Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A propolisz a természet csodája, az emberi szervezetet gyógyítja

A vészharangok még nem konganak, de egyre több elkeseredett méhész panaszkodik a méhek jelentős mértékű pusztulásáról. A jelenség összetett, a kiszámíthatatlan időjárás, klímaváltozás, növényvédőszerek, lelkes, de kezdő méhészek számának növekedése - végtelenségig sorolhatnánk az okokat - a méhek számának erőteljes csökkenése miatt. Viszont most ez a méhek által gyűjtött, az emberi szervezet egészségének megőrzése és a betegségek kialakulásának megakadályozásában szerepet játszó propoliszról írtunk.

propolisz egészség

Bízunk benne, miután a cikket elolvastátok, talán sokan elgondolkodnak, ha csak egy picit is odafigyelnénk a természetre sokat tehetnénk, még nem késő.

Miért védjük meg a méheket?

A méhcsípés okozta allergiás megbetegedésekről a rovarcsípésekről töménytelen mennyiségű írás jelenik meg. Némelyik, szinte az ember ellenségének kikiáltva a házi méhet. Pedig szorgos munkával pótolhatatlan „termékeket” állít elő. A méz, méhpempő sokak által ismert, pedig a propolisz az egyik legjobb baktériumölő.

A méhek számára augusztus-október környékén befejezettnek tekinthető a virágmézgyűjtés, sokan azt hihetnék, ezzel következhet számukra a jól megérdemelt téli pihenő. Hihetetlen előrelátással készülnek fel a zord hidegre, mint mikor a vidéki ember elkezdi a téliesítést. A méhek az ősz vége felé a környezetükben lévő általában fiatalabb fák rügyeiből kigyűjtik a gyantát. Egyes dolgozó méhek - elsősorban a legjobb propolisz forrásból a fekete nyárból -, de a jegenyéből, fenyőből, gesztenyéből is előszeretettel gyűjtik be rárepülve az enyvszerű bevonatot, ami adja a ragacsos, édeskés barnás színű propolisz hatóanyagát.

propolisz egészség

Szinte felfoghatatlan, hogy a méhek mennyire elővigyázatosak, és intelligensek. A bevonattal a kaptár, emberi szemmel szinte alig látható repedéseit bevonják propolisszal, a nagyobbakat gyantával. Mivel, ahogy látni fogjátok értékes alapanyag, ezért sok méhész mesterséges módon repedéseket hoz létre, hogy gyantát nyerhessen. Kaptáronként nagyon keveset lehet begyűjteni, hiszen a tapasztáson kívül másra is felhasználják.

A propolisz előállítói

A gyűjtést általában melegebb időben végzik a dolgozók, a kaptárban uralkodó magas hőmérséklet miatt a kórokozók elszaporodnak, a fertőzés kivédésre a kaptáron vékony bevonatot hoznak létre. Szinte steril környezetet kell biztosítaniuk, mielőtt a királynő lerakná a petéit. Az „idegen” rovarok tetemeit is fertőtlenítik, bebalzsamozzák, hogy a bomlásból felszabaduló anyagok ne tegyenek kárt. A propolisz úgy keletkezik, hogy a kinyert gyantát a méhek az emésztőfolyadékkal összekeverik, ami tartalmaz egy enzimet, ami képes a gyantából kioldani a gyógyhatású alkotóelemeket, így lesz a propolisz.  A leírtakból lehet következtetni a propolisz antibakteriális hatásáról, amit már az 1950-től kutatják, legelkötelezettebben a dán Kari Lun Augaard, aki 160 ezer emberen végzett kutatásokat. Biztos lehetett az eredményességben, hiszen a propoliszban több mint száz hatóanyag van.

Miért hasznos a propolisz?

Minőségétől függően körülbelül 55 százalékban növényi alapú gyanta, nedv van benne, tartalmaz viaszt, 10 százaléknyi illóolajat,4 százaléknyi virág pollent. Legaktívabb hatóanyagai a flavonoidok, flavonok, szerves savak, és az illóolaj. B1-, B2-, B6, és E vitamint tartalmaz. Ezen kívül szilíciumot, magnéziumot, rezet, molibdént, arzént, ónt, alumíniumot, vanádiumot, volfrámt, vasat, aranyt, irídiumot, kalciumon, kadanyt, kobaltot, piranyt , cinket, mangánt.

Az imént említett dán úriember vizsgálati eredményei a propolisz számottevő jótékony hatásait mutatta ki.

Miben segít?

propolisz egészség

Allergia kezelésében

A virágporok, pollenek allergiás reakciót válthatnak ki a szervezetben, ezért a méz fogyasztásával, méhpempővel, vagy a propolisszal is óvatosan, kellő elővigyázatossággal kell bánni. Érdemes bőrpróba elvégzése, a bőrre 1 centiméter átmérőjű területre kenjünk propolisz kenőcsből, vagy tinktúrából, naponta háromszor, ha a bőr nem pirosodik ki, alkalmazhatjuk, allergia ellen is. Az allergiát kiváltó pollen megjelenése előtt érdemes propoliszt fogyasztani, mert gyulladáscsökkentő hatása képes a tüneteket jelentősen csökkenteni.

Antibakteriális hatása

A propoliszban levő flavonoidok, flavonok erősítik az immunrendszert. A káros mikroorganizmusokat, baktériumokat is elpusztítja.

Gyulladáscsökkentő

Külsőleg és belsőleg egyaránt kifejti gyulladáscsökkentő hatását ami elsősorban annak köszönhető, hogy a sejtosztódást sebességét, a sejtek anyagcseréjét jelentősen növeli.

Antibakteriális, hatása miatt hatékony a sebek kezelésére, fertőtlenítésére, fekélyek gyógyítására. Sérüléseknél, égési felületek gyógyítására.

Idős embereknél

A propoliszban levő hatóanyagok, vitaminok, ásványi anyagok jelentősen roborálják a szervezetet, szakemberrel egyeztetve kúraszerűen lehet fogyasztani.

Felhasználási területei

propolisz egészség

Anyagcsrezavarokban

Magas vérnyomás kezelésében, keringési zavaroknál.

Bőrbetegségekben

Gyulladt sebeknél, bőrkeményedésnél, szemölcsnél, hegekre.

Fül-,orr-, torok gégebetegségek gyógyítására

Megfázásnál, garat, gégegyulladásoknál.

Légutak kezelésére

Köhögés csillapítására, hörgőgyulladásra.

Emésztőrendszernél

Száj higiénia elősegítése, fogíny gyulladás kezelésére, foghúzás utáni sebek kezelésére, gyomorfekély kezelésére, epehólyag gyulladásra.

Alhasi szerveknél

Gyulladt vese, húgyhólyag esetén, prosztata megbetegedésekor.

A propolisz tartalmú készítmények cseppek, tinktúra, balzsam, krém, kenőcs bioboltokban, Herbáriákban kaphatók. Olyan terméket érdemes vásárolni, ami legalább 70 százalékban tartalmaz propoliszt.

Íme a teszt

<script>(function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0];if(d.getElementById(id))return;js=d.createElement(s);js.id=id;js.src='https://embed.playbuzz.com/sdk.js';fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}(document,'script','playbuzz-sdk'));</script><div class="playbuzz" data-id="c35bbfa9-4407-4c94-b7db-17c464375c4a" data-show-share="false" data-show-info="false"></div>

A gyógynövényeket mindenki saját felelősségre fogyasztja, ha valamiben bizonytalan, betegségben szenved, érdemes szakember tanácsát kikérni.

Két, vagy háromnaponta bemutatunk gyógynövényeket, amelyek bizonyos betegségek kialakulásnak megelőzésében lehetnek az ember partnerei. Tarts velünk!

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel!

Csatlakozz https://www.facebook.com/gasztrokertben.reblog.hu/ oldalunkhoz, ahol kérdéseket tehetsz fel, véleményt formálhatsz, ötleteket adhatsz!

K&P

0 Tovább

Turmixokhoz ezeket az egészséges, és vitaminokban gazdag zöldségeket használd!

