A lenyűgöző indiai konyhában a fűszerek, kavalkádja, sokszínűsége és száma is hozzájárul, hogy kivívja az egzotikus jelzőt. Az alábbiak nélkül étel, ital nem készíthető el.

fűszerek

A fahéjat a fahéjfa lehántolt kérgéből nyerik. A babérfélék családjába tartoző cserje többek között India Malabári partvidékén őshonos. Színe világos barna, lágy, zamata édes. Az ájurvédiában a hat alapíz közül a csípősek közé sorolható. Melegítő, fűtő hatása ismert, emésztési problémákra is használják. Tőlünk eltérően nem csak édességekhez teszik, hanem curryikbe, rizses húsos ételekhez is használják.

fűszerek

A fekete borsok közül a legjobb malabor, ami a Malabár partvidékein található a több méter magasra megnövő fűszernövény termése, enyhén csípős, robosztus alakú. A csonthéjas termését fürtökben hozza, amit éretlenül szednek le, majd a napon szárítják, és egyben meg érlelik, amíg el nem nyeri fekete színét a fekete aranyként is nevezett fűszert nemcsak ízesítésként, hanem húsok pácolásához, tartósításához is elengedhetetlen.

fűszerek

Az édeskömény mag Indiában minden nap fogyasztott fűszer, amit megpirítanak, hogy a fűszer karaktere jobban érvényesüljön. Édeskés, kissé halványszínű, az indiai gasztronómia számára nélkülözhetetlen. Az ottani éttermekben étkezés után szájöblítésre és emésztés segítésére is adják.

fűszerek

A curryben (Garam masala) egy fűszermixtúra, amiben  szegfűbors, kurkumafehérbors, mustármag, gyömbér, fahéj, szegfűszeg, szerecsendió, zöld vagy fekete kardamom, babérlevél is gyakran kerül bele, amit mi magunk is elkészíthetünk. A fűszereket daráljuk és jól záródó dobozban sokáig eláll.

fűszerek

Chiliiből több ezerfélét terjesztenek, de csak a fele erős. Általában frissen tálalják, vagy szárítva, és savanyúságnak is fogyasztják. Jelentős kapszaicin tartalma miatt a gyógyászatban immunerősítésre, megfázásos megbetegedésekre is nélkülözhetetlen.

fűszerek

Gyömbér nélkül az indiai konyha elképzelhetetlen. Levesekhez, mártásokhoz, italokhoz, sőt még süteményekhez is tesznek a fűszerből. Nem is beszélve a több fajta gyömbérteáról. Az ájurvédikus orvoslás szerint a test erősítésén kívül a lélekre is hat, fokozza az intelligenciát, és határozottá tesz.

fűszerek

A kurkuma más  néven indiai sáfrány „ az élet fűszerét" minden indiai templom köteles tartani. A gyömbérfélék családjába tartozik, főként trópusi, szubtrópusi vidékeken termesztik. Rikító citromsárga miatt ételszínezékként is használatos, a curry egyik alapanyaga. Az indiai gyógyászatban antioxidáns hatása miatt is az egyik legfontosabb fűszer.

fűszerek

A Koriander szinte valamennyi ételük hozzávalója,  gyökerét termését is előszeretettel fogyasztják, leveleivel díszítenek és ízesítenek. Alapja a garam masala fűszerkeveréknek. Megszámlálhatatlan gyógyhatása miatt az orvostudomány és a természetgyógyászat is értékeli.

fűszerek

K&P