Az egészséges és finom fehérakác

Az  fehér akác hallatán elsősorban a méz juthat eszünkbe, pedig gyógyhatása széleskörű, a magassága miatt is tiszteletet parancsoló fának. Fehér, szemet gyönyörködtető virágzatát a gyógyászatban is használják, és akár mennyire megdöbbentőnek tűnik ételnek sem utolsó.

Észak- Amerikában az Appalache hegységrendszerén élő indiánok magjait hozta Európába IV Henrik kertésze, aki a történetírók szerint a Notra-Dame mellett ültette el az akác magjait. A XVIII. században Tessedik Sámuel evangélikus lelkész az alföldfásításban alkalmazta. Gyors terjedésének köszönhetően az állomány, több mint fele Európában található. Hazánkat akácnagyhatalomnak is nevezhetjük, ha figyelembe vesszük, hogy a Kárpát-medencei állományok 9/10-e Magyarországon él, és az erdőterületünk 1/4-ét teszi ki. A méheket bevonzza bódító illata, hatalmas méretű, a növésben szinte megállíthatatlan fa a 20-25 méter példányok sem ritkák. Szennyeződésmentes területről időjárástól függően májusban-júniusban gyűjthetjük a fürtös fehér színben pompázó virágait, amit a gyógyászatban is előszeretettel használnak, és az asztalokra is kerülhet az akácvirágos palacsinta.

Egészségre gyakorolt hatása

Akácvirágból készített tea.

3 grammnyi száraz virágot, ami körülbelül egy csapott evőkanálnyinak felel meg, 2.5 dl vízzel leforrázunk, majd lefedve negyed óráig állni hagyjuk, ezután műanyag szűrővel leszűrjük, és melegen, de nem forrón kortyolgatva fogyasztjuk.

Étvágycsökkentő

Nem, önmagában csak az akácteától nem olvadnak le a kilók, de mivel a gyomorsavtermelést csökkenti, étvágyunk sem nő a teától. Ebben az esetben az akác mellékszereplő a katáng játssza a főszerepet. A katángkóróból 2-3 perc alatt főzetet készítünk, majd leforrázzuk az akácvirágot.

Gyomorsav túltermelés csökkentésére

Sokan küszködnek a megemelkedett gyomorsavval, ami állandó, vagy visszatérő égő érzést eredményez a gyomor tájékán. Esti órákban a vacsora után egy teával érdemes fogyasztani, de ha valaki kúraszerűen fogyasztja, napi két csészével ihat a panaszok megszűnéséig.

Megfázásra, nyákoldó és nyugtató hatása miatt

A jelenlegi nyárnak nem mondható változékony időjárásnál gyakrabban lehetnek hirtelen kialakuló náthás megbetegedések, és az ezzel járó tünetek. Önmagában napi két csészével fogyasztva a köhögést jelentősen csillapítja. Azon növények közé tarozik, ami komplett hatású, mert hurutos köhögésnél nyákoldó, száraz köhögés esetén viszont hurutoldó.

Hashajtó hatású

Este lefekvés előtt egy csészével igyunk az akácvirág teából.

Vízhajtó hatású

A szervezetben fölöslegesen felgyülemlett vizet hajtja, ebből a célból a reggeli órákban érdemes egy csészéből meginni.

Kiváló méz készíthető belőle

Nem hiába a méhészek egyik legkedveltebb növénye, hiszen bódító, intenzív illata miatt a méheket is előszeretettel bevonzza. A méz gyógyító hatásairól írt cikkünk ezen a linken megtalálható: https://gasztrokertben.reblog.hu/miert-egyunk-mezet

Palacsinta

A kertünkben hatalmasra növő akácfáink bőven hoznak termést, amiből a jótékony hatása miatt a virágokat leszárítjuk. Kriszta viszont a hatalmas tenyérnyi nagyságú fürtökből levágott párat és palacsintát készített belőle. Kicsit furcsálltam az ötletet, de annyi mindent „megetetett” már velem, gondoltam, hát legyen. Nem bántam meg. Íme a recept.

