Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Zellerkrémleves, porcsinnal, és fokhagymás pirított kenyérrel

A zöldségek sokszínűségének köszönhetően ezerféle, különféle ízesítésűt lehet elkészíteni. Leginkább a sárgarépa, fehérrépa, káposztafélék adják az alapját. Esetleg kerül bele zeller is, főként ízesítőnek. A mai napra, ő lesz a mű primadonnája, mellékszereplő-igen jól olvassátok, egy gyomként ismert-de kiváló ízű porcsin.

A változékony idő beköszöntével, a napos, és esős idők miatt a kertészek, gazdálkodók rémálma az egyre terjedő gaz, sokszor elnyomja, a földben növekvő zöldségeket, palántákat, nem ki bosszúságot okozva a gazdának. Gyomlálni macerás, a talajtakarás talán most kezd divatba jönni, maradnak a vegyszerek, már akinél, nálunk kiraktuk a stoptáblát, korábban írtunk róla, elolvashatjátok az alábbi linken.

http://gasztrokertben.reblog.hu/vegyszermentesen-egeszsegesen-termeszetesen

Visszatérve a gyomokra sokan undorodnak tőle-kissé érthetetlen módon-hiszen például a salátát előszeretettel esszük, a porcsint nem, pedig hihetetlenül egészséges, ezt egy korábbi cikkben elolvashatjátok. http://gasztrokertben.reblog.hu/diy-vadon-elnek-es-ehetoek

A zeller az egyik legegészségesebb növényünk. Leginkább a gumóját használjuk fel, a szárát nem, pedig nyersen fogyasztva, vagy betétnek salátába kiváló eledel. Ne is beszéljünk a jótékony hatásairól gombaölő és baktériumpusztító a húgyutakban, többek között csökkenti a koleszterinszintet. Nagyon sok szerves anyagot és vitamint tartalmaz. Pár napon belül mindenre kiterjedően írunk a növényről, de maradjunk a receptnél.

Sajnos nekünk még nagyon kicsi, így a piacon néztünk körül, persze csak zeller ügyben, gaz van elég a birtokon. Hatalmas méretű gumókra bukkantunk, annyiból tuti nem készül leves, ha csak az utcát nem vendégelnénk meg, de sebaj gondoltuk, egy részét kockára vágva lefagyasszuk, és bármikor felhasználhatjuk.

Hozzávalók

  • 20 dkg zellergumó
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 szál újhagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • só, bors
  • 2 ek tejföl
  • 2 szelet kenyér

Elkészítése

A zellerből a kemény héja miatt érdemes, annyit levágni, amit felhasználunk, majd szeletekre vágjuk, úgy pucoljuk, és apró kockákra daraboljuk. Feltesszük, annyi vízben főni, hogy éppen ellepje.

A hagymát, megpucoljuk, az újhagyma szárát daraboljuk tetszőleges méretre vágjuk, és hozzátesszük a közben a gázon puhuló zellerhez. Sóval, borssal, és lereszelt fokhagymával ízesítjük. Fedő alatt fő. Kb. fél óra múlva, kóstolás után, ha már elég puhák az alapanyagok, összeturmixoljuk, tejföllel megbolondítjuk.

Közben a „feltétet” elkészítjük.

A vékony szelet kenyereket megpirítjuk, majd vízzel megkenjük a tetejét, hogy a reszelt fokhagyma ráragadjon.

Adagonként porcsinnal gazdagítjuk a vitaminbombát.

K&P

 

0 Tovább

Articsóka a hatalmas ízletes, gyógyít és hódit

Hazánkban elsősorban dísznövényként tartják számon, a görögök, és a rómaiak fogyasztották. A franciák és a spanyolok mediterrán konyhájukban töretlen népszerűségnek örvend, hatalmas területeken termesztik. Díszít, etet, és gyógyít. Mi lehet ez? Az articsóka.

