A céklát mindenképpen érdemes kipróbálni, rengeteg jótékony hatása miatt. Közismerten a fogyókúrázóknak partnere lehet, vérszegénységben is segít, könnyű termeszteni. Mikor érdemes „élni vele”? Milyen az egészségmegóvó hatása? Hogyan kell gondozni? A kérdésekre az alábbiakban  a válasz.

A cékla története

A Földközi-tenger környékén rengeteg gyógynövény, gyümölcs, zöldség őshonos, a cékla ősalakja is arról a területről származtatható. Indiában és Elő- Ázsiában a vad alak fordul elő. Évezredek óta ismert az emberiség számára, a legrégebbi régészeti lelet ie. előttről származtatható. Mint a későbbiekből kiderül, magas tápértéke, és viszonylag könnyű előállítása miatt a babilóniaiak és a föníciaiak is termesztették. A legendák szerint Afrodité a céklának köszönhette szépségét. A középkori kolostorok területein termelt cékla levét, beteg, legyengült embereknek adták.  A krónikák szerint Európa északi területeire a rómaiak juttatták el, mivel gyógyító hatása közismert volt. A kereszténnyé vált germán birodalomban Nagy Károly kötelezte a termesztését. Hazánkban a 17. században lett ismert Lippai János Posoni kert című trilógiájának II. kötetében különbséget tesz a cékla fehér és vörös változata között. A XVIII. század második felében, Kibédi Mátyus István főorvos Diatetica című könyvében írt a cékla könnyű hozzáférhetőségéről, tápértékére, és az emésztésre gyakorolt hatására is tett célzást.

A répafélék közül talán a legismertebb és leggyakrabban használt a cukorrépa, az állatok etetésére a takarmányrépa, és a vörös színű cékla.

A libatopfélék családjába tartozik. céklarépának is nevezik, vörösrépaként is ismert növény hazánkban megmagyarázhatatlan okokból kissé lenézett, pedig bizonyítottan számottevő hatása miatt mindenkinek érdemes lenne fogyasztani. De mielőtt erre kitérünk, és valaki kedvet kapna, hogy a konyhakertjébe legyen pár kilónyi céklája leírjuk, mit kell tennie.

Könnyen termeszthető

Kezdő hobbikertészeket is bátorítunk, hiszen különös szakértelmet és napi gondozást sem igényel, kivételt képez, ha szélsőségesek a talajviszonyok, homokos, szikes, köves talajokat nem kedveli. Márciustól-augusztusig szabadföldbe vethető, ha szakaszosan tesszük szinte egész évben lesz a csemegéből. A csírázást megkönnyíthetjük, ha a magot vetés előtt vízbe, tejbe, vagy gyógynövényes ázalékba egy éjszakán át beáztatjuk. Az előkészített földbe egy kapával barázdát húzunk - azaz húzunk egy 3-3 centiméter mélységű sort-, majd a szemeket egymástól körülbelül 5 centiméterre elvetjük, ezután gereblyével a földet ráhúzzuk. Említettük, hogy különös gondozást nem igényel, akik nem a talajtakarásos módszert alkalmazzák, tartsák gyommentesen a területét, és a nedves földet is meghálálja. Ha növekedéskor túl sűrűnek találjuk, minden második, harmadig palántát kivehetünk a földből, és újabb területre ültethetjük. Kisebb méretbe is felszedhetjük, de akkor azonnal fel kell használni, mivel kevésbé tárolható, mint a kisebb példányok. Fehér és sárga céklák is ismertek, nálunk a vöröses-lilás félökölnyi gumó (gyökér) felhasználása a leggyakoribb, de a levelei is fogyaszthatóak.

A céklának évszázadok óta töretlen a népszerűsége, tápanyagtartalma miatt nemcsak ételek alkotóelemeként, hanem gyógyító hatása miatt is. Az indiai orvoslás az egyik leghatékonyabb vérképzőnek véli máj - és epeproblémák esetén is ajánlja, a görögök a fog - és a fejfájás ellenszerének gondolták.

Mit tartalmaz?

C vitaminban gazdag, ami segíti a vas felszívódását, ezen kívül A,- D,- B 6 vitaminban is bővelkedik.

Cholin a gyomor és a belek kiegyensúlyozott működésében segít, hat az emésztésre, serkenti a nyirokmirigyek működését, tisztító hatással bír a májra, húgyhólyagra és a vesére.