Hozzávalók

  • 25 dkg liszt
  • 1 evőkanál cukor
  • fél csomag sütőpor
  • 2 tojás
  • csipetnyi só
  • 1 csomag vaníliás cukor (vagy méz)
  • 3 dl tej
  • 3 dl szénsavas ásványvíz (szódavíz is lehet)
  •  fehér akác virágok
  • étolaj a sütéshez

Elkészítése

A fehér akác fürtjeit pár percre érdemes hideg vízbe tenni, hogy az esetleg megbúvó rovarok ne kerüljenek a tésztába, majd lecsöpögtetjük. A tojásokat villával elkeverjük, majd hozzátesszük a kristálycukrot, a vaníliásat mézzel is helyettesíthetjük, és a sót. Hozzákerül a tej a szódavíz és a sütőpor. Ha túl sűrű a tészta tejjel, szódavízzel, vagy ásványvízzel hígítjuk. A masszát alaposan összedolgozzuk, majd megszórjuk akácvirággal, és összekeverjük. Felforrósított étolajon mindkét oldalát 4-5 percig sütjük. Miután megkóstoltam, minden eddigi aggályom elillant. Jóval intenzívebb és aromásabb az íze a bodzás palacsintánál, érdemes kipróbálni, igazi ínnyencség.

Gyógynövényeket mutatunk be, amelyek bizonyos betegségek kialakulásnak megelőzésében lehetnek az ember partnerei. Tarts velünk!

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel!

Csatlakozz https://www.facebook.com/gasztrokertben.reblog.hu/ oldalunkhoz, ahol kérdéseket tehetsz fel, véleményt formálhatsz, ötleteket adhatsz!

K&P

 

0 Tovább

Egészségmegőrzés természetesen​​​​​​​

Szervezetünk számára szükséges vitaminok számos növényben, gyümölcsben megtalálhatóak. és hozzájárulnak az egészség fenntartásához. Melyek ezek? Csokorba gyűjtöttük.

Betegségekből való felépülésre

  • Csalán
  • Gyermekláncfű
  • Homoktövis
  • Sárgabarack
  • Tőzegáfonya

Erőnlét javítására

  • Csalán
  • Homoktövis
  • Gyermekláncfű
  • Kakukkfű
  • Tőzegáfonya
  • Tyúkhúr

Testi, szellemi teljesítőképesség megtartására

  • Búzacsíra
  • Héjnélküli tökmag
  • Kukorica
  • Mák
  • Ligetszépe

Vitaminok

A vitamin

Zsírban oldódó vitamin a szürkületben való látás biztosításáért is felelős. Elő anyagai a provitaminok, aminek egyik formájaa karotin a következő zöldségekben, gyümölcsökben van.

  • Sárgarépa
  • Paprika
  • Sütútök
  • Ananász
  • Kiwi
  • Sárgabarck

B 1 vitamin

Az Idegrendszert és a szénhidrát anyagcserében résztvevő enzimek működését támogatja.

  • Gabonafélék
  • Dió, olajos magvak: napraforgó
  • Hüvelyesek

B2 vitamin

Anyagcserefolyamatokban vesz részt, a pajzsmirigyműködésben, vassal együtt növeli a vörösvértestek számát. Szürke hályog megelőzésében, égési sérüléseknél, migrénes rohamokra ajánlott.

  • Spenót
  • Sóska

B 5 vitamin

Dohányzásról való leszokásban segít, erősíti az idegrendszert, migrénre és krónikus fáradtságra is javasolt.

  • Gabonafélék
  • Olajos magvak
  • Karfiol
  • Brokkoli
  • Narancs
  • Dinnyék
  • Paradicsom
  • Csípős paprika
  • Avokádó, hajdina
  • Lencse

B 6 vitamin

Segít felszabadítani az elraktározott energiát, részt vesz a fehérjeszintézisben energiát. Részt vesz a vörösvértestek képzésében. Csökkenti az álmatlanságot és a depressziót, asztmás rohamokat.

  • Banán
  • Burgonya
  • Olajos magvak
  • Csicseriborsó
  • Gesztenye
  • Leveles zöldségek
  • Póréhagyma

B 12 vitamin

Vérszegénység kezelésére, Alzheimer kór ellen, szívproblémák kezelésesére, 50 éves kor felett pótlása kifejezetten javasolt.

