Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Tavaszi saláta fűszeres túróval

A tavasz közepén a nyár közeledtével a mai napon a pár perces, dús vitamintartalmú, könnyed salátáé a főszerep. Korább elkészített ételekből maradtak ki zöldségek, gondoltuk, miért ne írnánk egy általunk megálmodott receptet. A vacsora ideje is közelgett, sötétedett, így negyedóra alatt készen kellett lenni.

 


Hozzávalók:

brokkoli

paradicsom

uborka

kukorica

tehéntúró

fűszerek: só, bors, petrezselyem

Elkészítése

Kis darab fóliába csomagolt brokkolit felbontottam, forró vízbe tettem, amíg főtt a szentem, a salátához tartozókat előkészítettem. Színe alapján maximum szaunát, de napfényt aligha látott paradicsomokat négy szeletre vágtam.

A közelében megláttam egy kígyóra csak a nevére emlékeztető uborkát, felszeleteltem, az ujjamat majdnem levágtam, majdnem felkiáltottam, velem nem kukoricázhatsz. Ekkor ugrott be a hűtőbe, egy kis tálba kukorica várt rám. Hozzátettem, a közben megfőtt brokkolival egyetemben, óvatosan összekevertem, hogy a paradicsomok be ne színezzenek.

A korábban gombás ételből ledinsztelt csiperkegombával díszítettem. Már majdnem kész lettem, mikor hangokra lettem figyelmes. Valamelyik szomszéd családtagja mordult a másikra: Hol a túróban jártál drágám? Magamban megköszöntem az ötletet, a salátára a petrezselymes, borsos túrót ráöntöttem.

Tovább tartott a recept megírása, mint a saláta tálalása.

K&P

 

0 Tovább

Pizza két feltéttel, kukoricával, gombával, és hallal

Régóta szerettünk volna enni egy nagyon finom pizzát. Mindenképpen itthon akartuk elkészíteni. Étteremben nem gondolkodtunk, legjobb a hazai, nem is beszélve a költségekről, sokkal olcsóbban elkészíthetjük a saját ízlésünk szerint. Több receptet átböngésztünk, képek alapján is válogattunk, végül több ötlet alapján készült el a sajátunk. Érdemes belefogni, tényleg isteni finom lett. Vegások is ehetik a húst nélkülöztük.

Pizza

Hozzávalók

A tésztához

Pizza

1 kg finomliszt

2 csapott ek só

2 ek oregano

1 ek őrölt bors

2 tasak szárított élesztő

0.5 ek cukor

6 dl langyos víz

0.5 dl oliva olaj

A feltéthez

Kukoricás, gombás, sajtos

Pizza

20 dkg gomba

20 dkg kukorica

csili paprika

pizza mártás

Halas, tejfölös kapros

 

