Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Zöldturmixok  receptekkel

Az egészségünk megőrzése érdekében feltétlenül ajánlható bármelyik kedvünkre való zöldséggel, gyümölccsel, fűszerekkel, gyógynövényekkel. Rengeteg írás jelent meg a hatékonysága miatt, de érdemes figyelembe venni, ha valaki király módjára reggelizett a turmixot a fehérje és szénhidrát pótlása miatt egészítse ki zabpehellyel, teljes kiőrlésű kenyérrel, sajttal, felvágottal mert a fokozatosság elve itt is mérvadó, majd, mikor a szervezet hozzászokott bátran önmagában ihatjuk. Hogyan? Miért? Leírtuk.

A korábbi két cikkünkben  - a linkeket lentebb eléritek - bemutattuk a turmixokhoz szükséges zöldségek, gyümölcsök garmadát, beltartalmi értéküket, és, hogy a fogyasztásuk, milyen hatást gyakorol a szervezetünkre. Direkt tettük, hogy lássátok, mennyi vitamint, ásványi anyagot tartalmaznak, egészségesek, könnyen elkészíthetőek, érdemes velük kezdeni a napot. A divatos nevén smoothie egyre népszerűbb és a konyhában, élénk fantáziával rendelkezők több tucat félét könnyedén napindítónak meg tudnak alkotni. A teljesség igénye nélkül: banánból, mandarinból, almából, bazsalikomból, répából igazi vitaminbombát készíthettek, tényleg a kreaítivításra van bízva, mert igazából nem lehet elrontani.

Ezért jó zöldturmixal kezdeni a napot

Érdemes belegondoni. hogy a  felsorolt gyümölcsökben, zöldségekben, fűszerekben, gyógynövényekben, a cikkek itt elolvashatóak: https://gasztrokertben.reblog.hu/gyumolcsoket-a-turmixbahttps://gasztrokertben.reblog.hu/turmixokhoz-ezeket-az-egeszseges-es-vitaminokban-gazdagzoldsegek, mennyi értékes ásványi anyag és vitaminforrás található. Ráadásul pár perc alatt elkészíthető a könnyen emészthető természetes, teljes értékű tápanyag.

Az összetevők nincsenek kitéve hőhatásnak és a zöldségekben lévő klorofil, ami az emésztésünket támogatja, baktérium- és gombaölő hatásán kívül tisztítja a szervezetet.

Miből mennyit?

Az arányok betartására érdemes figyelni. Gyümölcsökből 60, zöldségekből 40 százaléknyi javasolt, pld. 3 dl  gyümölcsbe tegyetek 2 dl aprított zöldségeket, tetszés szerint fűszereket, gyógynövényeket. A felsorolt vadnövényeket, mielőtt valaki kipróbálja – akár turmix formájában – győződjön meg róla valóban ismeri e a növényt, mert nem mindegyik ehető. A közeljövőben tüzetesebben  írunk róluk addig is a, a cikk végén lévő tesztben képeket tettünk fel, ami segíti a növények beazonosítását.

  • cigány paréj (levelei)
  • gyermekláncfű (virágzás előtt a fiatal levelek)
  • fehér libatop (fiatal levelei, és megőrőlt magja)
  • sarkanytúka  (virága, levelei, szára)
  • kövér porcsin (az egész növény)
  • közönséges bojtorján (levelei)
  • mezei katáng (elsősorban a hajtásai)
  • nagy csalán (levelei)
  • szőrös disznóparéj (levelei)
  • tyúkhúr (friss hajtásai)
  • medvehagyma (levelei)

Hogyan készítsük?

Egy nagy teljesítményű botmixerrel összeturmixoljuk a gyümölcsöket, amibe kedvünk szerint tehetünk vizet, vagy kókusztejet, mandulatejet, majd következnek a turmixolt zöldek, gyógynövények, és a fűszerek.

Receptek

Kiindulásképp és kedvcsinálóként állítottuk össze a turmixokat, de ebben is a kreativitás, íz világ határtalan.

Almás zöldturmix

Hozzávalók

  • 3 db lédús alma
  • 1 db banán, ha kisé keményebb az alma
  • sóska, vagy spenót
  • citrom
  • fahéj
  • bazsalikomból egy csipetet

Elkészítése

Az almának eltávolítjuk a magházát, nem érdemes meghámozni az értékes pektin tartalma miatt. Apróra összevágjuk, hozzádaraboljuk a banánt, összeturmixoljuk. Ha túl sűrűnek találjuk, felöntjük vízzel, majd belekerülnek az öszeaprított zöldek, citrom és a fahéj.

