Az epe megbetegedése, epekő kialakulása, epehólyag gyulladás népbetegségnek számít. Érdemes a betegség kialakulását megelőzni, egy évszázadok óta kipróbált gyógynövény segítségünkre lehet.

gyógynövény betegség

Az epét a májban lévő speciális májsejtek és az epecsatorna sejtjei termelik és választják ki a keserű sárgásbarna színű emésztőnedvet, ami az epehólyagban tárolódik és sűrűsödik, és onnan az emésztés folyamatát elősegítve lökődik ki. A vékonybélben az epevezetéken keresztül távozik.

Fontos emésztőnedv.

  • az epesavas sóknak köszönhetően aktívan részt vesz a zsírok és a zsírban oldódó vitaminok lebontásában és felszívódásában, A, D, E, K vitaminok az epe hiányában, emésztetlenül kerülnek ki a szervezetből
  • a szervezetben keletkező végtermékek, pld gyógyszerek az epében választódnak ki, majd távoznak
  • meghatározó fehérjék is innen kerülnek ki
  • az epe fő színezőanyaga a bilirubin, ami a vörösvérsejtek végterméke az epébe kerül, és zöldes barnára színezi a székletet

Beteg az epém.

Epekő

Az epeváladékból kiváló kristályok összetapadása okozza, amik egyre nagyobbra nőhetnek. Két felelőse van a koleszterinkő, akkor alakul ki, amikor a máj több koleszterint választ ki és a pigmentkő, ami a máj által termelt bilirubinból képződik.

Az epehólyag elzáródásakor erőteljes görcsök jelentkeznek a jobb bordaív alatt, ami a váll irányában kisugárzik. A tompa, vagy éles tünetek ebben az esetben is zsíros, fűszeres ételek fogyasztása után jelentkeznek. Amennyiben az epe nem tud elfolyni, elfertőződhet, és epehólyag gyulladás alakulhat ki. A kő bekerülhet a hasnyálmirigy kivezető csövébe is, ami hasnyálmirigy gyulladást is okozhat.

Az epekő az epeutakat is elzárhatja, a széklet agyagszürke lesz, a vizelet sötétté válik. Először a szem ideghártyáján lehet sárgás színeződést észrevenni, ami a bőrfelületre is kiterjed. Gyakran jár, hányingerrel, hányással.

Epehólyag gyulladás.

Okozója az epekő, ami nagyon alattomos is lehet, mert nagyságától függetlenül sokáig nem okoz tüneteket. Jobbik eset, ha diagnosztikai vizsgálat során derül ki, de gyakran minden előzmény nélkül, elzárja az epevezetéket, és a beteg főként a jobb bordaív alatt nagy fájdalmat érez, és besárgulhat. Ilyen esetben azonnal szakember segítségének igénybevétele javasolt. A tünetek heveny esetben hirtelen lépnek fel, intő jel lehet, ha a fájdalmak zsíros, fűszeres ételek fogyasztása után jelentkeznek, ami puffadással, hányingerrel, hányással, hidegrázással, lázzal is járhat. Idült gyulladáskor a has felső részén a tompa, időszakos fájdalomjellemző.

A betegség kialakulásának megelőzésében óriási szerepe lehet az aranyvesszőnek.

gyógynövény betegség

Hasznosságát flavonoid, cserzőanyag, szapponoid, kumarin, inulin, szerves sav, illóolaj tartalma miatt a legújabb tudományos kutatások is elismerik. Az Észak-Amerikából származó fészkes virágzatúak családjába tartozó évelő növény általában a Dunántúlon és az ország keleti felén fordul elő. Liget-és láperdőket, ártereket, nedves termőhelyeket kedveli. Egy méternél magasabbra is megnőhet, virágzáskor fürtösen pompázik. A magas és a kanadai fajták is hasznos gyógynövények.

Amennyiben van lehetőségünk virágzás kezdetétől július végéig az aranyvessző felső szárából 30-40 cm részt levágunk, majd szellős, de zárt helyen szárítsuk le. Ahhoz, hogy egy kilogrammnyi szárazárut kapjunk, négy kiló növényt kell összegyűjtenünk.

Epebántalmak megelőzősére, kezelésére.

Forrázással készítsünk a növényből teát, amit egy héten keresztül reggeli órákban éhgyomorra egy csészével igyunk meg. A következő héten, minden másnap, a harmadikon háromnaponta. Ezt követően egy-két havonta igyunk egy csészével, így a visszaesést is megakadályozhatjuk.

Homok, kisebb méretű epekő hajtására is kiváló

Amennyiben az epevezetékben, epehólyagban homok, vagy 3 mm-nél kisebb méretű epekő alakult ki, sokat segíthet a tea kúraszerű fogyasztása. Forrázással készül, Délelőtt és délután két napon át két liter teát kell meginnunk, literenként rövid idő alatt. Alacsony vérnyomásnál az adagot mérsékelni kell.

Természetesen a gyógynövények, önmagukban nem csodaszerek, viszont sok esetben segítenek.

Kétnaponta bemutatunk gyógynövényeket, amelyek bizonyos betegségek kialakulásnak megelőzésében lehetnek az ember partnerei. Tarts velünk!

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel!

Csatlakozz https://www.facebook.com/gasztrokertben.reblog.hu/ oldalunkhoz, ahol kérdéseket tehetsz fel, véleményt formálhatsz, ötleteket adhatsz!

K&P