Lapcsánka, tócsni, pacsni, cicege, macóka, ugyanazok az ételek más névvel. A legismertebb változat alapanyaga a burgonya, de különféle zöldséggel remekül helyettesíthető, ezúttal a cukkinit választottuk.

Tócsni készítésekor, Krisztával mindannyiszor felelevenítjük az ezzel kapcsolatos sztorinkat.  Lassan 10 éve egy gyönyörű nyári napon, tikkasztó hőségben, több kilométeres séta után, mennyei illatokat éreztünk, évekkel ezelőtt e délidőben a hosszú túra után napsütésben nagyon megéheztünk. Kiéhezve baktattunk az illatok után. Egy az Üvegtigrisben látható bódénál egy fokkal jobb büféhez érkeztünk. Az étlapot böngésztük, minden ételt képpel illusztráltak. Feleségem palacsintát választott, én a „méret a lényeg” alapon tócsnit, elsősorban kép alapján a hatalmas adag miatt. Kriszta kapta meg előszőr a 4 darab hatalmas töltött palacsintákat. Miközben ő jó ízűen falatozott, a pincér kiszólt: kész a lapcsánka.  Farkaséhesen odarohantam, a méretével szembesülve elsápadtam, két apró méretű fasírt nagyságú étel „nézett”rám. Majdnem nagyítót is rendeltem. Megkóstoltam a krumplis eledelt, fantasztikusan finom volt, csak fél perc alatt bevágtam, azóta gyakran készítjük, de cukkinival most először.

Hozzávalók 4 személyre

A tésztához

  • 1 kg cukkini
  • 1 nagy fej vöröshagyma (20 dkg)
  • 20 dkg liszt
  • 2 db tojás
  • petrezselyem, bors

A mártáshoz

  • tejföl
  •  kapor

Elkészítése

Kisebb méretű cukkiniknál, amelyikben kevés a mag pucolás után az egészet nagylukú reszelőn lereszeljük, méretesebbnél  érdemes a magokat, és a belső részt is kivenni, rájuk nem lesz szükség. A fűszereket hozzáadjuk, 15 percig állni kell hagyni, addig nem veszt a színéből, viszont vizet ereszt. Többször érdemes kicsavarni, így a sütése is jóval könnyebb lesz.

A vörös hagymát megpucoljuk, apró darabokra vágjuk és összekeverjük a cukkinival, majd hozzátesszük a tojást és lisztet. Alaposan összedolgozzuk a tésztát.

Vizes kézzel gombócokat formázunk és a serpenyőben felforrósított étolajba beletesszük, és evőkanállal óvatosan szétlapítjuk, vigyázzunk, hogy a tészta egyben maradjon.

Az egyik felét magas hőfokon érdemes sütni, hogy a tésztának kérge legyen, így nem esik szét, mikor megfordítjuk. Utána a hőfokot alacsonyabbra állítjuk. Oldalanként 3-4 percig sütjük. Papírtörlőkre tesszük, hogy a fölösleges zsiradékot felszívja. Kapros tejfölös mártással tálaljuk.

K&P