombaton vannak nyitva, figyelembe véve, hogy a gyógyfürdő kezeléseire a vendégek délelőtt mennek, így délután a vásárlásra is marad idejük.

Széles a választék.

A termékek sokszínűségét bármelyik nagyvárosi piac is méltán megirigyelhetné. Aki a területre lép, elképed a széles választék látványától. A teljesség igénye nélkül különféle mézeket, különleges kecske, tehénsajt különlegességeket árulnak.

A mennyei illatú kolbászok, szalámik-már-már orruknál fogva vezetik a betérőt, pimasz módon kínálva magukat.

Az élelmiszerek, gyümölcsök mellett, kézművesekkel, kosárfonókkal is találkozhatunk.

Adományt gyűjtenek, programokat szerveznek.

A minőségi termékek mellett már-már közösségi térnek is tekinthető, gyakran látni, egymással jókedvűen trécselő embereket, akik a világ nagy dolgait beszélik ki. Pár hónappal ezelőtt egy állatvédő egyesületnek biztosítottak helyet, a gondozásukra bízott árva állatoknak gyűjtöttek, aminek köszönhetően a javultak a macskák, kutyák tartási körülményeik.

A piac gyakran színes programokkal is kedveskedik, a Mikulás már megnyitotta az Aranykapu programsorozatot.

Aranykapu programok:
 

December 20.
15:00-17:00 között Halászlé főző verseny várja a piacra a látogatókat
finom, meleg, gőzölgő halászlét pedig INGYENESEN meg is lehet majd kóstolni.

Az Aranykapu (Hévízi Termelői Piac) nyitva tartása december 3-23 között:
Hétfő: 10:00-17:00
Kedd: 7:00-13:00
Szerda: 10:00-17:00
Csütörtök: 12:00- 18:00
Péntek:10:00- 17:00
Szombat: 7:00-13:00

K&P

A kép forrása: https://www.facebook.com/termeloipiac/

 


 

 

0 Tovább

Tárkonyos hagymaleves, pirított kenyérrel, reszelt sajttal

 Pár perc alatt elkészíthető.

A napokban egyik barátunk felhívott telefonon, szóba került a főzés, ő főleg a bográcsos ételek irigyelt specialistája. Kihasználta a kemény fagyok előtti kellemes időt, birkapörköltet főzött. Nekünk erre semmi esélyünk sem volt, különben is a húsból valahogy kicsit kezdett elegünk, lenni. Gondolom ti is éreztetek valami hasonlót a nagy ünnepi zabálás előtt a szervezetünk néha megkívánja a könnyedebb ételeket. Egy szónak is száz a vége, miután megtudta, hogy hagymaleves lesz a menü a vonal túlsó végén csönd lett, majd diszkrét kuncogás és az ugratás:

-Remélem nem beszélsz aznap emberekkel, vagy ha igen aznap a fogrémed lesz a legjobb barátod.

-Nem, határozottan vágtam rá, hiszen nem első alkalommal készül, ez egy tévhit, még, ha a domináns fokhagymával dúsítom sem.

Különben is, ha valaki teszem fel füstölt kolbászt eszik, az aznapot szájkendőbe tölti? Az ebéd után emberek között jártunk, és senki nem menekült a közelünkből. Első hagymalevesemet gyerekkoromban ettem, nem volt benne semmi különös, anyukám kissé megdinsztelte a hagymát, felöntötte hús alaplével, és betétként metélt tésztát főzött. Emlékszem, mikor nővéremmel egy étteremben cipóba rakták a franciahagymalevest, és a gőzölgő lére reszelt sajtot szórtak. Mennyei volt. Most egyik sem készült el, többféle receptet olvasva, egy tárkonyos, citrommal megbolondított, fokhagymás pirítottal spékelt sajttal tálalt lesz a repertoár első felvonása. Fogjunk bele.

Hozzávalók:

  • 5 dkg vaj
  • egy  kiskanál kristálycukor
  • 4 nagy fejvöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • reszelt sajt
  • pirított kenyér
  • fűszerek: kk tárkony, kk bors, kk só,
  • citromlé

Miért érdemes nekivágni?

  • Percek alatt elkészül, az előkészületekkel együtt maximun félóra.
  • Nem kell órákat a konyhában pepecselni.
  • Laktató, és felettébb egészséges.

Elkészítése

A felolvasztott vajhoz hozzáteszünk egy kávéskanál cukrot, amit kis lángon karamelizálunk, akkor lesz kész, ha kissé megbarnul a cukor, egyszer-kétszer megkavarjuk, így biztos nem kozmál a lábas aljára.

Közben a megpucolt vöröshagymát, félbe vágjuk, majd felszeleteljük, igazából teljesen mindegy, mi a nagyobb szeleteket kedveljük, ami kissé roppanós marad.

