Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Klasszikus madártej

A madártej az édességet kedvelők közül sokaknak nem ismeretlen. Aki egyszer megkóstolja, nem bírja abbahagyni, könnyed, és az elkészítése sem ördöngös. Csupán tojás, tej, és vanília kell bele.

A desszert neve sugallhat egy kis huncutságot, aki még soha nem hallott róla, és a biológia órákon csukott füllel vett részt, felmerülhet benne a kérdés, a madárnak van teje? Nincs, lehet, reményeink szerint ez nem is fog megvalósulni.  A szárnyasok egyik legnagyobb „adománya” a tojásuk, amiből elkészíthető ez a desszert. A világ számos országában kedvelik a franciák Ile flotante (uszó sziget), a németek Schnee-Eier (hó-tojás) néven fogyasztják

Hozzávalók

  • 5 dl tej
  • 4 tojás
  • 5 ek cukor
  • egy csomag Vaníliás cukor

Elkészítése

A tejet felforraljuk 2 evőkanál kristálycukorral, és a vaníliás cukorral, lehetőleg kis lángon, hogy nehogy odakozmáljon, felkeverjük, így a cukor és a vanília is felolvad benne.

A tojásfehérjéket habverővel keményre felverjük. Felforrt vízben kanállal kiszaggatjuk.

A tojássárgáját 3 evőkanál cukorral felhabosítjuk, és a forró tejes, cukros, vaníliás egyveleget rászűrjük, lassan keverjük, amíg krémes állagot nem kapunk.

Közben reménykedünk, hogy továbbra se legyen a madárnak teje, így a madártej alapanyaga a tojás legyen.

K&P

 

0 Tovább

Gyógynövények a bőrápolásban

A gyógynövényeket a szépségápolás területén is előszeretettel alkalmazzák, többek között olajokat, krémeket, tinktúrákat állítanak elő belőlük. A természetes alapanyagú termékek egyre elterjedtebbek, a legtöbb drogériában a pultokon megtalálhatóak. Termesztésük, feldolgozásuk, előállításuk miatt áruk borsos, de kis kutatómunkával, türelemmel mi is előállíthatjuk. Öt gyógynövényt és belőlük készített szépségápolási terméket mutatunk be, amiket ti is elkészíthetitek.

Aloe Vera

Nemcsak a domináns, tekintélyt parancsoló külseje miatt kedvelt szobanövény, hanem az egyik legtöbbet használt és legnépszerűbb kozmetikai alapanyag. Bőrápolásban egyre több termékben megtalálható: testápolókban, napolajokban, arckrémekben. Nem hiába, hiszen véd az ultraibolya káros hatásaitól, elősegíti a bőr rugalmasságát. Védi és erősíti a hajat és a körmöket is. Mindezt magas vitamin és ásványi anyag tartalmának köszönhetően.

Száraz bőrre

2 teáskanál aloe gélt, amit a növényből nyerünk, összeturmixolunk, hozzáadunk 2 teáskanál túrót, 5-5 mag nélküli datolyát, vékony uborkaszeletet, és pár csepp citromot. A masszát alaposan összekeverjük, majd bekenjük vele a száraz bőrt, amit fél órán keresztül rajta hagyjuk, majd lemossuk.

Zsíros bőrre

Az aloe gélt 2 teáskanál mézzel összekeverünk, felmelegítjük, a zsíros bőrre felkenjük, 20 perc után lemossuk.

Kamilla

Az egyszerű külseje és hatóanyag tartalma teszi nagyszerűvé ezt a gyógynövényt, természetjárók, kirándulók erdőszéleken ,réteken gyakran találkozhatnak vele. A túlérzékeny bőrűek gyakran alkalmazzák, gyulladáscsökkentő, hámképző hatása miatt, emellet a sebek gyógyulását is elősegíti. Tinktúrája arcvizek, borogatások készítésére alkalmas.

