Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Lecsóban sült csirkecombok, pirított fokhagymás galuskával

Életünk szakaszaiban eltérő mennyiségben és minőségben a combok, mindig jelentős szerepet játszottak. Természetesen ebben az esetben egy receptre gondoltunk, aminek főétele a csirkecombok lesznek, házilag készített lecsóban sütve, pirított nokedlivel tálalva.

A hentesnél járva két hatalmas, méretét és állagát elnézve kevéssé a nyugdíj előtt álló húsokra bukkantunk, ráadásul a sárgás színe jelezte talán zöldtakarmányt is kaphatott, és nem nagyüzemben tartották. Döntöttünk, ők lesznek a recept főhősei.

Hozzávalók

A lecsós csirkecombhoz

  • 2 db csirkecomb
  •  7 dl lecsó
  • 1 fej vöröshagyma
  • fűszerek: só, bors, bazsalikom
  • oliva olaj

A fokhagymás nokedlihez

  • víz
  • 1 db tojás
  • liszt
  • 3 gerezd fokhagyma
  • petrezselyem

Elkészítése

Az ebédre készülődvén, nem akartunk vacsorára tálalni, így a combokat éles késsel keresztben beirdaltuk, hamarabb megsül, és az ízek is jobban átjárják a húst. Hatalmas méretű serpenyőbe, magas hőmérsékleten kissé kérgesre megpirítottuk. Hangosan sercegett, levet eresztett, ettől lesz igazán szaftos. Mikor már olyan lett a színük, mint egy megpirult Hófehérkének erős napozás után, kivettük, és az előkészített tepsibe tettük.

A paprika, paradicsom az ételben is kiváló barátok, felhasználási módjuk is változatos. A paprika a zöldségek közül mindig is a kedvencünk volt, sokszor a kertben járva magában is két pofára fogyasztjuk. A kertünk megajándékozott bennünket, akkora terméssel, hogy télire lecsót is tudunk belőlük készíteni. Gondoltunk egyet, és belecsaptunk a lecsóba. A paprikákat kicsumáztuk, és karikákra vagdostuk. Pikáns ízt akartunk az asztalon, ezért Oliva olajon megpirítottuk, amíg sültek, a hozzávalójukat is elkészítettük.

A hagymát apró darabokra aprítottuk, saját készítésű, a képen látható különleges paradicsomból készült paradicsomszószt felbontottuk.

A paprikák közben kérgesre pirultak. A karamellizált hagymákkal összekevertük, paradicsomszósszal nyakon öntöttük, borssal, sóval, bazsalikommal ízesítettük.

A bőrüket kérgesre pirított csirkecombok a tepsibe kerültek, és a kész lecsóval  meglocsoltuk, alufóliával betakartuk, majd a sütőben 200 fokon 1 óra alatt szépen megsültek.

Különleges ételhez nem mindennapi körettel kedveskedtünk.

A nokedli az egyik kedvencünk, főleg, ha nem nem az egyszerűség jegyében készül el. A lisztet, tojást alaposan kikevertük, annyi vizet tettünk hozzá, hogy a tésztája lágy legyen, és hozzátettük a lereszelt fokhagymát. Állni hagytuk, addig a vizet felforraltuk, amiben a nokedli tésztát kis kanállal beleszaggattuk. Mikor a főzővíz tetején a nokedlik úszkáltak, serpenyőbe megpirítottuk, petrezselyemmel megszórva tálaltuk.

Kiadós étel lett, próbáljátok ki, nem fogjátok megbánni.

K&P

 

0 Tovább

Cukkinival és májpástétommal töltött disznócomb

A sok zöldséges nap után, egy laktató húsfélére vágyódtunk. Első körben rántottra, vagy sültre gondoltunk, Volt egy kis időnk a „bíbelődésre”, kívántunk valami különlegességet, az ötletet az otthon található alapanyagok adták meg, nem akartunk boltba menni.

Egy jókora comb lapult a hűtőben, kimaradt, pár darab szikkadt zsömle, és tömérdek fűszer, amikből folyamatosan raktározunk. A húst szerettük volna megtölteni, azokkal az alapanyagokkal, amik itthon vannak, nem akartunk boltba menni. A kertben járva, egy hatalmas cukkinira bukkantunk, korábban már rántottuk, sütöttük. A fajtának köszönhetően a magok puhák, kevés párolás után fogyaszthatóak. Korábbról a frigóba fagyasztottunk le májat, viszont annyira kevés a mennyiség, hogy önállóan rántva, dinsztelve nem lenne elegendő több személyre. Viszont tölteléknek elegendő. Lassan összeállt a kép, így „összedobtuk” a májjal, zsemlével, cukkinival megtöltött húst.