articsóka gyógyít egészség

Délután csörög a telefon, a kijelzőn az egyik legjobb barátunk neve jelent meg.  Véletlenül nem dolgozott, és a borongós idő miatt sejthette a kertbe nem igen tudunk kimenni. Érdeklődött hogylétünk felől, és miután ő is szereti a különleges növényeket, legyen az gyógy, vagy fűszernövény, pár perc után a botanika került szóba. Nem régiben látott egy gyönyörű, számára addig ismeretlen növényt, ahogy fogalmazott, akkora volt a virága, mint egy kézilabda, hatalmasra nőtt, tekintélyt parancsolóan uralta környezetét. Ismered az Articsókat?-kérdezte. Kapásból rávágtam, persze. Tévedtem. Hosszasan ecsetelte- gyógyszerész révén -az élettani hatásait is. Utána szaglásztunk. Miután a neten megláttuk a gigantikus, pompázatos növényt, és olvastunk róla, eldöntöttük, nekünk lesz ilyen. De miért is? Ha az alábbi ismertetőt elolvassátok, szerintünk, ti is beszerezitek.

A nagyra nőtt Góliát.

Hazánkban, igazából az ok nehezen érthető, sokáig mellőzött volt. Jelenleg elsősorban kertészetekben találkozhatunk vele, de szépsége, sokrétűsége miatt egyre több kertben pompázik az Articsóka. Ahogy fentebb említettük mediterrán növény, évelő, akár két-három méterre is megnőhet. Nemcsak mérete, hanem hatalmas kékesszínű virágai is rátapasztják az emberi szemeket.

articsóka gyógyít egészség

Nekem kell, hogyan termesszem?

Hidegtűrő, de a fagyokra érzékeny, viszont a gondos gazda, takarással megóvhatja, szénával, szalmával, fóliával betakarva. Vízgazdálkodása jó, a középkötött talajokon fejlődik a legjobban. Mint a legtöbb növény szereti a tápanyagot, istállótrágyát meghálálja, akinek nincs erre lehetősége gazdaboltokban beszerezheti, és nem is egy ló ára.

Aki ezt választja, azaz helyben vetéssel szeretné, fészekbe-három magot 1 méter tő és sortávolságra veti, erre áprilisban kerülhet sor. Lakásban is nevelhetünk palántát 10-15 centiméteres, az alján kilyukasztott poharakba februárban tesszük a magokat. Bőségesen locsoljuk, tápanyagigényét kielégítjük. Megfelelő gondoskodás után 8-10 hét után a növények elérik a 25 centiméteres magasságot, a fagyveszély elmúltával, állandó helyére kiültetjük. Előtte a napos, félárnyékos területen lévő földet alaposan megdolgozzuk, komposzttal, trágyával feldúsítjuk. Az ágyását tartsuk nedvesen, meghálálja, megfelelő gondozásnál hatalmasra nő. Akinek kevesebb az ideje, és több pénz lapul a pénztárcájában, jobb kertészetekben a palántákat beszerezheti. Egy évbe két legyet egy csapásra, hiszen évente kétszer terem márciustól-májusig, és októbertől decemberig szüretelhető. A betakarítás, akkor jön el, ha húsososak a szív levelei, és a külső levelek nem nyílnak ki.

articsóka gyógyít egészség

Ez szép és jó, de lesz belőle hasznom?

Ételekben.

Aki a kulináris élvezetek híve, nyitott az új felé, szereti a domináns ízeket a különlegességeket feltétlen próbálja ki. Az íze vetekszik szépségével, domináns, savanykás, emiatt különösebb fűszert nem kíván, citrommal szokták megbolondítani. Mártásnak, feltétnek egyaránt felhasználható, a neten egyre több receptet találni.

articsóka gyógyít egészség

articsóka gyógyít egészség

A gyógyító.

Káliumban, foszforban, vasban, magnéziumban, nátriumban, kalciumban gazdag.  Fehérjét, szénhidrátot, zsírt tartalmaz.  B1, B2, A, C vitaminokban bővelkedik. Kalóriatartalma alacsony. Cinanin, flavonoid tartalma miatt antioxidáns hatású, elősegítve a májsejt károsodás megakadályozását, segíti a méregtelenítő szerv regenerálódását.1993 év kutatásai bebizonyították az epetermelést is hatékonyan szabályozza.

Poliszaharint is tartalmaz, lassan bomlik a bélben, ami ellensúlyozza a vércukorszint ingadozását.

Reméljük sikerült felkelteni az érdeklődést, és egyre több kertben gyönyörködtök a hatalmas, hódító- gyógyítóban, az Articsókában.