Banános zöldturmix

  • 1 db banán
  • kínai kel, vagy bármelyik káposztaféle
  • gyömbér

A banánt összedaraboljuk, turmixoljuk, kevés vizet hozzáadunk, majd apóra vágott káposztát, párolt kínai kelt beleteszünk, újra turmixoljuk és kedvünk szerint fűszerezzük, igazán pikánssá tehetjük egy kevés gyömbérrel.

Nagyon könnyű a turmixokat elkészíteni és a fantázia határtalan. Nem is írunk több receptet, mert teljesen íz világ függő. Van aki ki nem állhatja a spenótot, viszont a káposztát imádja. Önmagában a répa is nagyon egészséges, és pikánsá tehető bármelyik vad - és gyógynövénnyel. Kísérletezzetek, megéri!

Majdnem elfelejtettük, következzen a teszt. Kíváncsiak vagyunk hány ehető vadnövényt ismertek fel az alábbiak közül.

<script>(function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0];if(d.getElementById(id))return;js=d.createElement(s);js.id=id;js.src='https://embed.playbuzz.com/sdk.js';fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}(document,'script','playbuzz-sdk'));</script><div class="playbuzz" data-id="5c64ca63-6153-4f2d-9471-c31544a30c99" data-show-share="false" data-show-info="false"></div>

A gyógynövényeket,  zöldésgeket,  gyümölcsket  mindenki saját felelősségre fogyasztja, ha valamiben bizonytalan, betegségben szenved, érdemes szakember tanácsát kikérni.

Két, vagy háromnaponta bemutatunk gyógynövényeket, amelyek bizonyos betegségek kialakulásnak megelőzésében lehetnek az ember partnerei. Tarts velünk!

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel!

Csatlakozz https://www.facebook.com/gasztrokertben.reblog.hu/ oldalunkhoz, ahol kérdéseket tehetsz fel, véleményt formálhatsz, ötleteket adhatsz!

K&P

 

 

0 Tovább

Gyümölcsöket a turmixba!

A turmixok elengedhetetlen alapanyagai finom, tápanyagban, vitaminban ásványi anyagokban bővelkedő gyümölcsök. Melyiket érdemes választani, és miért? Ha velünk tartotok megtudjátok, legközelebb zöldséges, gyümölcsös, gyógynövényes turmixreceptekkel jelentkezünk.

turmix gyümölcsök fűszerek

Gyümölcsök

Alma

turmix gyümölcsök fűszerek

Ki gondolta volna, hogy az almából, több mint 1000 fajtája fellelhető. A hazánkban is méltán népszerű gyümölcsből számos étel elkészíthető,  a kiváló hűsítő fahéjas almalevestől, egészen a süteményig bővíthető a repertoár.

Turmixokba is kiváló, nemcsak az íze, hanem az élettani hatása miatt is érdemes bármilyen formában rendszeresen a mindennapok részévé tenni. Édesebb almát a székrekedésben szenvedők, savanykásabbat a túltápláltabbak, vérszegényebbek, reumatikus betegséggel küzdők.

A héja is értékes antioxidáns forrás, ezért nem érdemes meghámozni. Pektin tartalma a gyümölcsök közül kiemelkedő, ezért jótékony hatással van az emésztésünkre.  Magas C vitamintartalma, ásványi anyagok közül cinkben, foszforban, káliumban, kálciumban, mangánban, magnéziumban gazdag.

Ananász

turmix gyümölcsök fűszerek

Magyarországon a klíma nem teszi lehetővé a széleskörű termesztését, de boltokban egész évben elérhető. A „fitneszguruk” közül  sokan elsősorban fogyasztó hatását emelik ki ennek a tápanyagban gazdag növénynek, mivel a fogyasztását kövezően gyorsan telít, különleges íz világa miatt a turmixot iskarakteressé tehetjük.

Emésztési problémákon, puffadáson segít és hatékony az emésztésre is, bromelin nevű enzimje elősegíti a féhérjék lebontását.

Kiemelkedik C vitamintartalma, ásványi anyagok közül mangánban gazdag.