Ezen a héten a zöldségekből, gyümölcsökből készült roppant egészséges turmixok világába kalauzolunk el benneteket. Ebben a részben bemutatjuk a turmixok legnépszerűbb zöldségeit és egészséges hatásait. Két nap múlva következnek a fűszerek, gyógynövények, rá két napra megtudhatjátok a turmix készítés fortélyait, receptekkel. Addig lesz időtök kiválasztani azokat a hozzávalókat, amiket örömmel fogyasztanátok. Teszt a cikk végén kitölthető.

turmixok zöldségek egészség

Céklalevél

turmixok zöldségek egészség

Nemcsak a termése rendkívül egészséges, a levele is felhasználható, az édeskés íze miatt tumixokba is kiváló. Vétek lenne kidobni, mindamellett, hogy ízletes és tápláló, nagyon sok a szervezet számára hasznosítható vitaminokat, nyomelemeket tartalmaz. A gumóhoz  hasonlóan A,-. B,- C vitaminokban gazdag. Ásványi anyagok közül folsavat, foszfort, káliumot, ként, nátriumot. Érdekes, hogy vastartalma nem kiemelkedő, de a többi növényhez képest a nyomelemeket jobban hasznosítja a szervezetünk. Vérképző, magas folsav tartalma miatt várandósoknak kifejezetten ajánlott.

Káposzta, Kelkáposzta

turmixok zöldségek egészség

Az összes B vitamin megtalálható a két káposztafélében, emellett A-, C-, E-, K vitamin, jód, foszfor, kálium, kalcium, kén, vas is a növényekben.  Egyik tévhit a káposztáról a puffasztó hatása, csak abban az esetben igaz, ha a szervezetben káros baktériumok találhatóak. Sőt, kedvező hatást gyakorol a gyomor és a belek nyálkahártyájára.

Kínai kel

turmixok zöldségek egészség

Nálunk kevésbé ismert, a piacokon sem állnak sorba, hogy megvehessék a Kínai kelt, pedig érdemes lenne gyakrabban az étkezésekbe beiktatni. A fejes salátától eltérően keményebb a levele és az erezete, de pár perces áztatás, vagy párolás után botmixerrel könnyedén turmixolható. A többi káposztaféléhez hasonlítva sok benne a C vitamin, de alacsonyabb kalóriatartalma miatt is értékes, nem is beszélve magas növényi rost, kálium, karotin tartalmáról. Egyáltalán nem puffaszt, az emésztést segíti, és élénkít.

Madársaláta

turmixok zöldségek egészség

A fejes saláta kiszorította a legtöbb háztartásból, pedig a gyöngyöcskeként, galambbegyként is nevezett apró, értékes salátaféle elsőként bújik elő a tavasz kezdetekkor, és a saláták közül a legtöbb C-vitamin birokosa. Cink, kálium, kalcium, magnézium is számottevően van benne, jódtartalma kiemelkedő.

Petrezselyem

turmixok zöldségek egészség

A legtöbb levesben pótolhatatlan a petruska néven is ismert, külsőleg jelentéktelennek tűnő, de annál hasznosabb levélzöld. Nemcsak ételízesítőnek érdemes az ételekbe tenni, hanem érdmes magában rágcsálni, vagy turmixokhoz préselni. Nem elterjedt róla, hogy étvágynövelő, az emésztőrendszer működését serkenti, gyomor- és májbetegségekre is kiegészítő gyógyír.

Sárgarépa

turmixok zöldségek egészség

Kinek mondták a szülei, ha sok sárgarépát eszel fütyülni fogsz? Nekünk igen, de inkább írunk, minthogy Hacki Tamás nemzetközileg elismert művész nyomdokaiba léphessünk. Talán az egyik legismertebb és leggyakrabban használt leves zöldségünk. Finom, karakán ízén túl bel tartalmi értéke is jelentős. foszfor, kálium, kalcium, nátrium is van benne, de elsősorban rostban gazdag. Az egyik legismertebb béta-karotin forrás, amit a szervezetünk szükség szerint A vitaminná alakít. Véd a nap UV káros hatásaitól, és a megakadályozza bőrünk kiszáradását.

Sóska

turmixok zöldségek egészség

Neve hallatán a napközik nosztalgikus emlékeit is felidézheti, gondoljuk páran emlékeztek a sóska-tükörtojás kombóra. De maradjunk a kaptafánál, elsősorban C vitaminban gazdag és vastartalma miatt kiemelkedik a többi zöldségféléktől. Ásványi anyagok közül a foszfort, kálciumot, és oxálsav sóit érdemes megemlíteni.

Spenót

turmixok zöldségek egészség

A közétkeztetés fenegyereke címét is kiérdemelné a talán még a sóskánál is népszerűtlenebb zöldségféle. Pedig fokhagymával spékelve kimondottan ízletes, emellett magas rosttartalma miatt élettani hatása sem csekély. Találunk benne káliumot, kalciumot, magnézimot, vasat, foszfort keveset, A-és C vitamint.

Uborka

turmixok zöldségek egészség

Csemegeuborka, vagy, akár a kígyó is lehet a turmixunk alapanyaga, de salátának, kovászosnak sem utolsó és rengeteg féle saláta készíthető belőle, rántva, pedig elképesztő, kipróbáltuk, a linken megtalálod az általunk elkészített ételt: https://gasztrokertben.reblog.hu/rantott-uborka-kapros-tejfolos-martassal Mindamellett, hogy finom, egészséges is, amit A-, B1-. C-vitamin, továbbá kálium, kalcium, magnézium tartalma bizonyít. Fogyókúrázok körében népszerű magas víztartalma és vízhajtó hatása miatt.  A gyomorra is kedvezően hat, a bőrt üdévé, simává teszi, ezért a kozmetikaipar is előszeretettel használja.

Retek

turmixok zöldségek egészség

A tavasz első hírnőkének is nevezhetjük, hiszen az egyik legkorábban fogyasztható vitaminbomba, ami méltán népszerű. Több fajtái közül, talán a kis piros hónapos retek az egyik legismertebb. Magas C vitamintartalma miatt valaha skorbut ellen is fogyasztották. Emellett jelentős mértékben van a retekben A vitamin, foszfor és kálium is. Cseppfertőzéseknél, megfázásra a népgyógyászat gombaölő és antibakteriális hatása miatt ajánlja, emellett javítja a májfunkciót és az epekiválasztást.

Íme a Teszt:

<script>(function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0];if(d.getElementById(id))return;js=d.createElement(s);js.id=id;js.src='https://embed.playbuzz.com/sdk.js';fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}(document,'script','playbuzz-sdk'));</script><div class="playbuzz" data-id="a327a495-cf9d-4254-8ce7-712585bf7660" data-show-share="false" data-show-info="false"></div>

A gyógynövényeket,  zöldésgeket,  gyümölcsket  mindenki saját felelősségre fogyasztja, ha valamiben bizonytalan, betegségben szenved, érdemes szakember tanácsát kikérni.

Két, vagy háromnaponta bemutatunk gyógynövényeket, amelyek bizonyos betegségek kialakulásnak megelőzésében lehetnek az ember partnerei. Tarts velünk!

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel!

Csatlakozz https://www.facebook.com/gasztrokertben.reblog.hu/ oldalunkhoz, ahol kérdéseket tehetsz fel, véleményt formálhatsz, ötleteket adhatsz!

K&P

0 Tovább

A fekete áfonya jótékony hatásai

Leginkább Észak-Amerikában őshonos, az amerikai indiánok az összehúzó hatása miatt sebek kezelésére használták. A húsokat áfonyával bekenve tartósították. Több betegség kezelésében ajánlatos a használata, leírtuk, mikor, és hogyan érdemes fogyasztani. Áfonyalekvár és ital recept is elérhető, az elmaradhatatlan teszttel együtt. Tartsatok velünk!

Egy kis botanika

A fekete áfonya az erikavirágúak családjába tartozik, elsősorban a savanyú talajú területeket kedveli a 20-40 centiméter magasra növő félcserje. Ellipszis alakú fűrészelt levelei 2-3 centiméter hosszúak. Apró sötétkék színű borsó alakú termései augusztustól-szeptemberig szedhetőek. Leveléből teát készíthetünk, szedését júniusban elkezdhetjük. Érdemes száraz, hűvös helyen megszárítani, mert értékes flavonoidokat, cseranyagokat, glikozidákat tartalmaz.