  • Avokádó
  • Homoktövis
  • Savanyú káposzta
  • Sárgabarack

C-vitamin

Szervezetünkben fontos védőszerepet tölt be, a stressz kezelésében kötőszövetek, fogíny, csontok felépítésében, szemlencse, máj, lép felépítésében.

  • Brokkoli
  • Paprika
  • Paradicsom
  • Káposzta
  • Karalábé
  • Burgonya
  • Ananász
  • Homoktövis
  • Csipkebogyó
  • Fekete áfonya
  • Naspolya
  • Füge
  • Vadcseresznye
  • Kiwi
  • Málna
  • Tőzegáfonya

E vitamin

Öregedési folyamatok gátlásában vesz részt, zsírban oldódó vitamin, védi a szervezetet a szabadgyökök káros hatásaitól.

  • Búzacsíra
  • Mogyoró
  • Mandula
  • Növényi olajok
  • Édes burgonya
  • Feketekömény
  • Kiwi

K vitamin

Mindamellett, hogy zsírban oldódó vitamin, nem raktározódik sokáig a szvezetben. A vér alvadási faktorok keletkezéséhez is szükséges.

  • Bimbós kel
  • Brokkoli
  • Káposzta
  • Spenót
  • Paraj
  • Kiwi

Esszenciális zsírsavak

  • Búzacsíra
  • Dió
  • Házikender
  • Kukorica

Omega zsírsavak

Házi kender

  • Len
  • Kiwi

Két- háromnaponta bemutatunk gyógynövényeket, amelyek bizonyos betegségek kialakulásnak megelőzésében lehetnek az ember partnerei. Tarts velünk!

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel!

Csatlakozz https://www.facebook.com/gasztrokertben.reblog.hu/ oldalunkhoz, ahol kérdéseket tehetsz fel, véleményt formálhatsz, ötleteket adhatsz!

K&P

 

 

0 Tovább

A gyerekem eszik elég vitamint?

gyerek ételek egészség vitaminA minap egy kisebb méretű boltban cikáztunk a polcok között, bevásárlókocsik akadályait legyűrve, egyikük „kilógott” a sorból.  Megragadta tekintetünket a rakomány, de illendőségből 10 másodperc után egy másik sorban kötöttünk ki. Pár perc elteltével a pénztárnál várakozó házaspár előtt volt a telepakolt bevásárlókocsi, amin egy 2-3 év körüli kislány piciny kezével karmestert imitálva hevesen mutogatott édesanyjának. Az összeszámolhatatlan mennyiségű chips egyikét akarta volna minnél hamarabb apró szájába tuszkolni. Édesapja mosolyogva vette át felesége kezéből az irányítást, gyorsan kiugorva a sorból, egy másik márkájú nassolni valóval örvendeztette meg gyermekét. Javarészt egy-két apróság mellett műkajákat vásároltak. Jól tették? Biztosak vagyunk benne, hogy a házaspár a legjobbat akart a kislánynak. Fel merült a kérdés, rendelkeznek e megfelelő ismerettekkel a változatos és egészséges gyermekek számára elengedhetetlen táplálékokról? Tisztában vannak e, milyen élelmiszereket vásároljanak, és melyek azok, amiket messze kerüljenek el, hogy a gyermekük több év után is olyan mosolygós legyen, mint azon a napon. Ennek jártunk utána.

A gabonapehely egészséges?

gyerek ételek egészség vitamin

Szemet gyönyörködtető, a trendi mesefigurák által díszített gabona pelyhek széles választéka kínálja magát a polcokon. A reklámok tucatjai bombázza a szülőket, azonnal ugorjanak le a közeli boltba és vegyenek a csemetének vitaminban, ásványi anyagban bővelkedő pelyheket. Nehezen cáfolható a pörgős reggeleken a legkényelmesebb egy mozdulattal felbontani és pár perc alatt elkészíteni, az édes gabonapelyhet. A legfőbb kincs érdekében alaposan érdemes áttanulmányozni a csomagolást, mert a gyártók, forgalmazók hajlamosak kidomborítani az egészséges összetevőket, a kevésbé kedvező hatású összetevők közléséről könnyen megfeledkeznek. A szakértők a teljes kiőrlésű gabonából- búzából, zabból, kukoricalisztből- készülteket ajánlják, mert ezek az emésztőrendszer számára fontos maghéjat, csírát is tartalmazzák, így megmaradnak benne a rostok, vitaminok, ásványi anyagok. A finomított gabonákkal készültet ne részesítsük előnyben, kevesebb benne a hasznos összetevő, és a teljes kiőrlésűvel szemben magas a glikémiás indexük. A mesterséges színezékkel ellátottakat messze kerüljük el, és árgus szemekkel nézzük a tápanyagtartalmat. Amy Gorin, az Amy Gorin Nutrition in New York tulajdonosa szerint ideális az, ha egy adag legalább 3 gramm rostot és 5 gramm fehérjét, illetve legfeljebb 4-6 gramm cukrot tartalmaz.

