A turmixok elengedhetetlen alapanyagai finom, tápanyagban, vitaminban ásványi anyagokban bővelkedő gyümölcsök. Melyiket érdemes választani, és miért? Ha velünk tartotok megtudjátok, legközelebb zöldséges, gyümölcsös, gyógynövényes turmixreceptekkel jelentkezünk.

turmix gyümölcsök fűszerek

Gyümölcsök

Alma

turmix gyümölcsök fűszerek

Ki gondolta volna, hogy az almából, több mint 1000 fajtája fellelhető. A hazánkban is méltán népszerű gyümölcsből számos étel elkészíthető,  a kiváló hűsítő fahéjas almalevestől, egészen a süteményig bővíthető a repertoár.

Turmixokba is kiváló, nemcsak az íze, hanem az élettani hatása miatt is érdemes bármilyen formában rendszeresen a mindennapok részévé tenni. Édesebb almát a székrekedésben szenvedők, savanykásabbat a túltápláltabbak, vérszegényebbek, reumatikus betegséggel küzdők.

A héja is értékes antioxidáns forrás, ezért nem érdemes meghámozni. Pektin tartalma a gyümölcsök közül kiemelkedő, ezért jótékony hatással van az emésztésünkre.  Magas C vitamintartalma, ásványi anyagok közül cinkben, foszforban, káliumban, kálciumban, mangánban, magnéziumban gazdag.

Ananász

turmix gyümölcsök fűszerek

Magyarországon a klíma nem teszi lehetővé a széleskörű termesztését, de boltokban egész évben elérhető. A „fitneszguruk” közül  sokan elsősorban fogyasztó hatását emelik ki ennek a tápanyagban gazdag növénynek, mivel a fogyasztását kövezően gyorsan telít, különleges íz világa miatt a turmixot iskarakteressé tehetjük.

Emésztési problémákon, puffadáson segít és hatékony az emésztésre is, bromelin nevű enzimje elősegíti a féhérjék lebontását.

Kiemelkedik C vitamintartalma, ásványi anyagok közül mangánban gazdag.

Banán

turmix gyümölcsök fűszerek

Az ananászhoz hasonlóan szinte biztos, aki ennek a gyümölcsnek a termesztésébe fogna, alaposan fel kellene kötnie minden ruhaneműjét. Viszont szinte bármelyik hipermarketbe egész évben elérhető a rendkívül magas beltartalmi értékkel rendelkező gyümölcs.

Kiváló roboráló szer emlékszünk kórházi látogatások alkalmával banánt mindig vittünk szeretteinknek. Miért is? Magas az energia - és szénhidráttartalma, utóbbi főként keményítő formájában van jelen, ezért a vércukorszintet nem emeli meg gyorsan.

Köznyelvben boldogsághormonnak nevezett szerotonint is emeli, ezért napi egy fogyasztása hangulatjavítóként is ajánlott. Vitaminok közül kiemelkedi a B vitamintartalma, de A,-, C, -E, -K, - C vitaminforrás is. Ásványi anyagai között feltétlenül meg kel említeni, hogy sok benne a kálium, ami hozzájárulhat a magas vérnyomás csökkentésében, viszont krónikus veseelégtelenségben szenvedők ne egyenek banánt. Magnéziumban is gazdag, ami a szívműködésre, izomgörcsök ellen javasolt.

Kivi

turmix gyümölcsök fűszerek

A kissé szőrös, zöldes kivi elsősorban az ünnepekkor kerül az asztalra. Kevesen tudják, hogy az egyik legalacsonyabb energiatartalommal rendelkező gyümölcs, viszont a tápanyagtartalma magas. Antioxidáns hatását C-vitamin mennyisége adja, hozzájárul a szervezetünket érő káros anyagok kivédésére.  Az egészséges bőr érdekében sokan napi 1 kivit ajánlatos enni. Ezen kívül E, K vitaminban sem fukarkodik, ásványi anyagok közül a foszfor, kolin, magnéziumban is említésre méltó.

Körte

turmix gyümölcsök fűszerek

Végre az almán kívül be tudunk mutatni egy olyan gyümölcsöt, ami bármely kiskertben megterem, és ha előretekintőek vagyunk fagyasztva is bespájzolhatunk, bármikor elővehetjük és tehetjük is a turmixunkba. A többi gyümölcstől eltérően nem kiemelkedő a vitamin - és ásványi anyag tartalma, viszont élelmi rostban bővelkedik, fogyasztásával sokat tehetünk az egészségünkért.

Aromaanyagokban gazdag, viszont kevesebb benne a sav, ezért az almánál könnyebben emészthető. Székrekedés ellen, vastagbéldaganatok kialakulásának megelőzésében érdemes, megelőzésként, vagy kiegészítőként fogyasztani. Jó hír, a cukorbetegeknek sem kell az alacsony Glikémiás index miatt nélkülözniük. Az almával ellentétben az érzékeny emésztőrendszerűeknél puffadást okozhat, ezért érdemes meghámozni a gyümölcsöt.

Mandarin

turmix gyümölcsök fűszerek

Kinézete, illata miatt sokan a narancs testvérének nevezik a kis méretű, rendkívül egészséges gyümölcsöt. Sajnos a hazai boltokban szinte csak ünnepekkor fellelhető, pedig kevesen tudják mennyire egészséges. Kicsit kevesebb C-vitamin van benne a narancsnál, viszont béta-karotinban, folsavban, káliumban, magnéziumban gazdagabb.

A Nyugat-Ontariói Egyetem kutatói állatkísérletben kimutatták a citrusféle 2-es típúsú diabétesz és érelmeszesedést ellen is hatékony, a testsúlygyarapodást csökkenti.

A fűszerek nagyon pikánssá tehetik a turmixokat, nem is beszélve jótékony hatásaikról, ezért mindenképpen érdemes beletenni. Természstesen nem az összes általunk kiválasztottat, hanem mindenki saját ízlése szerint. Következő cikkünkben bővebben írunk erről is akkor már turmix receptekkel is fűszerezzük írásunkat.

Fűszerek

turmix gyümölcsök fűszerek

  • Bazsalikom
  • Gyömbér
  • Kardam
  • Koriander
  • Menta

Zöldségeket is érdemes a turmixokba tenni, ebben a cikkben olvashattok: https://gasztrokertben.reblog.hu/turmixokhoz-ezeket-az-egeszseges-es-vitaminokban-gazdagzoldsegek

Íme a teszt:


A gyógynövényeket,  zöldésgeket,  gyümölcsket  mindenki saját felelősségre fogyasztja, ha valamiben bizonytalan, betegségben szenved, érdemes szakember tanácsát kikérni.

Két, vagy háromnaponta bemutatunk gyógynövényeket, amelyek bizonyos betegségek kialakulásnak megelőzésében lehetnek az ember partnerei. Tarts velünk!

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel!

Csatlakozz https://www.facebook.com/gasztrokertben.reblog.hu/ oldalunkhoz, ahol kérdéseket tehetsz fel, véleményt formálhatsz, ötleteket adhatsz!

K&P