Kevés étel büszkélkedhet ennyi névvel. Többek között lapcsánkának, tócsninak, pacsninak és cicegének, macókának, krumpli prószának is hívják. Fillérekből elkészíthető, laktató, érdemes kipróbálni.

Krisztával, évekkel ezelőtt egy üdülőhelyen jártunk, délidőben a hosszú túra után a nyári napsütésben nagyon megéheztünk. Felhevült testtel kiéhezve baktattunk a fenséges illatok után. A vércukorszintünk a föld alatt leledzett, szinte remegve kerestük az ételeket. Egy kellemes kis büféhez érkeztünk, az étlapot böngésztük, a kínálat mellé róluk készült képeket is tettek. Feleségem palacsintát választott, én tócsnit elsősorban az üvegre kiragasztott képen látható emberes adag miatt. Feleségem kapta meg elsőként az ételt, 4 darab hatalmas töltött palacsinta került a tányérra. Miközben ő jó ízűen falatozott, a pincér kiszólt: kész a lapcsánka. Odarohantam, a méretével szembesülve elsápadtam, két apró méretű fasírt nagyságú étel „nézett”rám. Majdnem nagyítót kértem az ételhez. Megkóstoltam a krumplis eledelt, fantasztikusan finom volt, csak fél perc alatt elfogyasztottam, már akkor tudtam, nekünk itthon el kell készíteni.

tócsni mártás burgonya

Hozzávalók 4 személyre

A tésztához

  • 1 kg burgonya
  • 1 nagy fej vöröshagyma (20 dkg)
  • 20 dkg liszt
  • 2 db tojás

A mártáshoz

  • tejföl
  • mustár
  •  majonéz
  • fűszerek:  ízlés szerint só, bors, kapor, metélőhagyma

Nekiláttunk az elkészítéséhez.

Elkészítése

Az alaposan megtisztított burgonyákkal nagylukú reszelőn lereszeljük, majd 15 percig állni kell hagyni, addig nem barnul meg, viszont vizet ereszt.

A vörös hagymát megpucoljuk, nagyon apróra vágjuk.

A krumplit alaposan két kézzel ki kell csavarni, sót nem érdemes beletenni, mert további levet ereszt.

A hagymát összekeverjük a burgonyával, hozzátesszük a tojást és lisztet. Alaposan összedolgozzuk a tésztát, bő forró olajba a gombócokat kanállal a forró serpenyőbe tett olajba beletesszük, és evőkanállal óvatosan szétlapítjuk.

Mindezt nagyon óvatosan, hogy a tészta egyben maradjon.

Az egyik felét magas hőfokon érdemes sütni, hogy a tésztának kérge legyen, így nem esik szét, mikor megfordítjuk. Utána a hőfokot alacsonyabbra állítjuk.

Mártás is került a tetejére, amíg sült a tészta, pillanatok alatt elkészül.

Tejfölt mustárral, majonézzel, elkeverjük, sóval, borssal, kaporral, metélőhagymával ízesítjük.

K&P