Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A napégés tüneteinek enyhítése természetesen

Javában zajlik a strandszezon a szerencsésebbek szabadidejüket nem a szobában, hanem a strandon, szabadban töltik. A napsugárzás bizonyos mértékig kifejezetten hasznos a bőrnek, viszont huzamosabb ideig az égető napon tartózkodni rengeteg veszélyt rejt. Megmutatjuk, hogyan ajánlatos a tüneteket csökkenteni.

napégés természetes szerek

Korlátok nélkül napozhatunk?

Bőrünk tartalmaz melanint, ami elősegíti a barnulást és véd a napsugarak káros hatásaitól. Sötétebb bőrűek általában ritkábban égnek le, de a túlzott napozás nekik sem egészséges. A fehérebb bőrűek vannak leginkább kitéve a  a nap égető hatásainak. Kellő bőrvédelem alkalmazása nélkül pár perc alatt képesek leégni, ami sok esetben, akár súlyos következményekkel is járhat. A nap sugara a bőr mélyebb rétegeibe hatolva károsítja a sejteket, egyúttal egy gyulladásos folyamatot is elindít.

Három fokozatot különböztetünk meg a bőr égésekor keletkezett tünetek súlyosságától függően.

Első fokú a legenyhébb, ebben az esetben a bő kissé kipirosodik, a napozás után enyhe égő érzés jelentkezik a bőrön.

Másodfokúnál a bőrpír mellett apró hólyagok jelennek meg, és a fájdalom is jelentősebb az enyhébb leégésnél.

Harmadfokú, mint a viharok esetében a legsúlyosabb a szinte vér vörössé égett bőr teljes vastagságában sérül, súlyosan gyulladt. Itt a házi szerek, vagy egyéb készítmények használata helyett, azonnal orvoshoz ajánlott fordulni.

A bőrünket enyhe túlzással az agyunkra lehet hasonlítani, mindenre emlékszik, sérülnek a bőrsejtek, aminek  következményei később jelentkezhetnek.

  • a kezeletlen folyamatos napnak kitett bőr szárazzá válik
  • az állandó napfénynek kitett bőr kötőszövete gyengül, ami a bőr védekező rendszerét gyengíti
  • arcon jelenhetnek meg ráncok a bőr öregedése miatt
  • májfoltok (barna foltok)  keletkeznek a kézfejen, arcbőrön
  • főként világos bőrűek válla, arcrész körül szeplők jelennek meg
  • súlyosabb esetben bőrrák alakul ki
  • a szem kellő védelme hiányában a szem károsodik

Természetesen a fentebb leírt tünetek ellen lehet védekezni, amikor nem a káros, hanem a kedvező következményekkel számolhatunk. Hiszen, ha kellő körültekintéssel napozunk az a szervezet számára előnyös.

  • a csontritkulás kialakulásának kockázata lassítható
  • elkerüljük a D vitamin hiánybetegséget, mint rizikófaktort
  • ekcémás és pikkelysömörös bőrnek is kedvez, de az orvostól érdemes megkérdezni, mennyi időt tölthetünk a napon
  • ízületi problémákon is segít

Kik vigyázzanak a legjobban?

  • várandósak
  • fehérbőrűek
  • gyerekek

Alapszabályok

  • 11.00-15.00 közötti időben, lehetőségünk szerint kerüljük a napozást
  • ha mégis  kimerészkedünk, vagy rá vagyunk kényszerülve viseljünk szalmakalapot, napszemüveget
  • használjunk a bőrünknek megfelelő naptejeket, krémeket
  • magas UV sugárzáskor kerüljük a napozást
  • fogyasszunk rengeteg folyadékot

Mit tegyek, ha leégtem?

Önmagában a leégett bőr kezelésétől nem fog meggyógyulni a bőröd, ahogy korábban írtuk. kitörölhetetlen nyomot hagy. Viszont a kellemetlen tüneteket, az égő, égető érzést, a bőrviszketést, a gyulladást jelentősen enyhíti. Leginkább az elsőfokú égésnél lehet hatékony.

Milyen gyógynövényeket segítenek?

Ezeket a gyógynövényeket, illetve gyógynövénytartalmú készítményeket ajánlják a legtöbben enyhe fokú égés esetén, amik a kellemetlen tüneteket jelentősen csökkenthetik. Alkalmazás esetén egy kisebb bőr felületen tartsunk bőrpróbát.

Aloe Vera

napégés természetes szerek

Kinézete miatt összetéveszthető a kaktusszal, pedig a pozsgás növény a liliomfélék családjába tartozik. A jól sarjadzó növény meleg igénye miatt elsősorban Madeira -, Kanári -, és a Zöldfoki szigeteken honos. Tetszetős a formája, megfelelő gondozás mellett dísznövényként is nevelhetjük, és az egyik legjobb gyógynövény. Az Egészségügyi Világszervezet által kiadott monográfia megemlíti a bőrgyógyászati alkalmazását, hiszen bizonyítottan 240 féle növényi kivonatot azonosítottak, 20 féle ásványi anyagot 18 féle aminosavat. Fő összetevője az uronsav, emellett tartalmaz vitaminokat, ásványi anyagokat, szalicílsavat, szénhidrátokat, emiatt is érdemes külsőleg égési sérüléseknél a bőrre kenni, fertőtlenítő, baktériumölő és gyulladáscsökkentő hatása miatt. Amennyiben tartunk növényt egy darabot törjünk le, és kenjünk fel a bőrre. Ha nem neveljük többféle aloe vera tartalmú készítményeket beszerezhetünk.

Körömvirág

napégés természetes szerek

Elsősorban kisebb kiterjedésű égéseknél alkalmazzák, mivel a gyulladást csökkenti, közismert antibakteriális hatása miatt, és jelentős mértékben segíti a seb gyógyulását. Érdemes körömvirágból készült teával borogatni a bőrfelületet, vagy körömvirágtartalmú krémmel bekenni.

Orbáncfű olaj

napégés természetes szerek

Szintén az egyik legismertebb gyógynövényként tartják számon az orbáncfűvet. A belőle készült olajat bátran alkalmazhatjuk bőrbetegségekre. Napégéskor az enyhén megégett bőrfelületet bekenjük az olajjal. Csillapítja a kellemetlen tüneteket, viszont a bekent bőrrel kerülni kell a napozást, mivel a használata fényérzékenységet okozhat.

Mit ne kenjünk a bőrünkre?

Az alkohol szárítja az egyébként is kiszáradt bőrt, és lassítja a gyulladást.

<script>(function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0];if(d.getElementById(id))return;js=d.createElement(s);js.id=id;js.src='https://embed.playbuzz.com/sdk.js';fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}(document,'script','playbuzz-sdk'));</script><div class="playbuzz" data-id="b59f94e4-8c51-42f9-9d2f-464b5e4fd711" data-show-share="false" data-show-info="false"></div>

A gyógynövényeket mindenki saját felelősségre fogyasztja, ha valamiben bizonytalan, betegségben szenved, érdemes szakember tanácsát kikérni.

Két, vagy háromnaponta bemutatunk gyógynövényeket, amelyek bizonyos betegségek kialakulásnak megelőzésében lehetnek az ember partnerei. Tarts velünk!