A VIII Magyar Gyógyszerészkönyvben és az ESCOP monográfiák között is megtalálható.

Az egyik legjobb antioxidánsnak tartják

Oxidáció alatt az energiatermelő anyagcserefolyamatot is érhetjük, amikor káros szabad gyökök szabadulnak fel, amit az antioxidánsok hatástalanítanak.  A szabadgyökök felelősek többek között a DNS, sejtmembrán, szövetek károsodásáért, és a degeneratív betegségekért is. Ez a vegyület az oxidációt gátolja, vagy késlelteti. Idősödő korban, vagy stresszes állapotban az oxidációs folyamatok nőnek, tehát több antioxidánsra van szükségünk. Természetes módon a szervezetünkben is található, de egészséges táplálkozással vihetjük be.

Miért hatásos különböző betegségeknél?

Az áfonya rengeteg antioxidánst tartalmaz, pld antociánokat, minél sötétebb az áfonya, annál több van benne. Az áfonya antioxidásns hatását vizsgálva az amerikai kutatók a 90-es évek végén bevezették az ORACOT, ami egy nemzetközileg elfogadott és hitelesített szabványrendszer. Vizsgálták a különféle zöldségek, gyümölcsök antioxidáns kapacitását is, az áfonya kapta a legmagasabb értéket, vagyis a leghatásosabb a szervezetünkre káros szabad gyököket hatástalanító képességében.

Szellemi frissesség őrzője

Egyes tanulmányok szerint a szellemi frissesség megőrzésében is hasznos, elsősorban a memória karbantartásában, és lassítja az öregedéssel párosuló gondolkodási, észlelési problémák kialakulását.

Áfonyaital recept

Szabó Gyuri bácsi varázsitalnak nevezi, a bükki füves ember receptjét érdemes kipróbálni. Fél liter pálinkához összetörünk 20 dkg nyers áfonyát, hozzáteszünk 2 rúd fahéjat, és 5 szem szegfűszeget. Lefedve egy hónapon át szobahőmérsékleten tároljuk Szűrés után, étkezés előtt 25 millilitert, akár vízzel elkeverve is érdemes fogyasztani. Puffadásra, látásjavításra, gyomor- és bélpanaszokra, hasi görcsökre is ajánlja.

Szív- és érrendszer karbantartója

A vérzsírok egyensúlyban tartásához hozzájárul, részt vesz a teljes koleszterin csökkentésében, a trigliceridek szintjét a vérben csökkenti. Bizonyított, hogy az ereket tágítja, ezáltal a vérnyomást csökkenti, és gátolja a vérrögképződést.

Hogyan és mit készítsek?

Egy evőkanál áfonyabogyót megfőzünk 4 dl vízben, miután a főzés során a mennyiségből veszít 1 dl-t, szűrés után délben és vacsora után kortyolgassuk. 

Vércukorszint kiugrását megakadályozza

Az áfonyánál és más bogyós gyümölcsöknél, pld a homoktövisnél - a cikkünket itt elolvashatod: https://gasztrokertben.reblog.hu/a-homoktovis-egeszsegmegorzesben-verhetetlen-vitaminbomba

- bebizonyosodott, hogy a vércukorszint szabályozásában is gyakorolhat sokkal kedvező hatást. Elsősorban a kettes cukorbetegségekben szenvedőknél elengedhetetlenül fontos a vércukorszint egyensúlyban tartása. Ugyanazt a teát fogyasszuk, mint a a szív- és érrendszeri problémák esetén.

Egészségmegőrzés céljából, időskorú bélhurutban szenvedőknek

Áfonyalekvár készítése

Amennyiben tartósítószer mentesen szeretnénk készíteni, csak hibátlan gyümölcsöt használjunk fel. 1 kg áfonyát alaposan megmosunk, lecsöpögtetünk, majd összetörünk, hozzáteszünk 30 dkg cukrot, állni hagyjuk pár órán keresztül a hűtőben, de akár egy éjszakán át, így az áfonya levében a cukor feloldódik. Érdemes párszor megkeverni. Összeturmixoljuk, felrakjuk főni, közben kevergetjük. Amikor, már kellőképpen sűrű, tiszta sütőben fertőtlenített befőttes üvegekbe tesszük, a tetőket forró vízben főzzük. Beletöltjük a lekvárt, az üvegeket 5 percig a feje tetejére állítjuk, kihűlésig dunsztoljuk. Hideg helyen tároljuk. A lekvárból lefekvés előtt érdemes egy kis kanállal megenni, egészségmegőrzés céljából is.

Javaslat: a bogyókból napi 10 dkg-nál többet ne fogyasszunk.

Íme a Teszt:

<script>(function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0];if(d.getElementById(id))return;js=d.createElement(s);js.id=id;js.src='https://embed.playbuzz.com/sdk.js';fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}(document,'script','playbuzz-sdk'));</script><div class="playbuzz" data-id="ad620653-0236-424c-adaf-43f9813e070e" data-show-share="false" data-show-info="false"></div>

A gyógynövényeket mindenki saját felelősségre fogyasztja, ha valamiben bizonytalan, betegségben szenved, érdemes szakember tanácsát kikérni.

Két, vagy háromnaponta bemutatunk gyógynövényeket, amelyek bizonyos betegségek kialakulásnak megelőzésében lehetnek az ember partnerei. Tarts velünk!

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel!

Csatlakozz https://www.facebook.com/gasztrokertben.reblog.hu/ oldalunkhoz, ahol kérdéseket tehetsz fel, véleményt formálhatsz, ötleteket adhatsz!

K&P

 

 

0 Tovább

Tudtad miért érdemes diót fogyasztani? A jótékony hatásai miatt.​​​​​​​

 

A dió elsősorban ünnepek alkalmával kerül az asztalra, rengeteg sütemény nélkülözhetetlen eleme, nélküle egy igazán jó bejgli elképzelhetetlen. Elsősorban a gasztronómiában cseng jól a neve, pedig, ahhoz, hogy egészségesek legyünk, naponta kellene fogyasztanunk. Különféle betegségekre is hatékony, ezt is megmutatjuk Teákat, krémeket ti is készíthettek. Hogyan? A cikkünkből kiderül.

A dió múltja

A dió családjába tartozó nemzettségnek 21 faja ismert, előfordulási helye széleskörű. Az Óvilágban Délkelet-Európától Japánig, az Újvilágban Délkelet-Kanadától egészen Kaliforniáig, délre Argentínáig fellelhető. A Kárpát- medencében két leggyakrabban előforduló fajtája az étkezési célra nem használható fekete dió, illetve a közönséges ehető.

Pontosan nem lehet tudni a származási helyét, egyes források szerint i. sz. 4 században került Kínában. A kutatók ezt a dió kínai nevével - ami tükörfordításban barbár őszibarackot jelent -  szokták alátámasztani. Egyes kutatók Magyarországon őshonosnak tekintik, a honfoglaló ősök előszeretettel gyűjtötték, fogyasztották termését. Eredeti termőhelyként Tiszacsege és Milota környékét említik.

A dió feltörését követően ránézésre az emberi agyat jelképezi, a dióbelet úgy veszi körül a héja, mint agyunkat a koponyánk.

A világot hatalmas lombkoronája jelképezi, amelyben a nap is elfér. A bőségre, jólétetre is utal, nem utolsósorban a szerelmi praktikák eszköze. Luca napján a lányok zsebkendőjük sarkába kötik a diót. Felébredést követően a karácsonyi böjtben az ablakból figyelik, ki megy el előttük, amennyiben férfi, ő lesz a jövendőbelije.

A diófáról és terméséről szóló legendákról, jelképekről, irodalmi művekről számos könyv született, akit érdekel érdemes ebben is elmélyülni.

Leginkább ünnepekkor kerül az asztalra, az elmaradhatatlan bejgli alkotóelemeként. Számos olyan gyümölcs, vagy bármely élelmiszert ezen alkalmakkor fogyasztunk pedig az év bármely részében beszerezhető, könnyen tárolható, és roppantul egészséges.

Miért is érdemes fogyasztani?