Natúr krém

Felhevítünk 30 dkg kókuszzsírt, beleteszünk 2 marék szárított kamillavirágzatot. Alaposan megkavarjuk, a tűzről levesszük, miután kihűlt a hűtőben egy éjszakára pihentetjük. Másnap, felmelegítjük és kiolvadást követően a kamillavirágzatot leszűrjük. A natúr krémet tégelyben, hűtőben tároljuk.

Körömvirág

Nehezen gyógyuló sebek, műtéti hegek regeneráló hatása miatt is népszerű hámosító és gyulladáscsökkentő és bőrtápláló hatása miatt. Visszérre is javasolják, a virágzata borogatásra kiváló.

Bőrtápláló krém

Maroknyi körömvirágot beleteszünk egy befőttesüvegbe ráöntünk 100 ml olivaolajat, gézzel lekötjük, 2 hétig szobahőmérsékleten „érleljük”, leszűrjük, vízgőz felett beleolvasztjuk a 15 dkg kókuszzsírt. Kihűtjük, tégelyekbe töltjük, hűtőben tároljuk.

Levendula

Lilás színe, és eltéveszthetetlen illata miatt is közkedvelt, felhasználhatósága sokrétű, a szépségápolásban is gyakran használják. Elsősorban fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő, frissítő hatása miatt.

Ráncok kezelésére

Hőálló üvegedényt a gőz felé teszünk, beleöntünk 100 ml argán olajat. Miután felmelegedett belekerül 15 g méhviasz pasztilla, vagy ugyanolyan mennyiségben kakaóvaj pasztillát. A szilárd összetevők megolvadása után levesszük a tűzről, és belekerül 1-2 csepp e vitamin olaj és 8 csepp levendulaolajt. Kihűlés követően hűtőben tároljuk.

Hidratálásra

10 g sheavajat, 5 g kókuszolajat, vízgőz felett megolvasztunk, majd hozzákeverünk, 2-3 csepp levendulaolajat, kihűtjük, és hűtőbe tesszük.

Teafaolaj

A jellegzetes, karakteres olaj illatától nem kell megrémülni, hihetetlenül hatékony mikrobaölő. antibakteriális, gombaölő hatása miatt. Gyulladt, viszkető pattanásos bőrre is alkalmazzák. Erőteljes hatása miatt bőrpróbát kell végezni.

Bőrgomba kezelésére

50 ml shea vajat gőz felett felolvasztunk, a tűzről levesszük és belekeverünk 10 csepp teafaolajat. Kihűlés után hideg helyen tároljuk.

K&P

 

0 Tovább

A gyógyító csipkebogyóból készíts teát, lekvárt és bort

Az ősz beköszöntével, a változékony időjárás teret ad a meghűléses megbetegedéseknek. A megelőzés hívei a nátha, megfázás előtt immunerősítőként gyógynövényekkel turbozzák fel a szervezetüket. Elsősorban a magas C vitamintartalma miatt a gyógyítók toplistáján a csipkebogyó is megtalálható. Teának, lekvárnak, és bornak is kiváló.

Története

Évezredekkel ezelőtt is tisztában voltak a csipkebogyóban rejlő lehetőségekkel. Bizonyítja latin neve a kutyarózsa, gyökerét a veszettség gyógyítására használták. Kutatások szerint az ókorban főként a sorvadást gyógyította, a középkorban tüdőbetegségekre jelentett gyógyírt. Őseink a rendkívüli sűrűségű tüskéi miatt szögesdrótként is használták, jelenleg a váratlan vendégek ellen kerítésben is gondolkozhatunk benne, hiszen ember legyen a talpán, aki sérülések nélkül képes áthatolni a növényen.