K&P

 

0 Tovább

Zöldhagymás tepsis burgonya, paprikás lisztben sütött hallal

A hirtelen hűvös idő beköszöntével, egy kiadós, könnyen elkészíthető, külön-külön is fogyasztható ételben gondolkodtunk. Piacozni, boltba menni nem akartunk, így körül néztünk a kamrában, a gazdaságban, és a frigóban. Krumplira, újhagymára és halra bukkantunk. A hármasból jött az ötlet tepsis burgonya, paprikás, lisztbe sütött kishallal.

Néha jó húsmentes napokat tartani, amikor a csirke, disznó és egyéb két és négylábúk nem szerepelnek az étlapon. Néhány napja-tudjuk ez itt nem a reklám helye-egy német tulajdonú hiperbe akciós apróhalra bukkantunk. Korábban is vettünk a szinte sneci méretű halból, és nem csalódtunk benne. Mérete miatt nem kell a filézéssel bajlódni, az orrától, a farkáig felhasználható. Omega 3 miatt egészséges, tápláló, nem növeli az úszógumi körfogatát, nem is beszélve az áráról. Önmagában nem igazán laktató, ezért körettel tálaltuk.


apró hal tepsis burgonya

Hozzávalók

  • 40 dkg apróhal
  • 15 dkg búzaliszt
  • 1 ek őrölt piros paprika

A körethez

  • 6 közepes méretű újburgonya
  • 5 szál újhagyma
  • fűszerek: 1 kk kapor, 1 kk őrölt kömény, 1 kk fűszerpaprika,1 kk só 1 ek étolaj

Elkészítése

Az esős idő miatt könnyebb volt a földből előbányászni az újhagymát, nincs is jobb érzés, mikor a saját kertedből használod fel az alapanyagokat. Tisztában vagy vele, hogy tuti semmilyen vegyszerrel nem permetezted, zsurlóval, csalánlével és egyéb gyógy, vagy fűszernövénnyel védekeztél a kártevők ellen. Lehet nem akkora, mint egy lábszár, viszont egészséges. Három szálat kiszedtünk, megpucoltuk, és zöldjével együtt apró darabokra vágtuk.

apró hal tepsis burgonya

Az újkrumplit hámozóval megpucoltuk, hasábokra vágtuk, és a hagymával egyetemben tepsibe tettük. Kevés olajjal elkevertük.

Közben a sütőt légkeverős üzemmódba előmelegítettük.

A fűszereket érdemes, akár egy kis csészébe beletenni, összekeverni, így egyenletesen eloszlik az ételben. Só, bors, kömény, kapor, fűszerpaprika került bele.

Fóliával letakart tepsiben 200 fokon megsült, mielőtt majdnem kész lett a fólia lekerült a tepsiről, így ropogós lett.

Többet nem kellett foglalkozni a körettel.

apró hal tepsis burgonya

A fagyasztott apróhalat diefrost üzemmódban 15 perc alatt kiolvasztottuk, egyszer kétszer ránéztünk, sült és nem főtt halat akartunk.

Miután Balatont soha nem látott „snecik” kiolvadtak, paprikás lisztbe víz helyett „megfürödtek”, és forró olajban sütöttük, annyiban, hogy szinte ellepje a halakat.

apró hal tepsis burgonya

Nem csalódtunk benne.

K&P

 

0 Tovább

Fehérboros apróhús chilis, petrezselymes rizzsel

A szőlő fürtjei egyre teltebbek, de pár hónapot még kell várni, hogy jófajta Rezi bor készüljön belőle. Magában, de fröccsnek is kiválló, de az ételekhez is remek választás. A mai menü főszereplője lett, fűszerezett hússal, chilis, petrezselymes rizzsel.

Pár nappal ezelőtt az otthonunk közelében gyakran megforduló kedves szomszédunkat meglátva eszünkbe jutott, hogy többek között nagyon finom fehérbort tud készíteni, és mivel hamarosan vendégségbe megyünk, ajándékként a barátainkat akartuk meglepni a folyékony nedűvel. Mindenképpen Reziben készültet szerettünk volna, ezzel is valamiképpen népszerűsítve a csodás, emberarcú, és nem utolsósorban festői környezetben lévő települést. A palackból kettő decit kicsentünk.

