A változatos pikáns ízvilágú fűszerek egyre népszerűbbek a gasztronómiában. Sokféleképpen felhasználhatóak, levesekben, főzelékekbe, sültekhez. különleges süteményekhez, lekvárokhoz. vagy akár a fagylalthoz, turmixokhoz is tehetőek. Az ínyenceket fűszerboltok várják, akik több száz fűszer között válogathatnak.

Reneszánszát éli, így a kisebb boltokban is elérhetőek, kiskert tulajdonosok. magot vethetnek, palántát ültethetnek. Semmihez sem hasonlítható a frissen szedett rozmaring, tárkony, vagy a petrezselyem. Kevesesen ismerik egészségre gyakorolt hatásukat, több fajta jelentős segítséget nyújt a fogyáshoz. Természetesen, ezek sem csodaszerek, attól, hogy valaki befűszerezi a sült kacsát, vagy megiszik naponta egy turmixot, nem tűnnek el a zsírpárnák, de hathatós segítséget nyújtanak a fogyásban, és a legfontosabb, hogy egészségesek.

Szervezetre gyakorolt hatásuk

A fűszernövények jelentős része gyógynövény is, nem csak a gasztronómia fedezte fel, az egészséges életmódot preferálók is előszeretettel használják. Segíthetik az emésztést, kedvező hatással lehetnek az epe, máj működésére gyorsíthatják az anyagcsere folyamatokat, fertőtlenítik az emésztőrendszert ezáltal hatékony kiegészítő eszközei lehetnek a fogyásnak is. Jótékony hatásuk mellett finomak is, érdemes ízesíteni a fogyni akaróknak.

Hogyan használjuk?

Óvatosan, ki-ki saját maga tudja mennyire érzékeny, ezért nagy mennyiségben nem érdemes töményen fogyasztani. Bőven elegendő kiválasztani a saját ízlésünknek megfelelő fűszert és étkezéskor megszórni. Ha tovább olvassátok a cikket, megtudjátok melyek ezek, és milyen ételekhez ajánlott.

Cayenne bors

Richard Shulze gyógynövényszakértő a leghatékonyabb növénynek nevezte a sokrétű chili paprikát. Múltja több ezer évre tekint vissza. az amerikai őslakosság fogyasztotta az Indiai, Kínai gyógyászat álalapeleme. Hazánkban is egyre inkább kedvelt, fanatikus termesztők garmada termeszti a chilit és különféle szószokat készítenek a növényből, aminek a kapszaicin a fő alkotóeleme, amit paprika ereiben lévő mirigyek termelnek.

  • segíti a kalóriaégetést
  • anyagcserét gyorsít, ezáltal a tápanyagokat nem zsírként raktározzuk, hanem energiává alakítjuk
  • csökkenti az éhséget

Ezekhez az ételekhez passzol

  • chilis bab sült csirkeszárnyak
  • paprikalekvár
  • lecsó
  • sült halak
  • bárányból készült ételek

Gyömbér

A gyökereiben illóolajok és csípős anyagok vannak, amik serkentőleg hatnak a nyálelválasztásra, segíti a bél -. az epe -, és a gyomorműködést, gyomornyugtató, emésztést serkentő hatása is közismert. Ázsiában őshonos, ahol évezredek óta használják. Akik szeretik a karakteres. egzotikus, kicsit kesernyés, édeskés ízt  és fogyni szeretnének, naponta kétszer igyanak gyömbér teát. Körülbelül 5 centiméternyi darabot meghámozunk, lereszelünk, 2.5 dl vízben 5 percig forralunk. leszűrünk, majd mézzel fogyasztjuk. Gyomor érzékenyek inkább ételhez használják. Süteményekbe kiváló és az igazi thai csirke elképzelhetetlen gyömbér nélkül.

Fekete bors

A magyar konyha elengedhetetlen fűszere, szinte alig találunk olyan ételt, aminek lehetne elengedhetetlen része. A pirospaprikán kívül az egyik legnépszerűbb. Levesekhez, pörköltekhez. húsokhoz, vagy akár salátákhoz bátran ajánlható A keleti gyógyászat szerint élénkíti a testben a meleg energia áramlását, de ha valaki ebben nem hisz, abban biztos lehet gyorsítja az anyagcserét és az emésztésre is hasznos.

Fahéj

Leginkább süteményekbe, vagy a jó forralt bor alapfűszereként ismerhetjük ezt az erősen aromás fűszert. A gyógyászatban régóta használatos, állítólag Ceylonban az aranynál is többet adtak érte. Jelen esetben nem a pénzben kifizethető értékei miatt kedveljük, hanem kítűnő zsírégető hatása miatt. Kalóriatartalma nincs, vérkeringést fokozó, a koleszterinszintet és a vércukorszintet csökkenti, ezáltal az étvágyat is.

A gyógynövényeket mindenki saját felelősségre fogyasztja, ha valamiben bizonytalan, betegségben szenved, érdemes szakember tanácsát kikérni.

Két, vagy háromnaponta bemutatunk gyógynövényeket, amelyek bizonyos betegségek kialakulásnak megelőzésében lehetnek az ember partnerei. Tarts velünk!

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel!

Csatlakozz https://www.facebook.com/gasztrokertben.reblog.hu/ oldalunkhoz, ahol kérdéseket tehetsz fel, véleményt formálhatsz, ötleteket adhatsz!

K &P