Házi készítésű gabonapehely

Hozzávalók 30g (egy adag) házi  gabonapehelyhez

  • 10 tk teljes kiőrlésű búzaliszt
  • ¾ tk sütőpor
  • 1 tk olaj
  • 4 ek víz
  • + olaj a kenéshez
  • 1 ek fahéj és nádcukor keveréke

Elkészítése

Összekeverjük a liszteket a sütőporral.

A vízhez hozzáadjuk az olajat.

Beleöntjük a lisztes keverékhez az olajos vizet, majd a kapott masszát jól összegyúrjuk. Ha nem áll össze a tészta, hozzáöntünk 1 ek vizet.

Egy nyújtódeszkán nyújtófával kinyújtjuk a masszát amilyen vékonyra csak tudjuk.

A massza egy sütőpapírral bélelt tepsibe kerül.

Egy vonalzó segítségével berovátkoljuk a sima tésztát és és olajjal lekenjük.

Egy kés/pizza szeletelő segítségével felvágjuk kis téglalapokra a kinyújtott tésztát.

Megszórjuk a tetejét fahéjjal.

Előmelegített sütőben 170 oC-on süjük12 percig.

125 ml zsírszegény tejjel fogyasztjuk.

Esznek elég gyümölcsöt, zöldséget?

gyerek ételek egészség vitamin

A télen a vitaminraktárak gyakran lemerülnek, a létfontosságuk megkérdőjelezhetetlen, mindig ügyelni kell arra, hogy a gyermek ebben az időszakban is egészségesen táplálkozhasson. Nem egyszerű feladat télen egészséges, vegyszermentes gyümölcsökhöz, zöldségekhez jutni. A dietetikusok többsége, még is emellett teszi le a lantot. Inkább kicsit nyissuk ki a pénztárcát. Anyagi lehetőségünk korlátozottságánál, az idény gyümölcsöket, zöldségeket részesítsük előnybe. Korábban is gondoskodhatunk a biztos helyről beszerzett alapanyagokról, amit lefagyaszthatunk, feldolgozhatunk. A mesterséges színezékkel, adalékanyagokkal telített üdítők helyett otthon is elkészíthetünk vitaminban, ásványi anyagokban bővelkedő vitaminbombánkat.

Vitaminital

gyerek ételek egészség vitamin

Hozzávalók 1 literhez

  • 2 kg sárgarépa
  • 4 őszibarack (helyettesíthető kompóttal, befőttel)
  • 4 citrom
  • 6 alma
  • 4 narancs
  • 4 evőkanál méz

Elkészítése

A sárgarépát megtisztítjuk, apró darabokra vágjuk.

Az almáknak, barackoknak a magházát eltávolítjuk, feldaraboljuk

répával együtt a gyümölcsöt feltesszük főni, annyi vízzel, hogy ellepje.

20 perc után turmixoljuk.

Miután kihűlt, hozzátesszük a citrom levét, narancsnak a levét, és a mézet.

Összekeverjük, ha sűrű a massza, hígítjuk.

Hűvös helyen 3-4 napig eláll.

Érdemes a gyermekek egészséges fejlődése érdekében kicsit tudatosabban vásárolni.

