Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Aranygaluska a desszertek királynője

A neve kötelezi a desszertek királynőjét, a legdrágább ékszereket aranyból készítik.  Az aranygaluskát nem, és az elkészítésének ára sem vetekszik az ékszerrel. A kelt tészta és a vanília az ősz beköszöntének szürkeségét tompítja. Egytálételként, de desszertként is a trón vívmányosa.

A galuska kelt tésztából készül, idő szükséges az elkészítéséhez, de megéri ráfordítani, az íze utánozhatatlan. Könnyű a tésztája, eszméletlen sokféle módon variálható, frissen és másnap is bátran fogyasztható. Vaníliával, dióval, lekvárral, sodóval. Kanállal szaggatva, vagy szaggatóval? A rászánt idő mindent kárpótol. Ne hagyjátok ki! A klasszikus dióval készül, de bármivel variálható, a kreativitás határtalan.

A jó kelt tészta aranyszabályai

  • A jó aranygaluska alapja a könnyed tésztája, ahhoz, hogy igazán jó legyen be kell tartani pár ’aranyszabályt”.
  • Szobahőmérsékleten, huzatmentes helyen készítsük el, és a hozzávalóknak, az edénytől az összes alapanyagig langyosnak kell lennie, különben a tészta „megfázik”.
  • Az élesztő minőségére figyeljünk, lehetőleg frisset használjunk.
  • Az élesztőre közvetlenül ne szórjunk rá sót, mert nem lesz megfelelő a kelesztő képessége.
  • A lisztet is meg kell langyosítani és átszitálni, ekkor levegősebb lesz. Hozzáadjuk a szükséges alapanyagokat, folyamatosan dagasztjuk. Nem kell megijedni, ha kicsit lágyabb a tészta, a gyúródeszkára hintett lisztet úgyis felveszi.

Hozzávalók a tésztához

  • fél kg búzaliszt
  • 2 dkg élesztő
  • 2 tojássárgája
  • 3 dl tej
  • 6 dkg zsír
  • 5 dkg porcukor
  • csipetnyi só

Hozzávalók a hintéshez

  • darált dió
  • cukor

A „mártáshoz”: vanília puding, gyümölcsök

Elkészítése

3 kanál lisztből, 1 dl langyos tejből, 0.5 dkg cukorból, 2 dkg élesztőből kovászt készítünk. A tojás sárgákat elkavarjuk a cukorral és a tejjel, melyben feloldottunk egy csipet sót. A liszt közepébe mélyedést készítünk, ebbe öntjük a kovászt a hozzávalókkal, majd addig gyúrjuk, amíg hólyagos nem lesz, ráöntjük az olvasztott vajat, és összedolgozzuk.

A tésztából cipót formálunk, beletesszük egy edénybe, akár konyharuhával letakarjuk, és huzatmentes helyen háromnegyedóráig kelesztjük. Tovább nem érdemes, mert a tészta összeesik. Akkor kelt meg, ha már könnyedén elválik az edény falától.

Ráborítjuk a liszttel meghintett deszkára, majd a legegyszerűbb, ha pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, és kizsírozott tepsibe egymás mellé tesszük, és olvasztott vajat csurgatunk a tetejére. Ezután őrölt, cukrozott dióval a „pogácsák” tetejét megszórjuk. Sütőbe 180 fokon 25 percig sütjük. Közben elkészítjük a vaníliás pudingot, amibe mártogatjuk a galuskát, és bearanyozzuk a napunkat.

Az ételt ebben az esetbe is mi készítettük és fotóztuk.

K&P

 

0 Tovább

Természetes gyógymódok megfázásra

A hirtelen bekövetkező lehűlés a szervezetünket is megviselheti, náthával, megfázással sokan küszködnek ebben az időszakban. Bemutatunk pár darab természetes gyógymódot, ami az egészség megőrzésben is gyógyír lehet a hidegebb napokon.

gyógymód természetes

Az inhalálás könnyíti a légzést

gyógymód természetes

Alapanyagok

A borsmenta tisztítja a nyálkahártyát, a kakukkfű és a kerti sarkantyúka élénkít, és stimuláló hatással bír, a fertőzés leküzdésében hatékony, enyhíti a hurutot.

Elkészítése

Friss növényeknél, mindegyikből 3 teáskanállal, szárítottból kettőt egy nagyobb edénybe teszünk, másfél liter vízzel leforrázunk. Negyed órán keresztül lefedve állni hagyjuk, majd a törölközőt a fejünkre tesszük, és lassan belélegezzük az aromás gőzt. Naponta 2-3 alkalommal ismételjük.

Gyógynövényes méz a köhögés és légúti betegségek ellenszere

gyógymód természetes

Alapanyagok

A méz antibakteriális, köptető gyógyhatással bír, a bazsalikom, kakukkfű és a majoranna is csökkenti a köhögési ingert, és csillapítja a gyulladást.

Elkészítése

A friss gyógynövényekből 3, a szárítottból 2 teáskanálnyit tegyünk bele fél liternél nagyobb űrtartalmú befőttesüvegbe, majd öntsük fel mézzel, az üveg tetejét lezárjuk, és egy hónapon át szobahőmérsékleten állni hagyjuk. Miután az ízek összeértek, kivesszük belőle a gyógynövényeket, lehetőleg sötét helyre tesszük, akár hűtőben. Naponta 2-3 alkalommal egy kiskanállal fogyasztjuk.