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel!

Csatlakozz https://www.facebook.com/gasztrokertben.reblog.hu/ oldalunkhoz, ahol kérdéseket tehetsz fel, véleményt formálhatsz, ötleteket adhatsz!

K&P

0 Tovább

Hatékony védekezés hangyák ellen

Sokan írtóznak tőlük, főleg, ha ellepik a lakást, kárt tesznek a kertben, megcsípnek, rámásznak az ebédre. Lehet ellenük tenni természetes módszerek használatával is. A cikk egy tesztet is tartalmaz.

A hangyák a méhek és a darazsak rokonai, több, mint 10 ezer fajtájuk ismert. Elsőnek furcsának tűnhet, de társadalmuk felépítése hasonlít az emberekéhez. A hangyabolyba nagymértékű szervezettség figyelhető meg, mindamellett, hogy nem ritka egy bolyban az egy millió rovar. Jól szervezett kolóniában élnek, ahol mindenkinek meg van a maga feladata. Szorgalmasak, óriásik a munkabírásuk, táplálékban nem válogatósak, a kertben levadásszák a tetveket, a lakásban rávetemednek a kenyérmorzsára, vagy bármilyen élelemre, amit találnak.

Jelenlétükkel - mindamellet - hogy senki nem vitatja hasznukat, rengeteg bosszúságot tudnak okozni. Bemutatunk pár praktikát, természetes módszert, amivel távol tarthatjuk őket.

 

Védekezzünk természetes módszerekkel!

Növényekkel

Amennyiben nincs nagy kertünk, de erkélyünk van, ahová elfér egy paradicsom tő ne habozzunk. A kettő legyet, helyesebben hangyát egy csapásra, elv működik, termésünk is lesz és a hangyák sem jelennek meg.  Kertes házban élőknek érdemes a bejárati ajtó elé, zsályát, levendulát, izsópot, kakukkfüvet, borókát ültetni. Semmiről nem késtünk le palántákat még most is beszerezhetjük, így sok kellemetlenségtől szabadulhatunk meg.

Illóolajokkal

Vannak olyan, illóolajok, aminek illatát ki nem állhatják, legjobb, ha pár cseppet csepegtettek a vonulási útvonalra, ablakpárkányra, bejárati ajtóra. küszöbre. Ha nagyon elszaporodtak érdemes 4.5 dl vízzel 30-40 csepp borsmenta és szegfűszeg illóolajat összekeverni és kispriccelni.

Ecetes, citromos permet

Jóval kellemetlenebb szaga van, ezt valamiképpen kompenzálhatjuk, ha bármilyen illóolajat hozzáteszünk az ecetes vízhez, amit szintén a vonulási útvonalra spriccelővel juttatunk ki. Aki nem szereti az ecet szagát citrommal helyettesítheti. Mindkét esetben felmosó vízbe is tehetünk pár cseppet.

Szódabikarbóna, cukor

Ebben a kombóban a porcukor lesz a csalogató, ugyanis kedvelik az édes ízeket, az ecettől pedig elpusztulnak. A kettőt összekeverjük és kiszórjuk csalinak.

Sütőpor

A hangyák tényleg mindenevőek. Igen, nemcsak a sütemény elkészítésében hasznos a hangyák ellen is hatásos. Sütőport kell kiszórni, kevés őrölt fahéjjat hozzátenni amit igen kedvelnek, elfogyasztanak, és azt az egyedet soha többé nem látjátok.

<script>(function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0];if(d.getElementById(id))return;js=d.createElement(s);js.id=id;js.src='https://embed.playbuzz.com/sdk.js';fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}(document,'script','playbuzz-sdk'));</script><div class="playbuzz" data-id="b779a3d2-40db-48ba-a1d5-bd177dea46d3" data-show-share="false" data-show-info="false"></div>

A gyógynövényeket mindenki saját felelősségre fogyasztja, használja, ha valamiben bizonytalan, betegségben szenved, érdemes szakember tanácsát kikérni.

Két, vagy háromnaponta bemutatunk gyógynövényeket, amelyek bizonyos betegségek kialakulásnak megelőzésében is lehetnek az ember partnerei. Tarts velünk!

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel!

Csatlakozz https://www.facebook.com/gasztrokertben.reblog.hu/ oldalunkhoz, ahol kérdéseket tehetsz fel, véleményt formálhatsz, ötleteket adhatsz!

K&P

V

0 Tovább

Felismered a legjobb zsírégető fűszereket?

A változatos pikáns ízvilágú fűszerek egyre népszerűbbek a gasztronómiában. Sokféleképpen felhasználhatóak, levesekben, főzelékekbe, sültekhez. különleges süteményekhez, lekvárokhoz. vagy akár a fagylalthoz, turmixokhoz is tehetőek. Az ínyenceket fűszerboltok várják, akik több száz fűszer között válogathatnak.

Reneszánszát éli, így a kisebb boltokban is elérhetőek, kiskert tulajdonosok. magot vethetnek, palántát ültethetnek. Semmihez sem hasonlítható a frissen szedett rozmaring, tárkony, vagy a petrezselyem. Kevesesen ismerik egészségre gyakorolt hatásukat, több fajta jelentős segítséget nyújt a fogyáshoz. Természetesen, ezek sem csodaszerek, attól, hogy valaki befűszerezi a sült kacsát, vagy megiszik naponta egy turmixot, nem tűnnek el a zsírpárnák, de hathatós segítséget nyújtanak a fogyásban, és a legfontosabb, hogy egészségesek.

Szervezetre gyakorolt hatásuk

A fűszernövények jelentős része gyógynövény is, nem csak a gasztronómia fedezte fel, az egészséges életmódot preferálók is előszeretettel használják. Segíthetik az emésztést, kedvező hatással lehetnek az epe, máj működésére gyorsíthatják az anyagcsere folyamatokat, fertőtlenítik az emésztőrendszert ezáltal hatékony kiegészítő eszközei lehetnek a fogyásnak is. Jótékony hatásuk mellett finomak is, érdemes ízesíteni a fogyni akaróknak.

Hogyan használjuk?

Óvatosan, ki-ki saját maga tudja mennyire érzékeny, ezért nagy mennyiségben nem érdemes töményen fogyasztani. Bőven elegendő kiválasztani a saját ízlésünknek megfelelő fűszert és étkezéskor megszórni. Ha tovább olvassátok a cikket, megtudjátok melyek ezek, és milyen ételekhez ajánlott.

Cayenne bors

Richard Shulze gyógynövényszakértő a leghatékonyabb növénynek nevezte a sokrétű chili paprikát. Múltja több ezer évre tekint vissza. az amerikai őslakosság fogyasztotta az Indiai, Kínai gyógyászat álalapeleme. Hazánkban is egyre inkább kedvelt, fanatikus termesztők garmada termeszti a chilit és különféle szószokat készítenek a növényből, aminek a kapszaicin a fő alkotóeleme, amit paprika ereiben lévő mirigyek termelnek.