Fotók: Burst, Pixabay

K&P

0 Tovább

Az univerzális almaecet, egészségre, fogyókúrára, szépségápolásra

Ki ne hallott volna a különféle gyümölcsökből előállított ecetről. Szederből, málnából, körtéből is széles a választék elsősorban a kuriózumot kedvelők számára. Legkedveltebb és legismertebb az almából készült ecet.

almaecet egészség szépség vitamin ásványi anyag

Felhasználása széleskörű, egészségmegóvó hatása közismert, a zsírok ellenségének is hívják, de a szépségápolásban is előszeretettel használják. Vásárlásnál a biológiailag előállított organikus ecetet válasszuk, de ha időnk és kedvünk van otthon is előállíthatjuk.

A görögök és a rómaiak is használták.

Az ecet története évezredekre nyúlik vissza, régészek a fáraók előtti időszakból vázákban ecetmaradványokat véltek felfedezni. Az egyiptomiakon kívül a perzsák és a babiloniak is előszeretettel használták, elsősorban az élelmiszerek tartósítására. A több száz kilométeres utakon az ecet segítségével az áruk nem romlottak meg. A görögök kedvelt itala az „oxycrat”, víz, méz, és ecet keverékéből állt, melynek gyógyító hatására Hippokratész is felhívta a figyelmet. Elsősorban sebek gyógyítására, sérülésekre, és légzőszervi betegségekre ajánlotta.

A rómaiaknál számos étel, ital nélkülözhetetlen alapanyagává vált. A vízből-ecetből kevert ital a „pocca” az egyik legnépszerűbb italuk volt, amit akár utcai árusoktól is megvásárolhattak a szomjukat oltók. Mártásként is gyakran került az asztalukra. A „garumnál” különféle alapanyagokat ecetbe erjesztettek. A rómaiak nevéhez fűződik a sült halak ecetes marinálása, ami lehetővé tette a tartósítást is. Végezetül ne feledkezzünk meg a „moretum” nevű salátájukról sem, ami az eceten kívül fokhagymából, vöröshagymából, korianderből, kecskesajtból állt, kevés olajjal meglocsolva.

Az almaecet alapanyaga.

almaecet egészség szépség vitamin ásványi anyag

Az alma magas flavonoid tartalmának köszönhetően, erősíti az immunrendszert, rákmegelőző-gyulladáscsökkentő hatással bír, segít a fertőzések leküzdésében, de antioxidáns hatása is kiemelendő, ami főleg a gyümölcs héjában található chiorogénsav, glycosid, qercetin, phloretin, epicatechin tartalmának köszönhető.

Rosttartalma miatt az emésztést is elősegíti, egyharmada pektin, ami anyagcsere javító, savtartalma pedig a bélmozgást segíti elő.

Bevonja a vékonybél falát, így a cukorbetegek is bátran fogyaszthatják.

Az almaecet a megkérdőjelezhetetlen ásványi anyag és vitaminbomba.

almaecet egészség szépség vitamin ásványi anyag

Nélkülözhetetlen ásványi anyagokban gazdag többek között foszfor, fluor, kalcium, kálium, magnézium, nátrium, szilícium találhatók benne.

A béta karotin tartalma miatt kiemelendő sejtvédő, antioxidáns hatása is. Vitaminokban is bővelkedik A, B1, B2, B6, C. E. P vitamint és provitamint is tartalmaz.

Mire használd?

  • egyensúlyban tartja a szervezet ökoszisztémáját a ph-t lúgosítja, ezáltal a szervezet ellenálló képességét növeli
  • zsírbontó hatása miatt fogyasztó hatása van
  • enyhíti az allergiás tüneteket
  • torokfájásra, arcüreggyulladásra, influenzás tüneteket csillapítására
  • gyomorégésre, refluxra
  • izületi gyulladásra
  • gombás fertőzésekre, Candidára
  • bőrproblémákra, kiütésekre, pattanásokra

A gasztronómiában is felhasználhatom?

Persze, nagyon sok ízletes étel, főleg saláta készíthető belőle.

Almaecetes céklasaláta

almaecet egészség szépség vitamin ásványi anyag

Tisztítás után a vöröshagymát aprítjuk, majd tűzhelyen, lassú lángon pirítjuk. Ezt követően a céklákat kerek szeletekre vágjuk, a hagymával összepároljuk. fűszerezzük sóval, borssal, kevés mézzel, borókabogyóval, majd kevés vízzel nyakon öntjük és Pikánssá tesszük almaecettel egy órán át fedő alatt pároljuk. Adagonként tejföllel meglocsoljuk, petrezselyemmel díszítjük.