Csípős gargalizáló

gyógymód természetes

Alapanyagok

A zsálya és a chili paprika kiváló a fájó torok kezelésére és a gyulladás csökkentésére. A csípős paprika és az almaecet antiszeptikus hatású.

Elkészítése

4 teáskanál friss (szárítottból  2 teáskanál) zsályalevelet egy csipet chili port beleteszünk egy kisebb kancsóba felöntjük 2dl  forrásban lévő vízzel és állni hagyjuk negyed óráig. Ezután hozzáadunk 2 teáskanál mézet és almaecetet, utóbbi antibakteriális és antiszeptikus hatású alaposan felkeverjük. Naponta 3-5 alkalommal gargalizálunk.

Gyógyteák

gyógymód természetes

Alapanyagok

A bodza és a hársfateát ne csak nátha esetén igyuk, megelőzésre is bátran fogyaszthatjuk. Naponta több alkalommal is felváltva. A hatását növelhetjük, ha a fogyasztás forró vízbe a lábunkat felváltva beletesszük, majd megisszuk a teát. Izzasztó, köhögéscsillapító, ízületi fájdalmakat enyhítő.

Elkészítése

Egy csészébe beleteszünk egy teáskanál hársfát, vagy bodzát leforrázzuk, lefedjük, 10 perc után fogyasztjuk.

K&P

 

0 Tovább

Hortobágyi húsos palacsinta

A palacsintáról elsősorban az édes ízek villannak be. Ki ne evett volna, kakaósat, vagy baracklekvárosat, tetejét porcukorral meghintve. Rakottan, megtöltve, egészen más ízűt lehet varázsolni. A hortobágyit, nem csak Hortobágyon a világ bármelyik szegletén el lehet készíteni. Mi is megtettük a Balaton környékén.

A palacsinták sohasem tartoztak az erőségeim közé, az édességek nincsenek, a top 3-ba. Pedig otthon nem telt el olyan hétvége, hogy valamilyen süti ne kerüljön az asztalra. Kriszta évekkel ezelőtt palacsintát kívánt, de látva fancsali képemet, jutott eszébe, lehetne másképpen. Gondolta, ő ízesíti magának, nekem, pedig elkészíti, sósan, fűszerezve, hússal spékelve, tejföllel meglocsolva. Évekkel ezelőtt, miután örömére nem sündörögtem a konyhába, meglepett, azóta ez lett az egyik nagy kedvenc.

Hozzávalók a töltelékhez

  • 60 dkg hús
  • 2 ek étolaj
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 kk őrölt pirospaprika
  • 1 szem paradicsom
  • 1 db paprika
  • só, bors ízlés szerint
  • tejföl ízlés szerint

Elkészítése

Imádjuk, ha a töltelék szaftos, ezért bő lével egy pörköltalapot készítünk, ha túl sok lesz a „lé”, a későbbiekben felhasználhatjuk.

Az apróra vágott vöröshagymát a felforrósított olajban megpirítjuk, levesszük a tűzről, amikor hozzáadjuk az őrölt pirospaprikát, sóval, borssal ízesítjük.

Visszatesszük a tűzhelyre, hozzáadjuk a darált disznóhúst, de akár csirkecombbal helyettesíthetjük. Kis lángon fedő alatt főzzük, jobban összesűrűsödik.  Összekeverjük, megvárjuk, amiig ki nem fehéredik, közben levet ereszt, ami további ízt kölcsönöz.

Felöntjük kevés vízzel, amit ha elfő, pótolunk, és fűszerezzük. Tehetünk bele paradicsomot, paprikát, mintha egy jó pörköltet készítenénk. Fedővel letakarjuk, közben nekilátunk a palacsintának.

Hozzávalók a palacsintához

  • 20 dkg liszt
  • 2 db tojás
  • 3 dl tej
  • 2 dl szénsavas ásványvíz, vagy szóda
  • 1 csipetnyi só
  • étolaj

Elkészítése

A tojásokat külön edényekbe felverjük, reméljük nem találkoztatok záppal, nem érdemes kockáztatni. Alaposan felveritek habverővel, vagy villával.

Hozzáadjátok a tejet, lehetőleg 20 százalékost válasszatok, valószínűsíthető, hogy legalább tehenet képeken látott.

Belekerül a liszt, a só, és az étolaj, a víz, csomómentesre keveritek, és serpenyőben, kevés forró olajon kisütitek.

Közben természetesen „sasoljátok” a pörköltet is, de kis lángon körülbelül annyi ideig készül, amíg a palacsinták kész nem lesznek

A kisült tészta közepén egyenletesen elosztjátok a húst, a szafttal óvatosan, nehogy átázzon. Felgöngyölitek, tepsibe kerül, majd a sütőbe, pár percre, amíg át nem melegszik, tehettek hozzá kevés szaftot.

Adagonként a palacsinta mellé bő tejföllel kikevert szafttal tálaljatok, tetejére tejfölt locsoltok.

Díszítitek paradicsommal, paprikával.