Banán

turmix gyümölcsök fűszerek

Az ananászhoz hasonlóan szinte biztos, aki ennek a gyümölcsnek a termesztésébe fogna, alaposan fel kellene kötnie minden ruhaneműjét. Viszont szinte bármelyik hipermarketbe egész évben elérhető a rendkívül magas beltartalmi értékkel rendelkező gyümölcs.

Kiváló roboráló szer emlékszünk kórházi látogatások alkalmával banánt mindig vittünk szeretteinknek. Miért is? Magas az energia - és szénhidráttartalma, utóbbi főként keményítő formájában van jelen, ezért a vércukorszintet nem emeli meg gyorsan.

Köznyelvben boldogsághormonnak nevezett szerotonint is emeli, ezért napi egy fogyasztása hangulatjavítóként is ajánlott. Vitaminok közül kiemelkedi a B vitamintartalma, de A,-, C, -E, -K, - C vitaminforrás is. Ásványi anyagai között feltétlenül meg kel említeni, hogy sok benne a kálium, ami hozzájárulhat a magas vérnyomás csökkentésében, viszont krónikus veseelégtelenségben szenvedők ne egyenek banánt. Magnéziumban is gazdag, ami a szívműködésre, izomgörcsök ellen javasolt.

Kivi

turmix gyümölcsök fűszerek

A kissé szőrös, zöldes kivi elsősorban az ünnepekkor kerül az asztalra. Kevesen tudják, hogy az egyik legalacsonyabb energiatartalommal rendelkező gyümölcs, viszont a tápanyagtartalma magas. Antioxidáns hatását C-vitamin mennyisége adja, hozzájárul a szervezetünket érő káros anyagok kivédésére.  Az egészséges bőr érdekében sokan napi 1 kivit ajánlatos enni. Ezen kívül E, K vitaminban sem fukarkodik, ásványi anyagok közül a foszfor, kolin, magnéziumban is említésre méltó.

Körte

turmix gyümölcsök fűszerek

Végre az almán kívül be tudunk mutatni egy olyan gyümölcsöt, ami bármely kiskertben megterem, és ha előretekintőek vagyunk fagyasztva is bespájzolhatunk, bármikor elővehetjük és tehetjük is a turmixunkba. A többi gyümölcstől eltérően nem kiemelkedő a vitamin - és ásványi anyag tartalma, viszont élelmi rostban bővelkedik, fogyasztásával sokat tehetünk az egészségünkért.

Aromaanyagokban gazdag, viszont kevesebb benne a sav, ezért az almánál könnyebben emészthető. Székrekedés ellen, vastagbéldaganatok kialakulásának megelőzésében érdemes, megelőzésként, vagy kiegészítőként fogyasztani. Jó hír, a cukorbetegeknek sem kell az alacsony Glikémiás index miatt nélkülözniük. Az almával ellentétben az érzékeny emésztőrendszerűeknél puffadást okozhat, ezért érdemes meghámozni a gyümölcsöt.

Mandarin

turmix gyümölcsök fűszerek

Kinézete, illata miatt sokan a narancs testvérének nevezik a kis méretű, rendkívül egészséges gyümölcsöt. Sajnos a hazai boltokban szinte csak ünnepekkor fellelhető, pedig kevesen tudják mennyire egészséges. Kicsit kevesebb C-vitamin van benne a narancsnál, viszont béta-karotinban, folsavban, káliumban, magnéziumban gazdagabb.

A Nyugat-Ontariói Egyetem kutatói állatkísérletben kimutatták a citrusféle 2-es típúsú diabétesz és érelmeszesedést ellen is hatékony, a testsúlygyarapodást csökkenti.

A fűszerek nagyon pikánssá tehetik a turmixokat, nem is beszélve jótékony hatásaikról, ezért mindenképpen érdemes beletenni. Természstesen nem az összes általunk kiválasztottat, hanem mindenki saját ízlése szerint. Következő cikkünkben bővebben írunk erről is akkor már turmix receptekkel is fűszerezzük írásunkat.

Fűszerek

turmix gyümölcsök fűszerek

  • Bazsalikom
  • Gyömbér
  • Kardam
  • Koriander
  • Menta

Zöldségeket is érdemes a turmixokba tenni, ebben a cikkben olvashattok: https://gasztrokertben.reblog.hu/turmixokhoz-ezeket-az-egeszseges-es-vitaminokban-gazdagzoldsegek

Íme a teszt:


<script>(function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0];if(d.getElementById(id))return;js=d.createElement(s);js.id=id;js.src='https://embed.playbuzz.com/sdk.js';fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}(document,'script','playbuzz-sdk'));</script><div class="playbuzz" data-id="9879cf14-92b0-40ad-b748-2db906d837c7" data-show-share="false" data-show-info="false"></div>

A gyógynövényeket,  zöldésgeket,  gyümölcsket  mindenki saját felelősségre fogyasztja, ha valamiben bizonytalan, betegségben szenved, érdemes szakember tanácsát kikérni.

