A felmérések szerint hazánk antibiotikum fogyasztásban is nagyhatalom. Óriási mennyiségben, nagyon sok betegségnél felírják számunkra.  Természetesen sok esetben nélkülözhetetlen, de vannak olyan antibiotikum tartalmú természetes szerek, amelyek megelőzésnél, kiegészítő kezelésnél jótékony hatásúak. Megmutatjuk miért, milyen betegségeknél segíthet, és hogyan lehet tinktúrát készíteni a fokhagymából.

természetes antibiotikum fokhagyma

Fokhagyma botanika

A gyógy- és fűszernövényként is reneszánszát élő fokhagyma az amarilliszfélék családjába tartozik, sokan a jellegzetes illata miatt büdöshagymának, vagy foghagymának is nevezik.  Legközelebbi rokonai a medvehagyma, metélőhagyma, mogyoróhagyma, póréhagyma, vöröshagyma. A gasztronómiában is jeleskedő növény 30-100 centiméter magasságra nő meg. Nyél nélküli levelei tengelyen nőnek, szélességük körülbelül 1 centiméter és elkeskenyedő.

Hungarikum

Leginkább népszerű a makói hungarikum, de az ország jelentős részében termesztik, kiskertekben sem okoz kellő odafigyeléssel és egyenletes vízellátással a termesztése. Tavasszal és ősszel a középső gerezd kivételével 20 centiméter sor, és 10 centiméter sortávolságra érdemes duggatni. Amikor a növény levele és a szára elszárad, a földön elfekszik, felszedjük a földről óvatosan, hogy a gumók ne károsodjanak, letisztítjuk, majd száraz helyen kamrában, padláson füzérekbe vagy koszorúkba fonva tárolhatjuk.

Több ezer éve gyógyítanak a fokhagymával

Nemcsak a felhasználási területe széleskörű, hanem végtelen számú mondák, mítoszok is  születtek róla. 1872-ben egy  Ebbers nevű német származású egyiptológus a sírkamrákban több leletet talált a gyógyhatásairól, felhasználásáról, de a germán hőslegenda is megemlíti a póréhagymát és a fokhagymát.

A természetes antibiotikus hatással bíró növényeket különféle formában egyre inkább használják. Érdemes lenne belegondolni nagyszüleink hányszor meséltek a gyógyító hatásairól, az immunrendszerre gyakorolt kedvező hatásairól. Akkor nem foglalkoztak az erős, egyeseknek kellemetlen szagával, amit egy allicin nevű anyag okoz, ami az épp hagymában szinte teljesen szagtalan. De kit érdekel a szaga, mikor Louis Pasteur 1850-ben felismerte, erőteljes antibakteriális hatását, például a tífusz kórokozójának szaporodását is gátolta. A fokhagymalevét penicillin hiányában a sebesültek sebeinek kezelésére az I. és a II. világháborúban is előszeretettel használták.

A,-.B1,-B2, vitamin, a friss fokhagymában C-vitamin jelentős, mennyiségben találhatóak, ásványi anyagok közül foszforban, jódban, kalciumban, káliumban, kovasavban gazdag, nyomelemei közül: cink, mangán, szelén tartalma említésre méltó.

Milyen esetekben fogyasszuk?

természetes antibiotikum fokhagyma

Egészséges bőrért, hajért

Fitinsava átalakulhat inozittá, ami egy növekedést serkentő anyag, a haj egészséges növekedését serkenti, bőrünket karban tartja.

Emésztőrendszerre gyakorolt hatása

A hiedelmek szerint a nyers fokhagymát nem érdemes összeaprítva sem fogyasztani, mert maró hatása miatt káros az emésztőrendszerre. Ennek az állításnak pont az ellenkezője az igaz. Mint természetes antibiotikum részt vesz a természetes bélflóra felépítésében, a káros mikroorganizmusokat legyengíti, ezért is hatékony bélgörcsök, puffadás, hasmenés esetében, bélfertőzések kórokozói ellen is felveszi a harcot. A gyakori fokhagyma fogyasztás elősegíti a tápanyagok lebontását, gyorsítja az epetermelést és kiválasztást.

Köhögésre

Fogyasztását követően a légcsövek görcsét oldja, a baktériumokat megsemmisíti. Magas kovasav tartalma krónikus időskori köhögés kiegészítő kezelésre is javasolt. Tuberkolózis, tüdőgyulladás esetén is használták.

Szív és érrenszeri megbetegedésekre

A népgyógyászat, régi füveskönyvek kiemelik az artéria meszesedés elleni használatának fontosságát. ami hatással van a trombózis kialakulásának megakadályozására, és a vérnyomás szabályozásában is szerepet játszik. Emellett az ereket rugalmasan tartja.

Külsőleg

Elmeszesedésre

Említettük az erekre gyakorolt hatását, nem csak belsőleg használható. A fohagymát tisztítást követően apróra vágjuk, beleszórjuk egy tiszta üvegbe, ráöntünk annyi almaecetet, hogy épp ellepje. Egy-két napig hűvös helyen tároljuk. Ezt követően az oldattal bekenjük a nyaki ereket, ütőereket, csigolyákat, a gerinc melletti területet, majd száradás után lemossuk a területet.

Sebek kezelésére, rovarcsípésre

Összetörünk 10 gerezd fokhagymát, hozzáöntünk 10 szeres mennyiségű 40 százalékos alkoholt. Hígítás nélkül használhatjuk, hűvös, sötét helyen hónapokig eláll.

Belső használatra

Megelőzésre

Nem győzzük hangsúlyozni a gyógynövényeket, természetes hatású készítményeket, ne csak a betegség bekövetkeztekor, hanem az egészség megőrzése érdekében, akkor is vegyük igénybe, mielőtt megbetegednénk. Ennek tipikus példája a fokhagyma.

2-3 gerezdet, naponta három-négy alkalomra elosztunk, és reszelve, vagy apróra összevágva fogyasztunk, ezáltal erősítjük az immunrendszerünket.

Tinktúra készítése, és használata

természetes antibiotikum fokhagyma

40 dkg fokhagymát megtisztítunk, fokhagymanyomóval összetörünk, majd tiszta, tömény szesszel leöntjük, két hétig hűvös, sötét helyre helyezzük, majd pamutvásznon átszűrjük, újra két héten át az előbb említett módon tároljuk.

Reggel délben este fogyasszuk, és a mennyiséget folyamatosan emeljük, majd csökkentjük. Minden bevételnél egy cseppel növeljük az adagot, majd egy hét alatt elérjük a 20 cseppet. Utána egy-egy cseppel kevesebbet fogyasztunk, amíg el nem érjük az öt cseppet, majd a 20-at, amit 5-re csökkentünk,  majd újra 20-ra emelünk. Erre azért van szükség, hogy a szervezetünket ne terheljük meg. Aki az egyszerűbb változatot kedveli, napi háromszor 5 cseppet igyon meg kúraszerűen háromszor három héten át.

Íme a teszt

A gyógynövényeket mindenki saját felelősségre fogyasztja, ha valamiben bizonytalan, betegségben szenved, érdemes szakember tanácsát kikérni.

Két, vagy háromnaponta bemutatunk gyógynövényeket, amelyek bizonyos betegségek kialakulásnak megelőzésében lehetnek az ember partnerei. Tarts velünk!

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel!

Csatlakozz https://www.facebook.com/gasztrokertben.reblog.hu/ oldalunkhoz, ahol kérdéseket tehetsz fel, véleményt formálhatsz, ötleteket adhatsz!

K&P