K&P

0 Tovább

Sajtkrémmel töltött csirkemell, füstölt tarjás kukoricával

Vendégeket vártok? Van egy kis időtök egy komplett étellel megajándékozni a családot, barátokat? A hús mellett a zöldségeknek is teret akartok adni? Szeretitek a csirkét, sajtot, sonkát és a kulináris ízeket? Örülnétek, ha, miután elfogyasztjátok elégedetten dőltök hátra? Ebben az ételben nem fogtok csalódni.

Hétvégére a rossz idő beköszöntével a gasztronómiára több időt tudtunk szánni. A szél, eső, a felhős ég hátráltatta a természetben töltött időt. Viszont teret adott a konyhára a különleges, mégis egyszerű egy tál ételre. Kriszta egyre a szokványostól eltérő ízekre vágyik, és mindkettőnknek fontos a zöldség hús kombója. Belevágtunk, nem kukoricáztunk, mármint az ötlettel.

Hozzávalók a körethez

  • 15 dkg füstölt tarja
  • 10 dkg sajtkrém
  • konzerv kukorica (ebben az esetben kevesebb ideig kell főzni)

Elkészítése

A nyers békebeli adalékanyagoktól mentes füstölt tarját egészben forrástól számított egy órán át megfőztük. Zárójelben a főzővízéből babletykó készül, nemsokára a blogon elérhető lesz.

Közben a kukoricát feltesszük forró vízbe főzni, leszűrtük és félretettük.

Hozzávalók a mellhez

  • 1 egész csirkemell
  • 10 dkg sajtkrém

Elkészítése

A csirkemelltől sokan a szárazsága miatt ódzkodnak, teljesen fölöslegesen. Megfelelő technológiai eljárással, ez kompenzálható. Magyarul a töltelék, a zsiradék használata döntő.

A csirkemellet kettévágtuk, óvatosan éles késsel kicsontozzuk. Figyeljetek rá, hogy inkább lassabban menjen a művelet, de, így kevésbé roncsoljátok a húst.

Négy egyenlő részre vágtuk, kb. 2 cm vastagságúra. Ne legyen túl vékony, mert a feldolgozáskor likacsos lehet.

Vágódeszkán kiklopfoljátok, a dühötöket ne vetítsétek ki, mert széteshet, nem tudjátok betölteni.

A vékony csirkemellbe a sajtkrémet beletöltitek, lehetőleg egyenletesen, a húst feltekeritek. Magától nem fog összetapadni, ezért segítségül hívott fogpiszkálóval darabonként összetűzitek. Forró olajon kérgesre pirítottuk a göngyölegeket, majd tepsibe tettük, kicsit felöntjük a tarja főzővizével, alufóliával letakarva pároljuk készre. Irány a 200 fokos sütő 15 percen át.

Miközben a szárnyas a sütőben éli mindennapjait, a tarját kockára vágjátok, a kukoricával a tarja főzőlevével összefőzitek, a maradék sajtkrémet hozzáteszitek, majd a forró, sercegős omlós hússal fogyasztjátok.

K&P

 

0 Tovább

Tejszínes szőlőmártásban tálalt fasírt burgonyapürével

Javában tart a szőlőszüret ideje, lugasok várják a gazdákat, a hordók izgatottak a beléjük kerülő nedű miatt, hogy hamarosan borral kínálhassák a hozzájuk betérőket. Mi már leszüretelünk, bort mindenképpen, lehet szőlőlekvárt is készítünk. A bornak és a levárnak is ismerjük az ízét, mártást eddig csak kóstoltunk, most viszont elkészítettük. A húsból fasírt lesz, a burgonyából köret.

A napokban mikor megbeszéltük a szüret idejét, azon morfondíroztunk, milyen különlegességet lehet vörös szőlőből „kihozni”. Fontosnak tartottuk, hogy ne csak díszítésként pakoljuk a tányérra, hanem kiegészítse a főételt, és lehetőleg a szüret miatti teendők miatt ne kelljen órákig „pepecselni” a konyhában. A fasírt összetevőit előkészítettük, ami  fűszeres, enyhén sós ízű, jól kiegészítik egymást. Nem tűnt elvetemült ötletnek, bár kissé félve kezdtünk neki, tévedtünk. Pikáns lett, és dukált a húshoz, püréhez egyaránt.

Hozzávalók a mártáshoz

  • 2 nagy fürt vörös szőlő
  • 1 ek vaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 dl vörösbor
  • 1 dl tejszín
  • só, bors

Elkészítése

Vajon megpirítottuk a hagymát, majd, amikor majdnem üveges lett belereszeltük a fokhagymát, így nem lett kesernyés az íze.

Egy perc után kerül bele a szőlő. Alaposan forgassátok össze, ügyeljetek, hogy a legegészségesebb szemek kerüljenek bele.

Hozzáöntöttük a vörösbort, elforraltuk belőle az alkoholt.

Kis lángon, beleöntitek a tejszint, lassan elkeveritek, hogy ne törjön össze. Ízlés szerint fűszerezitek.

Hozzávalók a fasírthoz

  • 50 dkg darált sertéscomb
  • 1 db zsemle, vagy kenyérszelet
  • 2 db tojás
  • 2 dl tej, vagy víz
  • 1 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • zsemlemorzsa

Elkészítése

A zsemléket tejben beáztattuk, legjobb szikkadt pékáruba, addig, amíg meg nem szívja magát. Kicsavarjátok, és az előre elkészített darált húshoz teszitek. Egy fakanállal alaposan összekeveritek.