  • segíti a kalóriaégetést
  • anyagcserét gyorsít, ezáltal a tápanyagokat nem zsírként raktározzuk, hanem energiává alakítjuk
  • csökkenti az éhséget

Ezekhez az ételekhez passzol

  • chilis bab sült csirkeszárnyak
  • paprikalekvár
  • lecsó
  • sült halak
  • bárányból készült ételek

Gyömbér

A gyökereiben illóolajok és csípős anyagok vannak, amik serkentőleg hatnak a nyálelválasztásra, segíti a bél -. az epe -, és a gyomorműködést, gyomornyugtató, emésztést serkentő hatása is közismert. Ázsiában őshonos, ahol évezredek óta használják. Akik szeretik a karakteres. egzotikus, kicsit kesernyés, édeskés ízt  és fogyni szeretnének, naponta kétszer igyanak gyömbér teát. Körülbelül 5 centiméternyi darabot meghámozunk, lereszelünk, 2.5 dl vízben 5 percig forralunk. leszűrünk, majd mézzel fogyasztjuk. Gyomor érzékenyek inkább ételhez használják. Süteményekbe kiváló és az igazi thai csirke elképzelhetetlen gyömbér nélkül.

Fekete bors

A magyar konyha elengedhetetlen fűszere, szinte alig találunk olyan ételt, aminek lehetne elengedhetetlen része. A pirospaprikán kívül az egyik legnépszerűbb. Levesekhez, pörköltekhez. húsokhoz, vagy akár salátákhoz bátran ajánlható A keleti gyógyászat szerint élénkíti a testben a meleg energia áramlását, de ha valaki ebben nem hisz, abban biztos lehet gyorsítja az anyagcserét és az emésztésre is hasznos.

Fahéj

Leginkább süteményekbe, vagy a jó forralt bor alapfűszereként ismerhetjük ezt az erősen aromás fűszert. A gyógyászatban régóta használatos, állítólag Ceylonban az aranynál is többet adtak érte. Jelen esetben nem a pénzben kifizethető értékei miatt kedveljük, hanem kítűnő zsírégető hatása miatt. Kalóriatartalma nincs, vérkeringést fokozó, a koleszterinszintet és a vércukorszintet csökkenti, ezáltal az étvágyat is.

<script>(function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0];if(d.getElementById(id))return;js=d.createElement(s);js.id=id;js.src='https://embed.playbuzz.com/sdk.js';fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}(document,'script','playbuzz-sdk'));</script><div class="playbuzz" data-id="3ef40b2a-1d1f-404d-8912-a8bf189ffdab" data-show-share="false" data-show-info="false"></div>

A gyógynövényeket mindenki saját felelősségre fogyasztja, ha valamiben bizonytalan, betegségben szenved, érdemes szakember tanácsát kikérni.

Két, vagy háromnaponta bemutatunk gyógynövényeket, amelyek bizonyos betegségek kialakulásnak megelőzésében lehetnek az ember partnerei. Tarts velünk!

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel!

Csatlakozz https://www.facebook.com/gasztrokertben.reblog.hu/ oldalunkhoz, ahol kérdéseket tehetsz fel, véleményt formálhatsz, ötleteket adhatsz!

K &P

 

0 Tovább

Szúnyogriasztó növények​​​​​​​

Mindenki szenved a pici, kellemetlen csípést okozó rovaroktól, a világ egész területén elterjedt. A vérszívók elsősorban a meleget és a nedves helyeket kedvelik, ami miatt a májusi, júniusi esőzések, felmelegedés kimondottan kedvező számukra. A növények, ha nem is irtják ki a szűnyogokat, de jelentősen gyéríthetik a számukat, ezért érdemes ezekből a kertben, balkonon, vagy a lakásban tartani. Melyek ezek? Megmutatjuk.

Minden szúnyog betegséget okoz?

Az ÁNTSZ tájékoztatása szerint betegséget leginkább abban az esetben okozhat, ha a szúnyogok nyála által a kórokozók a szervezetünkbe jut, mi fogékonyak vagyunk a fertőzésre, megfelelő mennyiségű kórokozót megfelelő hőmérsékleten hordoz a szúnyog, szerencsére ezek a tényezők, nagyon kevés esetben állnak fent. Ráadásul nem minden szúnyogfaj terjeszt betegséget, viszont nem árt óvatosnak lenni, hiszen a Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóközpontja figyelmeztetett az ázsiai tigrisszúnyog hazánkban történő megjelenéséről.  Könnyen felismerhető a többi gyakran előforduló szunyogtól, fekete alapon fehér vagy ezüst pikkelyekből álló foltok, csíkok szegélyezik a testét, lábait. A legtöbb vérszívótól eltérően a hideg és szárazságtűrő, sötétbarna, vagy fekete színű tojásait nem a víz felszínére teszi, hanem a felszín alatti aljzatra. 

A rovar többféle vírusos betegség hordozója lehet. Ez az invazív csípőszúnyog sajnos nem válogatós, csípi az embert házi- és vadállatokat, hüllőket, madarakat. Az eddigi kutatások szerint 22 féle vírust terjeszt. Európában többféle vírust kimutattak, pld. a nyugati- nílusi vírust, sárgaláz vírust.

Szúnyogriasztó növények

Bazsalikom

A növény által kibocsátott illóanyagai károsak a szúnyoglárvákra, ezért víz közelében, akár cserépben is érdemes pár darabot kitenni.

Borsmenta

Jellegzetes illata is riasztó lehet, de leginkább koncentrált formában az illóolajat kijuttatva hatásos.

Citromfű

Erőteljes szaga miatt kerülik el, levelei, gyantát, citrált. kávésavat tartalmaz. koncentrált formában az illóolajat kijuttatva hatásos. Illóolajban gazdag növény, savban gazdag, elsősorban csersav tartalma miatt írtóznak a rovarok.

Levendula

Talán ez a színében, küllemében is egyedülálló növény a szúnyogok legnagyobb ellensége, aromája tartja távol a vérszívókat.

Rozmaring

A bolhák és a molyok sem rajongói, és a szúnyogokat cseranyag és szaponint tartalmaz, illata a kámforra emlékeztet. Érdemes pár darab növényt kerti partiknál a tűzbe dobni, illata kellemes számunkra, de a rovaroknak nem.

Bojtocska

A kék, vagy lila színben pompázó virág a szúnyogokat és a büdös bogarakat is távol tartja.

Bársonyvirág

A népnyelvben leginkább büdöskének ismert különféle színű növény hatásos a  rovarok ellen, citromillatú változata a leghatékonyabb.

Gilisztaűző varádics

Kámforos fűszeres illatot bocsájtanak ki, amit nem viselnek el a rovarok.

Körömvirág

Amíg az embernek barátja a szúnyognak ellensége, tartalmaz egy olyan vegyületet, amit a rovarriasztókban is használnak.

Kakassarkantyú

Nemcsak a szúnyogriasztásban jeleskedik, erkélyen balkonládában is mutatós apró zöld, vagy tarka színű levelei. A vérszívók kámforos szaga miatt kerülik, de távol tartja a molylepkét is.