Két, vagy háromnaponta bemutatunk gyógynövényeket, amelyek bizonyos betegségek kialakulásnak megelőzésében lehetnek az ember partnerei. Tarts velünk!

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel!

Csatlakozz https://www.facebook.com/gasztrokertben.reblog.hu/ oldalunkhoz, ahol kérdéseket tehetsz fel, véleményt formálhatsz, ötleteket adhatsz!

K&P

 

0 Tovább

Turmixokhoz ezeket az egészséges, és vitaminokban gazdag zöldségeket használd!

Ezen a héten a zöldségekből, gyümölcsökből készült roppant egészséges turmixok világába kalauzolunk el benneteket. Ebben a részben bemutatjuk a turmixok legnépszerűbb zöldségeit és egészséges hatásait. Két nap múlva következnek a fűszerek, gyógynövények, rá két napra megtudhatjátok a turmix készítés fortélyait, receptekkel. Addig lesz időtök kiválasztani azokat a hozzávalókat, amiket örömmel fogyasztanátok. Teszt a cikk végén kitölthető.

turmixok zöldségek egészség

Céklalevél

turmixok zöldségek egészség

Nemcsak a termése rendkívül egészséges, a levele is felhasználható, az édeskés íze miatt tumixokba is kiváló. Vétek lenne kidobni, mindamellett, hogy ízletes és tápláló, nagyon sok a szervezet számára hasznosítható vitaminokat, nyomelemeket tartalmaz. A gumóhoz  hasonlóan A,-. B,- C vitaminokban gazdag. Ásványi anyagok közül folsavat, foszfort, káliumot, ként, nátriumot. Érdekes, hogy vastartalma nem kiemelkedő, de a többi növényhez képest a nyomelemeket jobban hasznosítja a szervezetünk. Vérképző, magas folsav tartalma miatt várandósoknak kifejezetten ajánlott.

Káposzta, Kelkáposzta

turmixok zöldségek egészség

Az összes B vitamin megtalálható a két káposztafélében, emellett A-, C-, E-, K vitamin, jód, foszfor, kálium, kalcium, kén, vas is a növényekben.  Egyik tévhit a káposztáról a puffasztó hatása, csak abban az esetben igaz, ha a szervezetben káros baktériumok találhatóak. Sőt, kedvező hatást gyakorol a gyomor és a belek nyálkahártyájára.

Kínai kel

turmixok zöldségek egészség

Nálunk kevésbé ismert, a piacokon sem állnak sorba, hogy megvehessék a Kínai kelt, pedig érdemes lenne gyakrabban az étkezésekbe beiktatni. A fejes salátától eltérően keményebb a levele és az erezete, de pár perces áztatás, vagy párolás után botmixerrel könnyedén turmixolható. A többi káposztaféléhez hasonlítva sok benne a C vitamin, de alacsonyabb kalóriatartalma miatt is értékes, nem is beszélve magas növényi rost, kálium, karotin tartalmáról. Egyáltalán nem puffaszt, az emésztést segíti, és élénkít.

Madársaláta

turmixok zöldségek egészség

A fejes saláta kiszorította a legtöbb háztartásból, pedig a gyöngyöcskeként, galambbegyként is nevezett apró, értékes salátaféle elsőként bújik elő a tavasz kezdetekkor, és a saláták közül a legtöbb C-vitamin birokosa. Cink, kálium, kalcium, magnézium is számottevően van benne, jódtartalma kiemelkedő.

Petrezselyem

turmixok zöldségek egészség

A legtöbb levesben pótolhatatlan a petruska néven is ismert, külsőleg jelentéktelennek tűnő, de annál hasznosabb levélzöld. Nemcsak ételízesítőnek érdemes az ételekbe tenni, hanem érdmes magában rágcsálni, vagy turmixokhoz préselni. Nem elterjedt róla, hogy étvágynövelő, az emésztőrendszer működését serkenti, gyomor- és májbetegségekre is kiegészítő gyógyír.

