A szorgalmas méhek által összegyűjtött nektárok, a szakértelemmel rendelkező méhészek által előállított mézek nemcsak finomak, hanem magas ásványi anyag, vitamintartalma, antioxidáns hatása miatt roppant egészségesek.

Évezredek óta használják.

méz

Régészeti kutatások valószínűsítik, hogy a méh, mint faj 8-30 millió évvel ezelőtt, alakult ki, körülbelül egyidős az emberrel. A spanyolországi Arana barlangban 16000 évvel ezelőtti sziklarajzon egy lány lépes mézet majszolt. A méz értékes fehérjetartalma miatt, már akkor is igazi kincsnek számított. A termelő életmódot folytató leleményes ember a méheknek előszőr a sziklákban, majd a fában odúkat alakított ki. A bibliában is lehet olvasni a méhek gondozásáról és a méz készítéséről. Gyógyászati hatását évezredek óta ismerték és használták. Az arabok a mézet kiváló orvosságnak tartották. A kínaiak ginseng gyökérrel elkeverve a hosszú életet látták benne. Rómában időszámításunk előtt 171-ben már mézeskalácsot készítettek, a császárok a lakomákon ragaszkodtak, hogy a fogások között lennie kellett lépes méznek, mézes süteményeknek, és különféle mézzel tartósított gyümölcsöknek.

Hazánkban már jóval a honfoglalás előtt foglalkoztak méhészkedéssel, 2600 évvel ezelőtt a trákok idejében hatalmas kiterjedésű legelők voltak. A kutatások szerint a honfoglalók is ismerték a méhészetet. A méz szó a finnugor alapnyelvből származtatható. Szent István király okirataiban foglalkozott méhészettel. Nemkülönben a királyok is tartottak méhészetet. Egyre népszerűbb lett a pótolhatatlan bel tartalmú méz, amely az 1100-as évektől egyre népszerűbb lett. A terjedésével új foglalkozások alakultak ki, majd különféle iparágak jöttek létre a jó jövedelmezőség miatt. Méhviaszt, mészsört, vagy mézes tésztát állítottak elő. A méhészetnek a szárnyalása egészen a XVI. századig tartott, majd mély hanyatlásnak indult. Holt idő után Mária Terézia támogatásról biztosította a méhészkedést, Bécsben iskolát alapított. Keszthelyen az 1700-as évek végén Festetics György által alapított Georgikonban kötelező lett a méhészet oktatása.

Megszületik a méz.

méz

A méz alapanyagát a virágok kiválasztják, az illatanyaguk miatt bevonzzák, a rovarokat, a méheket és egyúttal tápanyagforrásként is szolgál számukra. A nektártartalmat kiszívják, mellette egyéb a növényből származó állati és növényi nedvekhez is hozzájutnak. Ezt követően a méhek elszállítják a kaptárba és beleürítik a lép sejtjeibe. A kaptáron belül hosszú folyamat után besűrűsödik és válik mézzé.

Az ezerarcú „sárgaarany”.

méz

Rengeteg fajta méz létezik, tulajdonságait legfőképpen az eredete határozza meg. Különféle ízűek, aromájúak lehetnek, attól függően, milyen területről, milyen virágokról, növényekről gyűjtötték be az alapanyagot. Különféle színekben pompázik, a hófehértől, aranysárgától, egészen a feketéig, különféle árnyalatokban. Az íze is különféle lehet, mézédes, savanykás, vagy kesernyés. A méz minőségét többféle körülmény határozza meg, például az időjárás, a méz alapanyagának gyűjtési helye, a nektárforrás. Természetesen a méhész szakértelme és az általa használt terméstechnológia, megfelelő munkafolyamat nélkül elképzelhetetlen az igazán jó minőségű méz előállítása.

Magyarországon termelt, és legismertebb mézeket válogattunk.

