Az internet világa a tisztítókúrákról,  fiatalító, méregtelenítő módszerekről szóló cikkek tömkelegével van tele. Valljuk, hogy akár a természetgyógyászatnak és az orvostudománynak ki kellene egymást egészítenie és érdemes lenne a nyilvánosság előtt párbeszédet folytatniuk. Mi csak egyet tehetünk, mindkét oldal általános véleményét mutatjuk be. Tanácsokkal, módszerekkel.

Böjti szokások egyes vallásokban

Napjainkban a buddhista szerzeteseknek meghatározott napokon kell böjtölniük, és a déli ebédet követő reggelig nem étkeznek.

A hinduknál a böjt igazodik a vallási ünnepekhez és a hold ciklusához. A legtöbb nagyon szigorú étkezési előírásokkal van tele, viszont ajánlott és nem kötelező, de a szent tehenek fogyasztását teljes mértékben tiltja.

A keresztény egyház a hívek számára a böjti időszakot az első századoktól szabályozta rövidebb-hosszabb ideig, bizonyos időszakokra, napokra a szigorú étkezésekkel kapcsolatos szabályok betartását. A negyven napos böjt általánossá a 4. században vált, majd a megszorítások századokon át tartottak, késő délutántól másnap reggelig a hívek nem fogyaszthattak semmit. A böjti napokon, tartózkodniuk kellett a hűs, tejtermékek, tojás fogyasztásától is. Népszerű volt a cibereleves, ami korpából, vagy aszalt gyümölcsből állt. A korpán megerjesztett, majd leszűrt savanykás lébe belefőzték a kukoricát, kölest, vagy hajdinakását. Kenyeret, halat, növényi eredetű ételeket ettek.

Már nincsenek ilyen rideg szabályok, a katolikus egyház enyhítette azokat, már csak nagypéntekre és hamvazószerdára vonatkoznak. 16-60 év közöttieknek engedi a napi háromszori étkezést, azzal a kitétellel, hogy csak egyszer lakhatnak jól. Ezeken a napokon és több nagyböjti napon tartózkodni kell a húsfogyasztásától. 

A muszlimok követői a kilencedik hónapnál a Ramadán alatt 30 napon át kötelesek böjtölni. Abban az időszakban napfelkeltétől napnyugtáig nem ehetnek, csupán éjszaka vehetnek magukhoz folyadékot, táplálékot a dohányzás is tilos számukra.

Méregtelenítsünk, vagy sem?

A természetgyógyászok szerint

Méregtelenítésnek definiálható az emberi szervezet megtisztítása a szervezet számára káros gondolatoktól, káros anyagoktól, szennyeződésektől.  A tisztítókúrát évente kétszer - tavasszal és ősszel - javasolják, és felhívják a figyelmet az ellenjavallatokra.

Az emberi szervezet számára a mérgező anyagok közül különbséget tesz a szerves és szervetlen között. Előbbibe sorolja a baktériumokat, gomba - és kígyómérgeket. Utóbbiba a pld az ólmot, ciánkálit, ólmot helyezi, külön kategóriába a műanyagokat.  Káros lebontási folyamatnak tartja az erjedést és a rothadást. Erjedés során a gyümölcsök nem megfelelő feldolgozása során metil-propil végtermékek keletkeznek, a fehérjék nem megfelelően bomlanak le mérgező végtermékek jönnek létre. Egyéb károsító hatásúak a környezeti ártalmak, élelmiszer adalékok, gyógyszerek, életvezetési hibák. Természetesen a felsoroltak közt vannak olyan tényezők, amiken nem tudunk változtatni, de az élelmiszerek, mozgás tekintetében a döntés a mi kezünkben van.

A természetgyógyászok a testi méregtelenítést a bőrön, bélrendszeren, májon, veséken, tüdőkön végzett méregtelenítő eljárásokat nevezik.  A böjtkúrák során az emésztőrendszerre gyakorolnak hatást, ebben az időszakban a nagymértékű folyadékbevitelre kell törekedni, a táplálkozás megváltoztatásával könnyítünk az anyagcserén és kúraszerűen, azaz meghatározott ideig végezzük. A szakirodalmakat böngészve szinte felsorolhatatlan az egész szervezetre gyakorolt pozitív hatást ecsetelik. A teljesség igénye nélkül kiegyensúlyozottabb lesz a szervezet működése, az anyagcsere folyamatok aktiválódnak, ami kedvezően hat az érfalakra és a vércukorszintre. A salaktalanítás révén a káros anyagok kiürülnek, ezáltal az emésztésünk is javulhat. A bőr megújul, nő az aktivitás is.  

A lelkiismeretes, nem ámító - elnézést a közhelyért - sarlatánságtól mentes természetgyógyászok felhívják a figyelmet a negatív következményekre is. Egyéni eltérések vannak, kinél mennyi káros anyag halmozódott fel, a böjt, tisztítókúra esetén általában bőrkiütéseket, fáradtságot, fejfájást, izzadást, a betegségek tüneteinek megjelenését szokták megemlíteni. Még mielőtt valaki „belevágna” a böjtkúrába, tisztítókúrába egészségkárosodással járó kórképek esetén, csak orvosi jóváhagyás és felügyelet mellett javasolt.

Betegségektől függetlenül csak általános állapotfelmérést követően tegye meg. Labor- és vérvizsgálat, testsúlymérés, vizeletvizsgálat, cukorszint mérés nélkül semmiképpen ne, és nem győzzük hangsúlyozni, kérje ki szakemberek véleményét.

Mire érdemes figyelni?