Hozzávalók

  • 30 dkg disznóhús
  •  1 fej vöröshagyma
  • 2 db újhagyma szárával együtt
  • 2 gerezd fokhagyma
  • étolaj
  • 2 dl fehér szárazbor
  • fűszerek: só, bors, rozmaring, kömény, fűszerpaprika
  • Köretnek főtt rizs, petrezselyemmel, chilivel

Elkészítése

A húst a főzés előtti nap apró kockákra vágtuk és befűszereztük, hogy az ízek 12 óra alatt jobban át átjárják a combokat, a rostok megpuhulnak, így tapasztalatink szerint legalább félórával hamarabb megfőnek.

Disznózsír hiányában étolajat egy serpenyőben felforrósítottunk, és a húst beletettük, egyszer-kétszer kevertük, amíg ki nem fehéredett. Eközben levet is eresztett, nem égett le, arról nem is beszélve, hogy sokkal, zamatosabb ezzel a módszerrel az étel.

Közben a megpucolt vöröshagymát és az újhagymát apró darabokra vágtuk, és a színét vesztett hússal alaposan összekevertük.

A 30 dekányi húsnak körülbelül 1 dl leve lett, ezért nem kapott vizet, a serpenyőt a tűzről levettük, tettünk rá tűzvörös hazai őrölt fűszerpaprikát. Kevertük, amíg hagymás hús minden része nem színeződött be pirosra, visszakerült a tűzre, majd nyakon öntöttük 1 dl fehér száraz borral. Sóztuk, borsoztuk. Igazából bármilyen fűszer illik hozzá, mi a felsoroltakon kívül kevés köményt, rozmaringot választottunk.

Fedő alatt főztük, és mikor már majdnem teljesen megfőtt a hús, és egyre sűrűbb lett a szaft, hozzáreszeltünk kettő gerezd fokhagymát. Már majdnem lesült a hús, akkor kapott 1dl fehérbort, és kevés vizet. Felforraltuk, és kész lett az akkor már alkoholt vesztett, gyerekek által is bátran fogyasztható étel. A köret chilis petrezselymes rizs lett.

K&P

 

0 Tovább

Balatoni pontyból készült pikáns halleves

A halételek elsősorban ünnepek alatt jutnak eszünkbe. Méltánytalan a háttérbe kerülésük, hiszen alacsony a kalóriatartalma, összetevői miatt rendkívül egészséges ételek készíthetőek belőle. A fejétől a farkáig felhasználható, lehet rántani, sütni, egybesültet készíteni, de mégis leginkább halászléként szerzett hírnevet magának. Ki ne hallott volna a bajai, és a szegedi halászléről, tésztával, alaplé nélkül, vagy passzírozva?

Kedves szomszédjaink hallal leptek meg bennünket. Balatoni ponttyal, gerincet és körülbelül két-háromszeletnyi halhúst tartalmazott a csomag. Örültünk, hiszen valahogy mostanában halat nem ettünk, nem is értem miért, ha csak az árát, az ízét nézzük, a legtöbb hússal versenyben lenne a dobogóért. Mielőtt megköszöntük volna, rögtön mondták, hogy nagyon jó hallé készíthető belőle. Illendőségből nem javítottuk ki, talán halászlére gondolt. Jól tettük, hogy csendben maradtunk, hiszen óriási különbség van a kettő között. A receptből rögtön kiderül miért is. Nézzétek, és készítsétek el, nem fogtok csalódni.

Hozzávalók

  • 40 dkg hal
  • 1 ek zsír
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 nagy szál sárgarépa
  • 1 szál fehérrépa
  • vékony szelet zeller
  • 2 szem burgonya
  • 1 kávéskanálnyi „Erős Pista”, vagy chili
  • 1 kk tárkony
  • 1 kk só
  • 1 evőkanál citromlé

A habaráshoz

  • 2 ek tejföl
  • 1 kk búzaliszt

Elkészítése

Elképzelhető a hozzávalókat szemezgetve, el sem hiszik, a zöldség félékből, hogyan lehet jó levest készíteni. Felmerül a kérdés, érződik egyáltalán a hal íze? Igen, és a tárkonyos, citromos kombó, nagyon illik az ételhez. A puding próbája az evés, nem húzzuk, az időt lássuk, hogyan készül a halleves.