Hozzávalók 4 személyre

  •  1 kg disznócomb

A töltelékhez:

  • 30 dkg csirkemáj
  • 30 dkg cukkini
  • 1 tojás
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • fűszerek: só, bors, majoránna, pástétom fűszer

Elkészítése

A húst alaposan mossátok meg, a zsírréteget nem érdemes leszedni, hiszen az adja a szaftot. Éles késsel hosszában átszúrtuk és a közepét óvatosan kivettük, ebbe kerül a töltelék. A húst érdemes felszeletelni, amit később fel lehet használni. Van, aki a töltelékhez keveri. Nem tudjuk szeretitek e a fűszereket, mi igen, ennek jegyében a tölteni való húst, borssal, sóval bedörzsöltük. A hús egyik felét tűztük, így a töltelék sütés közben nem tudott kifolyni.

Az apróra vágott petrezselymet megpirítottuk, közben a zsemléket tejbe beáztattuk, majd kinyomkodtuk és beletettük a keverőtálba. Ízesítettük, majoránnával és pástétom fűszerrel, bazsalikommal.

Közben elkészítettük az étel „szívét”. A májat és a cukkinit feldaraboltuk, hozzátettük a zsemlékhez, és együtt ledaráltuk. Belekerült a tojás, az apróra vágott hagyma, lereszelt fokhagyma, alaposan összekevertük, majd a hús „gyomrát” teletöltöttük.

Kizsírozott tepsibe tettük, kevés vizet öntöttünk alá, fóliával letakartuk, légkeveréses üzemmódban 180 fokon egy órán keresztül sütöttük. 20 percenként ránéztünk szafttal meglocsoltuk. Sült burgonyával, és párolt káposztával tálaltuk.

K&P

 

0 Tovább

Várósból-faluba költöztök? Az ingatlanvásárlás -harmadik rész

Ebben a részben megpróbálunk az ingatlanvásárlás útvessztőiben támpontokat adni. Nem célunk „elvenni” az ingatlanosok "kenyerét”. Nem akarunk szakértők gúnyáját felvenni, csupán iránymutatást nyújtani, akik ingatlanvásárlás előtt állnak. Több szem, többet lát alapon.

Ingatlanvétel

Hogyan kezdjétek el? Ingatlanirodánál, vagy magánhirdetőnél?

Ingatlanvétel

Az ingatlanvásárlás komoly kutatómunka, körültekintést, türelmet, és tudást igénylő folyamat. Sokan az ingatlanportálokon magánhirdetők hirdetései után keresnek, mások ingatlanirodák ajánlatait részesítik előnyben.  Előbbi esetén lehet, hogy kevesebbet közöl a tulajdonos, második esetben részletesebb információkat tudtok meg, viszont mélyebben a pénztárcánkba kell nyúlnotok. Legtöbben, már ebben a fázisban az ügyvédet is belevonják, aki a későbbiekben a vevő elvárásai alapján bonyolítja le az adásvételt. Mindenképpen ingatlanügyekre specializált szakember a legjobb választás, akiről a környezetünkben van hiteles információ. Minden kérdésetekre tudja a választ, ellenkező esetben mindennek a megbeszélt határidőre utánajár.

Nyomozás az ingatlanról.

Ingatlanvétel

Leendő otthonotokról hasznos, ha vannak elképzeléseitek, de ki nem hallott volna arról, mikor a meglátni és megszeretni érzés a józan észt bekebelezte. Minden apró részletet derítsetek ki az ingatlanról. Ennek érdekében érdemes statikust magatokkal vinni, aki tapasztalt sokat látott „rókaként”, tudja, mire kell ügyelni, kérdezni a tulajdonostól, és dokumentumokat pld. tervrajzot, térképet elkérni. Ha szerencsétek van egy nagyon jó ismerősötök rendelkezik effajta tudással, ellenkező esetben erre is figyelemmel kell lenni, de még így is jobban jártok, nem az adásvételi szerződés megkötését követően, derülnek ki a rejtett hibák. Kevés embernek van ideje évekig pereskedni, bíróságra járkálni. Amennyiben a szívetek és az agyatok is, megtalálta „szíve választottját”, a legkritikusabb családtag is áldását adta a „nászra”, kérjétek ki a tulajdoni lapot, amit mindenképpen nézessetek át a jog tudorával.