Felellhetősége

Szinte minden Herbáriában, bioboltban megtalálható, hiszen jótékony hatása miatt népszerűsége nem csökken. Természet járok, kirándulók, hegyvidéken, erdőszéleken, legelőkön is találkozhatnak az akár két-három méter magasra megnövő, tekintélyt parancsoló cserjével. Kizárólag tiszta környezetben szedjük, az autópályák, műutak mellett fellelhetőről ne használjuk fel a terméseket. A rózsafélék családjába tartozó cserjés növény, gömb, tojás alakú bogyókkal pompázik. A szeptembertől november végéig szedhető termések narancssárgából vérpirosra színeződnek, majd ráncosodik.

Beltartalma

Elsősorban C vitamintartalmai miatt kedvelt (200-1500 mg/ 1000 g, ezen kívül  A, B1, B2, E, K vitamint tartalmaz. Ásványi anyagokat: magnézium, vízben oldódó élelmi rostokat: cukor, aminosavak, pektin, szerves savakat: alma, citromsav, cseranyagot: tannint, antioxidáns vegyületeket: flavonoid, illóolaj, kartonoid, polifenoolok.

A C-vitamin részt vesz az oxidációs folyamatokban, erősíti az érfalat, fokozza a szervezet védekezőképességét a fertőzésekkel szemben. A flavonoidok gyulladást csökkentők, erősítik az immunrendszert, a pektinek segítik az emésztést.

Mire használjuk?

Meghűléses megbetegedések nátha megelőzésére, kezelésére, csökkenti a köhögést, erősíti az immunrendszert, fertőzések esetén, serkenti a máj és a mellékvesék működését, csillapítja a vérzést, javítja az emésztést, az ízületi gyulladás tüneteit enyhíti.

Felhasználása

Csipkebogyó tea

Teának csak az érett piros kemény bogyókat használjuk fel, amiket a szedés után azonnal kezdjünk feldolgozni. Legtöbben a termésről leszedik a szárát, és a csészelevelét késsel eltávolítják. Hosszában kettévágják és kesztyűben éles késsel eltávolítják a magját és a bőrirritációt okozó szőröket. Szárítása két-három napon keresztül nyitott ajtajú sütőben, vagy napon, de ha több idő alatt is, újságpapírral, vagy konyharuhával bélelt ládában, meleg szobában megszárad. Amikor már ’zörgő’, páramentes hűvös helyen befőttes üvegben, vagy szellős zsákban tároljuk. Egy ismerősünk, viszont szedés és a szár, majd a csészelevél eltávolítása után nyersen ledarálva szárítja.

A C vitamintartalom megőrzése érdekében kerüljük a forrázást, forralást. Hideg vízben 1 evőkanálnyi szárított bogyót 3-4 órát áztassuk, szűrés után fogyasztjuk.

Csipkebogyó lekvár

A teával ellentétben azokat a bogyókat használjuk fel, aminek már nem kemény a húsa, hanem kissé ráncos és puha, ennek a szedési ideje novembertől, akár januárig is elhúzódik. A hosszú őszi napokon nem lehet unatkozni, ha valaki lekvárkészítésbe kezd, türelemjáték, de megéri.

Két lehetőség van, az egyik a szedés utáni magozás, a másik a passzírozás, ez sem egyszerű, de lényegesen kevesebb időbe telik. A két végétől megtisztított bogyókat beletesszük annyi vízbe főni, hogy éppen ellepje. Amikor megpuhul, összeturmixoljuk, majd nagyon kislukú szűrőn evőkanállal átpasszírozzuk, amihez hozzátesszük a cukrot, annyit amennyi a pép súlya, de inkább kevesebbet, nehogy túl cukros legyen. Ezután 15 percig a cukorral összefőzzük, majd belekerülnek a csírátlanított befőttesüvegekbe, 10 percig fejre állítjuk, majd következik a dunszt, vagy a befőző automata.

Csipkebogyó bor

A bogyók két végét megtisztítjuk, kettévágjuk, akár húsdarálón is ledaráljuk. Forró vízben feloldjuk a cukrot, majd hagyjuk kihűlni. Ráöntjük a befőttesüvegekbe beletett darált bogyókra, az üvegeket konyharuhával lefedjük, rákötjük. Szobahőmérsékleten 3-4 hét hidegebb helyen 5-10 hét alatt lezajlik az erjedés. A mustárgáz miatt gyertyatesztet kell végezni. Kiforrás után szűrőn leszűrjük, majd üvegekbe töltve a szőlő borhoz hasonlóan tároljuk.