A fej vöröshagymát félbevágtuk, hosszában, majd széltében apróra szeleteltük, forró zsírba pirítottuk.

Közben a sárgarépát és a fehérrépát természetesen megpucoltuk, és a szokásostól eltérően vékonyabbra szeleteltük. Valahol olvastuk, így roppanósabb marad, mintha vastagabbra hagynánk, vagy karikákra vágnánk, és tényleg. Ugyanezt tettük a zellerrel. A burgonyákat apró darabokra vágtuk. A képeken látható az eredmény.

Miután a hagyma kissé megpirult, hozzátettük a felsorolt zöldségeket, kicsit dinszteltük, hozzátettük a tárkonyt, a sót, ez „Erős Pistát”, és a citromlevet. Párszor megkavartuk, majd 2 dl vízben pároltuk.

Az időt kihasználva a halhúst kockákra vágtuk, a gerincet egybehagytuk, nagyok voltak a szálkák benne, ami nem okozhat az evésnél gondot.

Körülbelül 20 perc alatt megfőttek a zöldségek, persze, fajtája válogatja, közben érdemes kóstolni, és beletettük a halat. A lereszelt fokhagyma is belekerült direkt a végén, így sokkal jobban kiérződik az íze.

A hallevesnél nem passzírozunk, de nem akartuk, hogy nagyon híg legyen, ezért elkészítettük a habarást. A tejfölt a búzaliszttel kikevertük. Ahogy felforrósodott a leves egy merőkanállal hozzátettünk. Jó módszer, mert így nem csomósodik, és lassan, a levest keverve, beleöntöttük. A hal nagyon hamar megfő, szinte percek alatt, érdemes gyakran ránézni. Forrt egyet és kész is lett.

A halászlé fanoktól elnézést kérünk, de higgyétek el, aki szereti a pikáns ízeket nem fog csalódni a hallevesben sem.

K&P

 

 

0 Tovább

Sült zöldség bazsalikomos paradicsomszósszal

Gondolom, mások is megkapták már életük során, hogy valaki rájuk mordult „ne beszélj már zöldségeket”, mindez a piacon járva a mai napon egy kofa szájából kicsúszott. Húsban ezek után nem gondolkodtunk, csak a zöldségben, viszont az árakat látva megtorpantunk. Hirtelen eszünkbe jutott, hogy a tavalyi bőséges termésből pár fajta zöldséget félreraktunk az ínséges napokra. Nem kell  a hiperbe menni, és a sápadtnál sápadtabb növényfélékre ezreket kiadni. A kamrában cukkinira, és tartósítószer mentesen elrakott paradicsomszószra bukkantunk. Elkészítettük, a receptet reméljük kipróbáljátok.

Hozzávalók

  • 1 darab cukkini
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 ek oliva olaj
  • 3 dl paradicsomszósz
  • bazsalikom, oregánó, só

A zöldségek előkészítése

A cukinak nem mondható ovális, de vastag, mintegy 1 kiló tökfélét a héjától megszabadítottuk, majd félbevágtuk, és a bendőjében lévő, magokat kivágtuk, a cukkinit kockákra vágtuk. 

Az elmaradhatatlan hagymát, szinte milliméteres szeletekre hosszában elvagdostuk. Olívia, jutott eszünkbe, nem egy régi kedves, bűbájos női ismerős, hanem a névrokona az olaj. Belőle egy evőkanálnyit serpenyőbe felforrósítottunk, a cukkinit, a hagymával kérgesre pirítottunk. Miután szolárium vörösnek tűntek, a tűzhelyről levettük.

A szósz elkészítése

A sült zöldségek elmaradhatatlan velejárója, a zamatos, fűszeres szósz. Jól elfér egymás mellett a paradicsom a bazsalikom és az oregánó. A fűszereket a szósszal alaposan összekevertük, kissé megsóztuk és a zöldséghez tettük. Felforraltuk, és spagetti tésztával tálaltuk.

K&P

 

0 Tovább

Vegyes gyümölcsleves,  krémesen, fűszeresen

A kertünk folyamatosan adja a gyümölcsöket.  A korai cseresznyeszezonnak lassan vége, az alma, körte, kajszi pár hetet-hónapot várat magára. A savanykás, szinte fekete meggy pompázatosan virít a fákon, alig várja, hogy dzsem, mártás, köret legyen belőle.