Pizza

25 dkg hal

2 dl tejföl

1 ek kapor

2 gerezd fokhagyma

1 ek örölt paprika

fél citrom

pizza mártás

A mártáshoz

Pizza

40 dkg paradicsom szósz

1 ek szárított oregano

3 gerezd reszelt fokhagyma

2 ek sűrített paradicsom

1 ek bors

Elkészítése

A lisztet igen nem elírás felbontatlanul 1 percig langyosítva a mikroba tettem, gondoltam, hagy melegedjen. Erre a bizarrnak tűnő műveletre azért volt szükség, hogy a tészta hamarabb meg kelljen. Utána egy tálba tettem oregánóval, sóval, borssal fűszereztem. Hogy nehogy túl egyszerű legyen a recept, egy másik tálat elővettem, beletettem a szárított élesztőt, Oliva olajat, cukrot és a langyos vizet. Ebédet szerettem volna nem vacsorát, ezért segéderőhöz folyamodtam, egy robothoz, jó túlzok, egy robotgéphez, és karjához a tésztadagasztó alkatrészhez. Első fokozaton lassan kevertem a langyos vízben lévőket, közben beleöntöttem, a lisztet, és a többi alapanyagot. Addig folytattam a műveletet, amíg a tészta nem puhult meg. Ezután a robotot hatos fokozatra állítottam, és addig használtam, amíg a tészta nem lett hólyagos. Három a magyar igazság, ezért is elővettem még egy tálat, amiben percekig a kész tésztának lett a helye. Oliva olajjal kikentem, és benne a tésztát 45 percig csendes pihenőre intettem, kelesztettem. Közben lihegtem. De reménykedtem megéri a fáradozást, gondoltam, biztos odáig lesz a család. Háromnegyed óra után cipóformára alakítottam, majd konditerem helyett következett a gyúrás. Egy hatalmas kellőképpen vastag rúddal 1 cm vastagságúra nyújtottam a tésztát, majd sütőpapíron hatalmas 40 átmérőjű pizza alakúra formáltam. Letakartam 15 percre magára hagytam.

A mártás

Mind a két feltétnek alapja a mártás. Az általunk elrakott paradicsom szószt fűszereztem Oregánóval, lereszelt fokhagymával, sűrített paradicsommal, frissen őrölt borssal összekevertem, a nyers pizza tésztát alaposan bekentem.

Kukoricás, gombás, sajtos

A gombát szeletekre vágtam, majd lassú tűzön megpároltam, a kukoricát megfőztem a pizza mártással bekent tésztára rátettem sajttal, csili paprikával díszítettem 20-25 percig 220 fokon előmelegített sütőben megsütöttem.

Halas, tejfölös kapros

Egy korábban megfőzött ételből maradt pár darab apróhal, vele ilyen szinten sosem kísérleteztem, de utóbb kiderült megérte. A konzerv halakhoz viszonyítva fillérekbe kerül, az ízük hasonló. Kevés oliva olajon megpároltam, ami nem a tengervízhez hasonlóan, de levet eresztett. A serpenyőből kivettem, villával összetörtem. Reszelt fokhagymával kevertem, piros őrölt paprikával kevertem. Rátettem a mártásos pizzára, majd kapros tejföllel megbolondítottam. Megszórtam sajttal, és vékony citrom karikával díszítettem. Sütőbe tettem.

Összesen 4 pizza készült, az adag népes társaságnak is elegendő.

K&P

 

3 Tovább

SÜTŐBEN SÜLT TÖLTÖTT TOJÁS TEJFÖLLEL LOCSOLVA, ZSEMLEMORZSÁVAL MEGSZÓRVA

Családunkban a töltött tojás gyakran kerül az asztalra. Egytálételként reggelire, ebédre, vacsorára is bátran ajánlható és zöldségekkel, köretekkel variálható. Mint minden étel ezerféleképpen elkészíthető, én egy évek óta anyukám által készített receptet mutatok be.

TÖLTÖTT TOJÁS

Hozzávalók:

10 db tojás

zsemlemorzsa

petrezselyem

fehér bors

tejföl

Elkészítése

A tojásokat az esetleges szennyeződésektől bő vízben alaposan átmossuk, majd én a „baleset” elkerülése érdekében evőkanállal helyezem a lábasba, majd óvatosan vízzel felengedem tojásokat, hogy össze ne törjenek. Stoppert fölösleges beállítani, de körülbelül 15 perccel a forrás után szűrőbe helyezzük, leöblítjük, majd vízbe tesszük, amíg teljesen ki nem hűlnek. Érdemes türelmesnek lennünk, mert így sokkal könnyebben leszedhetjük a héját, és a fehérje sem sérül meg.

A tojásokat óvatosan egy éles tárgyhoz, akár asz asztal sarkához óvatosan hozzáverjük, majd a héját leszedjük. Éles késsel a tojásokat hosszába kettévágjuk, úgy hogy a fehérje egyben maradjon.

