Mindenki szenved a pici, kellemetlen csípést okozó rovaroktól, a világ egész területén elterjedt. A vérszívók elsősorban a meleget és a nedves helyeket kedvelik, ami miatt a májusi, júniusi esőzések, felmelegedés kimondottan kedvező számukra. A növények, ha nem is irtják ki a szűnyogokat, de jelentősen gyéríthetik a számukat, ezért érdemes ezekből a kertben, balkonon, vagy a lakásban tartani. Melyek ezek? Megmutatjuk.

Minden szúnyog betegséget okoz?

Az ÁNTSZ tájékoztatása szerint betegséget leginkább abban az esetben okozhat, ha a szúnyogok nyála által a kórokozók a szervezetünkbe jut, mi fogékonyak vagyunk a fertőzésre, megfelelő mennyiségű kórokozót megfelelő hőmérsékleten hordoz a szúnyog, szerencsére ezek a tényezők, nagyon kevés esetben állnak fent. Ráadásul nem minden szúnyogfaj terjeszt betegséget, viszont nem árt óvatosnak lenni, hiszen a Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóközpontja figyelmeztetett az ázsiai tigrisszúnyog hazánkban történő megjelenéséről.  Könnyen felismerhető a többi gyakran előforduló szunyogtól, fekete alapon fehér vagy ezüst pikkelyekből álló foltok, csíkok szegélyezik a testét, lábait. A legtöbb vérszívótól eltérően a hideg és szárazságtűrő, sötétbarna, vagy fekete színű tojásait nem a víz felszínére teszi, hanem a felszín alatti aljzatra. 

A rovar többféle vírusos betegség hordozója lehet. Ez az invazív csípőszúnyog sajnos nem válogatós, csípi az embert házi- és vadállatokat, hüllőket, madarakat. Az eddigi kutatások szerint 22 féle vírust terjeszt. Európában többféle vírust kimutattak, pld. a nyugati- nílusi vírust, sárgaláz vírust.

Szúnyogriasztó növények

Bazsalikom

A növény által kibocsátott illóanyagai károsak a szúnyoglárvákra, ezért víz közelében, akár cserépben is érdemes pár darabot kitenni.

Borsmenta

Jellegzetes illata is riasztó lehet, de leginkább koncentrált formában az illóolajat kijuttatva hatásos.

Citromfű

Erőteljes szaga miatt kerülik el, levelei, gyantát, citrált. kávésavat tartalmaz. koncentrált formában az illóolajat kijuttatva hatásos. Illóolajban gazdag növény, savban gazdag, elsősorban csersav tartalma miatt írtóznak a rovarok.

Levendula

Talán ez a színében, küllemében is egyedülálló növény a szúnyogok legnagyobb ellensége, aromája tartja távol a vérszívókat.

Rozmaring

A bolhák és a molyok sem rajongói, és a szúnyogokat cseranyag és szaponint tartalmaz, illata a kámforra emlékeztet. Érdemes pár darab növényt kerti partiknál a tűzbe dobni, illata kellemes számunkra, de a rovaroknak nem.

Bojtocska

A kék, vagy lila színben pompázó virág a szúnyogokat és a büdös bogarakat is távol tartja.

Bársonyvirág

A népnyelvben leginkább büdöskének ismert különféle színű növény hatásos a  rovarok ellen, citromillatú változata a leghatékonyabb.

Gilisztaűző varádics

Kámforos fűszeres illatot bocsájtanak ki, amit nem viselnek el a rovarok.

Körömvirág

Amíg az embernek barátja a szúnyognak ellensége, tartalmaz egy olyan vegyületet, amit a rovarriasztókban is használnak.

Kakassarkantyú

Nemcsak a szúnyogriasztásban jeleskedik, erkélyen balkonládában is mutatós apró zöld, vagy tarka színű levelei. A vérszívók kámforos szaga miatt kerülik, de távol tartja a molylepkét is.

A gyógynövényeket mindenki saját felelősségre fogyasztja, ha valamiben bizonytalan, betegségben szenved, érdemes szakember tanácsát kikérni.

Két, vagy háromnaponta bemutatunk gyógynövényeket, amelyek bizonyos betegségek kialakulásnak megelőzésében lehetnek az ember partnerei. Tarts velünk!

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel!

Csatlakozz https://www.facebook.com/gasztrokertben.reblog.hu/ oldalunkhoz, ahol kérdéseket tehetsz fel, véleményt formálhatsz, ötleteket adhatsz!

K&P