Hozzávalók

  • 1 kg cékla
  • 1 ek méz
  • 1 ek almaecet
  • ízlés szerint: bors, borókabogyó, só
  • 1 ek tejföl
  • csipet petrezselyem

Kúraszerűen, de akár naponta is fogyaszthatom?

almaecet egészség szépség vitamin ásványi anyag

El kell döntened, mi vele a célod. Amennyiben szeretnél fogyni, és mindezt természetes alapanyagokkal, különféle étrend kiegészítők nélkül, választhatod a következő módszert.

Naponta kétszer 2 dl vízbe tegyél egy ek almaecetet, kavard alaposan fel. Először felkelés után éhgyomorra fogyaszd, a második „adagot” ebéd előtt 15 perccel idd meg. A kúrát érdemes egy hónapon keresztül folytatni.

Egészségmegőrzés céljából csak éhgyomorra, az adag ugyanaz, mint a kúra esetén.

A legfontosabb meg kell barátkozni az ízével, ami az első pár alkalommal, a kissé savanykás íze miatt bizarr lesz, ezt enyhítheted mézzel.

Soha ne idd töményen, mindig hígítva.

A szépségápolásban is egyre nagyobb teret hódít meg, a bőrödre és a hajadra is jótékony hatással bír. Ha az előbbit szeretnéd tisztán tartani egy kád vízbe 2 dl almaecetet tegyél, ha a hajadat akarod selymesebbnek tudni 5 liter vízben kell 5 dl-t elkeverned, mindezt elég 3 naponta megtenned.

Otthon is elkészíthetem?

Igen és nem ördöngösség, kevés időt-energiát kell rászánnod, de pénztárca kímélő, nem is beszélve, te készíted, tudod milyen alapanyagokat használsz, így csalódás nem érhet.

Egy ötliteres befőttes üveget tölts meg 1/3 rész almával.  4 liter vizet forralj fel, amibe belekerül 20 dkg cukor, majd hagyd kihűlni.

A gyümölcsöt nem kell megtisztítanod, csak megmosnod, és apró darabokra vágnod. A penészes részeket dobd el, mert hamar megromlik az alma.

Töltsd fel az üveget a cukros vízzel, ne teljesen, hogy ki ne forrjon. Az erjedés gyorsabbá tétele miatt tegyél a tetejére kenyeret, majd ruhával takard le, és kösd meg.

10 napig érleld 25 fokos szobahőmérsékleten.

Utána, szűrd le, önts üvegekbe, takard le vászonnal.

Körülbelül egy hónap múlva forrás után kezd letisztulni, a tetején kocsonyás réteg ecetágy képződik, amit vegyél le róla, fejtsd le az ecetet, az ecetágyat tedd félre a hűtőbe egy kevés ecettel, később felhasználhatod.

A képek forrása: pixabay

K&P

 

 

0 Tovább

Articsóka a hatalmas ízletes, gyógyít és hódit

Hazánkban elsősorban dísznövényként tartják számon, a görögök, és a rómaiak fogyasztották. A franciák és a spanyolok mediterrán konyhájukban töretlen népszerűségnek örvend, hatalmas területeken termesztik. Díszít, etet, és gyógyít. Mi lehet ez? Az articsóka.

articsóka gyógyít egészség

Délután csörög a telefon, a kijelzőn az egyik legjobb barátunk neve jelent meg.  Véletlenül nem dolgozott, és a borongós idő miatt sejthette a kertbe nem igen tudunk kimenni. Érdeklődött hogylétünk felől, és miután ő is szereti a különleges növényeket, legyen az gyógy, vagy fűszernövény, pár perc után a botanika került szóba. Nem régiben látott egy gyönyörű, számára addig ismeretlen növényt, ahogy fogalmazott, akkora volt a virága, mint egy kézilabda, hatalmasra nőtt, tekintélyt parancsolóan uralta környezetét. Ismered az Articsókat?-kérdezte. Kapásból rávágtam, persze. Tévedtem. Hosszasan ecsetelte- gyógyszerész révén -az élettani hatásait is. Utána szaglásztunk. Miután a neten megláttuk a gigantikus, pompázatos növényt, és olvastunk róla, eldöntöttük, nekünk lesz ilyen. De miért is? Ha az alábbi ismertetőt elolvassátok, szerintünk, ti is beszerezitek.