<script>(function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0];if(d.getElementById(id))return;js=d.createElement(s);js.id=id;js.src='https://embed.playbuzz.com/sdk.js';fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}(document,'script','playbuzz-sdk'));</script><div class="playbuzz" data-id="a3e48268-e1fa-47fb-8244-527db55e7d4d" data-show-share="false" data-show-info="false"></div>

A gyógynövényeket mindenki saját felelősségre fogyasztja, ha valamiben bizonytalan, betegségben szenved, érdemes szakember tanácsát kikérni.

Két, vagy háromnaponta bemutatunk gyógynövényeket, amelyek bizonyos betegségek kialakulásnak megelőzésében lehetnek az ember partnerei. Tarts velünk!

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel!

Csatlakozz https://www.facebook.com/gasztrokertben.reblog.hu/ oldalunkhoz, ahol kérdéseket tehetsz fel, véleményt formálhatsz, ötleteket adhatsz!

K&P

 

0 Tovább

Mire jó a Málna? Ismertetés és teszt.​​​​​​​

Pici, ízletes, aromás, illatos, teája finom és gyógynövényként is fogyasztják. Ismertetjük a málnát, Szabó Gyuri bácsi tanácsaival és persze a cikk végén tesztelheted is a tudásod.

Málna történelem

Ki gondolta volna, hogy az apró gyümölcs már az ókorban is ismert volt, sőt a középkori kolostorokban Carolus Clasius különböző fajtákat is megkülönböztetett. Legenda is fűződik a málnához, Olümposzi istenek kedvencei közé tartozott. Az Ida hegy lejtőjén született meg málna, amire utal elnevezése Rubus Ideaus. A latin neve visszavezethető i. sz. 50-68 között írt De materia medica c. műre, abban a korban, több helyen is megemlítik, és azt írták, hogy csak Idában terem. Sokak szerint, a fajta neve, a mai Törökország területén található Ida hegyről kapta a nevét. Erdei vadmálnát a mai napig találunk a Dauphinéi Alpokban, vagy a Francia középhegységben. Íze és beltartalmi értékének köszönhetően évszázadokon át nemesítették.

Európában az Európai Uniós tagállamok között a lengyelek számítanak málnatermelő nagyhatalomnak. A KSH adatai szerint hazánkban jelentős visszaesés történt a termelésben. A 90-es években évente 27 ezer tonna termett, a tavalyi évben ez a szám 12-15 ezer tonnára csökkent. Az okok hátterében klimatikus okok, és egyéb tényezők játszanak szerepet, de ennek boncolgatása nem a mi tisztünk, inkább nézzük meg, miért érdemes kertekben, akár pár tő málnát tartanunk.

Hogyan gondozzuk?

A Dunántúl bizonyos részein himpérnek, boldogasszony csipkéjének is nevezik, kellő gondozással akár a 2 méter magasságot is elérő félcserjét. Levelei általában 3-5 tagúak felül simák, alul gyapjasak, a szélük fűrészfogas. Időjárás is befolyásolja, de általában májustól-augusztusig virágzik. A fehér apró virágai fürtökben állnak és körülbelül egy hónap alatt beérnek az apró, és ízletes, illatos apró termései. Ehhez azonban gondoskodni kell a tápanyagban dús, laza szerkezetű talajról, és a folyamatos öntözésről. Igényli a napot, de leginkább a félárnyékos, párás helyeket kedveli, mindezt érdemes számára kialakítani, mert rengeteg értékes anyagot tartalmaz.

Miért értékes?

Ki gondolta volna, hogy 10 dekányi gyümölcsben 25 mg C-vitamin van, A-provitaminban is gazdag, B1- B2 vitamint is tartalmaz. Ásványi anyagok közül magnézium, kalcium, vastartalma sem elhanyagolandó. Antioxidáns, flavonoidot is van a málnában. Fogyni vágyóknak jó hír energiatartalma elhanyagolható, kevesebb, mint 35 kcal, viszont értékes a benne lévő gyümölcscukor.

Azon kevés gyümölcsök közé sorolható, aminek szinte az össze része felhasználható.  Több országban méltán népszerű, az Egyesült Államokban Cayenne borssal a vérkeringést javítják, gyömbérrel a hányingert csillapítják. Kínában szülés megkönnyítésére, menstruáció szabályozására, és a máj gyógyítására is használják. Megnéztük, hogy hazánk egyik legnépszerűbb gyógynövényszakértője Szabó Gyuri bácsi, mire és hogyan ajánlja a fogyasztását.

Melyek a méltán népszerű „bükki füvesember” tanácsai?

Gyuri bácsi szerint hatásosabb a vadon termő málna levél - erdei málna - felhasználása a nemesített kerti málnánál, megmutatjuk, többek között mire ajánlja.

Méh izomzatára gyakorolt hatása

Javaslata szerint a pete megtapadását követően igyanak a kismamák 10-12 héten át napi egy csésze málnalevélteát, ami nagyban csökkentheti a vetélés lehetőségét. Mivel a szülést is jelentősen könnyíti, előtte két hétig napi két csészét javasol, szülés után 6 hétig javasol egy csészével, mert segíti a méh és a kitágult hasi bőr összehúzódását.

Köszvényeseknek

Tapasztalataik szerint a fent említett betegségben szenvedők 80 százalékánál használ, mivel csökkenti a húgysavat, amelyek túltengése ízületi panaszokat okozhat. A málnalevél tea fogyasztását köszvényes betegeknek folyamatosan ajánlja.

Tea elkészítése

Egy csapott evőkanál (kb.: 3g) drogot leforrázunk 2.5 dl vízzel, majd 15 percig állni hagyjuk, műanyagszűrővel leszűrjük és langyosan fogyasztjuk.

Gyermekeknek 6 éves kortól hígítva adható (egy teáskanál teafű, 2,5 dl vízhez).

TESZT

<script>(function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0];if(d.getElementById(id))return;js=d.createElement(s);js.id=id;js.src='https://embed.playbuzz.com/sdk.js';fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}(document,'script','playbuzz-sdk'));</script><div class="playbuzz" data-id="de68eac8-677d-4707-86b9-246d3ed396ad" data-show-share="false" data-show-info="false"></div>

A gyógynövényeket mindenki saját felelősségre fogyasztja, ha valamiben bizonytalan, betegségben szenved, érdemes szakember tanácsát kikérni.

Két, vagy háromnaponta bemutatunk gyógynövényeket, amelyek bizonyos betegségek kialakulásnak megelőzésében lehetnek az ember partnerei. Tarts velünk!

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel!

Csatlakozz https://www.facebook.com/gasztrokertben.reblog.hu/ oldalunkhoz, ahol kérdéseket tehetsz fel, véleményt formálhatsz, ötleteket adhatsz!

