Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Gyógynövények szembetegségekre

Az öt érzékszervünk közül sokaknak egyik legféltettebb kincse az egészséges szem. Naponta több órán keresztül intenzíven használjuk, a mindennapokban és a munkába nélkülözhetetlen. A látás csökkenése, a szemünk megbetegedése a legtöbb tevékenységünkben korlátol. Nemcsak a betegségek esetén kellene jobban odafigyelni, hanem minden tőlünk telhetőt megtenni az egészségért. Bemutatunk két gyógynövényt, ami megelőzésre a betegségek kezdeti szakaszában alkalmazhatóak.

Szemvidítőfű

A görög mitológiában a vidámság, kellem, szépség megtestesítője, egy igazi grácia. Az orvosi szemvidítófűnek, népies elnevezése vigasztalófű, szemfű a vajvirágfélék családjába tartozó szembetegségekre is használatos jellegzetes külsejű növény. Egynyári, általában 10-30 centiméter magas, fehér, vagy apró lila virágzatuk van. Széles körben megtalálható erdőkben, réteken, nyirkos dombvidékeken fejlődik. Júliusban, augusztusban gyűjtik a szár feletti virágokat, amelyből általában tinktúrát, drogot állítanak elő.

Többek között gyulladáscsökkentő glikozidokat, összehúzó hatású tanninokat tartalmaz. A név kötelez alapon elsősorban szembetegségek, szembántalmak esetén alkalmazott gyógynövény.

Milyen szembetegségekre alkalmazzák?

A szemárpáról akkor beszélünk, mikor a szemhéjszél egyik mirigyeinek bakteriális fertőződése révén egy gyulladásos tályog jön étre. Bárkinél előfordulhat a cukorbetegeknél gyakoribb. A szem bepirosodik a szemhéj piros duzzadt, a látás homályossá válik.

A könnyezésnek végtelen oka lehet, érdekes módon a száradt szemnél is előfordulhat, kiválthatja allergia, időseknél gyakran előfordul és különféle betegségek kísérőjelensége is lehet.

A kötőhártya gyulladásról a diólevél ismertetésekor részletesebben írunk.

A szemfáradtságot akár korunk betegségének is nevezhetjük, kiváltó oka lehet gyakori és folyamatos számítógép használat, az olvasás, a nem megfelelő megvilágítás. A szem kivörösödhet, könnyezhet, és folyamatos égető érzést érzünk.

Mi tegyünk?

Borogatásra egy csapott evőkanál száraz növényt leforrázunk 2 dl vízzel, 10 percig állni hagyjuk, műanyagszűrűvel szűrjük, és langyosan a felsorolt betegségek esetén borogatjuk a szemünket.

Bizonyos könnycseppek tartalmaznak szemvidítőfüvet.

Diófalevél

A diófa áldásos hatása a népgyógyászok körében elismert és kevesen tudják, szinte minden része a kérgétől az éretlen, vagy érett termésén minden része felhasználható. Megszámlálhatatlan betegségre alkalmazzák a levelét is.

A jelenleg is folyó kutatások szerint, tartalmaz csersavat, azaz tannint, ellegitanint, flavonoidokat,  kempferolt, kvercetint több mint 3 százalékban tartalmaz.

Milyen szembetegségekre javasolt?

A laza erekkel átszőtt hártya béleli a szemhéjak belső felszínét, a szemfehérjét borítja. Kevés családban nem fordult elő a hártya gyulladásos betegsége, amely igen kellemetlen tünetekkel a szem vörösödésével, váladékozással jár.

Kezdődő kötőhártya gyulladásra érdemes alkalmazni, természetesen csakis a súlyosabb tünetek megjelenése előtt, amennyiben nem érzünk javulást, azonnal forduljunk szakemberhez.

Egy lapos mokkáskanálnyi száraz, aprított levelet leforrázunk 0.5 dl vízzel, majd átszűrjük és langyosan tiszta kézzel vagy vattára téve bekenjük a szemhéjat. Nem szabad a szembe belecsepegtetni a bőrön keresztül felszívódva erősíti és tisztítja az ereket.