Sárgarépa

turmixok zöldségek egészség

Kinek mondták a szülei, ha sok sárgarépát eszel fütyülni fogsz? Nekünk igen, de inkább írunk, minthogy Hacki Tamás nemzetközileg elismert művész nyomdokaiba léphessünk. Talán az egyik legismertebb és leggyakrabban használt leves zöldségünk. Finom, karakán ízén túl bel tartalmi értéke is jelentős. foszfor, kálium, kalcium, nátrium is van benne, de elsősorban rostban gazdag. Az egyik legismertebb béta-karotin forrás, amit a szervezetünk szükség szerint A vitaminná alakít. Véd a nap UV káros hatásaitól, és a megakadályozza bőrünk kiszáradását.

Sóska

turmixok zöldségek egészség

Neve hallatán a napközik nosztalgikus emlékeit is felidézheti, gondoljuk páran emlékeztek a sóska-tükörtojás kombóra. De maradjunk a kaptafánál, elsősorban C vitaminban gazdag és vastartalma miatt kiemelkedik a többi zöldségféléktől. Ásványi anyagok közül a foszfort, kálciumot, és oxálsav sóit érdemes megemlíteni.

Spenót

turmixok zöldségek egészség

A közétkeztetés fenegyereke címét is kiérdemelné a talán még a sóskánál is népszerűtlenebb zöldségféle. Pedig fokhagymával spékelve kimondottan ízletes, emellett magas rosttartalma miatt élettani hatása sem csekély. Találunk benne káliumot, kalciumot, magnézimot, vasat, foszfort keveset, A-és C vitamint.

Uborka

turmixok zöldségek egészség

Csemegeuborka, vagy, akár a kígyó is lehet a turmixunk alapanyaga, de salátának, kovászosnak sem utolsó és rengeteg féle saláta készíthető belőle, rántva, pedig elképesztő, kipróbáltuk, a linken megtalálod az általunk elkészített ételt: https://gasztrokertben.reblog.hu/rantott-uborka-kapros-tejfolos-martassal Mindamellett, hogy finom, egészséges is, amit A-, B1-. C-vitamin, továbbá kálium, kalcium, magnézium tartalma bizonyít. Fogyókúrázok körében népszerű magas víztartalma és vízhajtó hatása miatt.  A gyomorra is kedvezően hat, a bőrt üdévé, simává teszi, ezért a kozmetikaipar is előszeretettel használja.

Retek

turmixok zöldségek egészség

A tavasz első hírnőkének is nevezhetjük, hiszen az egyik legkorábban fogyasztható vitaminbomba, ami méltán népszerű. Több fajtái közül, talán a kis piros hónapos retek az egyik legismertebb. Magas C vitamintartalma miatt valaha skorbut ellen is fogyasztották. Emellett jelentős mértékben van a retekben A vitamin, foszfor és kálium is. Cseppfertőzéseknél, megfázásra a népgyógyászat gombaölő és antibakteriális hatása miatt ajánlja, emellett javítja a májfunkciót és az epekiválasztást.

Íme a Teszt:

<script>(function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0];if(d.getElementById(id))return;js=d.createElement(s);js.id=id;js.src='https://embed.playbuzz.com/sdk.js';fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}(document,'script','playbuzz-sdk'));</script><div class="playbuzz" data-id="a327a495-cf9d-4254-8ce7-712585bf7660" data-show-share="false" data-show-info="false"></div>

A gyógynövényeket,  zöldésgeket,  gyümölcsket  mindenki saját felelősségre fogyasztja, ha valamiben bizonytalan, betegségben szenved, érdemes szakember tanácsát kikérni.

Két, vagy háromnaponta bemutatunk gyógynövényeket, amelyek bizonyos betegségek kialakulásnak megelőzésében lehetnek az ember partnerei. Tarts velünk!

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel!

Csatlakozz https://www.facebook.com/gasztrokertben.reblog.hu/ oldalunkhoz, ahol kérdéseket tehetsz fel, véleményt formálhatsz, ötleteket adhatsz!

K&P

0 Tovább

gasztrokertben

blogavatar

Balaton mellett festői környezetben, hatalmas területen élünk, ahol, vegyszermentesen kertészkedünk, ételeket főzünk. A kerttel, egészséggel és a gasztroval kapcsolatos tapasztalatokat osztjuk meg hitelesen. Nyitott szemmel szemléljük a világot. Tarts velünk.

Utolsó kommentek