A megfőtt tojás sárgáját kivesszük, villával összetörjük, kevés zsemlemorzsát, sót, petrezselymet, fehér borsot hozzáadunk, és összegyúrjuk. A fehérjébe visszatöltjük a sárgáját, hőálló edénybe, vagy sütőbe pihentetjük. Külön felmelegített serpenyőbe olajat tejföllel összekeverünk, a tojást meglocsoljuk, a tetejét zsemlemorzsával megszórjuk. Előmelegített sütőbe, pirosra sütjük. Rizs körettel, akár hidegen, vagy megmelegítve tálaljuk. Salátával, retekkel díszítjük.

TÖLTÖTT TOJÁS

K&P

 

0 Tovább

Dinsztelt káposztaágyon tálalt sült csirkecombok

Húsokhoz köreteknek főként rizst, burgonyát tálalnak, pedig zöldségekkel, sokkal egészségesebb és a kalóriaszegényebb az étel. A késői tavasszal a piacokon kaphatóak a fólia alatt termesztett egészséges káposzták. Egy szép, láthatóan gondozott darabot sikerült megvásárolnunk, nem volt kérdés dinsztelt káposzta készül belőle. Kezdők is bátran próbálkozhatnak, könnyen elkészíthető.

Hozzávalók:

1 kg káposzta

1 ek olaj

metélőhagyma

kömény bors

édes ecetes lé: víz ecet, cukor

Elkészítése:

A káposztát először félbe vágjuk, a torzsákat kivesszük belőle, majd nagyon éles késsel vékony szeletekre aprítjuk. Nagyon kevés étolajon megfuttatjuk, majd metélőhagymával, borssal, sóval fűszerezzük. Ezt követően érdemes elkészíteni az édes ecetes levet, hogy az ízek még inkább összeérjenek. A vízbe 10 %-os ételecetet teszünk, először egy teáskanállal, hogy ne legyen nagyon savanyú. Kristálycukrot keverünk hozzá, pár percig kevergetjük, hogy jobban oldódjon a vízben. Hozzátesszük a lábasban lévő káposztához, alaposan összekeverjük, és nagyon lassú lángon fedő alatt pároljuk. A káposzta nagyon lassan fő meg, és hússal laktatóbb.

Sült csirkecombok

Hozzávalók:

4 darab csirkecomb

metélőhagyma, só, bors, lestyán

Elkészítése:

Négy darab csirkecombot keresztben beirdalunk, így a rá kerülő fűszerek jobban átjárják az ízt, levet is ereszt és ebben párolódig. Sóval, metélőhagymával a bőrtét bekenjük, a tetejére apróra összevágott Lestyánt teszünk. Tepsiben, fólia alatt háromnegyed óráig pároljuk, utána a fóliát levesszük, és a tetejét 15 percig pirítjuk.

Amilyen egyszerű a recept, olyan ízletes.

K&P

 

0 Tovább

A sokrétű csalán az embert gyógyítja, a növényt védi és táplálja

A csalán nevének említésekor kellemetlen élmények tornyosulhatnak. A bőrhöz érve viszketést, bőrpírt, és kiütést okozhat. Kevesen tudják, az egyik legsokrétűbben felhasználható a csollánynak is elnevezett növény. Gyógyító hatásuk legendás, botanikában kártevők ellen és tápanyagként használható. A gasztronómiában kiváló ételek készíthetőek belőle.

A csalán az Urticacaea családjába tartozik, elnevezése a felhasználhatóságának megfelelően igen változatos. Csolánnak, nagy csalánnak, apró csalánnak, csóványnak is hívhatjuk. Patakpartokon, erdőszéleken félárnyékos, magas páratartalmú helyeken gyakori az előfordulásuk. Ahol megjelenik, feltételezhető a magas nitrogéntartalmú, tápanyagban gazdag talaj.

 A köznyelvben gyomként terjedt el, ami igazságtalan vele szemben, hatását tudományos vizsgálatok igazolták. Gumikesztyűben, hosszú ujjú felsőben érdemes szedni, mert a csalánszőrök hangyasavat tartalmaznak, ezért hozzáérve viszketést okoz a bőrön.

