Leginkább Észak-Amerikában őshonos, az amerikai indiánok az összehúzó hatása miatt sebek kezelésére használták. A húsokat áfonyával bekenve tartósították. Több betegség kezelésében ajánlatos a használata, leírtuk, mikor, és hogyan érdemes fogyasztani. Áfonyalekvár és ital recept is elérhető, az elmaradhatatlan teszttel együtt. Tartsatok velünk!

Egy kis botanika

A fekete áfonya az erikavirágúak családjába tartozik, elsősorban a savanyú talajú területeket kedveli a 20-40 centiméter magasra növő félcserje. Ellipszis alakú fűrészelt levelei 2-3 centiméter hosszúak. Apró sötétkék színű borsó alakú termései augusztustól-szeptemberig szedhetőek. Leveléből teát készíthetünk, szedését júniusban elkezdhetjük. Érdemes száraz, hűvös helyen megszárítani, mert értékes flavonoidokat, cseranyagokat, glikozidákat tartalmaz.

A VIII Magyar Gyógyszerészkönyvben és az ESCOP monográfiák között is megtalálható.

Az egyik legjobb antioxidánsnak tartják

Oxidáció alatt az energiatermelő anyagcserefolyamatot is érhetjük, amikor káros szabad gyökök szabadulnak fel, amit az antioxidánsok hatástalanítanak.  A szabadgyökök felelősek többek között a DNS, sejtmembrán, szövetek károsodásáért, és a degeneratív betegségekért is. Ez a vegyület az oxidációt gátolja, vagy késlelteti. Idősödő korban, vagy stresszes állapotban az oxidációs folyamatok nőnek, tehát több antioxidánsra van szükségünk. Természetes módon a szervezetünkben is található, de egészséges táplálkozással vihetjük be.

Miért hatásos különböző betegségeknél?

Az áfonya rengeteg antioxidánst tartalmaz, pld antociánokat, minél sötétebb az áfonya, annál több van benne. Az áfonya antioxidásns hatását vizsgálva az amerikai kutatók a 90-es évek végén bevezették az ORACOT, ami egy nemzetközileg elfogadott és hitelesített szabványrendszer. Vizsgálták a különféle zöldségek, gyümölcsök antioxidáns kapacitását is, az áfonya kapta a legmagasabb értéket, vagyis a leghatásosabb a szervezetünkre káros szabad gyököket hatástalanító képességében.

Szellemi frissesség őrzője

Egyes tanulmányok szerint a szellemi frissesség megőrzésében is hasznos, elsősorban a memória karbantartásában, és lassítja az öregedéssel párosuló gondolkodási, észlelési problémák kialakulását.

Áfonyaital recept

Szabó Gyuri bácsi varázsitalnak nevezi, a bükki füves ember receptjét érdemes kipróbálni. Fél liter pálinkához összetörünk 20 dkg nyers áfonyát, hozzáteszünk 2 rúd fahéjat, és 5 szem szegfűszeget. Lefedve egy hónapon át szobahőmérsékleten tároljuk Szűrés után, étkezés előtt 25 millilitert, akár vízzel elkeverve is érdemes fogyasztani. Puffadásra, látásjavításra, gyomor- és bélpanaszokra, hasi görcsökre is ajánlja.

Szív- és érrendszer karbantartója

A vérzsírok egyensúlyban tartásához hozzájárul, részt vesz a teljes koleszterin csökkentésében, a trigliceridek szintjét a vérben csökkenti. Bizonyított, hogy az ereket tágítja, ezáltal a vérnyomást csökkenti, és gátolja a vérrögképződést.

Hogyan és mit készítsek?

Egy evőkanál áfonyabogyót megfőzünk 4 dl vízben, miután a főzés során a mennyiségből veszít 1 dl-t, szűrés után délben és vacsora után kortyolgassuk. 

Vércukorszint kiugrását megakadályozza

Az áfonyánál és más bogyós gyümölcsöknél, pld a homoktövisnél - a cikkünket itt elolvashatod: https://gasztrokertben.reblog.hu/a-homoktovis-egeszsegmegorzesben-verhetetlen-vitaminbomba

- bebizonyosodott, hogy a vércukorszint szabályozásában is gyakorolhat sokkal kedvező hatást. Elsősorban a kettes cukorbetegségekben szenvedőknél elengedhetetlenül fontos a vércukorszint egyensúlyban tartása. Ugyanazt a teát fogyasszuk, mint a a szív- és érrendszeri problémák esetén.

Egészségmegőrzés céljából, időskorú bélhurutban szenvedőknek

Áfonyalekvár készítése

Amennyiben tartósítószer mentesen szeretnénk készíteni, csak hibátlan gyümölcsöt használjunk fel. 1 kg áfonyát alaposan megmosunk, lecsöpögtetünk, majd összetörünk, hozzáteszünk 30 dkg cukrot, állni hagyjuk pár órán keresztül a hűtőben, de akár egy éjszakán át, így az áfonya levében a cukor feloldódik. Érdemes párszor megkeverni. Összeturmixoljuk, felrakjuk főni, közben kevergetjük. Amikor, már kellőképpen sűrű, tiszta sütőben fertőtlenített befőttes üvegekbe tesszük, a tetőket forró vízben főzzük. Beletöltjük a lekvárt, az üvegeket 5 percig a feje tetejére állítjuk, kihűlésig dunsztoljuk. Hideg helyen tároljuk. A lekvárból lefekvés előtt érdemes egy kis kanállal megenni, egészségmegőrzés céljából is.

Javaslat: a bogyókból napi 10 dkg-nál többet ne fogyasszunk.

Íme a Teszt:

A gyógynövényeket mindenki saját felelősségre fogyasztja, ha valamiben bizonytalan, betegségben szenved, érdemes szakember tanácsát kikérni.

Két, vagy háromnaponta bemutatunk gyógynövényeket, amelyek bizonyos betegségek kialakulásnak megelőzésében lehetnek az ember partnerei. Tarts velünk!

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel!

Csatlakozz https://www.facebook.com/gasztrokertben.reblog.hu/ oldalunkhoz, ahol kérdéseket tehetsz fel, véleményt formálhatsz, ötleteket adhatsz!

K&P