65 százaléka zsír, energiában gazdag, magas kalóriatartalmú, gazdag többszörösen telítetlen zsírsavakban (legnagyobb mennyiségben linolsav, omega 3 zsírsav csak a dióban van) Vitaminok: A, B1. B2, B5, B6, B6, B12, C, D, E, K, Folát, Kolin. Ásványi anyagok: Cink, Foszfor, Kalcium, Kálium., Magnézium, Mangán, Nátrium, Szelén,  Réz,Vas,

Külsőleg felhasználva

Antibiotikus hatás

A népgyógyászatban régóta használták, amellett, hogy lépfenét is gyógyítottak dióval, a növényi arzénnak nevezett levele ekcémára, bőrbetegségekre. kiütésekre, csalánkiütésre is használ. Nyílt sebre viszont ne alkalmazzuk.

Külső kezeléseknél borogatásként, fagyásra, égésekre, véraláfutásokra is bátran használhatjuk.

Főzet készítése

Tanulmányozva a főzetek elkészítését, láttuk, hogy a mennyiség eltér, az angoloknál, franciáknál, vagy akár az oroszoknál. Mi egy hazait teszünk közzé.

Lemosáshoz egy teáskanálnyi száraz, összetört levélből, és egy csésze vízből készítjük. Fürdővízbe 10 dkg levelet teszünk.

Kenőcs készítése

Saját magunk is szinte fillérekből elkészíthetjük a krémeket. orosz gyógynövényszakértők a következő receptet ajánlják.

15 g összetört diófalevelet egy héten keresztül áztatunk 10 grammnyi napraforgóolajban, ezután három órán át forró vízben áztatjuk, sűrű szövésű gézen átszűrjük, majd újra forró vízben áztatjuk. Ezután fél órán át forraljuk, hozzáteszünk 15 g méhviaszt, keverjük, amíg ki nem hűl, hideg helyen lezárva tégelyekbe tároljuk.

Belsőleg felhasználva

3 g teafüvet, ami körülbelül egy csapott evőkanálnyi mennyiség, leforrázunk 2.5 dl vízzel, majd negyed órán át állni hagyjuk, és műanyagszűrővel leszűrjük.

Cukorbetegségre

Az anyagcserét szabályozza, a vércukorszintet is csökkenti a vizelési ingerrel együtt, és jelentősen a szomjúságérzetet is enyhíti. Ahogy fentebb olvashattátok jelentős a telítetlen zsírsav tartalma, ami az inzulinképződést serkenti. 6 héten keresztül fogyasztható 1-3 csészényi tea, majd tartsunk 4 hét szünetet.

Emésztőrendszer

A diófalevelekben lévő anyagok összehúzó hatásúak, ezért kiváló gyomorhurutra és hasmenés kezelésére, reggel éhgyomorra igyunk egy csészével.

Salaktalanítás és vértisztításkor az adag napi egy csésze tea.

Keringés

Jelentős szerepet játszik az érfalak rugalmassá tartásában, a koleszterin szint tartásában, így a vérrögképződés kialakulásának megakadályozásában. Naponta egy csésze tea már hatásos lehet.

Orrpolipra

A teát öntsük a markunkba, vagy egy nagyobb méretű kanálba és óvatosan szívjuk fel, jelentősen csökkenti a tüneteket.

Aki csak egészségesebben szertne élni, és minden tőle telhetőt megtesz az egészség megőrzése érdekében, érdemes akár magában, vagy sajttal napi 3-4 szemnyi dióbelet elfogyasztani.

Íme a teszt:

<script>(function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0];if(d.getElementById(id))return;js=d.createElement(s);js.id=id;js.src='https://embed.playbuzz.com/sdk.js';fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}(document,'script','playbuzz-sdk'));</script><div class="playbuzz" data-id="77af8627-7319-4305-a9de-8c1b74a1c4d5" data-show-share="false" data-show-info="false"></div>

Ellenjavallat: nem ajánlott a fogyasztása 12 év alatti gyermekeknek, várandóság és szoptatás alatt, erős vérhígító szedése alatt sem ajánlott.

A gyógynövényeket mindenki saját felelősségre fogyasztja, ha valamiben bizonytalan, betegségben szenved, érdemes szakember tanácsát kikérni.

Két, vagy háromnaponta bemutatunk gyógynövényeket, amelyek bizonyos betegségek kialakulásnak megelőzésében lehetnek az ember partnerei. Tarts velünk!

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel!

Csatlakozz https://www.facebook.com/gasztrokertben.reblog.hu/ oldalunkhoz, ahol kérdéseket tehetsz fel, véleményt formálhatsz, ötleteket adhatsz!

K&P

0 Tovább

A Homoktövis Egészségmegőrzésben verhetetlen vitaminbomba

Kiváló immunerősítőként tartják számon a narancsárga bogyóiről ismert növényt. Túlzott gondoskodást nem igényel, viszont egészségmegőrző hatása elismert. Többek között nektárok, lekvárok is készülhetnek belőle. Megmutajuk hogyan.

A sztori

Talán 15 éve is lehetett - a dátumra pontosan nem emlékszem -  egyik ismerősünket meglátogattuk, a kertjében rengeteg bokron apró narancssárga bogyók ékeskedtek. Megkérdeztük a nevét, de mielőtt válaszolt volna a kérdésre, hellyel kínált, majd pár perc után az asztalra került az élénk narancssárga színű lé, különféle sütemények lekvárok, és egy szem bogyó.

Mielőtt megkóstoltuk volna az ismeretlent, a termesztő hihetetlen lelkesedéssel kezdett el beszélni a homoktövisről.  Miközben majszoltuk a süteményt, kortyolgattuk az ivólevet, perceken keresztül sorolta kedvező élettani hatásait. Nem tagadom kicsit hitetlenkedve néztem rá, majd, mikor elmondta a homoktövis termesztéséből, a felhasználás után előállított termékek eladásából él. minden kétségem elillant.

Talán ő volt az elsők közötti termesztő, azóta a legjobbak közé tartozik. Természetesen utánanéztünk a növény élettani hatásainak, a homoktövisből készült recepteknek, amiket most megosztunk. Higgyétek el, ha nem is akarjátok termeszteni, csak egészségesebben élni, érdemes fogyasztani.

Homoktövis történelem

Az ezüstfafélék családjába tartozó félcserje Ázsiában elterjedt, a Kárpát medencében Hippophae rhamnoides egyetlen alfaja a subsp. carpatica Rousi őshonos.

Hazánkban viszonylag későn került a köztudatba, csupán 1940-től ültetik ezt a fénykedvelő fagy - és szárazságtűrő félcserjét. Alfajával Békás -. és Káposztásmegyeren. a Szentendrei-szigeteken, a Szigetközben és Örkény közelében találkozhatunk.

Könnyű termeszteni

Kiskerttulajdonosoknak - egy próbát megér alapon -  érdemes pár bokrot beszerezniük, mert a talajban nem válogatós, szinte bárhol megél, és a legzordabb teleket is könnyedén átvészeli.

A kifejlett példányok nagyon sűrű bokrozatúak, általában 3-5 méteresek, de nem ritka a 11 méterre is ágaskodó fa. 4-6 centiméter hosszúkás lándzsás leveleket hoznak, amik egy idő elteltével teljesen pikkely nélküliekké válnak. A vöröslő narancssárga terméseit augusztustól szedhetjük, akkor még savanykás az íze, de, ahogy a dér megcsípi, egyre édesebbé válik.

Mi döntjük el, melyik időpontot választjuk, de mindenképp érdemes gumikesztyűben szedni, mert tüskéi kellő védekezés nélkül kellemetlenséget okoznak. Mivel kétlaki, így a beporzáshoz hímivarú egyedet is be kell szerezni, majd 1-2 évet várnunk a termésre, viszont 30 vagy akár 50 évig bőkezűen adja hihetetlenül egészséges narancssárga bogyóit.

Hiedelmek sem kerülték el, a kínaiak királynői magasságokba emelték, azóta is a gyógyászatuk elsőrangú növényei között tartják számon.

Vajon miért szolgált rá hírnevére?

