Egyre többen fogyasztanak gyógyteákat az egészségség megtartása, a betegségek megelőzése vagy kialakulása esetén.  Nem mindegy milyen alapanyagot használunk, hogyan és milyen eszközökkel készítjük el. Megmutatjuk, hogyan érdemes.

Érdemes körültekintőnek lenni

A gyógyteák fogyasztása reneszánszát éli, a nagyobb áruházláncok, boltok polcain egyre többféle gyógynövény csalogatja az egészséges életmód híveit. Mindezt a gyártó és a kereskedelem pontosan tudja, a profit növelése miatt rengeteg félét dobnak a piacra. Amennyiben nem csak élvezeti cikként vásároljuk, hanem a hatása is fontos számunkra, alaposan tanulmányozzuk a termék csomagolását, hiszen a gyártók közül sokan - tisztelet a kivételeknek - a nagyobb haszon elérése érdekében jóval, kevesebb mennyiséget, vagy nem kiváló minőségűt állítanak elő. Amennyiben ténylegesen a gyógyhatása miatt döntünk a tea mellett, "a „gyógyszerkönyvi minőségű” jelzés szerepeljen a csomagon, ami garantálja, hogy tényleg tartalmazza a szükséges hatóanyag mennyiséget. Általában az ára miatt sokan visszakoznak, de gondoljunk bele, mennyivel járunk jobban, ha a bizonytalan származási helyű hatástalan teát fogyasztjuk, ezért is érdemes körültekintőnek lenni.

A gyógytea elkészítésére figyeljünk oda, régebben a legtöbben belelógattuk a filtert a forró vízbe, pár perc elteltével a csészénk kiürült, az íze, illata finom lehetett, de nem gyakorolt hatást a szervezetünkre.

Bemutatjuk a gyógyteák elkészítési módjait

Hideg áztatás

Ebben az esetben több időt kell rászánnunk a tea elkészítésére, de megéri, hiszen így érjük el a megfelelő eredményt.

Vannak olyan növények, amelyekből csak hideg vizes áztatással oldódnak ki a megfelelő anyagok. Így készülnek a nagy nyáktartalmú növények is. Pár gyógynövénynek, például a csipkebogyónak 60 Celsius fok felett a C vitamintartalma lebomlik, ezért válasszuk az áztatást. Nem kell mást tennünk csak pár órán át - ha biztosak akarunk lenni - fél napon át vízben áztatjuk a szárított, apróra vágott, őrölt növényi részeket. A jobb kioldódás miatt pár alkalommal megrázzuk, majd szűrést követően fogyasztjuk.

Forrázat

Leggyakrabban használt elkészítési mód, sokan a gyógynövényteák alapjának is nevezik. Hőre bomló hatóanyagot, illóolajat tartalmazó növényt forrázunk, ami lehet a magja, szára, virága, levele, hajtása, termése. Mindegyik esetében apró darabokra aprítsuk, vagy őröljük.

A folyadékot - legtöbb esetben felforrázzuk -, majd a növény alkotóelemeire öntjük, fedő alatt 10-20 percig a vízben hagyjuk, attól függően, milyen keménységű a növényi rész, szűrés után kész is.

Főzet

A gyógynövények gyökereit, keményebb terméseit főzni szükséges, így a benne lévő szükséges hatóanyagokat ki tudjuk vonni. Nem szabad forrnia a víznek, fedőt nélkülözve kis lángon 5-30 percig főzzük, szűrés után langyosan kortyolgatva fogyasztjuk.

Miben készítsük?

A fém edényt sokan nem ajánlják a gyógyteák készítéséhez, csak olyanokat ne használjunk, amikből kioldódnak a fémionok, reakciókba képnek más anyagokkal, így módosíthatják a növény szerkezetét. Például az alumínium eszközöket kerüljük. Legjobb az épp zománcú, vagy porcelánedény, a szűréshez válasszunk műanyagból készültet.

Mennyiség

Mindig csészét említenek, ami körülbelül 2.5 dl - 3 dl mennyiséget jelent, ehhez az adaghoz 3 g-ot szoktak általában javasolni, ami egy csapott evőkanálnyi gyógynövény. Előfordul idő hiányában, a napi adag elkészítése - bár legjobb a frisset meginni -, ebben az esetben egy púpozott evőkanálnyi növényt tegyünk egy liternyi folyadékhoz.

Bármikor ihatjuk?

A tisztítás céljából elkészített gyógyteákat éhgyomorra igyuk, vizelethajtókat napközbe. Aki nyugható, vagy hashajtó céllal issza lefekvés előtt tegye.

Szabad e a gyógyteákat ízesíteni?

Legjobb, ha nem tesszük, a legtöbb növény kellemes, harmonikus íz világú, vannak persze a közízléstől eltérő kesernyés ízűek is. Élvezeti célból használhatunk mézet, citromot,  ilyenkor arra figyeljünk, hogy az értékes enzimek miatt negyven fok alatt legyen a tea hőmérséklete.

A gyógynövényeket mindenki saját felelősségre fogyasztja, ha valamiben bizonytalan, betegségben szenved, érdemes szakember tanácsát kikérni.

Két, vagy háromnaponta bemutatunk gyógynövényeket, amelyek bizonyos betegségek kialakulásnak megelőzésében lehetnek az ember partnerei. Tarts velünk!

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel!

Csatlakozz https://www.facebook.com/gasztrokertben.reblog.hu/ oldalunkhoz, ahol kérdéseket tehetsz fel, véleményt formálhatsz, ötleteket adhatsz!

K&P