Hozzákeverjük a karamelizált cukorhoz, pár percig dinszteljük, majd hozzátesszük a reszelt fokhagymát. Érdemes nem apró darabokra vágni, reszelve sokkal jobban dominál az íze, és egy-két gerezdet megspórolhatunk.

Összekeverjük, rászórunk, tárkonyt, sózzuk, borsozzuk, és pár csepp citromot bele csepegtetünk. A cukor, a citrom, és a tárkony kombó miatt lesz igazán pikáns a levesünk. Felöntjük vízzel, pár perc alatt megfő, az étellel nem lesz több dolgunk.

Közben, hogy időt nyerjünk, elkészítjük a leves betétjét. Kissé szikkadt kenyér a legtöbb háztartásban megtalálható, ebből készül a legjobb pirított kenyér. Felkockázzuk, és sütőben megpirítjuk. Füstölt sajttal tálaljuk. Ha egy egyszerűen elkészíthető levest szeretnétek ebben a hűvös időben, és nincs kedvetek órákig a konyhában rohangálni, feltétlenül próbáljátok ki.

K&P

 

A kép forrása. Pixabax

 

0 Tovább

A Balaton-felvidék három „ékszerdoboza”

Olyan helyekre kalauzoljuk el az olvasót, amely egész évben feledhetetlen élményt nyújt, és rengeteg csodát rejt.

Béke sztúpa Zalaszántón

Közép-Európa első Buddhista szentélye a 316 méter magas Világosvár hegyére épült. A sztúpa 30 méter magas, 24 méter széles, létrehozásakor arra is ügyeltek, hogy a meditációs üléseket mintázza. Az építés kezdeményezője a magyarországi Buddhista Béke Sztúpa Alapítvány elnöke, Tiszteletreméltó Bop Jon (Sunim) koreai buddhista szerzetes, a helyet is ő választotta ki, és a 90-es években döntött a rendszerváltó ország mellett, amelyben a békét hirdetik.  Az épületet maga a Dalai Láma szentelte fel 1993-ban, ami őrzi Buddha földi maradványait is. Dél Koreából szállított szobra a szentély közepén áll, ami a bölcsességet, és minden élőlényhez fűződő együttérzésének és szeretetének is jelképe. A belső békére vágyók kihagyhatatlan élményben részesülhetnek a Békeszentély felkeresésekor.

Keszthely ékessége a Festetics Kastély

A barokk stílusú remekművet Festetics György kezdte el építeni 1745-ben, a középkorban  Gersei-Pethő Kúria ékeskedett. Az épületet a 18-19 században többször átépítették, jelenleg 101 helységből áll. A lakosztály, könyvtár, bálterem betekintést nyújt a főurak életmódjába. A kastély impozáns főépületében 18 teremet találunk, ami hűen rekonstruálja az akkori időket. Itt található az egyetlen megmaradt Főúri könyvtár is, továbbá a Helikon könyvtár, ami 80 ezer kötetes. Többek között Vadászati Múzeum és Modellvasút kiállítás, Hintakiállítás, Pálmaház. Amazon Látogatóközpont és a gondozott kastélykert feledhetetlen élményt nyújt a látogatónak.

Hévízi gyógyfürdő

Zala megyében a keszthelyi járásban elhelyezkedő kisvárost az egészség szimbólumának is tekinthetjük, hiszen minden megtalálható, ami a természetes gyógyítás és az egészség megőrzéséhez elengedhetetlen. Az egészség fellegvára a világon a legnagyobb természetes biológiailag is aktív, fürdésre alkalmas gyógyító hatású termáltava. A tó egy 60.5 hektáros természetvédelmi területen van, felülete majdnem 4,5 hektár. A víz hőmérséklete a nyári hónapokban elérheti a 38 fokot, de télen sem csökken 24 fok alá, ezért az időjárástól függetlenül egész évben látogatható. A július közepétől november végéig pompázó indiai tündérrózsa a tó legszebb és legjelentősebb növénye, amely a város szimbólumként a címerbe is bekerült.

Az egészséges életmód híveinek, természetkedvelők, kellemes kikapcsolódásra vágyóknak érdemes felkeresnie az egész évben pezsgő, ugyanakkor nyugalmat sugárzó kisvárost.

K&P

 

A képek forrása: Pixabay

 

0 Tovább

gasztrokertben

blogavatar

Balaton mellett festői környezetben, hatalmas területen élünk, ahol, vegyszermentesen kertészkedünk, ételeket főzünk. A kerttel, egészséggel és a gasztroval kapcsolatos tapasztalatokat osztjuk meg hitelesen. Nyitott szemmel szemléljük a világot. Tarts velünk.

Utolsó kommentek