A, B1. B6, C, E. K vitaminokban gazdag, ásványi anyag tartalma sem elhanyagolandó: Kalciumot, Nátriumot, Magnéziumot, Mangánt, vasat. rezet tartalmaz.

Ültetése, gondozása

Nemcsak egészséges termései miatt egyre gyakrabban találkozhatunk kiskertekben a homoktövissel, hanem tüskéi elriaszthatják a hívatlan látogatót, ezésrt érdemes kerítéspótlónak is elültenünk a bokrokat.  Egymásstól 1-1.5 méter távolságra, napos helyre érdemes telepíteni, 9 termőshöz, mindig kerüljön egy hímivarú is.

Egészségre gyakorot hatásai

C vitamintartalma a citrom tízszerese, beltartalmi értéke miatt az egészség őrének nevezik, és a következő hatásai a legismertebbek:

  • antibakteriális hatású
  • anyagcsere fokozó
  • csilllapítja a fájdalmat
  • csökkenti a vércukorszintet
  • érelmeszesedés ellen is hatékony
  • máj védő
  • öregedési folyamatokat lassít
  • sebeket gyógyít

Mi minden készülhet a homoktövisből?

Bármit is készítetek, belőle  a szüret után alaposan mossátok meg a szemeket, a két végét vágjátok le, hűtőben akár 10 napig, fagyasztóban 1.5 évig is eláll. A hatóanyagtartalma miatt leginkább nyersen érdemes fogyasztani, aki nem szereti a savanykás ízét joghurttal, szörpökkel lehet enyhíteni.

Nektár

Az előkészítés után botmixerben összeturmixolunk körülbelül 30 dkg bogyót, sűrűszövésű szűrőn átszűrjük, hozzáöntünk 2 dl vizet, ugyanennyi mézet, hűtőben, hetekig eláll, de kisebb adagokban érdemes fagyasztani is. 10 szeres hígításban szörpnek üdítően hat.

Lekvár

Az adagokat egységekben nézve: 4 egység homoktövis, 2 egység víz, 1 egység cukor, pektinből 1 kg gyümölcshöz 6 grammnyit teszünk. A bogyókat az előkészítés után elkezdjük főzni, felforraljuk, majd 20 percig főzés közben kavarjuk. Átpasszírozzuk, hozzátesszük a cukrot, majd a pektint, utána megint forraljuk 5 percen át, és üvegekbe töltjük. Dunsztolás után hűvös helyen tároljuk.

Ellenjavallat: nem ajánlott a fogyasztása 12 év alatti gyermekeknek, várandóság és szoptatás alatt, bél. epehólyag gyulladásban szenvedők, hasnyálmirigy problémákkal küszködőknek sem.

Figyelmesen elolvastad a cikket? A tesztből kiderül.

<script>(function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0];if(d.getElementById(id))return;js=d.createElement(s);js.id=id;js.src='https://embed.playbuzz.com/sdk.js';fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}(document,'script','playbuzz-sdk'));</script><div class="playbuzz" data-id="40f42704-f01f-4e98-b513-0f7375891f89" data-show-share="false" data-show-info="false"></div>

A gyógynövényeket mindenki saját felelősségre fogyasztja, ha valamiben bizonytalan, betegségben szenved, érdemes szakember tanácsát kikérni.

Két, vagy háromnaponta bemutatunk gyógynövényeket, amelyek bizonyos betegségek kialakulásnak megelőzésében lehetnek az ember partnerei. Tarts velünk!

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel!

Csatlakozz https://www.facebook.com/gasztrokertben.reblog.hu/ oldalunkhoz, ahol kérdéseket tehetsz fel, véleményt formálhatsz, ötleteket adhatsz!

K&P

 

0 Tovább

Az egészséges és finom fehérakác

Az  fehér akác hallatán elsősorban a méz juthat eszünkbe, pedig gyógyhatása széleskörű, a magassága miatt is tiszteletet parancsoló fának. Fehér, szemet gyönyörködtető virágzatát a gyógyászatban is használják, és akár mennyire megdöbbentőnek tűnik ételnek sem utolsó.

Észak- Amerikában az Appalache hegységrendszerén élő indiánok magjait hozta Európába IV Henrik kertésze, aki a történetírók szerint a Notra-Dame mellett ültette el az akác magjait. A XVIII. században Tessedik Sámuel evangélikus lelkész az alföldfásításban alkalmazta. Gyors terjedésének köszönhetően az állomány, több mint fele Európában található. Hazánkat akácnagyhatalomnak is nevezhetjük, ha figyelembe vesszük, hogy a Kárpát-medencei állományok 9/10-e Magyarországon él, és az erdőterületünk 1/4-ét teszi ki. A méheket bevonzza bódító illata, hatalmas méretű, a növésben szinte megállíthatatlan fa a 20-25 méter példányok sem ritkák. Szennyeződésmentes területről időjárástól függően májusban-júniusban gyűjthetjük a fürtös fehér színben pompázó virágait, amit a gyógyászatban is előszeretettel használnak, és az asztalokra is kerülhet az akácvirágos palacsinta.

Egészségre gyakorolt hatása

Akácvirágból készített tea.

3 grammnyi száraz virágot, ami körülbelül egy csapott evőkanálnyinak felel meg, 2.5 dl vízzel leforrázunk, majd lefedve negyed óráig állni hagyjuk, ezután műanyag szűrővel leszűrjük, és melegen, de nem forrón kortyolgatva fogyasztjuk.

Étvágycsökkentő

Nem, önmagában csak az akácteától nem olvadnak le a kilók, de mivel a gyomorsavtermelést csökkenti, étvágyunk sem nő a teától. Ebben az esetben az akác mellékszereplő a katáng játssza a főszerepet. A katángkóróból 2-3 perc alatt főzetet készítünk, majd leforrázzuk az akácvirágot.

Gyomorsav túltermelés csökkentésére

Sokan küszködnek a megemelkedett gyomorsavval, ami állandó, vagy visszatérő égő érzést eredményez a gyomor tájékán. Esti órákban a vacsora után egy teával érdemes fogyasztani, de ha valaki kúraszerűen fogyasztja, napi két csészével ihat a panaszok megszűnéséig.

Megfázásra, nyákoldó és nyugtató hatása miatt

A jelenlegi nyárnak nem mondható változékony időjárásnál gyakrabban lehetnek hirtelen kialakuló náthás megbetegedések, és az ezzel járó tünetek. Önmagában napi két csészével fogyasztva a köhögést jelentősen csillapítja. Azon növények közé tarozik, ami komplett hatású, mert hurutos köhögésnél nyákoldó, száraz köhögés esetén viszont hurutoldó.

Hashajtó hatású

Este lefekvés előtt egy csészével igyunk az akácvirág teából.

Vízhajtó hatású

A szervezetben fölöslegesen felgyülemlett vizet hajtja, ebből a célból a reggeli órákban érdemes egy csészéből meginni.

Kiváló méz készíthető belőle

Nem hiába a méhészek egyik legkedveltebb növénye, hiszen bódító, intenzív illata miatt a méheket is előszeretettel bevonzza. A méz gyógyító hatásairól írt cikkünk ezen a linken megtalálható: https://gasztrokertben.reblog.hu/miert-egyunk-mezet

Palacsinta

A kertünkben hatalmasra növő akácfáink bőven hoznak termést, amiből a jótékony hatása miatt a virágokat leszárítjuk. Kriszta viszont a hatalmas tenyérnyi nagyságú fürtökből levágott párat és palacsintát készített belőle. Kicsit furcsálltam az ötletet, de annyi mindent „megetetett” már velem, gondoltam, hát legyen. Nem bántam meg. Íme a recept.

