Az erdőkben barangolva ember legyen a talpán, aki a növényeket ránézésre meg tudja különböztetni. Elképesztő mennyiségű tárul elénk, egy része bátran fogyasztható, de vannak mérgezőek is. Utóbbiak közül gyűjtöttünk csokorba pár darabot, ezzel is segítve az esetleges növénybalesetek elkerülését.

Van, amelyiknek a szára, virágzata, termése okoz enyhébb, vagy nagyon súlyos, akár tragédiához is vezető tüneteket. Növényenként eltérő, érdemes utánanézni, melyektől tartsuk távol magunkat.

Aranyeső

Tavasszal a kertek pompázatos dísze, aranysárga színével, könnyen felhívja magára a figyelmet. A szépségében rejlik a veszélye is. Fürtvirágzata lecsüngő, könnyen összetéveszthető a gyógynövényként is használt aranyvesszővel. Egyetlen részét sem lehet elfogyasztani, a levél, a száron át, a virágzata is erősen mérgező.

Égő érzés a szájban, hányinger, hányás, hasi fájdalom, remegés a jellemző tünetei.

A legenyhébb tünetek jelentkezésekor, forduljunk azonnal a legközelebbi orvoshoz, ha nincs, hívjunk mentőt. Az enyhe tünetek, hirtelen súlyosbodhatnak. Ne kockáztassunk.

Gyöngyvirág

Hófehér színe káprázatos illata csábíthatja a növények kóstolásától nem viszolygókat. Szakirodalom a fehér halálnak is nevezi. A növény minden része mérgező. Közel 40 féle szívre ható glikozidot tartalmaz, amely fogyasztása halálhoz vezethet.

Mérgezésére két szakasz a jellemző. Az elsőben hasi fájdalmak jelentkeznek, majd a pulzus felgyorsul, a vérnyomás csökken a szív megállhat.

Csattanó maszlag

A virágaitölcsérek, szépsége megtévesztő. Illata a keserűmandulára emlékeztető. Kábítószerfüggők körében hallucinogén hatása miatt rendkívül népszerű növény. A fogyasztó rövid ideig varázslatos világba téved, bódultság, hallucináció keríti hatalmába, majd jönnek az ijesztő tünetek.

Émelygést, has puffadást erőteljes görcsök követik.

Kisgyermekeket, csak felügyelet mellett engedjük a növények közé. Egy pillanat alatt megkóstolhatják a növényeket. Inkább tanítsuk meg, már nagyon kisgyermekkorban, hogy különböztessék meg a növényeket.

Tiszafa

Hazánkban védett örökzöld, lassan nő, élete több emberöltőt is jelenthet. Kertekben, parkokban gyakran találkozhattuk vele, rendszeres nyírásával különböző formákat varázsolhatunk. Az egyik legszebb és legveszedelmesebb örökzöld, természetesen csak fogyasztása esetén. A magköpeny kivételével, minden része mérgező.

Görcsök, támolygás, izomremegés a vezető tünetek.

A felsorolt növények közül párat a népi gyógyászatban felhasználnak, de inkább kérjük a fitoterapeuta tanácsait.

Gyűszűvirág

Látványos ékességei a természetnek, virágai gyönyörű harang alakúak, csüngőek. A természetet kedvelők nehezen mennek el mellette, anélkül,hogy egy pillanatra nem gyönyörködnének. Fogyasztani, megkóstolni szigorúan tilos, hatása akár szörnyella de frászé.

Tünetei a látászavarok, hányinger, hányás, módosuló szívfrekvencia.

A cikkben felsorolt növények mérgezőek, de a blogon találsz ehető növényekről írt cikket.

„A virágok arra tanítanak, hogy semmi sem örök: sem a szépség, sem a hervadás, hiszen a magokból új növények serkennek. Jusson eszedbe ez, ha örömet, fájdalmat vagy bánatot érzel. Minden elmúlik, megöregszik, meghal és újjászületik„. Paulo Coelho

K&P