Gondolom, mások is megkapták már életük során, hogy valaki rájuk mordult „ne beszélj már zöldségeket”, mindez a piacon járva a mai napon egy kofa szájából kicsúszott. Húsban ezek után nem gondolkodtunk, csak a zöldségben, viszont az árakat látva megtorpantunk. Hirtelen eszünkbe jutott, hogy a tavalyi bőséges termésből pár fajta zöldséget félreraktunk az ínséges napokra. Nem kell  a hiperbe menni, és a sápadtnál sápadtabb növényfélékre ezreket kiadni. A kamrában cukkinira, és tartósítószer mentesen elrakott paradicsomszószra bukkantunk. Elkészítettük, a receptet reméljük kipróbáljátok.

Hozzávalók

  • 1 darab cukkini
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 ek oliva olaj
  • 3 dl paradicsomszósz
  • bazsalikom, oregánó, só

A zöldségek előkészítése

A cukinak nem mondható ovális, de vastag, mintegy 1 kiló tökfélét a héjától megszabadítottuk, majd félbevágtuk, és a bendőjében lévő, magokat kivágtuk, a cukkinit kockákra vágtuk. 

Az elmaradhatatlan hagymát, szinte milliméteres szeletekre hosszában elvagdostuk. Olívia, jutott eszünkbe, nem egy régi kedves, bűbájos női ismerős, hanem a névrokona az olaj. Belőle egy evőkanálnyit serpenyőbe felforrósítottunk, a cukkinit, a hagymával kérgesre pirítottunk. Miután szolárium vörösnek tűntek, a tűzhelyről levettük.

A szósz elkészítése

A sült zöldségek elmaradhatatlan velejárója, a zamatos, fűszeres szósz. Jól elfér egymás mellett a paradicsom a bazsalikom és az oregánó. A fűszereket a szósszal alaposan összekevertük, kissé megsóztuk és a zöldséghez tettük. Felforraltuk, és spagetti tésztával tálaltuk.

K&P