Ahogy említettük az alma még nem érett meg, tavaly kompótot készítettünk belőle, természetesen mindenféle mesterséges adalékot mellőzve. Cukor került bele, de a savanykás meggyel párosítva szenzációs lehet. Gondoltuk, kipróbáltuk, nem bántuk meg. Felszolgáljuk, mármint a receptet. Íme.

Hozzávalók

  • 50 dkg meggy
  • 1 üveg almakompót, vagy alma
  • 5 db szegfűszeg
  • 1 kk őrölt fahéj
  • 2 ek joghurt
  • 1 csokor mentalevél
  • 1 dl tej
  • 1 csomag vaníliás puding

Elkészítése

Szerencsénkre a meggy mentes volt a hústól, mármint a kukacoktól, de az ördög nem alszik alapon érdemes,hideg vízben áztatni, víziszonyuk miatt azonnal kimásznak a gyümölcsből, és a víz tetején maradnak. Ha megbizonyosodtunk róla, hogy húsmentes, a meggy kimagozzuk, majd egy tálba félretesszük.

Kompótot érdemes megkóstolni, ha túl cukrosnak találjuk, leöntjük róla a levet, amit a későbbiekben ízesítésként felhasználhatunk, de akár le is fagyaszthatunk, persze, ha a frigó nincs dugig tele, de akár limonádé is készíthető belőle. Ha almát használunk, félbevágjuk, megpucoljuk, a csumáját kivesszük, és négyfelé vágjuk.

Mennyiségtől függően beletesszük egy edénybe, és addig engedjük vízzel, amíg el nem lepi. A gyümölcslevest elképzelhetetlen szegfűszeg, és fahéj nélkül, ezeket természetesen mi sem hagytuk ki. Plusz tettünk bele 2 evőkanál joghurtot a későbbiekben szerepe lesz.

Amíg egyet nem forr, hogy időt nyerjünk, elkészítjük a többi hozzávalót.

1 csomag vaníliapudingot csomómentesen elkeverünk 1 dl tejjel, legjobb a robotgép, akkor tuti nem lesz darabos a pudingunk. Amíg ezzel bíbelődünk a leves alap is kész, hozzáöntjük a pudingot, megkeverjük, és készen is vagyunk.

A joghurt és a puding krémessé teszi a levest, és az állaga sem marad teljesen híg. A menta íze és illata még különlegessé teszi a pofonegyszerű, de mégis különleges levest. Adagonként citromkarikával, és mentával díszítettük.

K&P

 

0 Tovább

Pirkó szelet, a pár perces gyümölcsös süti

Az előrehaladott már-már nehezen elviselhető nyarat idéző forróságban, egyre kevesebb időt szánunk a főzésre, leginkább a sütésre. A sütemények elkészítése általában nem kevés időt rabol el, mi percek alatt elkészíthetőt mutatunk be.

sütemény gyorsan elkészíthető könnyű

A süti apropóját egy nagyon kedves pár jelentette, akik napokkal ezelőtt vendégségbe hívtak bennünket. Naplemente előtt a késő délutáni órákban át bandukoltunk. Hűvösnek nem volt nevezhető az idő, de legalább az izzadtságcseppek megszáradtak rajtunk. A sztorizgatások közepette, a vendéglátónk női tagja, hirtelen elviharzott, és egy jókora adag süteménnyel lepett meg bennünket. Az adrenalin szintem nem emelkedett, nem vagyok édesszájú, Kriszta viszont igen. Először illendőségből megettem egy kocka szeletet, magamon is meglepődtem, annyira ízlett, azonnal elkértük a receptet. Rögtön rávágtuk, ilyen finomat már régen ettünk el is neveztük Pirkó süteménynek. Piroska szabadkozott, ő is csak kapta a receptet, nem csak az övé az érdem, párja megszólalt dehogynem. Elmondták a tésztába bármilyen gyümölcs, akár kompót is beletehető. Pár perc alatt kész. Mutatjuk a receptet.