Hozzákerül két darab feltört egész tojás, és a só, bors. Zárójelben jegyezzük meg, érdemes kísérletezni, állítólag a mustáros, vagy enyhén citromos elképesztően finom. Mi most kihagytuk. Félreteszitek.

Az apróra vágott vöröshagymát kissé megpirítjátok, pár perc után kerül bele a reszelt fokhagyma ezt is megfűszerezitek, és hozzá keveritek a húsos masszához. Itt már nem ússzátok meg, kézzel kell lehetőleg egyforma gombócokat kell gyúrni, a hagyományosat kissé le szokták lapítani, úgy könnyebb megsütni. Zsemlemorzsában megforgatjátok, és felforrósított serpenyőben, mindkét oldalát kissé megsütitek, majd alacsonyabb hőfokon pár perc alatt kész is lesz.

K&P

 

 

0 Tovább

Füstölt fokhagymás karajjal bolondított lángos

A magyar pizzának is tekinthető a méltán népszerű tészta. Elkészítéséhez nem kell főzőtanfolyamra járni.  A jó tészta elengedhetetlen a biztos sikerhez. Forró bő olajban sütik, illata egyedi, csábítja a vendégeket.  Laktató, a strandolás elengedhetetlen része. A klasszikus, sajtos tejfölös mellett egyre több az extra feltéttel kínált, mind a kettőt elkészítettük.

A Balaton hőmérséklete távol tartja a fürdőzőket, csak a merészebbek mártóznak a magyar tengerbe. Sokan a késő nyári időben szívesen ücsörögnek a parton, piknikeznek, és a legtöbb vendéglátóhelyen kínálják a lángost. A klasszikus vezeti a ranglistát, pedig ezerféle feltétet lehet rápakolni, kísérletezni. Kíváncsiak lennénk otthon hányan próbálták ki, mikor a haveri körbe szóba került, hogy hamarosan elkészítjük, kissé furcsa tekintetek meredtek ránk.

-Ne hülyéskedjetek ez macerás!

-Még a szomszéd is elájul az olajszagtól!

-Úristen, mennyi idő, nem éri meg!

Dafke elkészítettük. Macera nélkül, egy óra alatt szellőztetni sem kellett. Miután kész lett, pár perc alatt befalták, és elkérték a receptet.

Hozzávalók

A tésztához

  • 60 dkg búzaliszt
  • egy csomagélesztő
  • 1 dl langyos víz
  • 1 ek konyhasó
  •  30 dkg kefír

A sütéshez

  • serpenyő
  • étolaj

A feltéthez

  • füstölt fokhagymás karaj szeletek
  • tejföl
  • sajt
  • fokhagyma
  • paprika
  • paradicsom

Érdemes egy mély, viszonylag nagy kerületű, lehetőleg műanyag tálat elővenni, abba tegyétek bele a lisztet, sót, és az élesztőt. Alaposan keverjétek össze, majd belekerül a kefir, ami puhábbá, lágyabbá teszi a tésztát. Hozzákerül a víz. Az alapanyagokat robotgéppel, vagy kézzel hólyagosra kikeveritek.

A tésztából bucit gyúrtok, hogy ki ne száradjon, bekenitek étolajjal, 1 napra beteszitek a hűtőbe, annyi idő alatt megkel.

Másnap kiveszitek a frigóból, mi egy nagyobb méretű serpenyőbe, ami 30 centiméter kerületű, sütöttük, annyi olajat öntötök bele, ami kb 1 cm. Nagy lángon felforrósítjátok.

Közben vizes kézzel maroknyi darabokat vettünk ki a tésztából, kihúzzátok, úgy, hogy a tészta széle vastagabb legyen. A mi serpenyőkben 2 darab tésztát beletettünk, majd mérsékeltük a hőmérsékletet, és oldalanként 2 percig sütöttük. Aki ódzkodik az olajos íztől, a kész lángosok közé papírtörlőn itassa fel.

Nem bántuk meg a szélei omlósak lettek, a közepe roppanós, igazi csemege.

K&P

 

1 Tovább

Indiai sült csirke szárny, pikáns mártogatóssal

India, az európai gasztronómiai ízek tekintetében kuriózum. A magyar konyha számára sokáig fehér holló volt. A konyhanűvészet nemzetközi trendjei miatt, egyre gyakrabban tekintenek az újításra vágyók különféle kontinensekre. Gyömbér, kurkuma, erős fűszerek az ételek többségénél a dobogón vannak. Szeretitek az orgiát, ízekben is? A fűszerek sokszínűségét? Imádjátok a mártást, hússal kombinálva? Ráadásul bármikor a váratlanul betoppanó barátoknál is elővehetitek a receptet? Érdemes velünk tartani.

india sült szárny mártogatós

Kriszta nem kapott szárnyakat a balesete miatt, de a receptkönyveket bűvölve egy különleges kajára bukkant. Ebédre, vacsorára, baráti összejövetelekre sem vallotok szégyent. ha kipróbáljátok.. Csirkében megállapodtunk, combot, mellet, előszeretettel késztünk. Régebben a farhát, láb és a szárny lenézett volt, kissé ciki, ha valaki felhasználta. Próbáljuk bebizonyítani, szárnyakat ad az étel, igen indiai fűszerekkel, mi is majdnem repültünk. Ejtőernyővel fel.