A szürkehályog jellemzően a kor előrehaladtával alakul ki, homályos látással, látásromlással járó betegség. A pupilla elszíneződik, és nem alakul ki éleslátás a retinán. Mint az összes szembetegségnél kiemelendő, hogy csakis kiegészítő kezelésként alkalmazzuk a diólevélből készített lemosást, hasonló módon készítjük el, mint a kötőhártya gyulladás esetén. Amennyiben többet szeretnél megtudni a dióról az alábbi linken további hasznos információhoz juthatsz: https://gasztrokertben.reblog.hu/tudtad-miert-erdemes-diot-fogyasztani-a-jotekony-hatasai-miatt

Íme a teszt:

<script>(function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0];if(d.getElementById(id))return;js=d.createElement(s);js.id=id;js.src='https://embed.playbuzz.com/sdk.js';fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}(document,'script','playbuzz-sdk'));</script><div class="playbuzz" data-id="fe0000c8-dd90-4009-b429-5909984eaccc" data-show-share="false" data-show-info="false"></div>

A gyógynövényeket mindenki saját felelősségre fogyasztja, ha valamiben bizonytalan, betegségben szenved, érdemes szakember tanácsát kikérni.

Két, vagy háromnaponta bemutatunk gyógynövényeket, amelyek bizonyos betegségek kialakulásnak megelőzésében lehetnek az ember partnerei. Tarts velünk!

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel!

Csatlakozz https://www.facebook.com/gasztrokertben.reblog.hu/ oldalunkhoz, ahol kérdéseket tehetsz fel, véleményt formálhatsz, ötleteket adhatsz!

K&P

 

0 Tovább

Tudtad miért érdemes diót fogyasztani? A jótékony hatásai miatt.​​​​​​​

 

A dió elsősorban ünnepek alkalmával kerül az asztalra, rengeteg sütemény nélkülözhetetlen eleme, nélküle egy igazán jó bejgli elképzelhetetlen. Elsősorban a gasztronómiában cseng jól a neve, pedig, ahhoz, hogy egészségesek legyünk, naponta kellene fogyasztanunk. Különféle betegségekre is hatékony, ezt is megmutatjuk Teákat, krémeket ti is készíthettek. Hogyan? A cikkünkből kiderül.

A dió múltja

A dió családjába tartozó nemzettségnek 21 faja ismert, előfordulási helye széleskörű. Az Óvilágban Délkelet-Európától Japánig, az Újvilágban Délkelet-Kanadától egészen Kaliforniáig, délre Argentínáig fellelhető. A Kárpát- medencében két leggyakrabban előforduló fajtája az étkezési célra nem használható fekete dió, illetve a közönséges ehető.

Pontosan nem lehet tudni a származási helyét, egyes források szerint i. sz. 4 században került Kínában. A kutatók ezt a dió kínai nevével - ami tükörfordításban barbár őszibarackot jelent -  szokták alátámasztani. Egyes kutatók Magyarországon őshonosnak tekintik, a honfoglaló ősök előszeretettel gyűjtötték, fogyasztották termését. Eredeti termőhelyként Tiszacsege és Milota környékét említik.

A dió feltörését követően ránézésre az emberi agyat jelképezi, a dióbelet úgy veszi körül a héja, mint agyunkat a koponyánk.

A világot hatalmas lombkoronája jelképezi, amelyben a nap is elfér. A bőségre, jólétetre is utal, nem utolsósorban a szerelmi praktikák eszköze. Luca napján a lányok zsebkendőjük sarkába kötik a diót. Felébredést követően a karácsonyi böjtben az ablakból figyelik, ki megy el előttük, amennyiben férfi, ő lesz a jövendőbelije.

A diófáról és terméséről szóló legendákról, jelképekről, irodalmi művekről számos könyv született, akit érdekel érdemes ebben is elmélyülni.