Hozzávalók

  • 2 doboz kefir
  • 3 tojás
  •  1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 kefires pohár (1.75 dl) mennyiségű olaj
  • 1 kefires pohár (1.75 dl) mennyiségű kristálycukor
  • 1 kefires pohár (1.75 dl) mennyiségű liszt
  • gyümölcs

Elkészítése

A búzalisztbe beletettük a sütőport, összekevertük, majd az összes felsorolt hozzávalókat, hozzátettük, alaposan összekevertük.

sütemény gyorsan elkészíthető könnyű

Vendéglátóink szamócát tettek a tésztába, mi kimagozott meggyet, de bármilyen gyümölccsel finom, és ízletes lehet.

sütemény gyorsan elkészíthető könnyű

Sütőpapírral bélelt tepsibe tettük, 180 fokon fél óráig sült. Adagonként porcukorral hintettük. Elképesztően könnyű, és könnyen emészthető, ami nagy előnye a rekkenő hőségben.

sütemény gyorsan elkészíthető könnyű

K &P

 

0 Tovább

Cseresznyével egybesütött csirkecombok fűszeres kölessel

Sült csirkecombokat, cseresznyével, chilis, Lestyános kölessel.  Ettetek már? Itt az ideje! Nézzétek a receptet!

Javában tart a cseresznyeszezon, a nyugdíjas kort is meghaladó életkorú öreg fánk, idén is bőséges terméseket hozott. Nagyon sokféle a felhasználása, mártásnak, befőttnek, akár levesnek, de önmagában is finom az édeskés ízű gyümölcs. A mi cseresznyénk húsa roppanós, ezért bátran lehet főzni, sütni is, hogy az állagát ne veszítse el.

Hozzávalók

  • 20 dkg cseresznye
  • 2 db csirkecomb
  • 2 ek vaj
  • fűszerek: chili, petrezselyem, Lestyán, só, bors
  • 25 dkg hántolt köles
  • 1 ek Oliva olaj

Cseresznyével egybesütött csirkecombok fűszeres kölessel

Elkészítése

Megmostuk, de nem kellett túlzottan fáradozni, mert az úttól messze van, vegyszer nem éri, elég volt lecsapatni hideg vízzel, szárát levettük, kimagoztuk. Vastag húsa miatt kevés lett a leve.

Cseresznyével egybesütött csirkecombok fűszeres kölessel

Két csirkecombot elővettünk, keresztbe nagyon éles késsel beirdaltuk, érdemes kipróbálni, mert így a hús levet ereszt. Közben vigyáztunk, hogy a bőre is egyben maradjon. Sóval, borssal, petrezselyemmel befűszereztük.

A tepsi közepére raktuk, köré a cseresznyéket, és most ugrik a majom a vízbe. Vajat megolvasztottuk, és a gyümölcs tetejét belocsoltuk.

Cseresznyével egybesütött csirkecombok fűszeres kölessel

A cseresznyés csirkecombokat fóliával letakartuk, és a 250 fokos sütőbe tettük. Az ízek ez alatt kezdtek összeérni. Tűvel néztük a hús állagát, mikor puhulni kezdett a vajjal locsoltuk.

Közben elkészítettük a nem mindennapi köretünket, a kölest. Kis kitérőt engedjetek meg, sajnos nagyon kevesen ismerik, méltatlanul ismeretlen növény. Leginkább a madarak jutnak róla az eszünkben, akik előszeretettel csemegézik. Egy elfelejtett ősgabona, ami szerteágazó pozitív hatásokkal rendelkezik. Nincs benne glutén, ezért laktóz és liszt érzékenyek is fogyaszthatják. Lúgosító, alacsony a kalóriatartalma, ezért fogyókúrások étrendjébe is beépíthető. Élettani hatásairól oldalakat lehetne írni, érdemes utána nézni nem bánjátok meg.

Elkészítése sem ördöngős. Az egészség jegyében Oliva olajban folyamatos kevergetés mellett pirítottuk. Sokféle friss fűszerrel lehet kombinálni, mi az apróra vágott Lestyánt, petrezselymet, és a chilit választottuk. A köleshez hozzákevertük, felöntöttük annyi hideg vízzel, ami ellepte. Forraltuk egyet, majd takarékon, megfőztük.

Cseresznyével egybesütött csirkecombok fűszeres kölessel

A chili, cseresznye, fűszerekkel megbolondított köles, igazi íz orgia, és még egészséges is.

