Kiváló immunerősítőként tartják számon a narancsárga bogyóiről ismert növényt. Túlzott gondoskodást nem igényel, viszont egészségmegőrző hatása elismert. Többek között nektárok, lekvárok is készülhetnek belőle. Megmutajuk hogyan.

A sztori

Talán 15 éve is lehetett - a dátumra pontosan nem emlékszem -  egyik ismerősünket meglátogattuk, a kertjében rengeteg bokron apró narancssárga bogyók ékeskedtek. Megkérdeztük a nevét, de mielőtt válaszolt volna a kérdésre, hellyel kínált, majd pár perc után az asztalra került az élénk narancssárga színű lé, különféle sütemények lekvárok, és egy szem bogyó.

Mielőtt megkóstoltuk volna az ismeretlent, a termesztő hihetetlen lelkesedéssel kezdett el beszélni a homoktövisről.  Miközben majszoltuk a süteményt, kortyolgattuk az ivólevet, perceken keresztül sorolta kedvező élettani hatásait. Nem tagadom kicsit hitetlenkedve néztem rá, majd, mikor elmondta a homoktövis termesztéséből, a felhasználás után előállított termékek eladásából él. minden kétségem elillant.

Talán ő volt az elsők közötti termesztő, azóta a legjobbak közé tartozik. Természetesen utánanéztünk a növény élettani hatásainak, a homoktövisből készült recepteknek, amiket most megosztunk. Higgyétek el, ha nem is akarjátok termeszteni, csak egészségesebben élni, érdemes fogyasztani.

Homoktövis történelem

Az ezüstfafélék családjába tartozó félcserje Ázsiában elterjedt, a Kárpát medencében Hippophae rhamnoides egyetlen alfaja a subsp. carpatica Rousi őshonos.

Hazánkban viszonylag későn került a köztudatba, csupán 1940-től ültetik ezt a fénykedvelő fagy - és szárazságtűrő félcserjét. Alfajával Békás -. és Káposztásmegyeren. a Szentendrei-szigeteken, a Szigetközben és Örkény közelében találkozhatunk.

Könnyű termeszteni

Kiskerttulajdonosoknak - egy próbát megér alapon -  érdemes pár bokrot beszerezniük, mert a talajban nem válogatós, szinte bárhol megél, és a legzordabb teleket is könnyedén átvészeli.

A kifejlett példányok nagyon sűrű bokrozatúak, általában 3-5 méteresek, de nem ritka a 11 méterre is ágaskodó fa. 4-6 centiméter hosszúkás lándzsás leveleket hoznak, amik egy idő elteltével teljesen pikkely nélküliekké válnak. A vöröslő narancssárga terméseit augusztustól szedhetjük, akkor még savanykás az íze, de, ahogy a dér megcsípi, egyre édesebbé válik.

Mi döntjük el, melyik időpontot választjuk, de mindenképp érdemes gumikesztyűben szedni, mert tüskéi kellő védekezés nélkül kellemetlenséget okoznak. Mivel kétlaki, így a beporzáshoz hímivarú egyedet is be kell szerezni, majd 1-2 évet várnunk a termésre, viszont 30 vagy akár 50 évig bőkezűen adja hihetetlenül egészséges narancssárga bogyóit.

Hiedelmek sem kerülték el, a kínaiak királynői magasságokba emelték, azóta is a gyógyászatuk elsőrangú növényei között tartják számon.

Vajon miért szolgált rá hírnevére?

A, B1. B6, C, E. K vitaminokban gazdag, ásványi anyag tartalma sem elhanyagolandó: Kalciumot, Nátriumot, Magnéziumot, Mangánt, vasat. rezet tartalmaz.

Ültetése, gondozása

Nemcsak egészséges termései miatt egyre gyakrabban találkozhatunk kiskertekben a homoktövissel, hanem tüskéi elriaszthatják a hívatlan látogatót, ezésrt érdemes kerítéspótlónak is elültenünk a bokrokat.  Egymásstól 1-1.5 méter távolságra, napos helyre érdemes telepíteni, 9 termőshöz, mindig kerüljön egy hímivarú is.

Egészségre gyakorot hatásai

C vitamintartalma a citrom tízszerese, beltartalmi értéke miatt az egészség őrének nevezik, és a következő hatásai a legismertebbek:

  • antibakteriális hatású
  • anyagcsere fokozó
  • csilllapítja a fájdalmat
  • csökkenti a vércukorszintet
  • érelmeszesedés ellen is hatékony
  • máj védő
  • öregedési folyamatokat lassít
  • sebeket gyógyít

Mi minden készülhet a homoktövisből?

Bármit is készítetek, belőle  a szüret után alaposan mossátok meg a szemeket, a két végét vágjátok le, hűtőben akár 10 napig, fagyasztóban 1.5 évig is eláll. A hatóanyagtartalma miatt leginkább nyersen érdemes fogyasztani, aki nem szereti a savanykás ízét joghurttal, szörpökkel lehet enyhíteni.

Nektár

Az előkészítés után botmixerben összeturmixolunk körülbelül 30 dkg bogyót, sűrűszövésű szűrőn átszűrjük, hozzáöntünk 2 dl vizet, ugyanennyi mézet, hűtőben, hetekig eláll, de kisebb adagokban érdemes fagyasztani is. 10 szeres hígításban szörpnek üdítően hat.

Lekvár

Az adagokat egységekben nézve: 4 egység homoktövis, 2 egység víz, 1 egység cukor, pektinből 1 kg gyümölcshöz 6 grammnyit teszünk. A bogyókat az előkészítés után elkezdjük főzni, felforraljuk, majd 20 percig főzés közben kavarjuk. Átpasszírozzuk, hozzátesszük a cukrot, majd a pektint, utána megint forraljuk 5 percen át, és üvegekbe töltjük. Dunsztolás után hűvös helyen tároljuk.

Ellenjavallat: nem ajánlott a fogyasztása 12 év alatti gyermekeknek, várandóság és szoptatás alatt, bél. epehólyag gyulladásban szenvedők, hasnyálmirigy problémákkal küszködőknek sem.

Figyelmesen elolvastad a cikket? A tesztből kiderül.

A gyógynövényeket mindenki saját felelősségre fogyasztja, ha valamiben bizonytalan, betegségben szenved, érdemes szakember tanácsát kikérni.

Két, vagy háromnaponta bemutatunk gyógynövényeket, amelyek bizonyos betegségek kialakulásnak megelőzésében lehetnek az ember partnerei. Tarts velünk!

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel!

Csatlakozz https://www.facebook.com/gasztrokertben.reblog.hu/ oldalunkhoz, ahol kérdéseket tehetsz fel, véleményt formálhatsz, ötleteket adhatsz!

K&P