Hozzávalók

  • 25 dkg liszt
  • 1 evőkanál cukor
  • fél csomag sütőpor
  • 2 tojás
  • csipetnyi só
  • 1 csomag vaníliás cukor (vagy méz)
  • 3 dl tej
  • 3 dl szénsavas ásványvíz (szódavíz is lehet)
  •  fehér akác virágok
  • étolaj a sütéshez

Elkészítése

A fehér akác fürtjeit pár percre érdemes hideg vízbe tenni, hogy az esetleg megbúvó rovarok ne kerüljenek a tésztába, majd lecsöpögtetjük. A tojásokat villával elkeverjük, majd hozzátesszük a kristálycukrot, a vaníliásat mézzel is helyettesíthetjük, és a sót. Hozzákerül a tej a szódavíz és a sütőpor. Ha túl sűrű a tészta tejjel, szódavízzel, vagy ásványvízzel hígítjuk. A masszát alaposan összedolgozzuk, majd megszórjuk akácvirággal, és összekeverjük. Felforrósított étolajon mindkét oldalát 4-5 percig sütjük. Miután megkóstoltam, minden eddigi aggályom elillant. Jóval intenzívebb és aromásabb az íze a bodzás palacsintánál, érdemes kipróbálni, igazi ínnyencség.

Gyógynövényeket mutatunk be, amelyek bizonyos betegségek kialakulásnak megelőzésében lehetnek az ember partnerei. Tarts velünk!

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel!

Csatlakozz https://www.facebook.com/gasztrokertben.reblog.hu/ oldalunkhoz, ahol kérdéseket tehetsz fel, véleményt formálhatsz, ötleteket adhatsz!

K&P

 

0 Tovább

Egészségmegőrzés természetesen​​​​​​​

Szervezetünk számára szükséges vitaminok számos növényben, gyümölcsben megtalálhatóak. és hozzájárulnak az egészség fenntartásához. Melyek ezek? Csokorba gyűjtöttük.

Betegségekből való felépülésre

  • Csalán
  • Gyermekláncfű
  • Homoktövis
  • Sárgabarack
  • Tőzegáfonya

Erőnlét javítására

  • Csalán
  • Homoktövis
  • Gyermekláncfű
  • Kakukkfű
  • Tőzegáfonya
  • Tyúkhúr

Testi, szellemi teljesítőképesség megtartására

  • Búzacsíra
  • Héjnélküli tökmag
  • Kukorica
  • Mák
  • Ligetszépe

Vitaminok

A vitamin

Zsírban oldódó vitamin a szürkületben való látás biztosításáért is felelős. Elő anyagai a provitaminok, aminek egyik formájaa karotin a következő zöldségekben, gyümölcsökben van.

  • Sárgarépa
  • Paprika
  • Sütútök
  • Ananász
  • Kiwi
  • Sárgabarck

B 1 vitamin

Az Idegrendszert és a szénhidrát anyagcserében résztvevő enzimek működését támogatja.

  • Gabonafélék
  • Dió, olajos magvak: napraforgó
  • Hüvelyesek

B2 vitamin

Anyagcserefolyamatokban vesz részt, a pajzsmirigyműködésben, vassal együtt növeli a vörösvértestek számát. Szürke hályog megelőzésében, égési sérüléseknél, migrénes rohamokra ajánlott.

  • Spenót
  • Sóska

B 5 vitamin

Dohányzásról való leszokásban segít, erősíti az idegrendszert, migrénre és krónikus fáradtságra is javasolt.

  • Gabonafélék
  • Olajos magvak
  • Karfiol
  • Brokkoli
  • Narancs
  • Dinnyék
  • Paradicsom
  • Csípős paprika
  • Avokádó, hajdina
  • Lencse

B 6 vitamin

Segít felszabadítani az elraktározott energiát, részt vesz a fehérjeszintézisben energiát. Részt vesz a vörösvértestek képzésében. Csökkenti az álmatlanságot és a depressziót, asztmás rohamokat.

  • Banán
  • Burgonya
  • Olajos magvak
  • Csicseriborsó
  • Gesztenye
  • Leveles zöldségek
  • Póréhagyma

B 12 vitamin

Vérszegénység kezelésére, Alzheimer kór ellen, szívproblémák kezelésesére, 50 éves kor felett pótlása kifejezetten javasolt.

  • Avokádó
  • Homoktövis
  • Savanyú káposzta
  • Sárgabarack

C-vitamin

Szervezetünkben fontos védőszerepet tölt be, a stressz kezelésében kötőszövetek, fogíny, csontok felépítésében, szemlencse, máj, lép felépítésében.

  • Brokkoli
  • Paprika
  • Paradicsom
  • Káposzta
  • Karalábé
  • Burgonya
  • Ananász
  • Homoktövis
  • Csipkebogyó
  • Fekete áfonya
  • Naspolya
  • Füge
  • Vadcseresznye
  • Kiwi
  • Málna
  • Tőzegáfonya

E vitamin

Öregedési folyamatok gátlásában vesz részt, zsírban oldódó vitamin, védi a szervezetet a szabadgyökök káros hatásaitól.

  • Búzacsíra
  • Mogyoró
  • Mandula
  • Növényi olajok
  • Édes burgonya
  • Feketekömény
  • Kiwi

K vitamin

Mindamellett, hogy zsírban oldódó vitamin, nem raktározódik sokáig a szvezetben. A vér alvadási faktorok keletkezéséhez is szükséges.

  • Bimbós kel
  • Brokkoli
  • Káposzta
  • Spenót
  • Paraj
  • Kiwi

Esszenciális zsírsavak

  • Búzacsíra
  • Dió
  • Házikender
  • Kukorica

Omega zsírsavak

Házi kender

  • Len
  • Kiwi

Két- háromnaponta bemutatunk gyógynövényeket, amelyek bizonyos betegségek kialakulásnak megelőzésében lehetnek az ember partnerei. Tarts velünk!

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel!

Csatlakozz https://www.facebook.com/gasztrokertben.reblog.hu/ oldalunkhoz, ahol kérdéseket tehetsz fel, véleményt formálhatsz, ötleteket adhatsz!

K&P

 

 

0 Tovább

A gyerekem eszik elég vitamint?

gyerek ételek egészség vitaminA minap egy kisebb méretű boltban cikáztunk a polcok között, bevásárlókocsik akadályait legyűrve, egyikük „kilógott” a sorból.  Megragadta tekintetünket a rakomány, de illendőségből 10 másodperc után egy másik sorban kötöttünk ki. Pár perc elteltével a pénztárnál várakozó házaspár előtt volt a telepakolt bevásárlókocsi, amin egy 2-3 év körüli kislány piciny kezével karmestert imitálva hevesen mutogatott édesanyjának. Az összeszámolhatatlan mennyiségű chips egyikét akarta volna minnél hamarabb apró szájába tuszkolni. Édesapja mosolyogva vette át felesége kezéből az irányítást, gyorsan kiugorva a sorból, egy másik márkájú nassolni valóval örvendeztette meg gyermekét. Javarészt egy-két apróság mellett műkajákat vásároltak. Jól tették? Biztosak vagyunk benne, hogy a házaspár a legjobbat akart a kislánynak. Fel merült a kérdés, rendelkeznek e megfelelő ismerettekkel a változatos és egészséges gyermekek számára elengedhetetlen táplálékokról? Tisztában vannak e, milyen élelmiszereket vásároljanak, és melyek azok, amiket messze kerüljenek el, hogy a gyermekük több év után is olyan mosolygós legyen, mint azon a napon. Ennek jártunk utána.

A gabonapehely egészséges?

gyerek ételek egészség vitamin

Szemet gyönyörködtető, a trendi mesefigurák által díszített gabona pelyhek széles választéka kínálja magát a polcokon. A reklámok tucatjai bombázza a szülőket, azonnal ugorjanak le a közeli boltba és vegyenek a csemetének vitaminban, ásványi anyagban bővelkedő pelyheket. Nehezen cáfolható a pörgős reggeleken a legkényelmesebb egy mozdulattal felbontani és pár perc alatt elkészíteni, az édes gabonapelyhet. A legfőbb kincs érdekében alaposan érdemes áttanulmányozni a csomagolást, mert a gyártók, forgalmazók hajlamosak kidomborítani az egészséges összetevőket, a kevésbé kedvező hatású összetevők közléséről könnyen megfeledkeznek. A szakértők a teljes kiőrlésű gabonából- búzából, zabból, kukoricalisztből- készülteket ajánlják, mert ezek az emésztőrendszer számára fontos maghéjat, csírát is tartalmazzák, így megmaradnak benne a rostok, vitaminok, ásványi anyagok. A finomított gabonákkal készültet ne részesítsük előnyben, kevesebb benne a hasznos összetevő, és a teljes kiőrlésűvel szemben magas a glikémiás indexük. A mesterséges színezékkel ellátottakat messze kerüljük el, és árgus szemekkel nézzük a tápanyagtartalmat. Amy Gorin, az Amy Gorin Nutrition in New York tulajdonosa szerint ideális az, ha egy adag legalább 3 gramm rostot és 5 gramm fehérjét, illetve legfeljebb 4-6 gramm cukrot tartalmaz.