K&P

 

0 Tovább

Cukkinis tócsni, kapros tejfölös mártással

Lapcsánka, tócsni, pacsni, cicege, macóka, ugyanazok az ételek más névvel. A legismertebb változat alapanyaga a burgonya, de különféle zöldséggel remekül helyettesíthető, ezúttal a cukkinit választottuk.

Tócsni készítésekor, Krisztával mindannyiszor felelevenítjük az ezzel kapcsolatos sztorinkat.  Lassan 10 éve egy gyönyörű nyári napon, tikkasztó hőségben, több kilométeres séta után, mennyei illatokat éreztünk, évekkel ezelőtt e délidőben a hosszú túra után napsütésben nagyon megéheztünk. Kiéhezve baktattunk az illatok után. Egy az Üvegtigrisben látható bódénál egy fokkal jobb büféhez érkeztünk. Az étlapot böngésztük, minden ételt képpel illusztráltak. Feleségem palacsintát választott, én a „méret a lényeg” alapon tócsnit, elsősorban kép alapján a hatalmas adag miatt. Kriszta kapta meg előszőr a 4 darab hatalmas töltött palacsintákat. Miközben ő jó ízűen falatozott, a pincér kiszólt: kész a lapcsánka.  Farkaséhesen odarohantam, a méretével szembesülve elsápadtam, két apró méretű fasírt nagyságú étel „nézett”rám. Majdnem nagyítót is rendeltem. Megkóstoltam a krumplis eledelt, fantasztikusan finom volt, csak fél perc alatt bevágtam, azóta gyakran készítjük, de cukkinival most először.

Hozzávalók 4 személyre

A tésztához

  • 1 kg cukkini
  • 1 nagy fej vöröshagyma (20 dkg)
  • 20 dkg liszt
  • 2 db tojás
  • petrezselyem, bors

A mártáshoz

  • tejföl
  •  kapor

Elkészítése

Kisebb méretű cukkiniknál, amelyikben kevés a mag pucolás után az egészet nagylukú reszelőn lereszeljük, méretesebbnél  érdemes a magokat, és a belső részt is kivenni, rájuk nem lesz szükség. A fűszereket hozzáadjuk, 15 percig állni kell hagyni, addig nem veszt a színéből, viszont vizet ereszt. Többször érdemes kicsavarni, így a sütése is jóval könnyebb lesz.

A vörös hagymát megpucoljuk, apró darabokra vágjuk és összekeverjük a cukkinival, majd hozzátesszük a tojást és lisztet. Alaposan összedolgozzuk a tésztát.

Vizes kézzel gombócokat formázunk és a serpenyőben felforrósított étolajba beletesszük, és evőkanállal óvatosan szétlapítjuk, vigyázzunk, hogy a tészta egyben maradjon.

Az egyik felét magas hőfokon érdemes sütni, hogy a tésztának kérge legyen, így nem esik szét, mikor megfordítjuk. Utána a hőfokot alacsonyabbra állítjuk. Oldalanként 3-4 percig sütjük. Papírtörlőkre tesszük, hogy a fölösleges zsiradékot felszívja. Kapros tejfölös mártással tálaljuk.

K&P

 

 

0 Tovább

Füstölt tarjával töltött farhát, currys rizzsel

A csirke farhátat legtöbbször sütni szokták, pörköltet készítenek, de akár húslevesbe is megfőzik., Főként azok élvezik, akik szeretnek cupákolni, nem riadnak vissza, ha kézbe veszik, és úgy élvezik az ízét. Sokan lenézik, a szegények ételének tekintik, mert ugye alig van rajta hús, és hát, a fara. Érdekes, megközelítés, főleg, ha az ellendrukkerek, megeszik a belsőséget, pacalt. Mi szeretjük, a sznobéria távol áll tőlünk, és mint a legtöbb éltelbe próbálunk valami egyedit becsempészni. Most is megtettük, megtöltöttük.