Mennyibe kerül?

Ingatlanvétel

A következő, talán legidegörlőbb az álmaitok otthonáról való megegyezés. Minél régebben hirdetik, annál nagyobb az esélyetek lehet az alkura, persze, itt is vannak kivételek, ha tízesével számolja az eladó tulajdonait, ás teljesen mindegy mikor tudja eladni de ez a fehér holló kategóriába tartozik. Viszont több hirdetőoldal „elfeledi” közölni a hirdetés időpontját, vagy gyakran frissíti az oldalt. Érdemes megnéznetek a hasonló kaliberű ingatlanok vételárát, a vevő felé közölni a fennálló hibák kijavításának költségeit. Lehet, hogy nem ők lesznek leendő gyermekeitek keresztszülei, hanem az ő szemükben azok, akik a kákán is a csomót keresik, de érdemes tiszta vizet önteni a pohárba.

Adásvétel.

Ingatlanvétel

Mindenben megegyeztetek, már „csak „az adásvételi szerződés megkötése van hátra, és hamarosan el lehet kezdeni a költözést. Ellenjegyez az adásvételt bonyolító ügyvéd, aki beszerzi a 30 napnál nem régebbi tulajdoni lapot.  A szerződésben egyeztek meg a különböző határidőkről (teljes vételár kifizetése, költözés időpontja) meghatározásra kerül a foglaló összege. Amennyiben foglalót vesz át a leendő vevőtől az eladó, de később eláll az üzlettől, úgy elveszti a foglalót. Fordított esetben a foglaló kétszeresét kapja vissza az eladótól a vásárló.

Miután a meghatározott időpontig kifizetitek a teljes vételárat eladónak, aki írásos beleegyezését adja ahhoz, hogy a földhivatalnál téged, mint tulajdonost vegyék fel a nyilvántartásba, őt pedig töröljék az ingatlan tulajdonosai közül. Ez a nyilatkozat is ügyvéd ellenjegyzésével készül.

A nyilatkozat átvételét követően keressétek fel az ingatlan elhelyezkedése szerint illetékes földhivatalt és ingatlan-nyilvántartás eljárási kérelem benyújtásával írassátok át nevedre az ingatlan tulajdonjogát.

Érdemes számolni.

Ebben is segítségre lesz egy ügyvéd, de addig is adjátok össze a biztos felmerülő kezdeti költségeket.

  • ingatlan ára
  • ügyvédi költség
  • statikus díj tétele
  • földtulajdoni lap
  • adók, illetékek

Reméljük adtunk tájékozódási pontokat  a leendő tulajdonosnak.

(folytatjuk)

K&P

 

 


 

0 Tovább

Városból-faluba költöztök? A hely kiválasztása. második rész


Amennyiben a döntés megszületett, és a falusi életet választjátok, neki kell fognotok álmaitok otthonának megkereséséhez. A tudatosság és a körültekintő választás időigényes, de a későbbiekben megtérül.

városból-faluba hely választása

Melyik megyébe akartok menni?

városból-faluba hely választása

Elő kell vennetek a térképet, és eldönteni kelet Magyarországon, vagy Dunántúlon akarjátok e leélni az életeteket, majd-lehetőleg minél kevesebb megyét kiválasztani, amelyek közül kikerül a győztes. Érdemes magatokba nézni, főleg, ha városból költöztök ki, a szorosan egymás mellett élő falu lakosságával, vagy csendesebb külterületen akartok lenni, ezeknek előnyeit, hátrányait is érdemes mérlegre tennetek. Általában az 1000-1500 lakosságszámú települések kerülnek terítékre.

Meg tudom közelíteni?

városból-faluba hely választása

Autótulajdonosok esetében bírni fogjátok e a lassan aranyárban lévő benzinköltséget, ezért a tömegközlekedésnek utána kell nézni. A közeli településekre mennyi idő alatt tudtok eljutni el, ha munkába kell mennetek a járatok, mikor indulnak. Plusz 40, vagy mínusz 20 fokban képesek lesztek e megtenni kilométereket?

