Az ősz beköszöntével, a változékony időjárás teret ad a meghűléses megbetegedéseknek. A megelőzés hívei a nátha, megfázás előtt immunerősítőként gyógynövényekkel turbozzák fel a szervezetüket. Elsősorban a magas C vitamintartalma miatt a gyógyítók toplistáján a csipkebogyó is megtalálható. Teának, lekvárnak, és bornak is kiváló.

Története

Évezredekkel ezelőtt is tisztában voltak a csipkebogyóban rejlő lehetőségekkel. Bizonyítja latin neve a kutyarózsa, gyökerét a veszettség gyógyítására használták. Kutatások szerint az ókorban főként a sorvadást gyógyította, a középkorban tüdőbetegségekre jelentett gyógyírt. Őseink a rendkívüli sűrűségű tüskéi miatt szögesdrótként is használták, jelenleg a váratlan vendégek ellen kerítésben is gondolkozhatunk benne, hiszen ember legyen a talpán, aki sérülések nélkül képes áthatolni a növényen.

Felellhetősége

Szinte minden Herbáriában, bioboltban megtalálható, hiszen jótékony hatása miatt népszerűsége nem csökken. Természet járok, kirándulók, hegyvidéken, erdőszéleken, legelőkön is találkozhatnak az akár két-három méter magasra megnövő, tekintélyt parancsoló cserjével. Kizárólag tiszta környezetben szedjük, az autópályák, műutak mellett fellelhetőről ne használjuk fel a terméseket. A rózsafélék családjába tartozó cserjés növény, gömb, tojás alakú bogyókkal pompázik. A szeptembertől november végéig szedhető termések narancssárgából vérpirosra színeződnek, majd ráncosodik.

Beltartalma

Elsősorban C vitamintartalmai miatt kedvelt (200-1500 mg/ 1000 g, ezen kívül  A, B1, B2, E, K vitamint tartalmaz. Ásványi anyagokat: magnézium, vízben oldódó élelmi rostokat: cukor, aminosavak, pektin, szerves savakat: alma, citromsav, cseranyagot: tannint, antioxidáns vegyületeket: flavonoid, illóolaj, kartonoid, polifenoolok.

A C-vitamin részt vesz az oxidációs folyamatokban, erősíti az érfalat, fokozza a szervezet védekezőképességét a fertőzésekkel szemben. A flavonoidok gyulladást csökkentők, erősítik az immunrendszert, a pektinek segítik az emésztést.

Mire használjuk?

Meghűléses megbetegedések nátha megelőzésére, kezelésére, csökkenti a köhögést, erősíti az immunrendszert, fertőzések esetén, serkenti a máj és a mellékvesék működését, csillapítja a vérzést, javítja az emésztést, az ízületi gyulladás tüneteit enyhíti.

Felhasználása

Csipkebogyó tea

Teának csak az érett piros kemény bogyókat használjuk fel, amiket a szedés után azonnal kezdjünk feldolgozni. Legtöbben a termésről leszedik a szárát, és a csészelevelét késsel eltávolítják. Hosszában kettévágják és kesztyűben éles késsel eltávolítják a magját és a bőrirritációt okozó szőröket. Szárítása két-három napon keresztül nyitott ajtajú sütőben, vagy napon, de ha több idő alatt is, újságpapírral, vagy konyharuhával bélelt ládában, meleg szobában megszárad. Amikor már ’zörgő’, páramentes hűvös helyen befőttes üvegben, vagy szellős zsákban tároljuk. Egy ismerősünk, viszont szedés és a szár, majd a csészelevél eltávolítása után nyersen ledarálva szárítja.

A C vitamintartalom megőrzése érdekében kerüljük a forrázást, forralást. Hideg vízben 1 evőkanálnyi szárított bogyót 3-4 órát áztassuk, szűrés után fogyasztjuk.

Csipkebogyó lekvár

A teával ellentétben azokat a bogyókat használjuk fel, aminek már nem kemény a húsa, hanem kissé ráncos és puha, ennek a szedési ideje novembertől, akár januárig is elhúzódik. A hosszú őszi napokon nem lehet unatkozni, ha valaki lekvárkészítésbe kezd, türelemjáték, de megéri.

Két lehetőség van, az egyik a szedés utáni magozás, a másik a passzírozás, ez sem egyszerű, de lényegesen kevesebb időbe telik. A két végétől megtisztított bogyókat beletesszük annyi vízbe főni, hogy éppen ellepje. Amikor megpuhul, összeturmixoljuk, majd nagyon kislukú szűrőn evőkanállal átpasszírozzuk, amihez hozzátesszük a cukrot, annyit amennyi a pép súlya, de inkább kevesebbet, nehogy túl cukros legyen. Ezután 15 percig a cukorral összefőzzük, majd belekerülnek a csírátlanított befőttesüvegekbe, 10 percig fejre állítjuk, majd következik a dunszt, vagy a befőző automata.

Csipkebogyó bor

A bogyók két végét megtisztítjuk, kettévágjuk, akár húsdarálón is ledaráljuk. Forró vízben feloldjuk a cukrot, majd hagyjuk kihűlni. Ráöntjük a befőttesüvegekbe beletett darált bogyókra, az üvegeket konyharuhával lefedjük, rákötjük. Szobahőmérsékleten 3-4 hét hidegebb helyen 5-10 hét alatt lezajlik az erjedés. A mustárgáz miatt gyertyatesztet kell végezni. Kiforrás után szűrőn leszűrjük, majd üvegekbe töltve a szőlő borhoz hasonlóan tároljuk.

K&P