Családunkban a töltött tojás gyakran kerül az asztalra. Egytálételként reggelire, ebédre, vacsorára is bátran ajánlható és zöldségekkel, köretekkel variálható. Mint minden étel ezerféleképpen elkészíthető, én egy évek óta anyukám által készített receptet mutatok be.

TÖLTÖTT TOJÁS

Hozzávalók:

10 db tojás

zsemlemorzsa

petrezselyem

fehér bors

tejföl

Elkészítése

A tojásokat az esetleges szennyeződésektől bő vízben alaposan átmossuk, majd én a „baleset” elkerülése érdekében evőkanállal helyezem a lábasba, majd óvatosan vízzel felengedem tojásokat, hogy össze ne törjenek. Stoppert fölösleges beállítani, de körülbelül 15 perccel a forrás után szűrőbe helyezzük, leöblítjük, majd vízbe tesszük, amíg teljesen ki nem hűlnek. Érdemes türelmesnek lennünk, mert így sokkal könnyebben leszedhetjük a héját, és a fehérje sem sérül meg.

A tojásokat óvatosan egy éles tárgyhoz, akár asz asztal sarkához óvatosan hozzáverjük, majd a héját leszedjük. Éles késsel a tojásokat hosszába kettévágjuk, úgy hogy a fehérje egyben maradjon.

A megfőtt tojás sárgáját kivesszük, villával összetörjük, kevés zsemlemorzsát, sót, petrezselymet, fehér borsot hozzáadunk, és összegyúrjuk. A fehérjébe visszatöltjük a sárgáját, hőálló edénybe, vagy sütőbe pihentetjük. Külön felmelegített serpenyőbe olajat tejföllel összekeverünk, a tojást meglocsoljuk, a tetejét zsemlemorzsával megszórjuk. Előmelegített sütőbe, pirosra sütjük. Rizs körettel, akár hidegen, vagy megmelegítve tálaljuk. Salátával, retekkel díszítjük.

TÖLTÖTT TOJÁS

K&P