Leginkább ünnepekkor kerül az asztalra, az elmaradhatatlan bejgli alkotóelemeként. Számos olyan gyümölcs, vagy bármely élelmiszert ezen alkalmakkor fogyasztunk pedig az év bármely részében beszerezhető, könnyen tárolható, és roppantul egészséges.

Miért is érdemes fogyasztani?

65 százaléka zsír, energiában gazdag, magas kalóriatartalmú, gazdag többszörösen telítetlen zsírsavakban (legnagyobb mennyiségben linolsav, omega 3 zsírsav csak a dióban van) Vitaminok: A, B1. B2, B5, B6, B6, B12, C, D, E, K, Folát, Kolin. Ásványi anyagok: Cink, Foszfor, Kalcium, Kálium., Magnézium, Mangán, Nátrium, Szelén,  Réz,Vas,

Külsőleg felhasználva

Antibiotikus hatás

A népgyógyászatban régóta használták, amellett, hogy lépfenét is gyógyítottak dióval, a növényi arzénnak nevezett levele ekcémára, bőrbetegségekre. kiütésekre, csalánkiütésre is használ. Nyílt sebre viszont ne alkalmazzuk.

Külső kezeléseknél borogatásként, fagyásra, égésekre, véraláfutásokra is bátran használhatjuk.

Főzet készítése

Tanulmányozva a főzetek elkészítését, láttuk, hogy a mennyiség eltér, az angoloknál, franciáknál, vagy akár az oroszoknál. Mi egy hazait teszünk közzé.

Lemosáshoz egy teáskanálnyi száraz, összetört levélből, és egy csésze vízből készítjük. Fürdővízbe 10 dkg levelet teszünk.

Kenőcs készítése

Saját magunk is szinte fillérekből elkészíthetjük a krémeket. orosz gyógynövényszakértők a következő receptet ajánlják.

15 g összetört diófalevelet egy héten keresztül áztatunk 10 grammnyi napraforgóolajban, ezután három órán át forró vízben áztatjuk, sűrű szövésű gézen átszűrjük, majd újra forró vízben áztatjuk. Ezután fél órán át forraljuk, hozzáteszünk 15 g méhviaszt, keverjük, amíg ki nem hűl, hideg helyen lezárva tégelyekbe tároljuk.

Belsőleg felhasználva

3 g teafüvet, ami körülbelül egy csapott evőkanálnyi mennyiség, leforrázunk 2.5 dl vízzel, majd negyed órán át állni hagyjuk, és műanyagszűrővel leszűrjük.

Cukorbetegségre

Az anyagcserét szabályozza, a vércukorszintet is csökkenti a vizelési ingerrel együtt, és jelentősen a szomjúságérzetet is enyhíti. Ahogy fentebb olvashattátok jelentős a telítetlen zsírsav tartalma, ami az inzulinképződést serkenti. 6 héten keresztül fogyasztható 1-3 csészényi tea, majd tartsunk 4 hét szünetet.

Emésztőrendszer

A diófalevelekben lévő anyagok összehúzó hatásúak, ezért kiváló gyomorhurutra és hasmenés kezelésére, reggel éhgyomorra igyunk egy csészével.

Salaktalanítás és vértisztításkor az adag napi egy csésze tea.

Keringés

Jelentős szerepet játszik az érfalak rugalmassá tartásában, a koleszterin szint tartásában, így a vérrögképződés kialakulásának megakadályozásában. Naponta egy csésze tea már hatásos lehet.

Orrpolipra

A teát öntsük a markunkba, vagy egy nagyobb méretű kanálba és óvatosan szívjuk fel, jelentősen csökkenti a tüneteket.

Aki csak egészségesebben szertne élni, és minden tőle telhetőt megtesz az egészség megőrzése érdekében, érdemes akár magában, vagy sajttal napi 3-4 szemnyi dióbelet elfogyasztani.

