Ezzel a gyógynövénnyel tudod megvédeni az epédet!

Az epe megbetegedése, epekő kialakulása, epehólyag gyulladás népbetegségnek számít. Érdemes a betegség kialakulását megelőzni, egy évszázadok óta kipróbált gyógynövény segítségünkre lehet.

gyógynövény betegség

Az epét a májban lévő speciális májsejtek és az epecsatorna sejtjei termelik és választják ki a keserű sárgásbarna színű emésztőnedvet, ami az epehólyagban tárolódik és sűrűsödik, és onnan az emésztés folyamatát elősegítve lökődik ki. A vékonybélben az epevezetéken keresztül távozik.

Fontos emésztőnedv.

  • az epesavas sóknak köszönhetően aktívan részt vesz a zsírok és a zsírban oldódó vitaminok lebontásában és felszívódásában, A, D, E, K vitaminok az epe hiányában, emésztetlenül kerülnek ki a szervezetből
  • a szervezetben keletkező végtermékek, pld gyógyszerek az epében választódnak ki, majd távoznak
  • meghatározó fehérjék is innen kerülnek ki
  • az epe fő színezőanyaga a bilirubin, ami a vörösvérsejtek végterméke az epébe kerül, és zöldes barnára színezi a székletet

Beteg az epém.

Epekő

Az epeváladékból kiváló kristályok összetapadása okozza, amik egyre nagyobbra nőhetnek. Két felelőse van a koleszterinkő, akkor alakul ki, amikor a máj több koleszterint választ ki és a pigmentkő, ami a máj által termelt bilirubinból képződik.

Az epehólyag elzáródásakor erőteljes görcsök jelentkeznek a jobb bordaív alatt, ami a váll irányában kisugárzik. A tompa, vagy éles tünetek ebben az esetben is zsíros, fűszeres ételek fogyasztása után jelentkeznek. Amennyiben az epe nem tud elfolyni, elfertőződhet, és epehólyag gyulladás alakulhat ki. A kő bekerülhet a hasnyálmirigy kivezető csövébe is, ami hasnyálmirigy gyulladást is okozhat.

Az epekő az epeutakat is elzárhatja, a széklet agyagszürke lesz, a vizelet sötétté válik. Először a szem ideghártyáján lehet sárgás színeződést észrevenni, ami a bőrfelületre is kiterjed. Gyakran jár, hányingerrel, hányással.

Epehólyag gyulladás.

Okozója az epekő, ami nagyon alattomos is lehet, mert nagyságától függetlenül sokáig nem okoz tüneteket. Jobbik eset, ha diagnosztikai vizsgálat során derül ki, de gyakran minden előzmény nélkül, elzárja az epevezetéket, és a beteg főként a jobb bordaív alatt nagy fájdalmat érez, és besárgulhat. Ilyen esetben azonnal szakember segítségének igénybevétele javasolt. A tünetek heveny esetben hirtelen lépnek fel, intő jel lehet, ha a fájdalmak zsíros, fűszeres ételek fogyasztása után jelentkeznek, ami puffadással, hányingerrel, hányással, hidegrázással, lázzal is járhat. Idült gyulladáskor a has felső részén a tompa, időszakos fájdalomjellemző.

A betegség kialakulásának megelőzésében óriási szerepe lehet az aranyvesszőnek.

gyógynövény betegség

Hasznosságát flavonoid, cserzőanyag, szapponoid, kumarin, inulin, szerves sav, illóolaj tartalma miatt a legújabb tudományos kutatások is elismerik. Az Észak-Amerikából származó fészkes virágzatúak családjába tartozó évelő növény általában a Dunántúlon és az ország keleti felén fordul elő. Liget-és láperdőket, ártereket, nedves termőhelyeket kedveli. Egy méternél magasabbra is megnőhet, virágzáskor fürtösen pompázik. A magas és a kanadai fajták is hasznos gyógynövények.

Amennyiben van lehetőségünk virágzás kezdetétől július végéig az aranyvessző felső szárából 30-40 cm részt levágunk, majd szellős, de zárt helyen szárítsuk le. Ahhoz, hogy egy kilogrammnyi szárazárut kapjunk, négy kiló növényt kell összegyűjtenünk.

Epebántalmak megelőzősére, kezelésére.

Forrázással készítsünk a növényből teát, amit egy héten keresztül reggeli órákban éhgyomorra egy csészével igyunk meg. A következő héten, minden másnap, a harmadikon háromnaponta. Ezt követően egy-két havonta igyunk egy csészével, így a visszaesést is megakadályozhatjuk.

Homok, kisebb méretű epekő hajtására is kiváló

Amennyiben az epevezetékben, epehólyagban homok, vagy 3 mm-nél kisebb méretű epekő alakult ki, sokat segíthet a tea kúraszerű fogyasztása. Forrázással készül, Délelőtt és délután két napon át két liter teát kell meginnunk, literenként rövid idő alatt. Alacsony vérnyomásnál az adagot mérsékelni kell.

Természetesen a gyógynövények, önmagukban nem csodaszerek, viszont sok esetben segítenek.

Kétnaponta bemutatunk gyógynövényeket, amelyek bizonyos betegségek kialakulásnak megelőzésében lehetnek az ember partnerei. Tarts velünk!

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel!

Csatlakozz https://www.facebook.com/gasztrokertben.reblog.hu/ oldalunkhoz, ahol kérdéseket tehetsz fel, véleményt formálhatsz, ötleteket adhatsz!

K&P

1 Tovább

A gyógyító csipkebogyóból készíts teát, lekvárt és bort

Az ősz beköszöntével, a változékony időjárás teret ad a meghűléses megbetegedéseknek. A megelőzés hívei a nátha, megfázás előtt immunerősítőként gyógynövényekkel turbozzák fel a szervezetüket. Elsősorban a magas C vitamintartalma miatt a gyógyítók toplistáján a csipkebogyó is megtalálható. Teának, lekvárnak, és bornak is kiváló.