Nálunk nem szokás ételt a tányéron hagyni, finnyáskodni, lenézni az embereket, és ez igaz az ételekre is. Meggyőződésünk, hogy minden alapanyagból, lelkesedéssel, fantáziával, kreativitással ki lehet hozni a legtöbbet. Nem állítjuk, hogy párhuzamot lehetne vonni, a kevésbé húsos, farhát, és egy bélszín között. sem szépségben, sem bel tartalmi értékben, de egy kis trükkel, más alapanyagok bevonásával, érdekes, és tápláló ételt lehet összehozni.

Hozzávalók a töltött farháthoz

  • 4 db csirkefarhát
  • 10 dkg füstölt tarja
  • 10 dkg főtt kukorica
  • 1 db tojás
  • 2 ek zsemlemorzsa

Elkészítése

Szerencsénkre húsos farhátat sikerült a hentesnél kifognunk, volt rajta zsírréteg, éppen annyi, hogy sütés közben kellőképpen szaftos maradjon a hús, és ne száradjon ki.

Tölteléknek a korábban elkészített ételből félretett füstölt tarját összedaráltunk, hozzákevertünk egy egész tojást, és a zsemlemorzsát. Alaposan összekevertük, belekerült a kukorica, és a farhátat megtöltöttük.

Előmelegített sütőben 40 percig sütöttük. Közben levet eresztett, amivel kb negyedóránként locsoltuk.

A köret hozzávalói

  • 20 dkg rizs
  • 2 dl joghurt
  • 1 ek curry
  • 1 tk őrölt gyömbér
  • 1 ek sárgabaracklekvár
  • 2 ek étolaj
  • 4 gerezd fokhagyma

Elkészítése

A curry-s rizs egytálételként eszméletlenül finom a lekvár és a fűszerek igazán különlegessé teszik. Morogtunk is miért nem jutott az ötlet hamarabb eszünkbe.

A rizst kevés olajon enyhén megpirítottunk, majd felöntöttük, annyi hideg vízzel, hogy ellepje, fedővel lefedtük, és nagyon kicsi lángon főztük, amíg a rizsszemek ki nem peregtek.

A joghurtot, elkevertük a curryvel, gyömbérrel, sárgabaracklekvárral, étolajjal, és a zúzott fokhagymával. Összekevertük a megfőtt rizzsel, és a közben megsült töltött csirkefarháttal tálaltuk.

K&P

 

 

0 Tovább

Kolbászos, sonkás bableves

A magyar gasztronómiáról beszélgetve több étel vezető szerepe megkérdőjelezhetetlen. Gondolkodtatok arról, melyek azok a levesek, főételek, desszertek, amiket a hazánkba látogatók örömmel fogadnak, mert finomak, különlegesek, egyediek? Ezek közül egy recepttel készültünk, ami ezer féleképpen elkészíthető, de megismételhetetlen. Nem gulyás, nem pacal, bableves, kolbásszal, sonkával, zöldségekkel.

bableves

Az egytálételnek sok előnye van, nem kell órákig a konyhában lenni, laktató, szinte helyettesíti a levest és a másodikfélét. Több oka lehet, időhiány, lustaság. Nálunk egyik sem szerepelt. Egyszerűen megkívántuk. Friss kenyérrel, a bab, és a kolbász, sonka, sárgarépa, fehérrépa íze utánozhatatlan.

Hozzávalók

  • 20 dkg bab
  •  10 dkg sonka
  •  10 dkg sárgarépa
  •  1 száll fehérrépa
  •  20 dkg kolbász
  •  1 fej vöröshagyma
  • bors
  • zeller

Elkészítése

A babot az állagától-minőségétől függően be kell áztatni. Vízben, kérdéses az idő, ha boltban veszitek, gyaníthatóan nem a vétel időpontjában lett csomagolva, ezért egy nap. Ezzel a főzés időtartamát is lerövidítek.