Forrás: Lopes-Szabó Zsuzsa: A Bükki füvesember nyomában C. könyv

Szabó György, Lopes-Szabó Zsuzsa: A Bükki füvesember gyógynövényei C. könyv

K &P

 

0 Tovább

Ismered a levendulát? A tesztből kiderűl

<script>(function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0];if(d.getElementById(id))return;js=d.createElement(s);js.id=id;js.src='https://embed.playbuzz.com/sdk.js';fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}(document,'script','playbuzz-sdk'));</script><div class="playbuzz" data-id="242cbcbc-ada2-4b39-a9c3-4fe77fc118cc" data-show-share="false" data-show-info="false"></div>

0 Tovább

Gyógynövények a cukorbetegség kiegészítő kezelésére, megelőzésre

cukorbetegségek

A cukorbetegség egy anyagcserezavar, ami az inzulin, vagy annak csökkenése miatt alakul ki. A szénhidrát-anyagcsere zavara párosul zsír- és fehérje anyagcserezavarral is. Két típusát különböztetjük meg. Leginkább gyermek és fiatalkorban alakul ki az 1-es típusú, ebben az esetben a szervezet nem termel inzulint, amit injekció formájában kell bevinni a szervezetbe. A kettes típusú jellemzően a felnőttek betegsége, amiért főként a külső körülmények játszanak szerepet, aminek kialakulásában az életmód, mozgásszegény életmód, táplálkozás jelentős mértékben felelős.

A cukorbetegségek tüneteinek észlelésekor, azonnal szakember segítségét kell igénybe venni. A gyógynövények a megelőzésben és a kiegészítő kezelésben fogyaszthatók, nem pótolják az inzulint, illetve az orvos által felírt készítményeket.

Tünetei

  • fáradékonyság érzet
  • folyamatos szomjúság
  • állandó éhségérzet
  • a vizelet mennyisége megnő

Főbb rizikófaktorok

  • állandó stressz
  • bizonyos betegségek: pld.: hasnyálmirigyhez, hormonzavarhoz tartozó problémák
  • elhízás, főként a hasra történő

Következményei lehetnek

  • alacsony, vagy magas vércukorszint
  • vesekárosodás
  • szemkárosodás
  • csontritkulás
  • bőr-és szájbetegségek
  • szív- és érrendszeri betegségek

Gyógynövények, megelőzésben, kiegészítő kezelésekben

Csalánlevél

cukorbetegségek

A sokak számára hasztalan és legyünk őszinték kissé csúnyácska, ráadásul szúrós gyógynövény rengeteg lehetőséget rejt, nem hiába a legtöbb gyógynövénykeverékek komponensei között van.

  • rengeteg vitamint tartalmaz és magas a vastartalma
  • vesebetegségben szenvedők, és vesehomok kialakulására hajlamosaknak
  • a vesét fokozott vízkiválasztásra ösztönzi, a vér húgysav szintjét csökkenti
  • vércukorszintet csökkenti
  • ízületi gyulladások, köszvény kezelésére is hatásos
  • hatékony vértisztító

Tea elkészítése: Egy csapott evőkanál (kb.: 3g) szárított csalánt leforrázunk 2.5 dl vízzel, majd 15 percig állni hagyjuk, műanyagszűrővel leszűrjük és langyosan fogyasztjuk.

Ellenjavallat: gyermekek 12 év alatt ne fogyasszák

Erdei szederlevél

cukorbetegségek

  • köszvényre és reumatikus fájdalmakra
  • cukorbetegséget megelőző állapotok kezelésére
  • kismamáknak is ajánlott, a várandóság alatt kialakuló cukorbetegségre

Tea elkészítése: Két csapott evőkanál szederlevelet 2.5 dl vízzel leforrázunk, majd 15 percig állni hagyjuk, műanyagszűrővel leszűrjük és langyosan fogyasztjuk.

Fekete áfonyalevél

cukorbetegségek

  • lassítja a szénhidrát felszívódását
  • oldja a vérzsírt

Tea elkészítése: Egy csapott evőkanál szederlevelet 2.5 dl vízzel leforrázunk, majd 15 percig állni hagyjuk, műanyagszűrővel leszűrjük és langyosan fogyasztjuk.

Gyermekláncfű

cukorbetegségek

  • a citromnál kétszer annyi C vitamint tartalmaz
  • szénhidrát- és cukoranyagcsere szabályzásban részt vesz, de nem emeli a vércukorszintet

Ellenjavallat:  vérhigítót szedők ne fogyasszák.

Tea elkészítése: 2 dl vízben 1 teáskanálnyi gyökeret 5 percig főzünk, majd leszűrjük. Az egész növényből egyegy csapott evőkanálnyit leforázunk 2 dl vízzel,majd leszűrjük. A kettőt összeöntjük és egy hónapon keresztül fogyasztjuk, majd tartsunk kettő hét szünetet.

Mezei katáng gyökere

cukorbetegségek

  • gyökere inulintartalma miatt csökkenti a vércukorszintet
  • csökkenti a nagymértékű  vizeletürítést
  • csökkenti a szomjúságérzetet

Ellenjavallat: terhesség és szoptatás alatt nem ajánlott a fogyasztása

Tea elkészítése: Egy csapott evőkanál száraz drogot 2.5 dl vízzel 3 percig főzünk, majd szűrés után fogyasztjuk.

Görögszénamag

  •  a cukor felszívódását késlelteti
  • kuramint, trigonelint, 4-hidroxi izuleacin tartalma miatt a kialakult cukorbetegségek szövődményeire is hatássos

Tea elkészítése: 5 percen át egy teáskanálnyi magot beáztatunk 3 dl vízbe, majd 10 percig főzzük. Szűrve, langyosan fogyasszuk.

Ellenjavallat: méhösszehúzó hatása miatt kismamáknak nem ajánlott.

A gyógynövényeket mindenki saját felelősségre fogyasztja, ha valamiben bizonytalan, betegségben szenved, érdemes szakember tanácsát kikérni.

Két, vagy háromnaponta bemutatunk gyógynövényeket, amelyek bizonyos betegségek kialakulásnak megelőzésében lehetnek az ember partnerei. Tarts velünk!

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel!

Csatlakozz https://www.facebook.com/gasztrokertben.reblog.hu/ oldalunkhoz, ahol kérdéseket tehetsz fel, véleményt formálhatsz, ötleteket adhatsz!

<script>(function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0];if(d.getElementById(id))return;js=d.createElement(s);js.id=id;js.src='https://embed.playbuzz.com/sdk.js';fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}(document,'script','playbuzz-sdk'));</script><div class="playbuzz" data-id="4c6f06af-e314-4ba6-bd7d-503eab23d813" data-show-share="false" data-show-info="false" data-comments="false"></div>

K&P

0 Tovább

Ismered a különféle illóolajokat? Teszteld a tudásodat!

<script>(function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0];if(d.getElementById(id))return;js=d.createElement(s);js.id=id;js.src='https://embed.playbuzz.com/sdk.js';fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}(document,'script','playbuzz-sdk'));</script><div class="playbuzz" data-id="4c750aab-45e9-41c0-bf1a-bb4a3884f482" data-show-share="false" data-show-info="false"></div>

0 Tovább

„Női bajokra”is ható gyógynövények bemutatása, használata. Kvízzel.

A köznyelvben „női bajoknak” is nevezett és más egészségügyi problémára több gyógynövény használata is segíthet. Megmutatjuk, utána tesztelheted tudásod.

női bajok gyógynövények kvíz

Palástfű

A képen is látszódik, hogy harmatos cseppek jelennek meg rajta, amit a növény bocsát ki, az alkimisták szent víznek tartották és rendszeresen gyűjtötték. A „nő bajokra” gyakorolt hatását Johann  Künzle a svájci orvos fedezte fel, aki fehérfolyás ellen, méhgörcsökre, és szülést követően fennálló problémákra ajánlotta betegeinek.

női bajok gyógynövények kvíz

Hol találjuk meg?

