Aromája és íze nagyon kevés növényhez hasonlítható. Gyógy-és fűszernövényként a népszerűbbek közé sorolható. Szívós, könnyen szaporítható menták közül bemutatunk hármat, amiket a népi gyógyászat is ajánl, többek között emésztésre, megfázásos megbetegedéskre érdemes kipróbálni.

menta

Honnan származik a menta?

A mitológia szerint Hádész - akit az alvilág isteneként tartottak számon -, szerelembe esett Minthe nevű nimfával, a frigyet Hádész felesége, Perszephoné  nem hagyta annyiban, bosszút állt és a „szeretőt” növénnyé változtatta.

Az eredeti nemzettség előfordulási helye egész Eurázsia, beleértve Japánt és Izlandot is. Továbbá őshonosak Afrika északi, keleti és déli részein, Észak-Amerika legnagyobb részein, Dél-Amerikát is meghódította. Európában, így Magyarországon nem honos, aki szeretne Mentát, kivéve a fürtöst, termesztenie kell, de megéri, az egészség megőrzésére is hat,  bizonyos betegségek ellen is hatásos.

Az ajakosvirágúak rendjébe és az árvacsalán családjába tartozó nemzettség. Lágyszárúak, négylevelűek a száraik, lilás árnyalatú virágaik összetett füzért alkotnak.

A menta több mint 150 féle fajjal büszkélkedhet, viszont 1696-ban Michanban, Anglia közelségében egy mezőn figyeltek fel a fodormentára, abban az évben egy brit tudós választotta szét a fajtákat.  A növények közötti kereszteződések gyakoriak, melynek következtében újabb mentafélék jelennek meg.

Borsmenta

menta

A zöldmenta és a fodormenta kereszteződéséből jött létre, jelentőségére már az ókorban is felfigyeltek. Az asszírokon, babilóniaiakon kívül Néró császár görög származású orvosa gyomorpanaszokat gyógyított. Akár 90 centiméterre is ágaskodhat, levelei élénk zöldek. Viszonylag hosszú ideig júliustól-szeptemberig hozza fehér, halványlila virágait, azt megelőzően évente kétszer lehet szedni a drogot adó leveleit. Az egyik leggyakrabban használt és ismert fajta, rendkívül erőteljes aromájú és illatú, ezért az édesipar előszeretettel használja likőrök, szörpök, cukrok, bonbonok, csokoládék ízesítésére. Nagyon gyorsan terjed, rendkívül szívós évelő, a közepesen kötött, laza mélyrétegű talajokat kedveli. Tavasszal és ősszel tőosztással és dugványozással a szaporítása sem okozhat gondot.

Mikor használjuk?

Emésztőrendszeri problémákra ajánlott a fogyasztása, serkenti az étvágyat, emésztés javító hatása közismert, csökkenti a puffadás érzetet. Hidegen fogyasztva csillapítja az émelygést és a hányingert, mivel olyan emésztőenzimeket aktivál, ami csillapítja a hányingert. Mindamellett baktériumölő tulajdonsága miatt légúti megbetegedéseknél gargalizáljunk a teájával. A szájban elszaporodó baktériumok is felelősek lehetnek az ínygyulladásért, fogszuvasodásért. A borsmenta a baktériumok szaporodását gátolja, ezért teával, vagy borsmentát tartalmazó fogkrémeket, szájvizet érdemes beiktatnunk. Lazító hatása miatt a migrénre is hat, és lazítja az izmokat.

menta

Gargarizálásra erős forrázatot készítsünk, emésztőrendszeri problémák esetén, étkezés után, megfázásra, torokgyulladásra napi 3-4 csészével fogyasszuk. Ha az érfalunkat akarjuk erősíteni, kúraszerűen hat héten át napi két csésze ajánlott.

Hatóanyagai

Flavonoidok, triptének, illóolajok közül a mentol és menton a legfontosabbak. Levele polifenolokat tartalmaz.

Ellenjavallat

Érzékeny bőrűeknek használat előtt bőrpróbát kell végezni, mert a bőrt irritálhatja. Vérbőséget okozhat, ezért várandós anyák is mellőzzék a borsmenta fogyasztását.

Fodormenta

menta

A borsmentához hasonlóan kiváló gyógy- és fűszernövényt köményes, vagy kerti mentának is nevezik, utóbbi talán célzás arra, hogy mértéktelen terjedésre képes. Aki meg akarja akadályozni, az elburjánzását, érdemes egy nagyobb edénybe helyeznie. Levelei élénk zöldek. Hazánkban nedves réteken, vízpartokon fellelhető, a tűző napon is megél, de leginkább a félárnyékos helyeket szereti.

Húsokat, mártásokat fűszerezhetjük a mentával, régebben a tejet a növénnyel tartósították. Az illó olaja, valamivel gyengébb a borsmentánál. Étvágygerjesztő hatással bír, az epeműködést segíti, oldja a görcsöket, a borsmentánál is erősebb köhögéscsillapító és nyugtató hatású. Hasonlóképpen fogyasszuk a teát, mint a borsmentáét.

Hatóanyagtartalma

Illóolajának meghatározó alkotóeleme a karvon.

Fürtös menta

Az Eurázsiában őshonos mentafajta hosszúkás levelei kékes színűek. lándzsás, lilás virágait a nyár közepén magas illóolajtartalma miatt is hasznos gyűjteni. A bors- és a fodormentával ellentétben vadon is nő.

Étvágyjavításra, étkezés előtt 15 perccel, ha az emésztésünket szeretnénk kiegyensúlyozottabbá tenni, étkezés után negyedórával igyunk egy-egy csészényit. Megfázás, köhögés, légúti gyulladás napi 3 csészével a nap bármely szakaszában, ugyancsak ennyit húgyúti fertőzéseknél. Gyomorgörcsre alkalmanként, a panasz észlelésekor.

Hatóayaga

Flavonoidokat, illóolajában mentol és a karvan is megtalálható.

Hogyan készül a tea?

menta

2.5 dl vízet felforralunk egy csapott evőkanálnyi drogot beleteszünk -ami körülbelül 3 gramnyi, majd 15 percig lefedve állni hagyjuk, majd leszűrjük.

Amennyiben többet szeretnél tudni a gyógyteák elkészítéséről az alábbi cikkünket ajánljuk: https://gasztrokertben.reblog.hu/hogyan-keszitsunk-gyogyteakat

Íme a teszt:

12 éven aluli gyermeknél, mindenképpen kérjük ki az orvos véleményét.

Két, vagy háromnaponta bemutatunk gyógynövényeket, amelyek bizonyos betegségek kialakulásnak megelőzésében lehetnek az ember partnerei. Tarts velünk!

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel!

Csatlakozz https://www.facebook.com/gasztrokertben.reblog.hu/ oldalunkhoz, ahol kérdéseket tehetsz fel, véleményt formálhatsz, ötleteket adhatsz!

K&P