A hirtelen hűvös idő beköszöntével, egy kiadós, könnyen elkészíthető, külön-külön is fogyasztható ételben gondolkodtunk. Piacozni, boltba menni nem akartunk, így körül néztünk a kamrában, a gazdaságban, és a frigóban. Krumplira, újhagymára és halra bukkantunk. A hármasból jött az ötlet tepsis burgonya, paprikás, lisztbe sütött kishallal.

Néha jó húsmentes napokat tartani, amikor a csirke, disznó és egyéb két és négylábúk nem szerepelnek az étlapon. Néhány napja-tudjuk ez itt nem a reklám helye-egy német tulajdonú hiperbe akciós apróhalra bukkantunk. Korábban is vettünk a szinte sneci méretű halból, és nem csalódtunk benne. Mérete miatt nem kell a filézéssel bajlódni, az orrától, a farkáig felhasználható. Omega 3 miatt egészséges, tápláló, nem növeli az úszógumi körfogatát, nem is beszélve az áráról. Önmagában nem igazán laktató, ezért körettel tálaltuk.


apró hal tepsis burgonya

Hozzávalók

  • 40 dkg apróhal
  • 15 dkg búzaliszt
  • 1 ek őrölt piros paprika

A körethez

  • 6 közepes méretű újburgonya
  • 5 szál újhagyma
  • fűszerek: 1 kk kapor, 1 kk őrölt kömény, 1 kk fűszerpaprika,1 kk só 1 ek étolaj

Elkészítése

Az esős idő miatt könnyebb volt a földből előbányászni az újhagymát, nincs is jobb érzés, mikor a saját kertedből használod fel az alapanyagokat. Tisztában vagy vele, hogy tuti semmilyen vegyszerrel nem permetezted, zsurlóval, csalánlével és egyéb gyógy, vagy fűszernövénnyel védekeztél a kártevők ellen. Lehet nem akkora, mint egy lábszár, viszont egészséges. Három szálat kiszedtünk, megpucoltuk, és zöldjével együtt apró darabokra vágtuk.

apró hal tepsis burgonya

Az újkrumplit hámozóval megpucoltuk, hasábokra vágtuk, és a hagymával egyetemben tepsibe tettük. Kevés olajjal elkevertük.

Közben a sütőt légkeverős üzemmódba előmelegítettük.

A fűszereket érdemes, akár egy kis csészébe beletenni, összekeverni, így egyenletesen eloszlik az ételben. Só, bors, kömény, kapor, fűszerpaprika került bele.

Fóliával letakart tepsiben 200 fokon megsült, mielőtt majdnem kész lett a fólia lekerült a tepsiről, így ropogós lett.

Többet nem kellett foglalkozni a körettel.

apró hal tepsis burgonya

A fagyasztott apróhalat diefrost üzemmódban 15 perc alatt kiolvasztottuk, egyszer kétszer ránéztünk, sült és nem főtt halat akartunk.

Miután Balatont soha nem látott „snecik” kiolvadtak, paprikás lisztbe víz helyett „megfürödtek”, és forró olajban sütöttük, annyiban, hogy szinte ellepje a halakat.

apró hal tepsis burgonya

Nem csalódtunk benne.

K&P