Korábban készítettünk sonkával készült ételt, a főzőlevet lefagyasztottuk, amit a főzés előtt  a frigóból kivettünk, ami az alaplé lett.

A vékonyra vágott kolbászt és sonkát a serpenyőben zsiradék nélkül megpirítottunk, majd félretettük.

A pikáns kovászzsírban az apróra vágott vöröshagymát megpirítottuk, majd hozzátettük a sárgarépát, fehérrépát, zellert, fűszereket, és a sonkalevet.

Fedő alatt pároltuk, hozzátettük a babot  és a kolbászt.

Közben  a friss kenyeret szeletekre vágtuk, tunkoltunk.

K&P

 

0 Tovább

Meleg szendvics házi készítésű zsemléből, húspogácsával

Elsősorban a hamburger került szóba, de boltba nem volt szándékunk menni. Összedugtuk a fejünket, hogyan lehetne valami hasonlót itthon elkészíteni. Házi készítésű zsemle és csirkehúsból készült húsgombóc mellett döntöttünk.  Jól hangzik? Vágjatok bele!

Pár alkalommal Kriszta itthon sütött már kenyeret, búza és teljeskiőrlésű lisztből egyaránt  jól sikerült össze sem lehet hasonlítani- tisztelet a kivételnek-a boltban kaphatóhoz. Laktatóbb, kiadósabb, és mindent összevetve az alapanyagok árától a villany, vagy gázszámlákig, sokkal kevesebből kijön. De időigényes, nem? Sok vele a macera? Nem. Ezért is döntöttünk saját készítésű zsemle mellett, amibe húsgombócokat gyúrtunk, általunk megtermelt zöldségek kerültek. Sajt is, de tehén híján az bolti lett.

A zsemle hozzávalói

  • 50 dkg búzaliszt
  • 1 csomag szárított élesztő
  • 1 tk kristálycukor
  • 1 csipet só
  • 320 ml víz
  • 1 ek olvasztott vaj, vagy margarin

Elkészítése

A lisztet egy tálba beletesszük, a közepén egy mélyedést készítünk, belerakjuk a kristálycukrot, az élesztőt és a sót, a vizet ráöntjük, összekeverjük és alaposan összegyúrjuk.

Az összeállt tésztánkhoz rácsorgatjuk az olvasztott vajat, összegyúrjuk, egy tálba ruhával lefedjük és egy órán át meleg helyen kelesztjük.

A kelt tésztánkat liszttel behintett deszkán átgyúrjuk, 6 db bucit formázunk, és a sütőpapíron bélelt tepsiben 15 percig kelesztjük, utána előmelegített sütőbe 200 fokon 30 percig sütjük.

Amíg a zsemlék elkészülnek, jöhetnek a többi alapanyagok elkészítése. Kezdjük a húsgombóccal.

A húspogácsa hozzávalói

  • 50 dkg csirkemell
  • 5 ek zsemlemorzsa
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 db tojás
  • 1 ek összevágott petrezselyem, szárítottból is jó
  • ízlés szerint só bors

Feltétnek

  • sajt
  • paradicsomszósz
  • friss zöldségek
  • vöröshagyma

Elkészítése

A ledarált csirkemellhez hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, lereszelt fokhagymát, és a petrezselymet, tojást, zsemlemorzsát.

Összegyúrjuk, lapos kis pogácsákat formázunk.

 Közepes lángon, felforrósított serpenyőben oldalanként kb 5 percig sütjük.

A zsemlék,ha túl laposnak tűnnek, nem kell, megijedni sütés közben méretesek lesznek, és nem hasonlítható a boltihoz. Összesen 6 darab készíthető a megadott alapanyagokból.