Gyógyír a bajra

Ásványi anyagokban gazdag, kálcium, kálium tartalma magas, folsavat és vasat is tartalmaz. Tavasszal kúraszerűen fogyasztják salaktalanító hatása miatt, és az anyagcserére is jótékony hatású. A vért és az egész szervezetet tisztítja. A legendás bükki füves ember tavasszal és októberben hathetes tisztítókúrát javasol. Aki nincs olyan szerencsés helyzetben, hogy gyűjteni tud, vagy a saját kertjében megterem, szárított formában a legtöbb gyógynövénybolt készletében fellelhető. Szabó György és Mária Treeben is kiemeli jótékony hatását a vesére, epére, tüdőre. Könyvet lehetne írni a hatásáról, a teljesség igénye nélkül a következő betegségek esetén, vagy megelőzésére használhatjuk.

Vízhajtó hatású.

Gyomor és légzőszervek hurutos megbetegedései esetén.

Vértisztító.

Vese és hólyaghomok képződését is megakadályozhatja.

Aki mélyebben szeretne elméllyedni a gyógyító hatásában, bátran olvassa Szabó György-Lopes-Szabó Zsuzsa: A bükki füvesember gyögynövényei című könyvet.

Csalántea hathetes kúra esetén.

Tovább nem ajánlatos inni, mert a csalánban lévő kovasavat nehezen dolgozza fel a vese, és vesekő képződhet. Gyógyteák készítésekor, a fémszűrőt kerüljük, helyette műanyagot használjunk. Reggel éhgyomorra fogyasszunk egy csészével. Egy csapott evőkanál szárított teafüvet 2.5 dl vízzel leforrázunk, és negyed óráig áztatunk, majd leszűrünk. Langyosan apró kortyonként igyuk.

A növénydoktor.

 A vegyszermentes gazdálkodás megjelenésével, elterjedésével egyre többen próbálkoznak növényekből előállított permetlevekkel. Hatásuk kettős, egyrészt a kártevők ellen hatásos, másrészt táplálja, fejleszti a növényeket.

A csalán esetében virágzás előtt védőfelszerelésben kell leszedni a növényt. A gyorsabb erjedés miatt érdemes összeaprítani a leveleket a szárával együtt. Fém kivételével bármilyen anyagból készült  vödröt, hordót használhatunk a készítéséhez, tárolásához. Az erőteljes szaga miatt a szomszédi viszony ápolása érdekében védett helyre állítsuk. A nap indítja be az erjedést, az árnyékos helyet kerüljük. Ne töltsük tele az edényt, mert az erjedés miatt kicsuroghat.

Általában nyers csalán esetében egy kilogrammot öntsünk fel 10 liter vízzel, naponta keverjük, 10-14 nap alatt, amikor már nem erjed kapjuk meg a tömény oldatot. Tömény kijuttatását kerüljük, mert leégetheti a növényeket.

Kártevők ellen a hígítási arány 1 a 10-hez, azaz 1dl tömény oldatot adunk 1 liter vízhez. Ebben az esetben le kell szűrni, és permetezve kijuttatni.

Növekedés elősegítésénél nem feltétlen kell leszűrni, elég a leülepedett növényi rész feletti oldatot kivenni és az imént leírt módon hígítani, és azt juttatjuk ki a növény tövére.

A konyhában is megállja a helyét.

Kiváló, ízletes csalánfőzelék készíthető belőle, a recept elérhető a www.receptekhumorban.reblog oldalon.

K&P

 

0 Tovább

A palántanevelés fortélyai

A tavasz közepén a nyár közeledtével egyre többen ültetnek magot, hogy aztán palántákat nevelhessenek. A szakirodalom nagyon sok módszert ajánl a hatékony palántaneveléshez. Különféle módokat említ, de szinte mindegyik a következő általános szabályokat rögzíti.