Házi készítésű gabonapehely

Hozzávalók 30g (egy adag) házi  gabonapehelyhez

  • 10 tk teljes kiőrlésű búzaliszt
  • ¾ tk sütőpor
  • 1 tk olaj
  • 4 ek víz
  • + olaj a kenéshez
  • 1 ek fahéj és nádcukor keveréke

Elkészítése

Összekeverjük a liszteket a sütőporral.

A vízhez hozzáadjuk az olajat.

Beleöntjük a lisztes keverékhez az olajos vizet, majd a kapott masszát jól összegyúrjuk. Ha nem áll össze a tészta, hozzáöntünk 1 ek vizet.

Egy nyújtódeszkán nyújtófával kinyújtjuk a masszát amilyen vékonyra csak tudjuk.

A massza egy sütőpapírral bélelt tepsibe kerül.

Egy vonalzó segítségével berovátkoljuk a sima tésztát és és olajjal lekenjük.

Egy kés/pizza szeletelő segítségével felvágjuk kis téglalapokra a kinyújtott tésztát.

Megszórjuk a tetejét fahéjjal.

Előmelegített sütőben 170 oC-on süjük12 percig.

125 ml zsírszegény tejjel fogyasztjuk.

Esznek elég gyümölcsöt, zöldséget?

gyerek ételek egészség vitamin

A télen a vitaminraktárak gyakran lemerülnek, a létfontosságuk megkérdőjelezhetetlen, mindig ügyelni kell arra, hogy a gyermek ebben az időszakban is egészségesen táplálkozhasson. Nem egyszerű feladat télen egészséges, vegyszermentes gyümölcsökhöz, zöldségekhez jutni. A dietetikusok többsége, még is emellett teszi le a lantot. Inkább kicsit nyissuk ki a pénztárcát. Anyagi lehetőségünk korlátozottságánál, az idény gyümölcsöket, zöldségeket részesítsük előnybe. Korábban is gondoskodhatunk a biztos helyről beszerzett alapanyagokról, amit lefagyaszthatunk, feldolgozhatunk. A mesterséges színezékkel, adalékanyagokkal telített üdítők helyett otthon is elkészíthetünk vitaminban, ásványi anyagokban bővelkedő vitaminbombánkat.

Vitaminital

gyerek ételek egészség vitamin

Hozzávalók 1 literhez

  • 2 kg sárgarépa
  • 4 őszibarack (helyettesíthető kompóttal, befőttel)
  • 4 citrom
  • 6 alma
  • 4 narancs
  • 4 evőkanál méz

Elkészítése

A sárgarépát megtisztítjuk, apró darabokra vágjuk.

Az almáknak, barackoknak a magházát eltávolítjuk, feldaraboljuk

répával együtt a gyümölcsöt feltesszük főni, annyi vízzel, hogy ellepje.

20 perc után turmixoljuk.

Miután kihűlt, hozzátesszük a citrom levét, narancsnak a levét, és a mézet.

Összekeverjük, ha sűrű a massza, hígítjuk.

Hűvös helyen 3-4 napig eláll.

Érdemes a gyermekek egészséges fejlődése érdekében kicsit tudatosabban vásárolni.

Fotók: Burst, Pixabay

K&P

0 Tovább

Az univerzális almaecet, egészségre, fogyókúrára, szépségápolásra

Ki ne hallott volna a különféle gyümölcsökből előállított ecetről. Szederből, málnából, körtéből is széles a választék elsősorban a kuriózumot kedvelők számára. Legkedveltebb és legismertebb az almából készült ecet.

almaecet egészség szépség vitamin ásványi anyag

Felhasználása széleskörű, egészségmegóvó hatása közismert, a zsírok ellenségének is hívják, de a szépségápolásban is előszeretettel használják. Vásárlásnál a biológiailag előállított organikus ecetet válasszuk, de ha időnk és kedvünk van otthon is előállíthatjuk.

A görögök és a rómaiak is használták.

Az ecet története évezredekre nyúlik vissza, régészek a fáraók előtti időszakból vázákban ecetmaradványokat véltek felfedezni. Az egyiptomiakon kívül a perzsák és a babiloniak is előszeretettel használták, elsősorban az élelmiszerek tartósítására. A több száz kilométeres utakon az ecet segítségével az áruk nem romlottak meg. A görögök kedvelt itala az „oxycrat”, víz, méz, és ecet keverékéből állt, melynek gyógyító hatására Hippokratész is felhívta a figyelmet. Elsősorban sebek gyógyítására, sérülésekre, és légzőszervi betegségekre ajánlotta.

A rómaiaknál számos étel, ital nélkülözhetetlen alapanyagává vált. A vízből-ecetből kevert ital a „pocca” az egyik legnépszerűbb italuk volt, amit akár utcai árusoktól is megvásárolhattak a szomjukat oltók. Mártásként is gyakran került az asztalukra. A „garumnál” különféle alapanyagokat ecetbe erjesztettek. A rómaiak nevéhez fűződik a sült halak ecetes marinálása, ami lehetővé tette a tartósítást is. Végezetül ne feledkezzünk meg a „moretum” nevű salátájukról sem, ami az eceten kívül fokhagymából, vöröshagymából, korianderből, kecskesajtból állt, kevés olajjal meglocsolva.

Az almaecet alapanyaga.

almaecet egészség szépség vitamin ásványi anyag

Az alma magas flavonoid tartalmának köszönhetően, erősíti az immunrendszert, rákmegelőző-gyulladáscsökkentő hatással bír, segít a fertőzések leküzdésében, de antioxidáns hatása is kiemelendő, ami főleg a gyümölcs héjában található chiorogénsav, glycosid, qercetin, phloretin, epicatechin tartalmának köszönhető.

Rosttartalma miatt az emésztést is elősegíti, egyharmada pektin, ami anyagcsere javító, savtartalma pedig a bélmozgást segíti elő.

Bevonja a vékonybél falát, így a cukorbetegek is bátran fogyaszthatják.

Az almaecet a megkérdőjelezhetetlen ásványi anyag és vitaminbomba.

almaecet egészség szépség vitamin ásványi anyag

Nélkülözhetetlen ásványi anyagokban gazdag többek között foszfor, fluor, kalcium, kálium, magnézium, nátrium, szilícium találhatók benne.

A béta karotin tartalma miatt kiemelendő sejtvédő, antioxidáns hatása is. Vitaminokban is bővelkedik A, B1, B2, B6, C. E. P vitamint és provitamint is tartalmaz.

Mire használd?

  • egyensúlyban tartja a szervezet ökoszisztémáját a ph-t lúgosítja, ezáltal a szervezet ellenálló képességét növeli
  • zsírbontó hatása miatt fogyasztó hatása van
  • enyhíti az allergiás tüneteket
  • torokfájásra, arcüreggyulladásra, influenzás tüneteket csillapítására
  • gyomorégésre, refluxra
  • izületi gyulladásra
  • gombás fertőzésekre, Candidára
  • bőrproblémákra, kiütésekre, pattanásokra

A gasztronómiában is felhasználhatom?

Persze, nagyon sok ízletes étel, főleg saláta készíthető belőle.

Almaecetes céklasaláta

almaecet egészség szépség vitamin ásványi anyag

Tisztítás után a vöröshagymát aprítjuk, majd tűzhelyen, lassú lángon pirítjuk. Ezt követően a céklákat kerek szeletekre vágjuk, a hagymával összepároljuk. fűszerezzük sóval, borssal, kevés mézzel, borókabogyóval, majd kevés vízzel nyakon öntjük és Pikánssá tesszük almaecettel egy órán át fedő alatt pároljuk. Adagonként tejföllel meglocsoljuk, petrezselyemmel díszítjük.