Senki se gondolja, hogy hirtelen, egyik napról a másikra érdemes elkezdeni egy tisztítókúrát, a szervezetet fel kell készíteni a változásra, nehogy több kárt okozzunk, mint, amit nyerhetünk vele. A természetgyógyászok felhívják a figyelmet a fokozatosság elvére. A kúra elkezdése előtt, ne drasztikusan változtassunk az étrendünkön, hanem fokozatosan csökkentsük a terhelést. Tehetjük a bevitt táplálék mennyiségével, és az összetevők változtatásával. Nem két tányér pörköltet ebédeljünk, elégedjünk meg eggyel, és a köreteket helyettesítsük zöldségekkel, gyümölcsökel. Elsőként érdemesebb a rövidebb böjtökkel és a kevésbé drasztikussal kezdeni.

Egy kis ízelítő

Buchinger - féle böjt

A kontinensünkön a legismertebb és legnépszerűbb böjtkúraként tartják számon. A böjt 6-28 napig tart és két részből áll. A táplálék mértéke és összetétele miatt az emésztőrendszer kevésbé terhelt, a kiválasztás nő,  a szervezet tápanyagraktárai mobilizálódnak.

Az elő böjt 3 napig tart. Az első napon 850 kcal nyers zöldséget, gyümölcsöt kell fogyasztani, a második napon 150 kc-al kevesebb a bevitel, az utolsó napon 1 kg  gyümölcsöt kell enni. Emellett napi 2-3 liter legyen a folyadékfogyasztás. Az elő böjt része a béltisztítás. Ezt követően a főböjt idején reggelire 2.5 dl paradicsom, vagy zellerlé, vagy burgonya fogyasztható. Délben 2.5 dl főtt meleg szűrt zöldségié, napi 2-3 liter méregtelenítő tea. A kalória bevitelt a böjt idejére folyamatosan növelni kell az alapanyagok mennyiségével egyetemben.

Gyümölcskúra

Még mielőtt nekifogna valaki, a kúra előtt érdemes a mindennapi étkezésbe beiktatni a gyümölcsök fogyasztását. Például egy hétig kevesebbet egyenek a megszokott táplálékból, és mellette fogyasszanak gyümölcsöket.

Viszonylag rövid ideig, 1-2 napig csak gyümölcs szerepel az étrendbe, egész évben megvásárolható, vagy szezonális gyümölcsök fogyasztása ajánlott.

Teljes értékű táplálkozás

A főbb alapanyagok tejtermékekből, gabonából, zöldségekből, tojásból áll. Kevésbé nevezhető drasztikus étrendnek, hiszen hetente egy-két alkalommal hal és hús is kerülhet a tányérra. Az élelmiszerek legalább fele álljon vegyszermentes, nyers zöldségekből, gyümölcsökből. Kerülni kell a tartósító-, adalék és állományjavító alapanyagokat. Az étrend vitaminokat, ásványi anyagokat bőven tartalmaz, és kevésbé egysíkú.

Természetesen a felvázolt „kúrák” szerves része legyen az életkort, fizikai állapotot is figyelembe vevő napi rendszerességgel végzett testmozgás.

Áldott állapotban lévő kismamáknak, cukorbetegeknek, keringési betegségekben, szív- és érrendszeri betegeknek, veseelégtelenségben szenvedőknek semmiképpen nem ajánlott a tisztítókúra. Aki mindezek ellenére ragaszkodna a módszerekhez, feltétlenül kérje ki az orvos szakvéleményét

Hogyan vélekedik az orvosok többsége?

Az egészséges életmód - így a vegyes, változatos táplálkozást, kielégítő mozgásformát - és mennyiséget tartják elsődleges szempontnak. A legfőbb méregtelenítő szervek, így a máj és a vese - meglátásuk szerint - elvégzi a szervezet megfelelő méregtelenítését. Többek között a felsoroltak miatt teljesen fölöslegesnek gondolják a szervezet méregtelenítését, tisztítókúrákat, és a „csodaszereknek” minősített tabletták szedését.

A nagy népszerűségnek örvendő vizelet és hashajtó kúrákat, beöntéseket kimondottan veszélyesnek minősítik. Sokak véleménye szerint a szervezet ásványi anyag és elektrolit hatása megbillenhet, nem is beszélve az ásványi anyag veszteségről. A nagymértékben csökkentett, vagy megvont táplálék és folyadék veszteség miatt figyelmeztetnek a kiszáradás veszélyére, többek között a bélrendszer egyensúlyának felborulására. A tisztító kúrák helyett az egészséges étrend összeállítására, a dohányzás, nagymértékű alkoholfogyasztás mellőzésére hívják fel a figyelmet. Kerülni kell a nem orvos által felírt gyógyszerek szedését. Többségük nem zárkózik el a hasznos  és méregtelenítő gyógynövények használatától, amit kiegészítőként javasolnak, pld. máriatövist, zsurlót, csalánt, gyermekláncfűt. Mire hat a máriatövis? Miért érdemes fogyasztani? Az alábbi linkeken megtudhatjátok: https://gasztrokertben.reblog.hu/igy-lehet-megmenteni-a-majaz-az-ev-gyogynovenyevel

A gyógynövényeket mindenki saját felelősségre fogyasztja, ha valamiben bizonytalan, betegségben szenved, érdemes szakember tanácsát kikérni.

Két, vagy háromnaponta bemutatunk gyógynövényeket, vagy a témához kapcsolódó bejegyzést írunk, amelyek bizonyos betegségek kialakulásnak megelőzésében lehetnek az ember partnerei. Tarts velünk!

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel!

Csatlakozz https://www.facebook.com/gasztrokertben.reblog.hu/ oldalunkhoz, ahol kérdéseket tehetsz fel, véleményt formálhatsz, ötleteket adhatsz!

K&P