Cseresznyével egybesütött csirkecombok fűszeres kölessel

Jó étvágyat:)

K&P

 

 

0 Tovább

Rakott burgonya, füstölt kolbásszal

A burgonya az egyik legkedveltebb, talán a legismertebb zöldségfajták közé tartozik Falvakban, kiskertekben ma is találunk burgonyaültetvényeket. Levesek, főzelékek, készételek alapeleme, és köretként is gyakran kerül az asztalokra. Szinte minden háztartásban főznek belőle.

Rakott ételeket mostanában nem fogyasztottunk, pedig egyszerű, laktató, rövid időn belül megfőzhető, süthető.

Krumpli mindig van otthon, tyúkjaink nincsenek, maradt a bolti. Galambtojásra emlékeztető méretűeket kaptunk, de nem volt mit tennünk, a rakott krumpli nélküle nem készíthető el. Bevásároltunk, de úgy, hogy két tojást egynek számoltunk.

Hozzávalók

  • 1 kg burgonya
  • 20 dkg kolbász
  • 2 nagy fejhagyma
  • 7 db tojás
  • 4 dl tejföl
  • 2 ek mustár
  • fűszerek: só, bors, kapor

Elkészítése

A tojásokat hideg vízben felraktunk főni, forrást követően negyed óráig, majd hideg vízbe kerültek, így a héjukat könnyebben le lehet szedni.

A burgonyát szintén megfőztük, majd éles késsel megpucoltuk, keresztbe vékony szeletekre vágtuk, a művelettől a tojásokat sem maradhattak ki.

A rakott burgonya kolbász nélkül, elképzelhetetlen, ezért egy jókora darabot vastag karikákra vágtunk.

A hagyma a kolbásszal együtt, mindig pikáns ízt kölcsönöz, ezért egy nagyobbat, megpucoltunk, megpirítottunk.

A serpenyőbe rétegesen a burgonyákat beraktuk, tetejére kolbász, hagyma, majd a mustárral bekent tojások kerültek. Sóztuk, borsoztuk. Összesen három réteg lett, a tetejére burgonyát raktuk, és az alkotást kapros tejföllel meglocsoltuk.

Sütőben 150 fokon fél óráig sült.

K&P

 

 

2 Tovább

Puncspudinggal készült meggyszósz

A kertünkben egy 3 év körüli meggyfa az idén alaposan kitett magáért, bőségesen hozta a ropogós, savanykás terméseit. A szomszédok is megkóstolták, és mi is mindenképpen fel akartuk használni. Ipari mennyiség nem volt rajta, de annyi igen, hogy valamit alkothassunk belőle. A hőségre tekintettel, nem is beszélve a drága időről, pár perces, könnyű hidegen, és melegen is elfogyasztható étel jöhetett számításba.

A fákat sem permetezzük vegyszerrel, szedés előtt csupán a kártevők ellen bodza lével lettek lepermetezve. az időjárásnak, és a gondosodásnak köszönhetően, makkegészséges szemeket tudtunk feldolgozni.

Hozzávalók

  • 50 dkg meggy
  • 1 zacskó puncs pudingpor
  • 1 kk fahéj
  • cukor
  • citromkarikák

Elkészítése

A gyümölcs szárait leszedtük, kézzel kimagoztuk, szűrőn át letisztítottuk.

A meggyet éppen annyi vízzel raktuk fel főni, hogy a víz ellepje. Tettünk bele fahéjat, kevés cukrot, stoppert nem állítottunk be, de 3-4 perc alatt kész lett, és kissé ropogós maradt a szem.

Közben, hogy időt nyerjünk 1 zacskónyi puncs pudingport 2 dl tejben csomómentesre kikavartunk.

Hozzátettük a meggyhez, forraltunk rajta egyet, és pillanatok alatt elkészült a hidegen, melegen egyaránt fogyasztható, meggyszószunk.

Adagonként citromkarikával, meggyel díszítettük.

K &P

 

0 Tovább

gasztrokertben

blogavatar

Balaton mellett festői környezetben, hatalmas területen élünk, ahol, vegyszermentesen kertészkedünk, ételeket főzünk. A kerttel, egészséggel és a gasztroval kapcsolatos tapasztalatokat osztjuk meg hitelesen. Nyitott szemmel szemléljük a világot. Tarts velünk.

Utolsó kommentek