Hozzávalók 4 személyre

Mártáshoz

india sült szárny mártogatós

  • 2 dl joghurt
  • 1 ek curypor
  • 1 kk chili papika
  • 1 tk gyömbér
  • 1 kk kurkuma

A szárnyakhoz

india sült szárny mártogatós

  • 1 kg csirke szárny
  • 1 kk só
  • 2 ek sárgabarack lekvár
  • 3 dl joghurt
  • 5 ek étolaj
  • 1 fej fokhagyma

Igen jól olvassátok, először a mártást érdemes elkészíteni az ízek összeérnek, amíg a hús elkészül. Lássunk neki.

Hivatalosan a neve ralta, aminek a fő alapanyaga a joghurt, különféle indiai fűszerekkel más ételekhez is kiváló.  Hozzá összekeverjük a chilit, curry port, gyömbért, és a gyönyörű színű kurkumával. Se perc alatt kész van. A szárnyhoz ezután kezdjetek hozzá, így az ízek összemelegednek.

A sütőt 230 fokra előmelegítjük 8-as fokozatra, majd a tepsit kibéleljük sütőpapírral, amire a húsok kerülnek. A szárnyhoz szükséges hozzávalókat egy mélytányérba tegyétek bele, keverjétek össze, amibe a szárnyakat beleforgatjátok. Ha esetleg látszódik a szárny nyers része, duplázhattok.

Ezután irány a sütő. Ha a szárnyas  életkora nyugdíj előtti álló, a gyorsabb művelet miatt tehetek rá fóliát, utána vegyétek le róla, hagy piruljon.

Ezután dőljetek hátra, a forró szárnyakat mártsátok a mártásba, és a csonttól levált húst cupákoljátok.

Jó étvágyat.

Ui. Sthal Judit eredeti receptje volt a kiindulópont, de bármilyen fűszerrel variálhattok.

K&P

 

0 Tovább

Tejes pite olvasztott mogyorós csokival

A sütemények elsősorban Kriszta barátai közé sorolandóak, nekem sem az ellenségeim, de én inkább a sósakat látva, és ízlelve jövök izgalomba, persze az ételek tekintetében. Viszonylag régóta nem sütött, édességre vágyott, amihez kevés alapanyag szükségeltetik, keveset kell „vacakolni” a konyhában, viszont nem mindennapi.

Szenvedett egy kisebb balesetet, mármint Kriszta a járás nehezére megy, ezért jelenleg szó szerint, abból az alapanyagokból főzünk, ami otthon fellelhető. Érdemes pár dolgot bepspájzolni, bármikor előfordulhat egy előre nem várt „esemény”.

Hozzávalók

  • 15 dkg kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 30 dkg búzaliszt
  • 4 db tojás
  • 1 l tej
  • 1 csipet só
  • 2 tábla csokoládé

A sütemények összeállításához műanyag, könnyen elmosható edényt használjatok. A tojásokat, külön-külön kis tényérokba üssétek fel. Főleg nagyobb mennyiségnél eléggé ’necces”, ha egy záp miatt az összesnek a kukában kell landolnia. Villával felveritek, és zutty a tálba.

Hozzáteszitek a kristálycukrot, a sót, vaníliás cukrot, majd csomómentesre kikeveritek.

Ebbe teszitek apránként a lisztet, közbe alaposan elkeveritek, így tutira nem lesz csomós, és az alapanyagok egyenlően oszlanak el.

Mikor ezzel készen vagytok, és a keverék állaga lágy és csomómentes öntitek bele a tejet, amit ugyancsak belekevertek a tésztába.

Beleöntitek a tepsibe, majd előmelegített sütőbe  először 190 fokon 10 percig, majd 170 fokon 40 percen át sütitek.

Eközben el is készül az öntet, ami pofon egyszerű. Mi ajándékba kapott mogyorós csokit kis lángon gőz felett felolvasztottunk, és ráöntöttük a megsült tésztára.

Jó étvágyat.

K&P

 

 

0 Tovább

Baconba tekert fokhagymás csirkemáj sajtkrémes burgonyapürével

Különleges tápláló ételt szeretnétek készíteni, amivel akár a barátaitokat, a családot is bátran vendégül tudjátok látni? Szeretitek a bacont, a májat, és a burgonyát, mindezt pikáns ízesítéssel? Igen? Akkor ezt az ételt nektek találták ki. Ne késlekedjetek, nem fogjátok megbánni.