A tiszta lakás.

A föld a magok számára a kiültetésig, több héten keresztül az állandó lakhatást szolgálja. A pénz az úr jeligével, minél kevesebb befektetéssel, minél több haszonszerzést akarunk, és csodálkozunk, ha nem jutunk el a kívánt eredményig. A magok ugyan kikelnek, de megbetegednek, palántadőlés miatt elpusztulnak. A gazdaboltokban kapható földek többsége kimondottan az egészséges palánták fejlődéséhez szükséges minőséget ajánlják. Persze kísérletezhetünk a kertünkben lévőkből is, de a gombák, egyéb kártevők megbetegíthetik a magokat, így érdemes szakemberek által ajánlott földről gondoskodni.

Egy mag egy szoba.

Nagyon sok lehetősége van a magok elhelyezésének. Vannak kimondottan palántanevelő ládák, ahová az ültetendő mag függvényében ültethetjük a magokat. Sokan az egy mag, egy pohár elvre esküdnek, így nem kell a kiültetés előtt szétszedni az amúgy is gyenge növényeket, és elkerülhető a sérülés. Fontos a vízelvezetés megoldása, a magok szobáját, azaz a poharat, alulról kilukasztjuk, és tálcákra helyezzük, így a növény alulról kapja a tápanyagot, ezzel csökkenthetjük a gombás megbetegedést.

Fűtés megoldva.

Kisebb tételben történő termesztéskor is eltérő módszerekkel próbálkozhatunk. Nyílván fóliasátorban nem szeretnénk a palánták kifejlődéséig lakni, de a páratartalmat valahogy meg kell oldanunk. A tálcában lévő poharakat, letakarhatjuk a fényigény miatt átlátszó műanyaggal, fóliával, de akár Folpackkal is. Tapasztalatunk szerint, utóbbinál nagyon hamar elindul a csírázás, tartja a hőmérsékletet, nagyon hamar eléri a növény a fóliát, ilyen esetben vagy befőttesüveget teszünk rá, vagy félbevágott ásványvizes palackot.

Beteg a növényem. Mit tegyek?

A palántadőlés a magas páratartalom a meleg hatására kialakuló gombás fertőzés. A magoncok elvékonyodnak, gyökérnyakuk elszíneződik, hirtelen elfekszenek. Érdemes alulról locsolni a növényt, és a megfelelő szelőztetés biztosítani a fólia levételével. A fahéj alkalmazását csodaszernek használják, de a növények eltérő érzékenysége miatt érdemes próbát tenni. Kevés őrölt fahéjat a földre szórunk, vagy 1 teáskanál mennyiséget egy liter forró vízbe teszünk, hagyjuk kihűlni és ráspricceljük a beteg növényre.

Türelem palántát teremt.

Kimondottan életteli, vastag szárú, több szikleveles növényt ültessünk a szabadba. Az időjárásra legyünk figyelemmel, hiszen a legfejlettebb növényben is óriási károkat okozhat a fagy. Paradicsompalántáknál érdemes megvárni a május 25.-ét addig is gondoskodjunk a fejlődésükről, és a lakásban létrehozott arborétumban élhetünk.

K&P

0 Tovább

DIY Macskajaj ellen mit tegyek? Házi praktikák másnaposság ellen.

Az ünnepekkel  alkoholfogyasztás is párosulhat. Az emberi szervezet tolerancia tűrőképessége eltérő. A tapasztaltak, akik a mindennapokban sem vetik meg a szeszesital fogyasztását, ha kissé kókadtan is, de átvészelik a másnapot. Főként ünnepek során nagy mennyiségben fogyasztók, főleg, ha keverik az alkoholt, és nem veszik figyelembe a mondást, mely szerint a sörre bor mindenkor, borra sör meggyötör, bizony kellemetlen órákat, napokat élhetnek meg.

