A gyógynövényeket a szépségápolás területén is előszeretettel alkalmazzák, többek között olajokat, krémeket, tinktúrákat állítanak elő belőlük. A természetes alapanyagú termékek egyre elterjedtebbek, a legtöbb drogériában a pultokon megtalálhatóak. Termesztésük, feldolgozásuk, előállításuk miatt áruk borsos, de kis kutatómunkával, türelemmel mi is előállíthatjuk. Öt gyógynövényt és belőlük készített szépségápolási terméket mutatunk be, amiket ti is elkészíthetitek.

Aloe Vera

Nemcsak a domináns, tekintélyt parancsoló külseje miatt kedvelt szobanövény, hanem az egyik legtöbbet használt és legnépszerűbb kozmetikai alapanyag. Bőrápolásban egyre több termékben megtalálható: testápolókban, napolajokban, arckrémekben. Nem hiába, hiszen véd az ultraibolya káros hatásaitól, elősegíti a bőr rugalmasságát. Védi és erősíti a hajat és a körmöket is. Mindezt magas vitamin és ásványi anyag tartalmának köszönhetően.

Száraz bőrre

2 teáskanál aloe gélt, amit a növényből nyerünk, összeturmixolunk, hozzáadunk 2 teáskanál túrót, 5-5 mag nélküli datolyát, vékony uborkaszeletet, és pár csepp citromot. A masszát alaposan összekeverjük, majd bekenjük vele a száraz bőrt, amit fél órán keresztül rajta hagyjuk, majd lemossuk.

Zsíros bőrre

Az aloe gélt 2 teáskanál mézzel összekeverünk, felmelegítjük, a zsíros bőrre felkenjük, 20 perc után lemossuk.

Kamilla

Az egyszerű külseje és hatóanyag tartalma teszi nagyszerűvé ezt a gyógynövényt, természetjárók, kirándulók erdőszéleken ,réteken gyakran találkozhatnak vele. A túlérzékeny bőrűek gyakran alkalmazzák, gyulladáscsökkentő, hámképző hatása miatt, emellet a sebek gyógyulását is elősegíti. Tinktúrája arcvizek, borogatások készítésére alkalmas.

Natúr krém

Felhevítünk 30 dkg kókuszzsírt, beleteszünk 2 marék szárított kamillavirágzatot. Alaposan megkavarjuk, a tűzről levesszük, miután kihűlt a hűtőben egy éjszakára pihentetjük. Másnap, felmelegítjük és kiolvadást követően a kamillavirágzatot leszűrjük. A natúr krémet tégelyben, hűtőben tároljuk.

Körömvirág

Nehezen gyógyuló sebek, műtéti hegek regeneráló hatása miatt is népszerű hámosító és gyulladáscsökkentő és bőrtápláló hatása miatt. Visszérre is javasolják, a virágzata borogatásra kiváló.

Bőrtápláló krém

Maroknyi körömvirágot beleteszünk egy befőttesüvegbe ráöntünk 100 ml olivaolajat, gézzel lekötjük, 2 hétig szobahőmérsékleten „érleljük”, leszűrjük, vízgőz felett beleolvasztjuk a 15 dkg kókuszzsírt. Kihűtjük, tégelyekbe töltjük, hűtőben tároljuk.

Levendula

Lilás színe, és eltéveszthetetlen illata miatt is közkedvelt, felhasználhatósága sokrétű, a szépségápolásban is gyakran használják. Elsősorban fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő, frissítő hatása miatt.

Ráncok kezelésére

Hőálló üvegedényt a gőz felé teszünk, beleöntünk 100 ml argán olajat. Miután felmelegedett belekerül 15 g méhviasz pasztilla, vagy ugyanolyan mennyiségben kakaóvaj pasztillát. A szilárd összetevők megolvadása után levesszük a tűzről, és belekerül 1-2 csepp e vitamin olaj és 8 csepp levendulaolajt. Kihűlés követően hűtőben tároljuk.

Hidratálásra

10 g sheavajat, 5 g kókuszolajat, vízgőz felett megolvasztunk, majd hozzákeverünk, 2-3 csepp levendulaolajat, kihűtjük, és hűtőbe tesszük.

Teafaolaj

A jellegzetes, karakteres olaj illatától nem kell megrémülni, hihetetlenül hatékony mikrobaölő. antibakteriális, gombaölő hatása miatt. Gyulladt, viszkető pattanásos bőrre is alkalmazzák. Erőteljes hatása miatt bőrpróbát kell végezni.

Bőrgomba kezelésére

50 ml shea vajat gőz felett felolvasztunk, a tűzről levesszük és belekeverünk 10 csepp teafaolajat. Kihűlés után hideg helyen tároljuk.

K&P