Nemrégiben meglátogattuk anyát, aki a roskadozó asztalon finomabbnál-finomabb ételekkel fogadott. Hazafelé pedig hatalmas „batyuval” látott el bennünket. A gondosan összeválogatott csomagban megszámolhatatlan különféle ételek elkészítéséhez szükséges alapanyagok lapultak. Nem soroljuk fel az összeset, mert a cikk terjedelme sem bírnál el a mennyiséget. Hazaérvén, mint a gyerekek, akik izgatottan nézik a karácsonyfa alá rejtett ajándékokat, bontottuk ki az élelmiszereket. Az előre csomagolt bacon rögtön szemet szúrt, régóta nem készítettünk belőle semmit, májat is rég ettünk, burgonyát is kaptunk. A többi alapanyag volt itthon. Kriszta fejében megszületett az ötlet, ő megfőzte, én leírtam, és fotóztam, ti pedig reméljük elégedetten olvassátok, és elkészítitek.

Hozzávalók

  • 50 dkg csirkemáj
  • 20 dkg füstölt szeletelt bacon
  • 3 dl tej
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kk majoranna
  • 1 kk bors

Szerencsénkre a máj konyhakész volt, így nem kellett bíbelődni a zsíros, hártyás rész eltávolításával. Egy órán át reszelt fokhagymás tejbe áztatjátok, ennyi idő alatt vaj puha lesz, és magába „szippantja” a fokhagyma ízét. Ezután papírtörlőn leitatjátok róla a nedvességet, majd őrölt borssal, és majorannával bedörzsölitek, sóval ne, mert megkeményedik, de nincs is rá szükség a füstölt bacon íze miatt. Az előre csomagolt baconba göngyölitek a vaj puha feldarabolt májakat., és fokpiszkálóval „összetűzítek”, ahogy a képen is látjátok.

Villanytűzhelybe 180 fokon 25 percig légkeveréses üzemódon megsütitek. Közben elkészül a köretet.

Hozzávalók

  • 60 dkg burgonya
  • 1 db sajtkrém

A burgonyát megpucoljátok, apró darabokra vágjátok, egy fazékba felteszitek főni. Körülbelül 15 perc alatt kész lesz, ezután kivesztek a főzővízből egy merőkanálnyit. A leszűrt krumplihoz hozzáteszitek, a sajtkrémmel együtt, és 1 perc alatt összeturmixoljátok.

Adagonként pár szem gyümölccsel díszítsétek, még pikánsabb lett, mi almát választottunk.

Jó étvágyat, ebédre, vagy vacsorára.

K&P

 

 

0 Tovább

Paradicsomságok

A nyár elmúlásával az ősz beköszöntével elérkezett az idő a kertben termett különféle paradicsomkülönlegességek elrakásához. Ezúttal megmutatjuk, hogyan lehet a legegyszerűbben, leggyorsabban eltenni a paradicsomot. Lének, lecsónak, szósznak.

befőzés paradicsom lecsó paradicsomlé szósz

Hazánkban a paradicsom termelésének hagyománya van, a legtöbb kiskertben termelik, fogyasztják nyersen, befőzik, elteszik, hiszen nincs is annál jobb, mikor a borús, hideg napokon a saját készítésű kész lecsóból pár perc alatt egytálételt készítünk, vagy a vitaminbomba paradicsomlevet napindításként legurítjuk. Nemhiába, az egyik legkedveltebb, legnépszerűbb zöldségünk, nem csak felhasználásának sokrétűsége, íze, hanem élettani hatásai miatt is. Legfőbb értéke a likopin nevű antioxidáns vegyület, amit a paradicsom a többi zöldséget figyelembe véve is a legtöbb mennyiségben tartalmazza. Értékét jelzi, hogy főzés hatására sem bomlik le. Szakértők szerint véd az oyidatív stressztől, hatékony a daganatos betegségek, szívbetegségek kialakulásának megelőzésénél. A Neurology szaklapban megjelenő írás, kutatásokra hivatkozva ecseteli, hogy a rendszeres fogyasztása csökkenti a stroke kialakulását. Ha másért nem a leírtak miatt legyen nektek is egész évben, tavasztól-őszig nyersen, a többi évszakban elrakva, hogy bármikor hozzáférhessetek.

Előkészületek

Edény

A befőzéshez érdemes beszerezni egy legalább 15 literes edényt, nem lehet tudni mennyi, lesz a termés, vagy jó áron mekkora mennyiséget tudtok beszerezni. Nincs annál dühítőbb, mikor 20 kg paradicsomot 3 db 5 literes edénybe főztök ki, és ugrándoztok felettük.

Passzírozó

A passzírózok kínálata széleskörű, a pár száz forintosokat látva fordítsátok el a fejeteket, a legtöbb csak porfogónak jó. Érdemes szakboltokban szétnézni, lehet a pénztárcát tágabbra kell kinyitni, de évekig használhatjátok, ezáltal spóroltok, hiszen nem kell évente megvenni a porfogó gagyit.

Szűrő

Talán a legköltséghatékonyabb, ha fémet választotok, sűrű rostájút, lehetőleg kemény anyagból.

Turmix gép vagy botmixer

Érdemes beruházni meggyorsítja a folyamatot.

Befőttes üvegek

Fölösleges évente újat vásárolni, a jó minőségű üvegből készültek évekig használhatóak. A fedéllel más a helyzet, érdemes minden befőzésnél újat venni - főleg ha tartósítószer mentesen teszitek el-, a rozsdással, karcossal nem érdemes kísérletezni, az eltett paradicsom megromlik, több óra munkáját tehetitek tönkre.