A fejfájás, gyomorégés, hányinger, hasmenés alaptünetei a korlátlan italfogyasztásnak. A szerencséseknek van egy-két napjuk a kezelésre, de többeknek azonnali megoldás szükségeltetik, hogy másnap párjuk ne az ölébe vigye be a munkahelyére.

Elsősorban nekik szeretnénk segíteni pár hasznos praktikával, ami otthon is elkészíthető.

A víz legyen az úr.

A túlzott alkohol bevitel kiszárítja a szervezetet, elvonja a vizet, ennek kompenzálására, rengeteg folyadékot érdemes, de csak apró kortyonként fogyasztani. Miután a sörös, boros, üvegek, pálinkás poharak kiürültek, ha nehezünkre is esik, a hiányt nagy mennyiségű vízzel pótoljuk. Lefekvés előtt az ágy mellé készítsünk egy-két liter vizet, ami éjszaka, főként, ha járóképtelenek vagyunk, nagy segítségünkre lehet. Ásványvíz a legjobb választás, azok között is a szénsavmentes.

Kávé nuku, helyette tea

A reggeli kávét mindenképpen érdemes elfelejteni, hiszen az alkohollal párhuzamosan a fekete is kivonja a vizet a szervezetből. Persze, a fáradékonyságot valamivel le kell küzdeni, hiszen az élet nem áll meg. Helyette, legalább reggel igyunk meg 3 dl meleg zöld teát. Ha nem is annyira doppingol, mint a jó öreg fekete, de valamennyire élénkít. Borsmentával ízesítve a gyomor megnyugszik, ha még mézet is teszünk bele, duplán jól járunk, hiszen a cukor gyorsítja az anyagcserét, és serkenti az alkohol eltávolítását.

másnaposság

Gyümölcsök, levek

A gyümölcsök közül a banán az egyik legjobb megoldás, amennyiben tényleg egész nap az alkohol volt a fogyasztó jele, akkor másnap izomgörcsök is jelentkezhetnek. Ebben a gyümölcsben jelentős a kálium, így segít az eredeti állapot visszanyerésében.

A hűtött paradicsomlé csodákra képes, nyugtatja a gyomrot, ezáltal enyhíti a hányingert, és fokozza a májfunkciót.

A citrom, uborka, narancs triumvirátus is kiváló. Amennyiben nincs otthon uborkánk, de bármilyen savanyúságot tettünk el, a leve megmenthet. Hozzá kell facsarni kevés citrom, és narancslevet.

másnaposság

Korhelyleves.

A rutinosok tudják, ételek esetében a legjobb megoldás a leves, főként, ha káposztával készítjük. A savanyú káposzta C-vitamin tartalma élénkítő hatású, és jelentősen tisztítja a szervezetet. A beteg bélrendszerre gyógyító hatással lehet. Forrón semmiképpen, langyosan tálaljuk az ételt.

Tejfölös korhelyleves, virslivel, füstölt sonkával ízesítve. A recept elérhető: www.receptekhumorban.reblog.hu

másnaposság

Egyél tojást

A tojás elősegítheti a benne lévő cisztein miatt az acetaldehid lebontását, ezáltal a kellemetlen tünetektől is hamarabb elbúcsúzunk. Amennyiben elég bátrak vagyunk, és nem leszünk rosszul az ételre nézve, párosítsuk sült virslivel.

másnaposság

Remélem segítettünk, ne feledd, az alkohol öl butít, nyomorba dönt, de alkalmanként egy kevés belefér.

K&P

0 Tovább

gasztrokertben

blogavatar

Balaton mellett festői környezetben, hatalmas területen élünk, ahol, vegyszermentesen kertészkedünk, ételeket főzünk. A kerttel, egészséggel és a gasztroval kapcsolatos tapasztalatokat osztjuk meg hitelesen. Nyitott szemmel szemléljük a világot. Tarts velünk.

Utolsó kommentek