A választott falukban milyen szolgáltatások közül választhattok?

városból-faluba hely választása

  • Fel tudtok e adni egy levelet a postán, ha hirtelen valaki a családban ágynak dől, van e rendszeresen működtetett háziorvosi rendelő?
  • Gyermeket szeretnétek, de a nagyszülők messze vannak, bölcsőde nélkül nem tudjátok megoldani a felügyeletüket?
  • Óvodába, iskolába kötelesek vagytok járatni a gyerkőcöt, megoldható e helyben, vagy nektek kell egy több kilométerre lévő helyre naponta velük ingázni?
  • Vendégeket vártok, a nagybevásárlásnál elfelejtettétek a barátok kedvenc ételéhez szükséges alapanyagot beszerezni. El tudtok e ugrani pár perc alatt a környező boltba?

Milyen a település vezetése?

városból-faluba hely választása

Tegyük fel kiválasztottátok a megyét, majd képek alapján szimpatikussá vált 3-4 település, a többségében vannak szolgáltatások, de fogalmatok sincs melyik legyen a befutó. A google a barátom felkiáltással essetek neki a települések honlapjának böngészéséhez. Ahol nincs, vagy „évtizedek” alatt nem lett frissítve, már mutatja a nem éppen elkötelezett hozzáállást. Az áttekinthető, átlátható, önkormányzati jegyzőkönyveket feltüntető, a költségvetést bemutató önkorik mindenképp előnyt élveznek, hiszen a képviselőtestület nem ölbe tett kézben ül, hanem tesz a közösségért. Fontos szempont a falu népességének növekedése is, ami feltételezi a szolgáltatások minőségét, és a közösség befogadóképességét.

Mennyi az annyi?

városból-faluba hely választása

További szűrő lehet, hogy mennyi és milyen adókat kell kötelező jelleggel kifizetni. Van e építményadó, telekadó, ebadó, ezeknek a mértéke az elmúlt években nőtt e?

Elmegyünk személyesen.

városból-faluba hely választása

A nehezén túlestetek, kiválasztottátok a falut, ami minden szempontból megfelel, de valahol laknotok is kellene, ahol nincsenek minden sarkon négy lábbal megáldott szarka, akik miatt „őrséget” kell felállítani, és ha barátkozni szeretnétek, a köszönés viszonzása helyett sarkon fordulnak a helyiek. Ezeket az információkat neten képtelenség hitelesen megszerezni. Ha kevesebb meglepetést akartok a kellemeset a hasznossal egybekötött „szemlézésre” érdemes lemennetek. Megnézitek a környéket, bementek a faluba. Feladtok egy levelet a postán, vesztek valamit a boltban, környékbeliekkel beszélgettek. Érdeklődtök van e eladó ingatlan a környéken. Ha kedvességet, kíváncsiságot tapasztaltok, már nyert ügyetek van, persze, mindenhol vannak, rosszindulatúak másrészt nektek kell alkalmazkodni, és nem egy közösségnek hozzátok. Eldöntöttétek ebben a faluban akartokk élni, beleszerettetek a helybe, innen nem tágítotok, de még nem tudjátok álomra helyezni fejeteket, nem láttatok igényeiteknek megfelelő ingatlant.

Mire érdemes figyelnetek? Ha jövő héten kedden visszalátogattok, írunk pár remélhetőleg hasznos ötletet.

K&P

 

A képek forrása: Pixabay

(folytatjuk)

 

0 Tovább

Fekete szederrel, szőlővel készült kukoricadarás sütemény

Felbuzdulva legutóbb elkészített puliszkán, utánanéztünk hány féle módon lehetne valami „ütőset” kihozni belőle. A szomszédunk kertjébe termett fekete szederrel, és csemegeszőlővel lepett meg bennünket. Kukoricadara még maradt a zacskóban, így jött az ötlet, a kettőt kombináljuk, és egy egészséges süteményt készítünk belőle.

Hozzávalók

  • 15 dkg kukoricadara
  •  7 dl tej
  • 3 db tojás
  • 5 dkg vaj
  • 10 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • gyümölcsök

Elkészítése

A kukoricadarát olvasztott vajon tapadásmentes edénybe fakanállal megpirítottuk, éppen csak annyira, hogy az aranysárga színe megmaradjon, a homokórát nem állítottuk be, de maximum 2 perc lehetett.