Akácméz

méz

Színe világos zöldessárga sokáig híg halmazállapotú, nehezen kristályosodó fajta. Virágportartalma alacsony, Magyarországon hungarikum. Kevésbé karakteres íze miatt a mézekkel nem kacérkodók is szívesen fogyasztják. Magas kalciumtartalma miatt jó hatással van csontképzési zavarokra. Gyomorsav túltermelés miatti emésztési zavarokra is ajánlatos a fogyasztása. Minden formában fogyasztható, kenyérre kenve, te ízesítésére.

Repceméz

méz

Folyékonyan világos színű, hamar kikristályosodik, krémszerűvé válik. Savtartalma alacsony, ezért az érzékeny gyomrúak is bátran fogyaszthatják. Antibakteriális hatása közismert, kiváló gyulladáscsökkentő. A mézek között magas a szőlőcukortartalma, hatékony az immunrendszer erősítésében. Magas vastartalma miatt elősegíti a vérképzést. A sütőiparban is alapanyag.

Napraforgóméz

méz

Kissé savanykás kesernyés ízű, gyorsan krémszerűvé válik, színe aranysárga. Magas szőlőcukortartalma miatt hamar kristályosodik, a nagyobb méretűek leülnek, az edény aljára. Pont ez segít a torokgyulladásban szenvedőknek. Fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő hatása miatt erősíti az immunrendszert. Érelmeszesedés kialakulása ellen, görcsoldóként, koleszterinszínt csökkentőként is ajánlatos a fogyasztása. Prosztatára, vizelési nehézségekre is hatásos. Magas a savtartalma, ezért savtúltengésben szenvedők ne fogyasszák, viszont színezőanyagként a mézeskalácskészítők kedvence.

Vegyes virágméz

méz

Az eddig ismertetett mézekkel ellentétben nem önálló fajta. Összetétele teljesen eltérő lehet, de minden esetben a virágok nektárjából állítják elő. Emiatt a színe nagyon változatos, de főként barnaszínűek. Jellemző rájuk a gyors kikristályosodás. Magas cukortartalma miatt jó a baktériumölő hatása. Immunerősítő hatása miatt kifejezetten ajánlott gyerekek és idősek számára. Elősegíti a hegképződést, sebek fertőtlenítésében is hatékony.

Hársméz

méz

Az akácméznél sötétebb, az világossárgától a borostyánsárgáig változhat. Enyhén kesernyés ízű. karakteres, viszonylag nehezen kristályosodó fajta. Fertőtlenítő hatása miatt elsősorban légúti megbetegedésekre, torokfájásra, köhögésre „orvosság”. Hatása hársfateával erőteljesebb. Közismert nyugtató hatása miatt idegességre, nyugtalanságra, álmatlanságra is ajánlott.

Hízlal?

Nem, mert a mézben lévő nagy mennyiségű cukor nem képes zsírrá átalakulni. A májban glikogénné változik a benne található gyümölcscukor, az izmok pedig a szőlőcukor felhasználásának tesznek eleget. Sokan ódzkodnak a méztől a magas cukortartalma miatt, igaz összetétele 70-80 százalékban megegyezik a cukorral, de jóval magasabb a vitamin, ásványi anyag tartalma, és antioxidánsokban is gazdag, ezért gyógyító hatása közismert.

Hol vásároljunk?

méz

Fogyasztóként nem egyszerű a jó minőségű, nem agyon cukrozott, és különféle adalékanyaggal nem dúsított méz beszerzése, ezért legyünk körültekintőek. Legszerencsésebbek, akkor vagyunk, ha van megbízható méhész a környezetünkben, aki szakmai tanácsokkal felruházott, kérdéseinkre választ ad és vásárlás előtt megkóstolhatjuk a termékét. Piacon, boltokban is hozzájuthatunk, ebben az esetben alaposan olvassuk el az üvegre nyomott tájékoztatót, nézzük meg a származási helyet, a méhész regisztrációs számát. 2007-ben  a multi cégek által árusított mézek nagy százaléka bizonyult hamisnak. Azóta a szabályozások szigorodtak, amik javítottak a boltok polcain található termékek minőségén.

K&P