Hozzávalók

  • 1 kg cékla
  • 1 ek méz
  • 1 ek almaecet
  • ízlés szerint: bors, borókabogyó, só
  • 1 ek tejföl
  • csipet petrezselyem

Kúraszerűen, de akár naponta is fogyaszthatom?

almaecet egészség szépség vitamin ásványi anyag

El kell döntened, mi vele a célod. Amennyiben szeretnél fogyni, és mindezt természetes alapanyagokkal, különféle étrend kiegészítők nélkül, választhatod a következő módszert.

Naponta kétszer 2 dl vízbe tegyél egy ek almaecetet, kavard alaposan fel. Először felkelés után éhgyomorra fogyaszd, a második „adagot” ebéd előtt 15 perccel idd meg. A kúrát érdemes egy hónapon keresztül folytatni.

Egészségmegőrzés céljából csak éhgyomorra, az adag ugyanaz, mint a kúra esetén.

A legfontosabb meg kell barátkozni az ízével, ami az első pár alkalommal, a kissé savanykás íze miatt bizarr lesz, ezt enyhítheted mézzel.

Soha ne idd töményen, mindig hígítva.

A szépségápolásban is egyre nagyobb teret hódít meg, a bőrödre és a hajadra is jótékony hatással bír. Ha az előbbit szeretnéd tisztán tartani egy kád vízbe 2 dl almaecetet tegyél, ha a hajadat akarod selymesebbnek tudni 5 liter vízben kell 5 dl-t elkeverned, mindezt elég 3 naponta megtenned.

Otthon is elkészíthetem?

Igen és nem ördöngösség, kevés időt-energiát kell rászánnod, de pénztárca kímélő, nem is beszélve, te készíted, tudod milyen alapanyagokat használsz, így csalódás nem érhet.

Egy ötliteres befőttes üveget tölts meg 1/3 rész almával.  4 liter vizet forralj fel, amibe belekerül 20 dkg cukor, majd hagyd kihűlni.

A gyümölcsöt nem kell megtisztítanod, csak megmosnod, és apró darabokra vágnod. A penészes részeket dobd el, mert hamar megromlik az alma.

Töltsd fel az üveget a cukros vízzel, ne teljesen, hogy ki ne forrjon. Az erjedés gyorsabbá tétele miatt tegyél a tetejére kenyeret, majd ruhával takard le, és kösd meg.

10 napig érleld 25 fokos szobahőmérsékleten.

Utána, szűrd le, önts üvegekbe, takard le vászonnal.

Körülbelül egy hónap múlva forrás után kezd letisztulni, a tetején kocsonyás réteg ecetágy képződik, amit vegyél le róla, fejtsd le az ecetet, az ecetágyat tedd félre a hűtőbe egy kevés ecettel, később felhasználhatod.

A képek forrása: pixabay

K&P

 

 

0 Tovább

Articsóka a hatalmas ízletes, gyógyít és hódit

Hazánkban elsősorban dísznövényként tartják számon, a görögök, és a rómaiak fogyasztották. A franciák és a spanyolok mediterrán konyhájukban töretlen népszerűségnek örvend, hatalmas területeken termesztik. Díszít, etet, és gyógyít. Mi lehet ez? Az articsóka.

articsóka gyógyít egészség

Délután csörög a telefon, a kijelzőn az egyik legjobb barátunk neve jelent meg.  Véletlenül nem dolgozott, és a borongós idő miatt sejthette a kertbe nem igen tudunk kimenni. Érdeklődött hogylétünk felől, és miután ő is szereti a különleges növényeket, legyen az gyógy, vagy fűszernövény, pár perc után a botanika került szóba. Nem régiben látott egy gyönyörű, számára addig ismeretlen növényt, ahogy fogalmazott, akkora volt a virága, mint egy kézilabda, hatalmasra nőtt, tekintélyt parancsolóan uralta környezetét. Ismered az Articsókat?-kérdezte. Kapásból rávágtam, persze. Tévedtem. Hosszasan ecsetelte- gyógyszerész révén -az élettani hatásait is. Utána szaglásztunk. Miután a neten megláttuk a gigantikus, pompázatos növényt, és olvastunk róla, eldöntöttük, nekünk lesz ilyen. De miért is? Ha az alábbi ismertetőt elolvassátok, szerintünk, ti is beszerezitek.

A nagyra nőtt Góliát.

Hazánkban, igazából az ok nehezen érthető, sokáig mellőzött volt. Jelenleg elsősorban kertészetekben találkozhatunk vele, de szépsége, sokrétűsége miatt egyre több kertben pompázik az Articsóka. Ahogy fentebb említettük mediterrán növény, évelő, akár két-három méterre is megnőhet. Nemcsak mérete, hanem hatalmas kékesszínű virágai is rátapasztják az emberi szemeket.

articsóka gyógyít egészség

Nekem kell, hogyan termesszem?

Hidegtűrő, de a fagyokra érzékeny, viszont a gondos gazda, takarással megóvhatja, szénával, szalmával, fóliával betakarva. Vízgazdálkodása jó, a középkötött talajokon fejlődik a legjobban. Mint a legtöbb növény szereti a tápanyagot, istállótrágyát meghálálja, akinek nincs erre lehetősége gazdaboltokban beszerezheti, és nem is egy ló ára.

Aki ezt választja, azaz helyben vetéssel szeretné, fészekbe-három magot 1 méter tő és sortávolságra veti, erre áprilisban kerülhet sor. Lakásban is nevelhetünk palántát 10-15 centiméteres, az alján kilyukasztott poharakba februárban tesszük a magokat. Bőségesen locsoljuk, tápanyagigényét kielégítjük. Megfelelő gondoskodás után 8-10 hét után a növények elérik a 25 centiméteres magasságot, a fagyveszély elmúltával, állandó helyére kiültetjük. Előtte a napos, félárnyékos területen lévő földet alaposan megdolgozzuk, komposzttal, trágyával feldúsítjuk. Az ágyását tartsuk nedvesen, meghálálja, megfelelő gondozásnál hatalmasra nő. Akinek kevesebb az ideje, és több pénz lapul a pénztárcájában, jobb kertészetekben a palántákat beszerezheti. Egy évbe két legyet egy csapásra, hiszen évente kétszer terem márciustól-májusig, és októbertől decemberig szüretelhető. A betakarítás, akkor jön el, ha húsososak a szív levelei, és a külső levelek nem nyílnak ki.

articsóka gyógyít egészség

Ez szép és jó, de lesz belőle hasznom?

Ételekben.

Aki a kulináris élvezetek híve, nyitott az új felé, szereti a domináns ízeket a különlegességeket feltétlen próbálja ki. Az íze vetekszik szépségével, domináns, savanykás, emiatt különösebb fűszert nem kíván, citrommal szokták megbolondítani. Mártásnak, feltétnek egyaránt felhasználható, a neten egyre több receptet találni.

articsóka gyógyít egészség

articsóka gyógyít egészség

A gyógyító.

Káliumban, foszforban, vasban, magnéziumban, nátriumban, kalciumban gazdag.  Fehérjét, szénhidrátot, zsírt tartalmaz.  B1, B2, A, C vitaminokban bővelkedik. Kalóriatartalma alacsony. Cinanin, flavonoid tartalma miatt antioxidáns hatású, elősegítve a májsejt károsodás megakadályozását, segíti a méregtelenítő szerv regenerálódását.1993 év kutatásai bebizonyították az epetermelést is hatékonyan szabályozza.

Poliszaharint is tartalmaz, lassan bomlik a bélben, ami ellensúlyozza a vércukorszint ingadozását.

Reméljük sikerült felkelteni az érdeklődést, és egyre több kertben gyönyörködtök a hatalmas, hódító- gyógyítóban, az Articsókában.

K&P

 

0 Tovább

gasztrokertben

blogavatar

Balaton mellett festői környezetben, hatalmas területen élünk, ahol, vegyszermentesen kertészkedünk, ételeket főzünk. A kerttel, egészséggel és a gasztroval kapcsolatos tapasztalatokat osztjuk meg hitelesen. Nyitott szemmel szemléljük a világot. Tarts velünk.

Utolsó kommentek