Félbevágjuk őket, alulra beletesszük a húspogácsát vékonyra szeletelt sajtot, paradicsomszósszal meglocsoljuk. Mi a termelt zöldségeinkkel és vöröshagymával felturbóztuk.

Pénztárcakímélő, variálható, nem is beszélve az ízéről. Nem macerás, ahogyan gondoltuk.

K&P

 

0 Tovább

Zöldséges csirkemell, joghurtos mártással és kuszkusszal

A köretek közül a slágerlistán a burgonya és a rizs előkelő helyen szerepel, de a reformétkezés egyre népszerűbb. A kölest és a bulgurt korábban kipróbáltuk, ezúttal a nyomelemekben, tápanyagokban gazdag, kalóriában szegény kuszkuszt. Fogyni vágyók is bátran fogyaszthatják, akár egytálételként is.

Az egyik legkedveltebb szomszédjainkat az nálunk termett, és vegyszermentesen nevelt tartósítószert és cukrot sem látott Kriszta által készített dinnyelével leptük meg. Miután a „gazdasszony” bevitte a kamrába, én a szobában voltam, és csak azt hallottam: Kuckuc? Hirtelen nem értettem a kérdést, hiszen nem nyeltem félre. A meglepettség miatt a válasz elmaradt, majd jött újból a kérdés: Kuszkuszt kértek? Kihozta, akkor esett le a tantusz, ez egy alapanyag. Derültség után, kiderült számunkra ez egy gabona, ami ételek alapanyagaiként elkészíthető. Hazafelé már a recepten agyaltunk, másnap étel lett belőle, és nem is nyeltünk félre.

Az Észak Amerikából származó gabona Európában is egyre népszerűbb. Régebben a darált búzát meggőzölték, apró pici golyókat készítettek belőle, majd lisztbe meghempergették. Jelenleg már más, fejlettebb módszerrel állítják elő, de a tartalma nem változott. Szelénben gazdag, így a szív és az érrendszer orvosának is nevezik, kutatások szerint a stroke és a prosztatarák kialakulásában megakadályozásában hatékony. Természetesen önmagában, csodákra a kuszkusz sem képes, de magas rosttartalma, alacsony kalóriatartalma miatt itthon is egyre keresettebb.

Hozzávalók 4 személyre

  • 25 dkg kuszkusz
  • 2 ek étolaj
  • cukkini
  • zöldpaprika
  • paradicsom
  • 1 db csirkemell
  • só,bors koriander
  • joghurt
  • gyömbér

Elkészítése

Mi alacsony kalóriatartalmú hússal akartuk elkészíteni, ezért választottuk a csirkemellett, de a vegetáriánusoknak is bátran ajánlható hús nélkül, zöldségekkel megspékelve is egyszerű és egészséges egytálétel.

A kicsontozott csirkemellett először csíkokra, majd kockára vágjuk, sózzuk, borsozzuk, meghintjük korianderrel, nagy lángon, étolajon kérgesre pirítunk, majd egy tányérra félrerakjuk.

Abban a serpenyőben, amiben a hús sült megpirítjuk az apróra vágott, paradicsomot, paprikát, majd kevés vizet ráöntünk, és hozzákerül, a csirkemell. Pár percig főzzük, addig elkészítjük a köretet.

A kuszkuszt serpenyőben kevés olajon megpirítunk, felöntjük annyi vízzel, hogy egy ujjnyi felette legyen, mikor felforrt a tűzről levesszük, fedő alatt 10-15 percig pároljuk. A csirkemelles zöldségekhez, köretnek kuszkuszt és gyömbéres joghurtot. tálalunk.

K&P

 

0 Tovább

gasztrokertben

blogavatar

Balaton mellett festői környezetben, hatalmas területen élünk, ahol, vegyszermentesen kertészkedünk, ételeket főzünk. A kerttel, egészséggel és a gasztroval kapcsolatos tapasztalatokat osztjuk meg hitelesen. Nyitott szemmel szemléljük a világot. Tarts velünk.

Utolsó kommentek