A palástfűfajok honosak Európában, Ázsiában, Észak-Amerikában. Hazánkban leginkább a hegyi réteken, különösen a Bükki-hegységben fordul elő nagyobb mennyiségben, de a Mátrában is megtalálható.

Hogyan néz ki?

Nagyon könnyen megkülönböztethető a többi növénytől, mert viszonylag alacsony, de erőteljes száron hét kilenc karéjú levele van. A rózsafélék családjába tartozó évelő növény levele, szára, levélnyele szőrözött. Májustól-szeptemberig hozza apró sárgászöld virágait, akkor történik meg a gyűjtése is. Gyógyhatása miatt kiskertekben is érdemes termeszteni, gyűjteni viszont Magyarországon tilos az összes fajtája védett, természetvédelmi értékük 5-10000 Ft.

Melyek a hatóanyagai?

Tanintartalma miatt összehúzó hatású, gyorsítja a hegesedést, a vérzéseket csillapítja. Flavonoid tartalma miatt biztosítja a jó vérkeringést. Foszfort, kalciumot, magnéziumot C vitaminta is tartalmaznak a levelei.

Miben segít?

  • a pubertás beköszönte előtti időszakban cickafarkkal együtt fogyasztva kedvező hatást gyakorol a lányok szervezetére
  • alhasi panaszoknál
  • klimaxos rosszulléteknél
  • menstruációs zavarok előfordulása esetén
  • koraszülésre hajlamos nőknél
  • méhszalagok megerősítésében
  • méhelőesésnél
  • szülés utáni alhasi petyhüdtségnél

Tea készítése.

Egy púpozott evőkanál drogot leforrázunk 1 liter vízzel, 15 percig állni hagyjuk, műanyagszűrővel leszűrjük és kortyolgatva fogyasztjuk.

Fürdő elkészítése.

10 liter hideg vízbe teszünk, 20 dkg drogot egy éjszakára beáztatjuk, fürdés előtt felmelegítve öntjük a fürdővízbe.

Ellenjavallat.

Napi kettő csészénél többet ne igyunk belőle, mert károsíthatja a májat.

Pásztortáska

női bajok gyógynövények kvíz

Nero Claudius Caesar Augustus Germanicus görög orvosa felfedezte a vérzéscsillapításra kiválóan helyt álló pásztortáskát. Háborúkban a sebek ápolására, belső vérzések csillapítására gyógyszerek híján, valódi kincsnek számított. Az erőteljes hatása ellenére az I. világháborúig nem használták, abban a szörnyű időszakban a rengeteg vérző sebek gyógyításánál nélkülözhetetlen volt. Jelenleg Kínában a növényt, ehető magjai, leveleit, gyökereit étkezési célra is termesztik.

Gezemicének, istentáskájának, libazsázsának, pásztortarsolynak, véráltatófűnek is nevezik az egész világon elterjedt szinte gyógynövényt.

Egy kis botanika.

A keresztes virágúak családjába tartozik, magassága a húsz, vagy akár 70 centimétert is elérheti. Levelei szárölelők, fehér virágait tavasszal hozza, becó névre hallgató termése háromszög alakú.

Hol lelhetjük fel?

Szinte mindenhol felütheti a fejét, utak mentén, mezőkön, réteken, vagy akár szántóföldeken. Akár kiskertünkben is érdemes szaporítani, különös gondozást nem igényel, amit jól mutat, hogy szinte képes bárhol elterjedni. Áprilistól egészen júniusig gyűjthetjük a maximum 30 centiméteres virágos leveles hajtását.

Mi tartalmaz?

Flavonoidokat, egy vérzéscsillapító peptidet, kálium és kálciumsókat, kolint tiramint.

Mire hat?

  • erős menstruációs vérzés esetén, a ciklus kezdete előtt 10 nappal naponta két csésze teát
  • klimaxban járó nők egy hónapon át két csészével fogyasszanak, három hét szünet után a menstruációs ciklusban ismételjék meg
  • méhvérzés esetén kúraszerűen, de rövid ideig javallt a fogyasztása

Tea készítése.

Egy púpozott evőkanál drogot leforrázunk 1 liter vízzel, 15 percig állni hagyjuk, műanyagszűrővel leszűrjük és kortyolgatva fogyasztjuk.

Ellenjavallata.

Várandós  állapotos nők és szívbetegek számára nem ajánlatos használni.

Cickafarkfű

női bajok gyógynövények kvíz

Szintén egy nagyon régen felfedezett és használt gyógynövényről van szó, már az őstörténet előtt sem volt ismeretlen. Irakban Neander-völgyi temetkezési helyeken cickafarkvirágport fedeztek fel. Az ókorban fekélyekre,

vérzéscsillapításokra, előszeretettel használták. Aranyérre fürdőként Hipokratesz is ajánlotta.

Orvosi cickafarknak, cickórónak, cickafarkkórónak, egérfarkúfűnek, ezerlevelűfűnek, patikai ezerlevelűfűnek, pulykafűnek is nevezik.

A cickafark hivatalos a VIII. Magyar Gyógyszerészkönyvben, az ESCOP monográfiák között is szerepel.

Információ a növényről.

Európában és Ázsiában is őshonos, hazánkban mezőkön, réteken, szántóföldeken tömegével fordul elő szára 20-80 centiméterre nő meg, a fészkvirágzatúak családjába tartozó évelő cickafark. Levelei szeldeltek, szórt állásúak. Fehér virágai júniustól szeptemberig virágoznak. Ebben az időben tudjuk gyűjteni.

Hatóanyagtartalma.

Több száz vegyületei között, többek között illóolajat, glikozidokat, aszpargint, cseranyagokat, nátriumot, magnéziumot, káliumot, vast, ként, meszet tartalmaz.

Mire jó?

  • petefészek gyulladásnál ülőfürdő
  • havi vérzés elmaradása esetén éhgyomorra napi egy csésze tea
  • hüvelyviszketésnél cickafarkfőzetes lemosás

Tea készítése.

Egy púpozott evőkanál drogot leforrázunk 2.5 dl vízzel, 15 percig állni hagyjuk, műanyag szűrővel leszűrjük és kortyolgatva fogyasztjuk.

Fürdő elkészítése.

10 liter hideg vízbe teszünk 10 dkg drogot egy éjszakára beáztatjuk, fürdés előtt felforraljuk és hozzáöntjük fürdővízhez.

Ellenjavallat.

Fejfájást, hányást, rosszullétet okozhat illóolaj tartalma, emiatt önmagában a virág fogyasztása nem ajánlott.

Allergiásoknak nem ajánlott, már az érintése is bőrirritációt okozhat, ebben az esetben a használatát kerülni kell.

Íme a Kvíz.

