Szerencsénkre a területünkön, több bodzabokor is ékessége kertünknek. Tavasszal, fehér fürtjei beborítják a „birtok” egy részét. Szépsége mellett a felhasználhatósága is sokrétű.
A népgyógyászatban is méltán sikereket ért el. A virágokat és a bogyókat is használják az orvoslásban. Izzasztó tulajdonsága miatt segíti a náthából való felépülést. A köhögés ellenszere és tisztító hatása is ismert.
A gasztronómiában is helyet talált. Ki ne hallott volna a bodzaszörpről, bodza léről, bodzalekvárról? Egyre többen ételként is kipróbálják, és ha egyszer megkóstolják, újra el fogják készíteni. Hallottatok palacsintatésztába mártott bodzavirágról? Mi még nem próbáltuk, de erre is hamarosan sor kerül.
A bodzát napos időben érdemes leszedni, mert akkor az aromáját jobban megőrzi. A tetves részeket semmiképpen sem használjuk fel, és ügyeljünk, rá minél kisebb legyen a kocsánya. Esős idő után nehezebben törik, ezért az olló segítségünkre lehet. A környékünkön szennyeződésektől mentes, ezért nem mossuk meg.
Valami nagyon különlegeset szerettünk volna a fehérszínű kocsányokban lógó egyedi illatú növényből készíteni. Az édes ízeket inkább Kriszta szereti, bár az évek során sikerült rábeszélnie az édesebb ételekre is. Elkészítettük a különleges bodzalevest.
Hozzávalók
- 30 db bodzavirág
- 1 nagyobb méretű citrom
- 8 ek méz
- fél csomag mazsola
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 2 dl főzőtejszín
- 3 db tojás fehérjéje
- 3 ek kristálycukor
Elkészítése
A bodzát 3 liter űrtartalmú fazékba beletesszük. Hozzárakjuk a keresztbe szeletelt citromkarikákat, és 1 napon át áztatjuk, így az ízek összeérnek.
A bodzás citromos levet leszűrjük, hozzátesszük a mézet és a mazsolát. Felforraljuk, közben kevergetjük, hogy a méz teljesen felolvadjon.
Hozzáadjuk a főzőtejszínt, keverjük 1-2 percig, majd kiveszünk belőle 2dl levet.
Kihűtjük, majd csomómentesen elkeverjük benne a vaníliás pudingport, hozzáöntjük a tejszínes bodza léhez és 2 percen át, folytonos kevergetés mellett forraljuk.
Levesbetétként 3 tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verünk, kiszaggatjuk, és lobogó vízbe megfőzzük. Hatalmas adag lett, kerti partik előétele is lehet.
A levest kihűtjük, beletesszük a habgaluskát, és lassan kanalazzuk a pikáns vitaminbombát.
K&P
Utolsó kommentek