A nagyra nőtt Góliát.

Hazánkban, igazából az ok nehezen érthető, sokáig mellőzött volt. Jelenleg elsősorban kertészetekben találkozhatunk vele, de szépsége, sokrétűsége miatt egyre több kertben pompázik az Articsóka. Ahogy fentebb említettük mediterrán növény, évelő, akár két-három méterre is megnőhet. Nemcsak mérete, hanem hatalmas kékesszínű virágai is rátapasztják az emberi szemeket.

articsóka gyógyít egészség

Nekem kell, hogyan termesszem?

Hidegtűrő, de a fagyokra érzékeny, viszont a gondos gazda, takarással megóvhatja, szénával, szalmával, fóliával betakarva. Vízgazdálkodása jó, a középkötött talajokon fejlődik a legjobban. Mint a legtöbb növény szereti a tápanyagot, istállótrágyát meghálálja, akinek nincs erre lehetősége gazdaboltokban beszerezheti, és nem is egy ló ára.

Aki ezt választja, azaz helyben vetéssel szeretné, fészekbe-három magot 1 méter tő és sortávolságra veti, erre áprilisban kerülhet sor. Lakásban is nevelhetünk palántát 10-15 centiméteres, az alján kilyukasztott poharakba februárban tesszük a magokat. Bőségesen locsoljuk, tápanyagigényét kielégítjük. Megfelelő gondoskodás után 8-10 hét után a növények elérik a 25 centiméteres magasságot, a fagyveszély elmúltával, állandó helyére kiültetjük. Előtte a napos, félárnyékos területen lévő földet alaposan megdolgozzuk, komposzttal, trágyával feldúsítjuk. Az ágyását tartsuk nedvesen, meghálálja, megfelelő gondozásnál hatalmasra nő. Akinek kevesebb az ideje, és több pénz lapul a pénztárcájában, jobb kertészetekben a palántákat beszerezheti. Egy évbe két legyet egy csapásra, hiszen évente kétszer terem márciustól-májusig, és októbertől decemberig szüretelhető. A betakarítás, akkor jön el, ha húsososak a szív levelei, és a külső levelek nem nyílnak ki.

articsóka gyógyít egészség

Ez szép és jó, de lesz belőle hasznom?

Ételekben.

Aki a kulináris élvezetek híve, nyitott az új felé, szereti a domináns ízeket a különlegességeket feltétlen próbálja ki. Az íze vetekszik szépségével, domináns, savanykás, emiatt különösebb fűszert nem kíván, citrommal szokták megbolondítani. Mártásnak, feltétnek egyaránt felhasználható, a neten egyre több receptet találni.

articsóka gyógyít egészség

articsóka gyógyít egészség

A gyógyító.

Káliumban, foszforban, vasban, magnéziumban, nátriumban, kalciumban gazdag.  Fehérjét, szénhidrátot, zsírt tartalmaz.  B1, B2, A, C vitaminokban bővelkedik. Kalóriatartalma alacsony. Cinanin, flavonoid tartalma miatt antioxidáns hatású, elősegítve a májsejt károsodás megakadályozását, segíti a méregtelenítő szerv regenerálódását.1993 év kutatásai bebizonyították az epetermelést is hatékonyan szabályozza.

Poliszaharint is tartalmaz, lassan bomlik a bélben, ami ellensúlyozza a vércukorszint ingadozását.

Reméljük sikerült felkelteni az érdeklődést, és egyre több kertben gyönyörködtök a hatalmas, hódító- gyógyítóban, az Articsókában.

K&P

 

0 Tovább

gasztrokertben

blogavatar

Balaton mellett festői környezetben, hatalmas területen élünk, ahol, vegyszermentesen kertészkedünk, ételeket főzünk. A kerttel, egészséggel és a gasztroval kapcsolatos tapasztalatokat osztjuk meg hitelesen. Nyitott szemmel szemléljük a világot. Tarts velünk.

Utolsó kommentek