A magyar konyha elengedhetetlen alapeleme a pörkölt. A vegetáriánusokon kívül kevés család étlapján lehet ismeretlen. Szárnyasokból és disznóból is elkészíthető. Otthon, de akár társasággal bográcsban is kiválló. Miért csak húsból? Zöldséggel is ízletes lehet. Mi a borsót választottuk, körettel együtt fél óra alatt elkészült.
A tél elmúltával, a tavasz közeledtével fagymentes időszakban elültettük a borsó magokat. Takartuk, védve a szélsőséges időjárás ellen. A növény meghálálta a gondoskodást, hetek elteltével csírázni kezdett. Pár hónap után bő terméssel hálálta meg a locsolást, kötözést. Friss vegyszermentes borsóból készült el, akár a vegák által is fogyasztható az étel.
Hozzávalók
- 50 dkg borsó
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- fűszerek: só, bors
Elkészítése
A borsót hosszanti irányba megroppantottam, a héja kinyílt és egy mozdulattal, az ujjammal az edénybe löktem a szemeket. Szűrőben lemostam, majd míg lecsepegett, előkészítetem a hozzávalókat.
A vöröshagymát megpucoltam, hosszába vágtam, majd apróra szeleteltem. 5 perc után hozzátettem az összevágott fokhagymát. Párcsepp olajon megpirítottam.
Őrölt piros paprikával megszórtam, a tűzről a serpenyőt levettem, hogy ne keseredjen meg, alaposan összekevertem.
Hozzátettem a megtisztított borsót, fűszereztem sóval, borssal, és fedő alatt pár perc alatt megfőtt. Köretként nokedlivel tálaltam.
Hamarabb elkészült, mint a recept megírása. Érdemes kipróbálni, egészséges és gyorsan elkészíthető.
K&P
Utolsó kommentek