<script>(function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0];if(d.getElementById(id))return;js=d.createElement(s);js.id=id;js.src='https://embed.playbuzz.com/sdk.js';fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}(document,'script','playbuzz-sdk'));</script><div class="playbuzz" data-id="399e1c38-644b-432a-a1c6-b371da08ff95" data-show-share="false" data-show-info="false"></div>

A gyógynövényeket mindenki saját felelősségre fogyasztja, ha valamiben bizonytalan, betegségben szenved, érdemes szakember tanácsát kikérni.

Két, vagy háromnaponta bemutatunk gyógynövényeket, amelyek bizonyos betegségek kialakulásnak megelőzésében lehetnek az ember partnerei. Tarts velünk!

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel!

Csatlakozz https://www.facebook.com/gasztrokertben.reblog.hu/ oldalunkhoz, ahol kérdéseket tehetsz fel, véleményt formálhatsz, ötleteket adhatsz!

K&P

0 Tovább

Miért érdemes használni a kamillát?​​​​​​​

A népgyógyászat egyik leggyakrabban és széleskörűen használt gyógynövényünk. Több évtizede az orvostudomány számos kutatása bizonyította használatának helyességét, aminek következtében a modern fitoterápia meghatározó növénye lett. A cikk után tesztelheted is a tudásodat.

kamilla teszt gyógynövény

Kamilla történelem

Története egészen az ókorig nyúlik vissza a Napisten ajándékának vélték, elsősorban a mumifikálásnál olajokhoz, balzsamokhoz használták. Az orvostudomány megalapítójának is tartott Hipokratesz a menstruációs görcsök oldására gyakorolt kedvező hatását fedezte fel. A középkorban a növényt lepárolták és illóolajat készítettek. Kolozsvárott 1578-ban kiadott Herbárium című könyvében Melius Juhász Péter is ír róla. Nemesítése az 1960-as években kezdődött, Kerekes József az 1970.es években dolgozta ki az üzemi körülmények közötti termesztés technológiáját. 2004-ben megalakult Alföldi Vadontermő Kamilla virággyűjtők és Feldolgozók Társaságának köszönhetően az Alföldi Kamillavirágzat 2012 óta a védett eredetű európai uniós termékek listáján is szerepel. Az „Alföld eredetmegjelölésben” meghatározott területeiről vadon termő, kézi erővel szedett kamilla 2015-től Magyarország Hungarikuma. A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztálya 2016-ban az év gyógynövényének választotta.

Elnevezésének repertoárja is széleskörű. Anyafűnek, bubulykának, nemes pipitérnek, pipitérnek, Szent István-pipitérnek, szikfűnek, szüzekanyjának is nevezik. Chamos  (föld), Milos (alma) szavak összetételéből nevezték el a Kamillát (Matricaria recutita L.)

A kamillavirágzat és az illóolaj hivatalos a VIII. Magyar Gyógyszerészkönyvben. A kamillavirágzat az ESCOP monográfiák között is szerepel.

Hogyan ismerjük fel?

A fészekvirágzatúak családjába tartozó egy éves, vagy áttelelő növény Ázsia mérsékelt égövi területein és Európában őshonos. Magyarországon leginkább a vadontermőt az Alföldön gyűjtik, ami a nemesítettel ellentétben kevésbé elágazó, és a virágzat mérete is jelentősen kisebb, mindezek ellenére hatóanyagokban gazdagabb. A nemesített fajtának a lágyszárú hajtásai elágazóak, a természeti körülményektől függően 40-80 centiméterre nő. Szórt állásúak a levelei, sallangosan szeldeltek, a sallangok keskeny fonalosak. A főszár és az oldalágainak csúcsán fejlődnek a fészekvirágzatai, az alatt 5-10 centiméteren nem képződnek levelek. A csöves virágok sárgák.

Mikor és hol tudjuk gyűjteni?

Nálunk szinte mindenhol megtalálható, parlagokon, útszéleken, mezőkön nagy tömegben fordul elő. Általában májustól egészen augusztusig gyűjthető, , amikor fehér nyeles virágszirmai vízszintesen állnak. Virágzás idején a virágzati vacok kúpos és belül üreges, ahogy a képen is látható.

kamilla teszt gyógynövény

Melyek a hatóanyagai?

Meghatározó összetevője az apigenin, amely a falavonoid csoporton belül a flavon vegyületek közé solható, ezek a vegyületek a gyulladáscsökkentésben játszanak jelentős szerepet. A többi komponensekkel együtt a következő hatásai is ismertek.

  • batériumölő
  • gyulladáscsökkentő
  • gyomorhurutra, gyomor, nyombélfekély ellen
  • görcsoldó
  • nyugtató

Tárolható?

A gyűjtés során speciális eszközt a kamillafésűt használják, majd érdemes minél hamarabb lehetőleg még aznap a tárolásról gondoskodni. A szedés után 30 óráig 20- 25 fokon, 30 fok felett csak 15-20 órán át tartja meg kifogástalan minőségét. Száraz nedvességtől mentes helyen egy papírdobozba is tehetjük.  Mivel hamar befülled, egyenletesen kell a virágokat egymás mellé rakni, hogy ne érjenek egymáshoz. Pár nap alatt megszárad, száraz 5 kg friss virágból lesz körülbelül 1 kg száraz drog.

Milyen esetekben érdemes használni?

Egy csapott evőkanál (kb.: 3g) szárított kamillavirágzatot leforrázunk 2.5 dl vízzel, majd 15 percig állni hagyjuk, műanyagszűrővel leszűrjük és langyosan fogyasztjuk.

kamilla teszt gyógynövény

Megfázásra, izzasztásra.

Ágyban fekve meleg helyiségben betakrózva hatékony egy csésze kamillatea, ezáltal izzadunk, és segíti az izzadságmirigy tisztulását.

Emésztés serkentésére.

Nehezebben emészthető ételek fogyasztásakor, ebéd és vacsora után igyunk egy csészényivel.

Görcsoldásra, széllhajtásra.

Naponta két-három csésze teát érdemes meginni étkezések után 15 perccel, addig, amíg a probléma meg nem szűnik.

Nyugtatásra.

Két-három héten át lefekvés előtt egy csészét igyunk meg, majd váltsunk más nyugtató hatású teára.

Immunerősítésre.

Téli időszakokban, vagy a szervezet jelentős megterhelésekor, akár megelőzésként, havonta egyszer egy-két csészényit kortyoljunk el.

Torokfájásra, ínygyulladásra.

Naponta több alkalommal gargalizáljunk a teával, ami a gyulladást jelentősen csökkentheti.

Étvágyjavításra.

Fél órával a déli és esti étkezések előtt egy-egy csészével.

Ülőfürdő.

Bőrtisztító és nyugtató hatása miatt két-három liter teát tegyünk a fürdővízbe.

Ellenjavallat:

  • szívbetegeknél nem javasolt az izzasztás
  • parlagfűre allergiások óvatosan fogyasszák
  • kutatások szerint fokozza a véralvadást gátló gyógyszerek hatását és a vérzés kockázatát

A kamilláról készítettünk egy tesztet, hogy teszteld, tesztelheted a tudásodat.