Kezdjetek neki

A befőttes üvegeket alapos mosást követően 1 percre tegyétek a mikróba, majd tiszta konyharuhára fejjel lefelé tegyétek rá, így biztosított a csíramentesség. A fedőket forrásba lévő vízbe „főzzétek”, ezáltal garantált a fél siker, mert a befőzés alapja is a tisztaság.

A paradicsomoknál tévhit, hogy csak a sérülésmentes, szépségkirálynő választásra is esélyes bogyókat lehet felhasználni. Sőt, gyanítható, ha semmi sérülés nincs rajta a vegyszereknek köszönhetik a külsőt, márpedig gondoljuk, az egészség fontosabb a megjelenésénél.

A paradicsomot vágjátok négybe, távolítsátok el a csumát, a fehér és romlott, vagy sérült részt. Ezután minél kisebb darabokra vágjátok, annál hamarabb megfő, a lecsó kivételénél turmixoljátok össze.

Paradicsomlé

befőzés paradicsom lecsó paradicsomlé szósz

Hozzávalók

  • paradicsom

A megfőtt paradicsomot apró lyukú szűrőn leszűrjük, majd üvegekbe töltjük, a vákuum miatt érdemes 5 percre a feje tetejére állítani, majd dunsztba tenni.

Lecsó

befőzés paradicsom lecsó paradicsomlé szósz

Hozzávalók

  • paradicsom
  • lecsópaprika
  • vöröshagyma
  • só, bors

Nem kell szűrni, ellenkező esetben túl híg lesz, elég a turmixolás. Ezután tesszük bele a kicsumázott feldarabolt paprikát, hagymát, ízlés szerint sót, borsot, Tetejére tegyetek kevés olvasztott zsírt, ami lezárja levegőtől, és kiváltja a tartósító használatát. Fedőstől 5 percre fejre állítjátok, majd irány a dunszt.

Szósz

befőzés paradicsom lecsó paradicsomlé szósz

Hozzávalók

  • paradicsom
  • hagyma
  • ízlés szerinti fűszerek

Tényleg csak a fantázián, kreativitáson és az ízlésen múlik az elkészítési mód. A sűrűség miatt fölösleges a paradicsomok szűrése. Lehet dúsítani, megfőtt cukkinival, tökkel, fűszerek közül oregánóval, bazsalikommal, bármivel, amitől a családnak, barátoknak már a felbontás után is kicsordul a nyála.

Mi csak vegyszermentes paradicsomokat teszünk el, tartósítószereket sem használunk, helyette kevés olivaolajat teszünk a lecsó, szószok, paradicsomlé tetejére Száraz 10 C fok körüli helyiségben tároljuk. Felbontás után tartósítószer mentesen is 10 napig eláll.

Képek forrása: pixabay

K&P

 

0 Tovább

Az univerzális almaecet, egészségre, fogyókúrára, szépségápolásra

Ki ne hallott volna a különféle gyümölcsökből előállított ecetről. Szederből, málnából, körtéből is széles a választék elsősorban a kuriózumot kedvelők számára. Legkedveltebb és legismertebb az almából készült ecet.

almaecet egészség szépség vitamin ásványi anyag

Felhasználása széleskörű, egészségmegóvó hatása közismert, a zsírok ellenségének is hívják, de a szépségápolásban is előszeretettel használják. Vásárlásnál a biológiailag előállított organikus ecetet válasszuk, de ha időnk és kedvünk van otthon is előállíthatjuk.

A görögök és a rómaiak is használták.

Az ecet története évezredekre nyúlik vissza, régészek a fáraók előtti időszakból vázákban ecetmaradványokat véltek felfedezni. Az egyiptomiakon kívül a perzsák és a babiloniak is előszeretettel használták, elsősorban az élelmiszerek tartósítására. A több száz kilométeres utakon az ecet segítségével az áruk nem romlottak meg. A görögök kedvelt itala az „oxycrat”, víz, méz, és ecet keverékéből állt, melynek gyógyító hatására Hippokratész is felhívta a figyelmet. Elsősorban sebek gyógyítására, sérülésekre, és légzőszervi betegségekre ajánlotta.

A rómaiaknál számos étel, ital nélkülözhetetlen alapanyagává vált. A vízből-ecetből kevert ital a „pocca” az egyik legnépszerűbb italuk volt, amit akár utcai árusoktól is megvásárolhattak a szomjukat oltók. Mártásként is gyakran került az asztalukra. A „garumnál” különféle alapanyagokat ecetbe erjesztettek. A rómaiak nevéhez fűződik a sült halak ecetes marinálása, ami lehetővé tette a tartósítást is. Végezetül ne feledkezzünk meg a „moretum” nevű salátájukról sem, ami az eceten kívül fokhagymából, vöröshagymából, korianderből, kecskesajtból állt, kevés olajjal meglocsolva.

Az almaecet alapanyaga.

almaecet egészség szépség vitamin ásványi anyag

Az alma magas flavonoid tartalmának köszönhetően, erősíti az immunrendszert, rákmegelőző-gyulladáscsökkentő hatással bír, segít a fertőzések leküzdésében, de antioxidáns hatása is kiemelendő, ami főleg a gyümölcs héjában található chiorogénsav, glycosid, qercetin, phloretin, epicatechin tartalmának köszönhető.

