A zöldségek sokszínűségének köszönhetően ezerféle, különféle ízesítésűt lehet elkészíteni. Leginkább a sárgarépa, fehérrépa, káposztafélék adják az alapját. Esetleg kerül bele zeller is, főként ízesítőnek. A mai napra, ő lesz a mű primadonnája, mellékszereplő-igen jól olvassátok, egy gyomként ismert-de kiváló ízű porcsin.
A változékony idő beköszöntével, a napos, és esős idők miatt a kertészek, gazdálkodók rémálma az egyre terjedő gaz, sokszor elnyomja, a földben növekvő zöldségeket, palántákat, nem ki bosszúságot okozva a gazdának. Gyomlálni macerás, a talajtakarás talán most kezd divatba jönni, maradnak a vegyszerek, már akinél, nálunk kiraktuk a stoptáblát, korábban írtunk róla, elolvashatjátok az alábbi linken.
http://gasztrokertben.reblog.hu/vegyszermentesen-egeszsegesen-termeszetesen
Visszatérve a gyomokra sokan undorodnak tőle-kissé érthetetlen módon-hiszen például a salátát előszeretettel esszük, a porcsint nem, pedig hihetetlenül egészséges, ezt egy korábbi cikkben elolvashatjátok. http://gasztrokertben.reblog.hu/diy-vadon-elnek-es-ehetoek
A zeller az egyik legegészségesebb növényünk. Leginkább a gumóját használjuk fel, a szárát nem, pedig nyersen fogyasztva, vagy betétnek salátába kiváló eledel. Ne is beszéljünk a jótékony hatásairól gombaölő és baktériumpusztító a húgyutakban, többek között csökkenti a koleszterinszintet. Nagyon sok szerves anyagot és vitamint tartalmaz. Pár napon belül mindenre kiterjedően írunk a növényről, de maradjunk a receptnél.
Sajnos nekünk még nagyon kicsi, így a piacon néztünk körül, persze csak zeller ügyben, gaz van elég a birtokon. Hatalmas méretű gumókra bukkantunk, annyiból tuti nem készül leves, ha csak az utcát nem vendégelnénk meg, de sebaj gondoltuk, egy részét kockára vágva lefagyasszuk, és bármikor felhasználhatjuk.
Hozzávalók
- 20 dkg zellergumó
- 1 fej vöröshagyma
- 2 szál újhagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- só, bors
- 2 ek tejföl
- 2 szelet kenyér
Elkészítése
A zellerből a kemény héja miatt érdemes, annyit levágni, amit felhasználunk, majd szeletekre vágjuk, úgy pucoljuk, és apró kockákra daraboljuk. Feltesszük, annyi vízben főni, hogy éppen ellepje.
A hagymát, megpucoljuk, az újhagyma szárát daraboljuk tetszőleges méretre vágjuk, és hozzátesszük a közben a gázon puhuló zellerhez. Sóval, borssal, és lereszelt fokhagymával ízesítjük. Fedő alatt fő. Kb. fél óra múlva, kóstolás után, ha már elég puhák az alapanyagok, összeturmixoljuk, tejföllel megbolondítjuk.
Közben a „feltétet” elkészítjük.
A vékony szelet kenyereket megpirítjuk, majd vízzel megkenjük a tetejét, hogy a reszelt fokhagyma ráragadjon.
Adagonként porcsinnal gazdagítjuk a vitaminbombát.
K&P
Utolsó kommentek