Íme a teszt:

<script>(function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0];if(d.getElementById(id))return;js=d.createElement(s);js.id=id;js.src='https://embed.playbuzz.com/sdk.js';fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}(document,'script','playbuzz-sdk'));</script><div class="playbuzz" data-id="77af8627-7319-4305-a9de-8c1b74a1c4d5" data-show-share="false" data-show-info="false"></div>

Ellenjavallat: nem ajánlott a fogyasztása 12 év alatti gyermekeknek, várandóság és szoptatás alatt, erős vérhígító szedése alatt sem ajánlott.

A gyógynövényeket mindenki saját felelősségre fogyasztja, ha valamiben bizonytalan, betegségben szenved, érdemes szakember tanácsát kikérni.

Két, vagy háromnaponta bemutatunk gyógynövényeket, amelyek bizonyos betegségek kialakulásnak megelőzésében lehetnek az ember partnerei. Tarts velünk!

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel!

Csatlakozz https://www.facebook.com/gasztrokertben.reblog.hu/ oldalunkhoz, ahol kérdéseket tehetsz fel, véleményt formálhatsz, ötleteket adhatsz!

K&P

0 Tovább

Kakaóval és dióval töltött csigák

Ha emlékeink nem csalnak a kisebb pékségek polcai roskadoztak a népszerű édességért, a kakaós csigáért. Hatalmas tenyér nagyságú roppanós héjú bőségesen kakaóval megtöltött csigák voltak az igaziak, egy-két helyen a tetejét porcukorral is megszórták. Mi a kisebbeket készítettük el, és a dióval töltött változatát is kipróbáltuk.

Kriszta régóta rágja a fülemet, kellene egy jó süteményt készíteni, ami több napig kitart,  reggelire, uzsonnára, vacsorára is kiváló, és nem kell órákig a konyhában sürögni. Olyan alapanyagokból áll, ami szinte minden háztartásban megtalálható: liszt, tojás, élesztő, sütőpor, tej, vaj. Pár deka kakaópor kimaradt, de a tészta mennyiségéhez képest édes kevésnek bizonyult. A diófa bőséges termésének köszönhetően meg is született az ötlet, diótöltelékkel is megtöltjük a csigákat. Rengeteg recept közül böngésztünk, ismerősöktől kérdezgettünk, melyik a leggyorsabb verzió. Mindennel együtt fél óra alatt kész lett, keleszteni sem kellett.

Hozzávalók a tésztához

  • 50 dkg búzaliszt
  • fél csomag instant porélesztő
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 db tojás
  • 2 ek tejföl
  • 2 dl langyos tej

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 5 dkg olvasztott vaj
  • kakaópor
  • darált dió
  • vaníliás cukor

Elkészítése

A tapasztalt süteménykészítő guruk, arra tanítottak, hogy először a „száraz” hozzávalókat dolgozzuk össze, azaz a lisztet, sütőport, és az porélesztőt. Miután összekevertük bele kerül a tojás a tej és a tejföl. Alaposan felkevertük, mikor már lágy tésztát kaptunk, addig gyúrtuk, amíg formázható tésztát nem kaptunk.

Kissé belisztezett vágódeszkán a tésztát félbevágjuk, majd külön-külön téglalap formára kinyújtjuk. Érdemes kevés olvasztott vajjal megkenni a tészták tetejét, omlósabb lesz és a töltelék is jobban rátapad. Az egyiket cukrozott kakaóporral a másikat darált cukrozott dióval megszórtuk, és ráhintettük a vaníliáscukrot.

Feltekertük a tésztát, majd éles késsel 2-3 centiméter vastagságúra vágtuk, majd sütőpapírral bélelt előmelegített sütőben 200 fokon 20 perc alatt megsült, amikor kissé pirult a teteje cukros tejjel meglocsoltuk.

K&P

 

0 Tovább

gasztrokertben

blogavatar

Balaton mellett festői környezetben, hatalmas területen élünk, ahol, vegyszermentesen kertészkedünk, ételeket főzünk. A kerttel, egészséggel és a gasztroval kapcsolatos tapasztalatokat osztjuk meg hitelesen. Nyitott szemmel szemléljük a világot. Tarts velünk.

Utolsó kommentek