A burgonya az egyik legkedveltebb, talán a legismertebb zöldségfajták közé tartozik Falvakban, kiskertekben ma is találunk burgonyaültetvényeket. Levesek, főzelékek, készételek alapeleme, és köretként is gyakran kerül az asztalokra. Szinte minden háztartásban főznek belőle.

Rakott ételeket mostanában nem fogyasztottunk, pedig egyszerű, laktató, rövid időn belül megfőzhető, süthető.

Krumpli mindig van otthon, tyúkjaink nincsenek, maradt a bolti. Galambtojásra emlékeztető méretűeket kaptunk, de nem volt mit tennünk, a rakott krumpli nélküle nem készíthető el. Bevásároltunk, de úgy, hogy két tojást egynek számoltunk.

Hozzávalók

  • 1 kg burgonya
  • 20 dkg kolbász
  • 2 nagy fejhagyma
  • 7 db tojás
  • 4 dl tejföl
  • 2 ek mustár
  • fűszerek: só, bors, kapor

Elkészítése

A tojásokat hideg vízben felraktunk főni, forrást követően negyed óráig, majd hideg vízbe kerültek, így a héjukat könnyebben le lehet szedni.

A burgonyát szintén megfőztük, majd éles késsel megpucoltuk, keresztbe vékony szeletekre vágtuk, a művelettől a tojásokat sem maradhattak ki.

A rakott burgonya kolbász nélkül, elképzelhetetlen, ezért egy jókora darabot vastag karikákra vágtunk.

A hagyma a kolbásszal együtt, mindig pikáns ízt kölcsönöz, ezért egy nagyobbat, megpucoltunk, megpirítottunk.

A serpenyőbe rétegesen a burgonyákat beraktuk, tetejére kolbász, hagyma, majd a mustárral bekent tojások kerültek. Sóztuk, borsoztuk. Összesen három réteg lett, a tetejére burgonyát raktuk, és az alkotást kapros tejföllel meglocsoltuk.

Sütőben 150 fokon fél óráig sült.

K&P