Ráöntöttük a tejet, hozzátettünk 5 dkg kristálycukrot, és egy csomag vaníliáscukrot. Folyamatosan kevertük-erre ti is nagyon ügyeljetek-, mert a kukoricadara hamar- „odakozmálhat”, és nem m lesz csomómentes. Mikor már kellően besűrűsödött, a tűzről levettük és hagytuk kihűlni.

Ez idő alatt a tojássárgáját 5 dkg cukorral alaposan felvertük, amíg krémes állagú nem lett. A fehérjéből kemény habot készítettünk.

A kihűlt kukoricadarát összekevertük a tojássárgájával, majd következett a fehérje, ügyeljetek, hogy lassan keverjétek, hogy a hab ne törjön össze.

Kiolajozott tepsibe a kukoricadarás masszát belesimítottuk, tetejét fekete szederrel, szőlőszemekkel megbolondítottuk. 190 fokon 30 percig sütöttük. Kihűlve az igazi, főleg ebben a tikkasztó hőségben igazi hűsítő.

Próbáljátok ki a Tejfölös kapros mártással csurgatott puliszka gombócokat zöldségágyon, a recept elérhető a blogunkon.

K&P

 

0 Tovább

Tejfölös kapros mártással csurgatott puliszka gombócok zöldségágyon

Hazánkban puliszkának nevezik, az olaszok polentának, és a kedvenceik között tartják számon. Méltatlanul elfelejtette a magyar gasztronómia. Érthetetlen, hiszen köretként és főételként is tálalható, „ezerféleképpen”variálható, könnyen és gyorsan elkészíthető.

Dunántúlon, Erdélyben, Felvidéken, főként a szegényebbeknél gyakran került az asztalra. A legtöbb napszámosnál kukorica is termett a kertekbe. Venni nem kellett, erőt kölcsönzött a sokszor embertelen fizikai megterhelésnek. Az ízesítés tárháza végtelen, juhtúróval, szalonnával, zöldségekkel, akár gyümölcsökkel tehető pikánsabbá. Készíthetünk belőle tortát is. Nagy előnye, hogy gluténmentes, ami egyre kevesebb alapanyagról mondható el.

A mai napra főételt készítettünk belőle.

Hozzávalók

A puliszkához

  • 15 dkg kukoricadara
  • 2 dl víz
  • 2 dl tej
  • 3 dkg vaj
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 ek kapor

A körethez

  • 6 db paradicsom
  • 3 db paprika
  • 1 kisebb méretű cukkini
  • 1 nagyobb uborka
  • 2 db főtt tojás

A mártáshoz

  • kapor
  • az uborkára öntött ecetes cukros lé
  • 2 dl 20 százalékos tejföl

A tűzhelyen a vizet, tejet, vajat egy edényben összekevertük, felforraltuk és hozzátettük a kukoricadarát és folyamatosan kavargattuk. Pár perc elteltével egyre sűrűbb masszát kaptunk. Frissen szedett kaprot és reszelt fokhagymát tettünk hozzá. Maximun 5 percig tartott a művelet, a tűzről félretettük, állni hagytuk.

Az idő pénz jeligével elkészítettük a köretet. Szerencsénkre a tojás kivételével nem kellett a piacra menni a saját terméseinket használtuk fel. Vegyszermentesek a zöldségek is, így a pucolással sem kellett bíbelődnünk. Az uborkát, cukkinit, paradicsomot kockákra vágtuk. Oliva olajon megpirítottuk a cukkinit és a paprikát.

10 százalékos ételecetet cukorral összekevertünk, forró vizet adtunk hozzá és ráöntöttük az uborkákr , így a belsejük puha a kéreg roppanós lett. Benne hagytuk a lében 10 percig, amíg a tojások meg nem főttek.

Az uborkáról az ecetes, cukros levet lemertük, tejföllel összekevertük.

A puliszka gyúrhatóvá vált, gombócokat formáltunk, a zöldséges ágyra tettük, a tejfölös lével meglocsoltuk.

Reméljük ízlett, nem sokára egy kukoricadarás tortával jelentkezünk.

K&P

 

0 Tovább

gasztrokertben

blogavatar

Balaton mellett festői környezetben, hatalmas területen élünk, ahol, vegyszermentesen kertészkedünk, ételeket főzünk. A kerttel, egészséggel és a gasztroval kapcsolatos tapasztalatokat osztjuk meg hitelesen. Nyitott szemmel szemléljük a világot. Tarts velünk.

Utolsó kommentek