Rosttartalma miatt az emésztést is elősegíti, egyharmada pektin, ami anyagcsere javító, savtartalma pedig a bélmozgást segíti elő.

Bevonja a vékonybél falát, így a cukorbetegek is bátran fogyaszthatják.

Az almaecet a megkérdőjelezhetetlen ásványi anyag és vitaminbomba.

almaecet egészség szépség vitamin ásványi anyag

Nélkülözhetetlen ásványi anyagokban gazdag többek között foszfor, fluor, kalcium, kálium, magnézium, nátrium, szilícium találhatók benne.

A béta karotin tartalma miatt kiemelendő sejtvédő, antioxidáns hatása is. Vitaminokban is bővelkedik A, B1, B2, B6, C. E. P vitamint és provitamint is tartalmaz.

Mire használd?

  • egyensúlyban tartja a szervezet ökoszisztémáját a ph-t lúgosítja, ezáltal a szervezet ellenálló képességét növeli
  • zsírbontó hatása miatt fogyasztó hatása van
  • enyhíti az allergiás tüneteket
  • torokfájásra, arcüreggyulladásra, influenzás tüneteket csillapítására
  • gyomorégésre, refluxra
  • izületi gyulladásra
  • gombás fertőzésekre, Candidára
  • bőrproblémákra, kiütésekre, pattanásokra

A gasztronómiában is felhasználhatom?

Persze, nagyon sok ízletes étel, főleg saláta készíthető belőle.

Almaecetes céklasaláta

almaecet egészség szépség vitamin ásványi anyag

Tisztítás után a vöröshagymát aprítjuk, majd tűzhelyen, lassú lángon pirítjuk. Ezt követően a céklákat kerek szeletekre vágjuk, a hagymával összepároljuk. fűszerezzük sóval, borssal, kevés mézzel, borókabogyóval, majd kevés vízzel nyakon öntjük és Pikánssá tesszük almaecettel egy órán át fedő alatt pároljuk. Adagonként tejföllel meglocsoljuk, petrezselyemmel díszítjük.

Hozzávalók

  • 1 kg cékla
  • 1 ek méz
  • 1 ek almaecet
  • ízlés szerint: bors, borókabogyó, só
  • 1 ek tejföl
  • csipet petrezselyem

Kúraszerűen, de akár naponta is fogyaszthatom?

almaecet egészség szépség vitamin ásványi anyag

El kell döntened, mi vele a célod. Amennyiben szeretnél fogyni, és mindezt természetes alapanyagokkal, különféle étrend kiegészítők nélkül, választhatod a következő módszert.

Naponta kétszer 2 dl vízbe tegyél egy ek almaecetet, kavard alaposan fel. Először felkelés után éhgyomorra fogyaszd, a második „adagot” ebéd előtt 15 perccel idd meg. A kúrát érdemes egy hónapon keresztül folytatni.

Egészségmegőrzés céljából csak éhgyomorra, az adag ugyanaz, mint a kúra esetén.

A legfontosabb meg kell barátkozni az ízével, ami az első pár alkalommal, a kissé savanykás íze miatt bizarr lesz, ezt enyhítheted mézzel.

Soha ne idd töményen, mindig hígítva.

A szépségápolásban is egyre nagyobb teret hódít meg, a bőrödre és a hajadra is jótékony hatással bír. Ha az előbbit szeretnéd tisztán tartani egy kád vízbe 2 dl almaecetet tegyél, ha a hajadat akarod selymesebbnek tudni 5 liter vízben kell 5 dl-t elkeverned, mindezt elég 3 naponta megtenned.

Otthon is elkészíthetem?

Igen és nem ördöngösség, kevés időt-energiát kell rászánnod, de pénztárca kímélő, nem is beszélve, te készíted, tudod milyen alapanyagokat használsz, így csalódás nem érhet.

Egy ötliteres befőttes üveget tölts meg 1/3 rész almával.  4 liter vizet forralj fel, amibe belekerül 20 dkg cukor, majd hagyd kihűlni.

A gyümölcsöt nem kell megtisztítanod, csak megmosnod, és apró darabokra vágnod. A penészes részeket dobd el, mert hamar megromlik az alma.

Töltsd fel az üveget a cukros vízzel, ne teljesen, hogy ki ne forrjon. Az erjedés gyorsabbá tétele miatt tegyél a tetejére kenyeret, majd ruhával takard le, és kösd meg.

10 napig érleld 25 fokos szobahőmérsékleten.

Utána, szűrd le, önts üvegekbe, takard le vászonnal.

Körülbelül egy hónap múlva forrás után kezd letisztulni, a tetején kocsonyás réteg ecetágy képződik, amit vegyél le róla, fejtsd le az ecetet, az ecetágyat tedd félre a hűtőbe egy kevés ecettel, később felhasználhatod.

A képek forrása: pixabay

K&P

 

 

0 Tovább

gasztrokertben

blogavatar

Balaton mellett festői környezetben, hatalmas területen élünk, ahol, vegyszermentesen kertészkedünk, ételeket főzünk. A kerttel, egészséggel és a gasztroval kapcsolatos tapasztalatokat osztjuk meg hitelesen. Nyitott szemmel szemléljük a világot. Tarts velünk.

Utolsó kommentek