Kalciumtartalma sok, kevés Nátriumot tartalmaz, minden életkori szakaszban, de főként érdemes évente egy alkalommal céklakúrát tartani, ami megakadályozhatja a gyűjtőerek falainak megkeményedését.

Káliumtartalma is magas, ami az izmok regenerációjához fontos és az állóképességet növeli.

Vastartalma miatt vérszaporító növények egyikeként jelenik meg a köztudatban, azonban nem magasabb, de a céklából az emberi szervezet jól tudja hasznosítani.

A felsorolt nyomelemeken és vitaminikon kívül tartalmaz biotint, cinket, jódot, folsavat, kobaltot, krómot, magnéziumot, nikkelt, szilíciumot.

Fizikai igénybevétel esetén

A nitrátok a vérereket tágítják, ezáltal nő a véráramlás, így a sejtekhez több oxigén jut el.

Fogyókúrázóknak

Zsíroldó tulajdonságai miatt napi kétszeri céklaié fogyasztása kiegészítő lehet a zsírpárnák leolvasztásában.

Menstruációs zavarokra

Napi egy-két pohár céklaé segíthet a menstrációs zavarok esetén, abban az esetben ha azt a gyógyszerek mellékhatásai, vagy szinteikus hormonok okoznak.

Tumor ellen

Az  erőteljes antioxidánst a vér vörös festékanyaga a bétacianin kutatása nagy nemzetközi érdeklődést is kiváltott. Dr Ferencz Sándor 1961-ben állatkísérletekben megfigyelte a tumorellenes hatását. A kemoterápián átesett betegek vérképe jelentősen romlik. Humánkísérletekben tapasztalták, hogy néhány hetet követően a céklalevet fogyasztóknál javulást tapasztaltak. Leginkább emlő,- bélrendszeri,- hererák, tüdőrák elleni harcban bizonyult hatásosnak.

A máj működését javítja

A céklában lévő fitokemáliák pld a methionin élénkítik a májsejteket, így segíti a máj méregtelenítését, és csökkenti a zsírmáj kialakulásának veszélyét is. Ebben az esetben sárgarépával érdemes kombinálni a céklalevet.

Várandós anyák

A magzat egészséges fejlődése miatt a céklában lévő folsav nagyon fontos, az agy és az idegrendszer fejlődését segíti, valószínűsíthető, hogy a nyitott gerinc kialakulásának megelőzésben is fontos a szerepe.

Vérkeringést serkentő

Az agyi vérkeringést is serkenti, az idegrendszer kiegyensúlyozott működésére is hat.

Hogyan fogyasszuk?

A legjobb párosítás a cékla sárgarépával, de ha van valakinek egy fölösleges almája, még zamatosabbá teheti a frissítő és nem utolsósorban felettébb egészséges italt.

Céklaital

Hozzávalók

  • Cékla
  • Sárgarépa
  • Alma
  • Citrom

Arányokat nem írtunk talán annyit hozzátennénk, hogy a répából és a céklából ugyanannyi mennyiség legyen az almából kevesebb. A zöldségeket és a gyümölcsöt megpucoljuk, utóbbit kicsumázzuk, Mindegyiket érdemes apró darabokra vágni, de legjobb ha reszeljük, ezután gyümölcscentrifugába tesszük. A cékla eléggé kemény, ezért centrifugálásnál vigyázzunk, ne pörgessük túl a gépet. Egy kilógramnyi céklából 3 dl levet kapunk, citrommal ízesíthetjük.

Salátának

Itt a kreativitásra vagyunk bízva, legjobb ha a céklát nyersen fogyasszuk és bármely zöldséggel, gyümölccsel jól kombinálható. Bátran tehetünk hozzá sajtokat, felvágottakat.

A gyógynövényeket mindenki saját felelősségre fogyasztja, ha valamiben bizonytalan, betegségben szenved, érdemes szakember tanácsát kikérni.

Két, vagy háromnaponta bemutatunk gyógynövényeket, amelyek bizonyos betegségek kialakulásnak megelőzésében lehetnek az ember partnerei. Tarts velünk!

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel!

Csatlakozz https://www.facebook.com/gasztrokertben.reblog.hu/ oldalunkhoz, ahol kérdéseket tehetsz fel, véleményt formálhatsz, ötleteket adhatsz!

K&P