A nyár beköszöntével a nyaralások során kevesen hagynák ki a strandokon, üdülőhelyeken a lángost. Az egyik legnépszerűbb és laktató ételek között a toplista első, de legalább dobogós helyen áll. Nem lehet letaszítani a trónról.
Keszthelyen kirándulva a parttól pár lépésre ízléses falatozóra bukkantunk. A kínálat szerteágazó, sajtos, tejfölös, gombás, chilis, legszívesebben az összeset végigkóstoltuk volna, a klasszikus sajtos-tejfölösre esett a választás. Nem bántuk meg, frissen készült, hatalmas lett és a feltétet sem sajnálták. Viszont mi valami extrára epekedtünk, ami laktató, könnyen elkészíthető, és a feltét egy részéből, újabb ételt varázsolhatunk, például egy bolognai spagettit. Elkészítettük a fűszeres paradicsomos darált hússal töltött lángosunkat.
Íme a recept.
Hozzávalók a töltelékhez
- 30 dkg disznócomb (csirkével is helyettesíthető)
- 2 dl paradicsomszósz
- 1 fej vöröshagyma
- fűszerek: só, bors, oregánó, bazsalikom
Elkészítése
Az apróra vágott hagymát pár csepp olajon megpirítottunk, hozzátettük a tavalyról eltett, általunk termesztett paradicsomból készített szószt. Ízesítettük, sóval, borssal, oregánóval, bazsalikommal, petrezselyemmel.
Eközben, hogy időt nyerjünk fél perc se kellett hozzá a disznóhúst robotgéppel ledaráltuk, pár csepp olajon pirítottuk, akkor lett kész, amikor már kifehéredett, ahogy a képen is láthatjátok.
A szószt hozzátettük a húshoz, összekevertük, egyet forralunk rajta és kész lett a töltetlék.
Hozzávalók a lángos tésztához
- 40 dkg liszt
- 3 ek étolaj
- 2 ek kefir
- fél. dl víz
- fűszerek: 1 tk só, bors, oregánó, bazsalikom
A liszthez hozzákevertük a sütőport, hozzáöntöttük az olajat, a kefirt, a vizet, összekevertük és befűszereztük, alaposan lisztes kézzel, hogy ne ragadjon összegyúrtuk, kettő gombócot készítettünk belőle és kettévágtuk.
Belisztezett vágódeszkán 1 centiméter vastagságúra kinyújtottuk, a közepére tettük a szószos darált húst, a tésztát ráhajtottuk, és a széleit 2 centiméterre visszahajtottuk, és lenyomkodtuk.
Forró étolajba beletettük a töltött lángosunkat, oldalanként 2 percig sütöttük.
Hozzávalók a mártáshoz:
1 dl tejföl
1 tk fokhagyma granulátum
Adagonként a tetejére mártás került. Mindenképpen próbáljátok ki, nagyon egyszerű elkészíteni. A lángos tésztát nem szükséges keleszteni, a hús is hamar elkészül. Emberes adag lett belőle.
K&P
Utolsó kommentek