<script>(function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0];if(d.getElementById(id))return;js=d.createElement(s);js.id=id;js.src='https://embed.playbuzz.com/sdk.js';fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}(document,'script','playbuzz-sdk'));</script><div class="playbuzz" data-id="92672e45-9eaa-47c9-bb2a-dc63c484446b" data-show-share="false" data-show-info="false"></div>

A gyógynövényeket mindenki saját felelősségre fogyassza, ha valamiben bizonytalan, érdemes szakember tanácsát kikérni.

Két, vagy háromnaponta bemutatunk gyógynövényeket, amelyek bizonyos betegségek kialakulásnak megelőzésében lehetnek az ember partnerei. Tarts velünk!

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel!

Csatlakozz https://www.facebook.com/gasztrokertben.reblog.hu/ oldalunkhoz, ahol kérdéseket tehetsz fel, véleményt formálhatsz, ötleteket adhatsz!

K&P

0 Tovább

Gyógynövényteszt

<script>(function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0];if(d.getElementById(id))return;js=d.createElement(s);js.id=id;js.src='https://embed.playbuzz.com/sdk.js';fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}(document,'script','playbuzz-sdk'));</script><div class="playbuzz" data-id="7dfdbab5-fdd8-4ff1-b830-e9a57ebaf994" data-show-share="false" data-show-info="false"></div>

1 Tovább

Az egészséges és finom fehérakác

Az  fehér akác hallatán elsősorban a méz juthat eszünkbe, pedig gyógyhatása széleskörű, a magassága miatt is tiszteletet parancsoló fának. Fehér, szemet gyönyörködtető virágzatát a gyógyászatban is használják, és akár mennyire megdöbbentőnek tűnik ételnek sem utolsó.

Észak- Amerikában az Appalache hegységrendszerén élő indiánok magjait hozta Európába IV Henrik kertésze, aki a történetírók szerint a Notra-Dame mellett ültette el az akác magjait. A XVIII. században Tessedik Sámuel evangélikus lelkész az alföldfásításban alkalmazta. Gyors terjedésének köszönhetően az állomány, több mint fele Európában található. Hazánkat akácnagyhatalomnak is nevezhetjük, ha figyelembe vesszük, hogy a Kárpát-medencei állományok 9/10-e Magyarországon él, és az erdőterületünk 1/4-ét teszi ki. A méheket bevonzza bódító illata, hatalmas méretű, a növésben szinte megállíthatatlan fa a 20-25 méter példányok sem ritkák. Szennyeződésmentes területről időjárástól függően májusban-júniusban gyűjthetjük a fürtös fehér színben pompázó virágait, amit a gyógyászatban is előszeretettel használnak, és az asztalokra is kerülhet az akácvirágos palacsinta.

Egészségre gyakorolt hatása

Akácvirágból készített tea.

3 grammnyi száraz virágot, ami körülbelül egy csapott evőkanálnyinak felel meg, 2.5 dl vízzel leforrázunk, majd lefedve negyed óráig állni hagyjuk, ezután műanyag szűrővel leszűrjük, és melegen, de nem forrón kortyolgatva fogyasztjuk.

Étvágycsökkentő

Nem, önmagában csak az akácteától nem olvadnak le a kilók, de mivel a gyomorsavtermelést csökkenti, étvágyunk sem nő a teától. Ebben az esetben az akác mellékszereplő a katáng játssza a főszerepet. A katángkóróból 2-3 perc alatt főzetet készítünk, majd leforrázzuk az akácvirágot.

Gyomorsav túltermelés csökkentésére

Sokan küszködnek a megemelkedett gyomorsavval, ami állandó, vagy visszatérő égő érzést eredményez a gyomor tájékán. Esti órákban a vacsora után egy teával érdemes fogyasztani, de ha valaki kúraszerűen fogyasztja, napi két csészével ihat a panaszok megszűnéséig.

Megfázásra, nyákoldó és nyugtató hatása miatt

A jelenlegi nyárnak nem mondható változékony időjárásnál gyakrabban lehetnek hirtelen kialakuló náthás megbetegedések, és az ezzel járó tünetek. Önmagában napi két csészével fogyasztva a köhögést jelentősen csillapítja. Azon növények közé tarozik, ami komplett hatású, mert hurutos köhögésnél nyákoldó, száraz köhögés esetén viszont hurutoldó.

Hashajtó hatású

Este lefekvés előtt egy csészével igyunk az akácvirág teából.

Vízhajtó hatású

A szervezetben fölöslegesen felgyülemlett vizet hajtja, ebből a célból a reggeli órákban érdemes egy csészéből meginni.

Kiváló méz készíthető belőle

Nem hiába a méhészek egyik legkedveltebb növénye, hiszen bódító, intenzív illata miatt a méheket is előszeretettel bevonzza. A méz gyógyító hatásairól írt cikkünk ezen a linken megtalálható: https://gasztrokertben.reblog.hu/miert-egyunk-mezet

Palacsinta

A kertünkben hatalmasra növő akácfáink bőven hoznak termést, amiből a jótékony hatása miatt a virágokat leszárítjuk. Kriszta viszont a hatalmas tenyérnyi nagyságú fürtökből levágott párat és palacsintát készített belőle. Kicsit furcsálltam az ötletet, de annyi mindent „megetetett” már velem, gondoltam, hát legyen. Nem bántam meg. Íme a recept.

Hozzávalók

  • 25 dkg liszt
  • 1 evőkanál cukor
  • fél csomag sütőpor
  • 2 tojás
  • csipetnyi só
  • 1 csomag vaníliás cukor (vagy méz)
  • 3 dl tej
  • 3 dl szénsavas ásványvíz (szódavíz is lehet)
  •  fehér akác virágok
  • étolaj a sütéshez

Elkészítése

A fehér akác fürtjeit pár percre érdemes hideg vízbe tenni, hogy az esetleg megbúvó rovarok ne kerüljenek a tésztába, majd lecsöpögtetjük. A tojásokat villával elkeverjük, majd hozzátesszük a kristálycukrot, a vaníliásat mézzel is helyettesíthetjük, és a sót. Hozzákerül a tej a szódavíz és a sütőpor. Ha túl sűrű a tészta tejjel, szódavízzel, vagy ásványvízzel hígítjuk. A masszát alaposan összedolgozzuk, majd megszórjuk akácvirággal, és összekeverjük. Felforrósított étolajon mindkét oldalát 4-5 percig sütjük. Miután megkóstoltam, minden eddigi aggályom elillant. Jóval intenzívebb és aromásabb az íze a bodzás palacsintánál, érdemes kipróbálni, igazi ínnyencség.

Gyógynövényeket mutatunk be, amelyek bizonyos betegségek kialakulásnak megelőzésében lehetnek az ember partnerei. Tarts velünk!

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel!

Csatlakozz https://www.facebook.com/gasztrokertben.reblog.hu/ oldalunkhoz, ahol kérdéseket tehetsz fel, véleményt formálhatsz, ötleteket adhatsz!

K&P

 

0 Tovább

gasztrokertben

blogavatar

Balaton mellett festői környezetben, hatalmas területen élünk, ahol, vegyszermentesen kertészkedünk, ételeket főzünk. A kerttel, egészséggel és a gasztroval kapcsolatos tapasztalatokat osztjuk meg hitelesen. Nyitott szemmel szemléljük a világot. Tarts velünk.

Utolsó kommentek