Története

Évezredekkel ezelőtt is tisztában voltak a csipkebogyóban rejlő lehetőségekkel. Bizonyítja latin neve a kutyarózsa, gyökerét a veszettség gyógyítására használták. Kutatások szerint az ókorban főként a sorvadást gyógyította, a középkorban tüdőbetegségekre jelentett gyógyírt. Őseink a rendkívüli sűrűségű tüskéi miatt szögesdrótként is használták, jelenleg a váratlan vendégek ellen kerítésben is gondolkozhatunk benne, hiszen ember legyen a talpán, aki sérülések nélkül képes áthatolni a növényen.

Felellhetősége

Szinte minden Herbáriában, bioboltban megtalálható, hiszen jótékony hatása miatt népszerűsége nem csökken. Természet járok, kirándulók, hegyvidéken, erdőszéleken, legelőkön is találkozhatnak az akár két-három méter magasra megnövő, tekintélyt parancsoló cserjével. Kizárólag tiszta környezetben szedjük, az autópályák, műutak mellett fellelhetőről ne használjuk fel a terméseket. A rózsafélék családjába tartozó cserjés növény, gömb, tojás alakú bogyókkal pompázik. A szeptembertől november végéig szedhető termések narancssárgából vérpirosra színeződnek, majd ráncosodik.

Beltartalma

Elsősorban C vitamintartalmai miatt kedvelt (200-1500 mg/ 1000 g, ezen kívül  A, B1, B2, E, K vitamint tartalmaz. Ásványi anyagokat: magnézium, vízben oldódó élelmi rostokat: cukor, aminosavak, pektin, szerves savakat: alma, citromsav, cseranyagot: tannint, antioxidáns vegyületeket: flavonoid, illóolaj, kartonoid, polifenoolok.

A C-vitamin részt vesz az oxidációs folyamatokban, erősíti az érfalat, fokozza a szervezet védekezőképességét a fertőzésekkel szemben. A flavonoidok gyulladást csökkentők, erősítik az immunrendszert, a pektinek segítik az emésztést.

Mire használjuk?

Meghűléses megbetegedések nátha megelőzésére, kezelésére, csökkenti a köhögést, erősíti az immunrendszert, fertőzések esetén, serkenti a máj és a mellékvesék működését, csillapítja a vérzést, javítja az emésztést, az ízületi gyulladás tüneteit enyhíti.

Felhasználása

Csipkebogyó tea

Teának csak az érett piros kemény bogyókat használjuk fel, amiket a szedés után azonnal kezdjünk feldolgozni. Legtöbben a termésről leszedik a szárát, és a csészelevelét késsel eltávolítják. Hosszában kettévágják és kesztyűben éles késsel eltávolítják a magját és a bőrirritációt okozó szőröket. Szárítása két-három napon keresztül nyitott ajtajú sütőben, vagy napon, de ha több idő alatt is, újságpapírral, vagy konyharuhával bélelt ládában, meleg szobában megszárad. Amikor már ’zörgő’, páramentes hűvös helyen befőttes üvegben, vagy szellős zsákban tároljuk. Egy ismerősünk, viszont szedés és a szár, majd a csészelevél eltávolítása után nyersen ledarálva szárítja.

A C vitamintartalom megőrzése érdekében kerüljük a forrázást, forralást. Hideg vízben 1 evőkanálnyi szárított bogyót 3-4 órát áztassuk, szűrés után fogyasztjuk.

Csipkebogyó lekvár

A teával ellentétben azokat a bogyókat használjuk fel, aminek már nem kemény a húsa, hanem kissé ráncos és puha, ennek a szedési ideje novembertől, akár januárig is elhúzódik. A hosszú őszi napokon nem lehet unatkozni, ha valaki lekvárkészítésbe kezd, türelemjáték, de megéri.

Két lehetőség van, az egyik a szedés utáni magozás, a másik a passzírozás, ez sem egyszerű, de lényegesen kevesebb időbe telik. A két végétől megtisztított bogyókat beletesszük annyi vízbe főni, hogy éppen ellepje. Amikor megpuhul, összeturmixoljuk, majd nagyon kislukú szűrőn evőkanállal átpasszírozzuk, amihez hozzátesszük a cukrot, annyit amennyi a pép súlya, de inkább kevesebbet, nehogy túl cukros legyen. Ezután 15 percig a cukorral összefőzzük, majd belekerülnek a csírátlanított befőttesüvegekbe, 10 percig fejre állítjuk, majd következik a dunszt, vagy a befőző automata.

Csipkebogyó bor

A bogyók két végét megtisztítjuk, kettévágjuk, akár húsdarálón is ledaráljuk. Forró vízben feloldjuk a cukrot, majd hagyjuk kihűlni. Ráöntjük a befőttesüvegekbe beletett darált bogyókra, az üvegeket konyharuhával lefedjük, rákötjük. Szobahőmérsékleten 3-4 hét hidegebb helyen 5-10 hét alatt lezajlik az erjedés. A mustárgáz miatt gyertyatesztet kell végezni. Kiforrás után szűrőn leszűrjük, majd üvegekbe töltve a szőlő borhoz hasonlóan tároljuk.

K&P

 

0 Tovább

gasztrokertben

blogavatar

Balaton mellett festői környezetben, hatalmas területen élünk, ahol, vegyszermentesen kertészkedünk, ételeket főzünk. A kerttel, egészséggel és a gasztroval kapcsolatos tapasztalatokat osztjuk meg hitelesen. Nyitott szemmel szemléljük a világot. Tarts velünk.

Utolsó kommentek