Bacon szalonnás rakott káposzta

A legtöbb háztartásban a karácsonytól szilveszterig tartó időszakban asztalra kerül a töltött káposzta, mi most nem ezt választottuk, hanem a rakottat.

A karácsonyi ünnepekkel járó készülődés, az ajándékok megvétele, napokig, szerencsés esetben órákon át tartó főzés teljesen kimeríti a háziasszonyok többségét. Legyünk őszinték a legtöbb családban rájuk hárul a többféle étel elkészítése, hiszen ki ne akarna megfelelni a családtagok ízlésének, és ki ne szeretne csillogó szemeket látni egy családi ebéd után. Roskadoznak az asztalok a töltött káposztától, halászlétől, sültektől, köretektől, salátáktól, kocsonyától.  A sütemények garmada miatt a sütő állandó üzemmódba van, hiszen a zserbó, vagy akár a pogácsa, sem készül el pár perc alatt. Ne is beszéljünk az utána halmozódó „romok” eltakarításáról. A rokonlátogatások során, már-már illendőségből sem utasíthatjuk vissza a szeretettel kínált finomságokat, közben a hölgyek egy-egy degeszig evett nap után álmaikban, azon imádkoznak, hogy az év hátralévő napjaiban legalább a szilveszterre vásárolt ruha cipzárját, ha némi segítséggel is fel tudják húzni. Éppen ezért, egy olyan ételt készítettünk el, ami miatt a mérlegre állva sem kell a hölgyeknek a szemüket behunyniuk, nem kell órákat a konyhába sürgölődniük, és különféle emésztést elősegítő gyógyszerek is a patika polcain maradhatnak.

Hozzávalók

  • 1 kg savanyú káposzta
  • 30 dkg bacon szalonna
  • 10 dkg gomba
  • 400 g tejföl
  • 1 nagyobb fej vöröshagyma
  1. 2 gerezd fokhagyma

Elkészítése

A savanyú káposztát az elkészítése előtt érdemes megkóstolni, mi kimondottaan szeretjük a kellőképpen savanyút, aki kevésbé facsarja ki a levét, és, ha még akkor sem vagytok elégedettek az eredménnyel, vízzel le lehet öblíteni, de akkor elveszítheti a karakteres ízét.

Szerencsénkre kaptunk elfogadható áron felkockázott bacon szalonnát, ami nem csak a zsírról „szólt”nem is ördögi áron jutottunk hozzá. Serpenyőbe került, közben hozzátettük a felszeletelt vöröshagymát, majd pár perccel később a zúzott fokhagymát.

Belekevertük a káposztát, ami szép lassan kissé megpirult.

Belekerült a tepsibe, aminek aljára került a káposzta, amit tejföllel meglocsoltunk, egy újabb réteg káposzta, és a tetejére tejföl. A sütőben 190 perc alatt 20 perc alatt kész lett.

Pár órája ettünk belőle, Kriszta nem lesütve nézte a mérleget, én is be tudtam kötni a cipőmet, és a gyógyszertárak bevételét sem növeltük. Laktató, egyszerűen elkészíthető, pénztárca kímélő.

K&P

 

0 Tovább

Baconba tekert fokhagymás csirkemáj sajtkrémes burgonyapürével

Különleges tápláló ételt szeretnétek készíteni, amivel akár a barátaitokat, a családot is bátran vendégül tudjátok látni? Szeretitek a bacont, a májat, és a burgonyát, mindezt pikáns ízesítéssel? Igen? Akkor ezt az ételt nektek találták ki. Ne késlekedjetek, nem fogjátok megbánni.

Nemrégiben meglátogattuk anyát, aki a roskadozó asztalon finomabbnál-finomabb ételekkel fogadott. Hazafelé pedig hatalmas „batyuval” látott el bennünket. A gondosan összeválogatott csomagban megszámolhatatlan különféle ételek elkészítéséhez szükséges alapanyagok lapultak. Nem soroljuk fel az összeset, mert a cikk terjedelme sem bírnál el a mennyiséget. Hazaérvén, mint a gyerekek, akik izgatottan nézik a karácsonyfa alá rejtett ajándékokat, bontottuk ki az élelmiszereket. Az előre csomagolt bacon rögtön szemet szúrt, régóta nem készítettünk belőle semmit, májat is rég ettünk, burgonyát is kaptunk. A többi alapanyag volt itthon. Kriszta fejében megszületett az ötlet, ő megfőzte, én leírtam, és fotóztam, ti pedig reméljük elégedetten olvassátok, és elkészítitek.

Hozzávalók

  • 50 dkg csirkemáj
  • 20 dkg füstölt szeletelt bacon
  • 3 dl tej
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kk majoranna
  • 1 kk bors

Szerencsénkre a máj konyhakész volt, így nem kellett bíbelődni a zsíros, hártyás rész eltávolításával. Egy órán át reszelt fokhagymás tejbe áztatjátok, ennyi idő alatt vaj puha lesz, és magába „szippantja” a fokhagyma ízét. Ezután papírtörlőn leitatjátok róla a nedvességet, majd őrölt borssal, és majorannával bedörzsölitek, sóval ne, mert megkeményedik, de nincs is rá szükség a füstölt bacon íze miatt. Az előre csomagolt baconba göngyölitek a vaj puha feldarabolt májakat., és fokpiszkálóval „összetűzítek”, ahogy a képen is látjátok.

Villanytűzhelybe 180 fokon 25 percig légkeveréses üzemódon megsütitek. Közben elkészül a köretet.

Hozzávalók

  • 60 dkg burgonya
  • 1 db sajtkrém

A burgonyát megpucoljátok, apró darabokra vágjátok, egy fazékba felteszitek főni. Körülbelül 15 perc alatt kész lesz, ezután kivesztek a főzővízből egy merőkanálnyit. A leszűrt krumplihoz hozzáteszitek, a sajtkrémmel együtt, és 1 perc alatt összeturmixoljátok.

Adagonként pár szem gyümölccsel díszítsétek, még pikánsabb lett, mi almát választottunk.

Jó étvágyat, ebédre, vagy vacsorára.

K&P

 

 

0 Tovább

gasztrokertben

blogavatar

Balaton mellett festői környezetben, hatalmas területen élünk, ahol, vegyszermentesen kertészkedünk, ételeket főzünk. A kerttel, egészséggel és a gasztroval kapcsolatos tapasztalatokat osztjuk meg hitelesen. Nyitott szemmel szemléljük a világot. Tarts velünk.

Utolsó kommentek